Langkau ke kandungan utama

Harga Minyak RM2.70, Satu Lagi Kisah Dongeng Rekaan Rafizi Ramli

#RafiziTaikMinyak   #RafiziKakiKelentong
Pada 6 Februari lepas, Rafizi dalam satu kenyataan di Malaysiakini, berkata harga RON95 akan jadi RM2.70 pada bulan Jun 2017. Rafizi kata harga minyak akan naik sebab ringgit jatuh. "Itu lambang betapa merudumnya nilai ringgit di bawah pentadbiran Najib" kata Rafizi.

Rafizi mendesak Datuk Seri Najib perkenalkan harga syiling bagi RON95 pada harga RM2 seliter. Sekarang ini sudah bulan Jun. Cerita dongeng yang Rafizi buat pada Februari itu sebenarnya karut semata mata.

Harga RON95 adalah RM2.05 seliter pada 8 Jun dan semalam, (15 Jun) harga turun lagi ke paras bawah RM2 iaitu RM1.98 seliter. Tidak perlu pun harga syiling seperti dicadangkan Rafizi. Ini bukti Rafizi hanya buat cerita dongeng sahaja.

Harga RM1.98 di Malaysia ini adalah harga petrol di tangga ke-11 termurah di dunia. Ianya jauh lebih murah dari harga petrol di Nigeria serta lebih murah dari harga bahan api itu di Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Sejak 1 Jun harga petrol RON95 sudah mula merekodkan penurunan sebanyak 2 sen dari RM2.12 kepada RM2.10. Kemudian, pada tempoh bermula 8 Jun hingga 14 jun ia turun lagi 5 sen kepada RM2.05 sebelum turun lagi untuk tempoh 15 Jun, turun sebanyak 7 sen menjadi RM1.98.

Sudah tiga minggu harga minyak turun. Kalau naik semuanya salah Najib, tetapi kalau turun diam diam sahaja Rafizi masuk bersembunyi dalam gua. Kenapa Rafizi tidak buat kenyataan bahawa keadaan negara tidak bahaya bila minyak RON95 jadi RM1.98 seliter?

Ada nampak harga barang turun bila harga minyak turun di bawah RM2 seliter? Ada nampak harga makanan di bazar Ramadhan, baju raya dan kuih raya turun sebab minya murah? Sekali lagi logik minyak Rafizi karut belaka.

Apabila harga meningkat sahaja ia akan menarik perhatian Rafizi kerana itu adalah kesempatan untuk buat rakyat marah pada kerajaan. Kedudukan ringgit juga makin mengukuh pada nilai USD $4.25 bukannya USD$5 seperti yang dimahukan pembangkang.

Ramalan Rafizi mengenai harga RON95 dan nilai ringgit kedua duanya tidak betul. Rafizi hanya kelentong semata mata.  15 November 2016, Rafizi sudah dihukum penjara 18 bulan kerana bersalah di bawah Akta Rahsia Rasmi.

Baru baru ini dalam satu "posting" di Facebooknya pada 3 Jun 2017, Rafizi cakap mungkin ini Ramadhan terakhirnya sebagai ahli parlimen. Sudah sudahlah Rafizi, bukan sekali dua buat cerita fitnah dan karut. Dah berpuluh kali dah. Lihat senarai ini ;
 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1670286766614414&substory_index=0&id=1455416204768139

Bilalah Rafizi hendak benar benar insaf? Kita sudah berada di 10 hari terakhir Ramadhan. Selain Mahathir yang perlu kembali ke tikar sejadah, Rafizi juga perlu dinasihatkan oleh Nik Abduh untuk kembali ke tikar sejadah juga.

Cukup cukuplah menjual cerita dongeng di Malaysia ini. Pintu penjara sudah memanggil, bilalah Rafizi hendak insaf ini.

#RafiziTaikMinyak
#RafiziKakiKelentong

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…