Langkau ke kandungan utama

JANGAN PERCAYA DAKYAH DAN FITNAH YANG DICIPTA UNTUK MEMBURUKKAN PM NAJIB...

PENYELESAIAN IPIC-1MDB..APA KITA PERLU TAHU DAN FAHAMKAN
Berita bahawa 1MDB dan IPIC Abu Dhabi telah bersetuju kepada penyelesaian US$6 bilion dan tidak lagi meneruskan dengan timbang tara antarabangsa telah menimbulkan satu kejutan kepada ramai tetapi tidak kepada saya.

Saya sentiasa percaya bahawa IPIC akan menanggung kerugian yang lebih besar sekiranya timbang tara perlu diteruskan.

Antara petunjuk yang diberikan oleh Straits Times Singapura adalah:

“Timbang tara berserabut dan berpanjangan ke atas pertikaian itu akan membawa kepada kegagalan terbuka yang serius dalam pengurusan entiti milik kerajaan seperti 1MDB, Petroleum Syarikat Pelaburan Antarabangsa Abu Dhabi (IPIC) dan kebimbangan sekutunya Aabar Investments, kata mereka.”

Tetapi petunjuk yang lebih besar adalah:

“Mr Qubaishi, yang berkhidmat sebagai Pengarah Urusan IPIC, ditahan di Teluk Emiriah. Dia masih belum didakwa atas pertuduhan jenayah.”

Khadem Al Qubaishi adalah Pengarah Urusan IPIC dan juga Pengerusi Aabar Investments. Lewat tahun 2015, beliau telah disenaraikan sebagai orang yang ke-14 paling berkuasa di dunia Arab.

Khadem Al Qubaishi dan CEO Aabar Mohamed Badawy Al Husseiny, yang juga merupakan sasaran Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) bagi kes sivil kerana pengubahan wang haram, adalah yang orang yang bersubahat dalam pertikaian 1MDB-IPIC.

Wang daripada 1MDB telah masuk ke dalam akaun mereka sendiri, tandatangan mereka di mana-mana saja dalam semua perjanjian antara 1MDB dan Aabar dan mereka juga adalah pemilik dan pengarah kepada apa yang dipanggil “Aabar Palsu” di Kepulauan British Virgin.

Bukti terhadap mereka adalah amat jelas sekali.

Sepatutnya, mereka akan menjadi orang-orang yang pertama sekali didakwa kerana penipuan, rasuah dan salah guna kuasa tetapi kedua-duanya tidak pernah didakwa.

Sebabnya mudah. Jika mereka dikenakan pertuduhan terhadap jenayah tersebut, ia adalah satu pengakuan bahawa pegawai tertinggi Abu Dhabi telah menipu 1MDB dengan syarikat-syarikat palsu dan penerimaan dana yang tidak sah. Ini bermakna bahawa 1MDB akan serta merta menang timbang tara terhadap IPIC.

Jika sekiranya Qubashi dan Badawy didapati bersalah juga akan sangat memalukan bagi Kerajaan Abu Dhabi kerana ia adalah seumpama Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Khazanah atau PNB kita didapati bersalah memalsukan dokumen dan syarikat-syarikat untuk menipu berbilion wang terhadap negara-negara lain.

Oleh itu, adalah tidak mengejutkan bahawa IPIC telah bersetuju untuk membatalkan timbang tara dan membuat penyelesaian dengan 1MDB.

Untuk tempoh masa yang agak panjang, IPIC tidak pernah mengakui bahawa 1MDB telah membayar mereka US$3.5 bilion dan bahawa Aabar telah menjamin dua unit dana 1MDB – yang dipanggil unit dana Brazen Sky Cayman dan dana GIL.

Sekarang, IPIC mengaku mengenai bayaran ini dan berkata mereka akan bekerjasama dengan 1MDB untuk menyelesaikan dan pengumuman IPIC seperti yang dilaporkan oleh Bloomberg:

“Kedua-dua negara juga bersetuju untuk tidak mengambil tindakan undang-undang sebelum Disember 2020 kerana mereka membuat rundingan pertikaian berkaitan US$3.5 bilion berkaitan dengan kedua-dua bon (Dana Brazen Sky Cayman dan Dana GIL), kata mereka.”

Sebagai sebahagian daripada penyelesaian ini, 1MDB akan dibayar US$2.5 bilion melalui hasil yang diperolehi daripada penjualan unit Brazen Sky Ltd dan 1MDB Global Investment Ltd,

Dana US$2.5 bilion Unit Yang Dimiliki Oleh 1MDB

Untuk mengingati kembali, 1MDB masih mempunyai dua aset kewangan dalam bentuk unit.

1) Unit Brazen Sky bernilai US$940 juta.

Ini merupakan baki dari keuntungan US$2.38 bilion dan modal bagi pelaburan US$1.8 bilion di PetroSaudi. Di mana US$1.44 bilion telah ditebus dan digunakan.

Dana ini dijamin oleh Aabar PJS yang sebenar (walaupun IPIC pada mulanya pertikaikan). Pemindahan awal dari 1MDB kepada PetroSaudi adalah sumber kepada segala tuduhan yang Riza Aziz dan Jho Low telah menerima semua wang tersebut.

Sekarang ini, oleh kerana 1MDB bukan sahaja mendapat kembali semua wang mereka tetapi juga membuat keuntungan yang memuaskan sebanyak US$500 juta hasil pelaburan dalam PetroSaudi, ini bermakna bahawa tidak ada Dana telah dicuri dan semua pelaburan yang dibuat oleh PetroSaudi adalah sah – maka tiada perlakuan jenayah.

2) Dana GIL US$1.5 bilion, juga dijamin oleh Aabar PJS.

Ini adalah baki US$3 bilion Bon GIL 2013. Di mana US$1.5 bilion dikekalkan untuk kegunaan 1MDB sendiri.

Dana GIL US$1.5 bilion inilah yang didakwa oleh setengah orang sumber wang yang masuk ke dalam akaun Najib sebanyak RM2.6 bilion.

Jika Dana ini kini ditebus, ia bermakna bahawa RM2.6 bilion tidak mungkin merupakan wang yang dicuri kerana tidak ada wang yang telah dicuri.

Kelihatan seperti pemulihan harga minyak dan komoditi baru-baru ini telah menyebabkan aset di bawah kedua-dua Dana untuk pulih dan akan direalisasikan oleh pengurus Dana.

Tidak jelas jika IPIC/Aabar juga telah menghormati jaminan mereka dan membantu menebus unit-unit ini tetapi ia sangat berkemungkinan memandangkan IPIC tidak mahu mengambil risiko rasa malu lagi.

1MDB memang memiliki Surat Ikatan Jaminan (Deed of Guarantee) dari Aabar bagi kedua-dua unit ini yang ditandatangani oleh Ketua dan CEO Aabar.

Menggunakan hasil US$2.5 bilion, 1MDB kini boleh membayar balik US$1 bilion yang dibayar oleh IPIC pada bulan Jun 2015 termasuk segala faedah untuk Bon US$3.5 bilion yang dijamin oleh IPIC.

Kesinambungan Daripada Penyusunan Pertukaran Aset (Asset-Swap) US$6 bilion Pada Jun 2015

Keseluruhan US$6 bilion pembayaran dan jaminan telah dikenal pasti sebagai aset bagi perjanjian pertukaran aset Jun 2015 1MDB-IPIC sebagai pertukaran dengan IPIC berdasarkan kepada berikut:

Mari kita senaraikan komponen individu sebagai a, b, c, d, e dan f.

Aset daripada 1MDB:

a) US$3.5 bilion deposit tunai dibayar kepada Aabar BVI.

b) US$1.5 bilion Dana GIL (Pengurus Dana dicadangkan oleh BSI dan dijamin oleh Aabar BVI)

c) US$940 juta unit Dana Brazen Sky (Dijamin oleh Aabar Investments ABU DHABI – bukan Aabar BVI yang dipertikaikan – ini ada dalam laporan Ketua Audit Negara dan laporan PAC)

Aset daripada IPIC:

d) US$3.5 bilion Bon Prinsipal dari 1MDB

e) US$1.5 bilion faedah Bon Hadapan dari 1MDB sehingga Bon matang pada 2022 untuk Bon sebanyak US$3.5 bilion.

f) US$1 bilion dalam bentuk pendahuluan tunai (dibayar kepad 1MDB pada Jun 2015)

Di bawah perjanjian penyelesaian terkini, 1MDB akan menebus, mungkin dengan bantuan IPIC berikutan jaminan oleh mereka, “b) US$ 1.5 bilion Dana GIL” dan “c) US$940 juta unit Dana Brazen Sky”

Kira-kira US$2.5 bilion ini kemudiannya akan digunakan oleh 1MDB untuk menyelesaikan “e) US$1.5 bilion faedah Bon Hadapan dari 1MDB” dan membayar semula IPIC “f) US$1 bilion dalam bentuk pendahuluan tunai”

Seperti yang anda lihat, b, c, e dan f telah diselesaikan. Ini hanya meninggalkan a) dan d) yang akan diselesaikan.

Dengan itu, pertikai dengan IPIC sekarang ini terhad kepada “a) US$3.5 bilion deposit tunai” yang 1MDB tegaskan ia telah membayar kepada IPIC, di mana IPIC menafikan menerimanya dan adalah isu pokok di dalam timbangtara mereka.

Tetapi sekarang IPIC akhirnya mengakui bahawa mereka menerima bayaran tersebut dan berkata bahawa mereka akan bekerjasama dengan 1MDB untuk menyelesaikan bayaran tersebut yang kemudiannya akan digunakan oleh 1MDB untuk membayar “d) US$3.5 bilion Bon” yang akan berakhir juga dalam tempoh lima tahun pada tahun 2022.

Itulah sebabnya IPIC dan 1MDB memberi masa mereka sehingga tahun 2020 untuk menyelesaikan semua ini dan tidak akan menggunakan sebarang tindakan undang-undang ke atas satu sama lain dalam tempoh ini.

Penetapan ini juga bermakna bahawa 1MDB tidak melepaskan hak untuk menyaman IPIC secara sah bagi USD3.5 bilion tetapi hanya boleh berbuat demikian selepas tahun 2020.

Penyelesaian ini adalah jelas masih dalam semangat asal perjanjian pertukaran aset (Aset-Swap) Jun 2015 dan jelas satu perkembangan daripada perjanjian itu.

1MDB jelas membuat kemajuan yang baik untuk mendapatkan kembali wang mereka dan membayar hutang dan saya dapat melihat penebusan atau penjualan unit Dana sebagai langkah kedua terakhir. Adalah diharapkan bahawa 1MDB dan IPIC boleh mengambil langkah terakhir untuk menyelesaikan US$3.5 bilion yang terakhir.

Hakikatnya kini IPIC akhirnya mengakui berlaku pembayaran US$3.5 bilion daripada 1MDB kepada “pihak-pihak tertentu” bermakna satu lagi langkah penting bagi 1MDB untuk akhirnya menutup semua kontroversi dan tuduhan “kehilangan wang”.

Asas Saman Sivil Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) Julai 2016 adalah disebabkan oleh hakikat bahawa 1MDB berkata ia telah membayar wang kepada IPIC tetapi IPIC pada awal 2016 berkata mereka tidak menerima wang itu – dengan itu terdapat kehilangan wang maka dituduh pengubahan wang haram.

Sekarang IPIC telah mengakui bahawa bayaran itu berlaku maka tidak ada “wang hilang” dan dengan itu tiada pengubahan wang haram.

Untuk ulangan yang lebih terperinci mengenai mengapa kesemua mereka yang mendakwa “wang hilang” memang tidak pernah dimiliki secara sah oleh 1MDB dan mengapa saya berfikir kes sivil DOJ Amerika Syarikat dan siasatan Swiss kini akan gagal: US DOJ says “YES” but 1MDB says “NO”. Why?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…