Langkau ke kandungan utama

KAWAL INFLASI: Contohi Malaysia, Kata Gabenor Bank Pusat Indonesia

GABENOR BANK INDONESIA (BI) menyarankan agar kerajaan menggubal pengendalian harga barangan melalui mekanisme penguatkuasaan undang-undang sebagaimana yang diamalkan oleh Malaysia sejak 1946.

Gabenor Bank Indonesia (BI) Agus Martowardojo menyarankan demikian bagi mengawal inflasi di negara tersebut.Menurut Agus, undang-undang kawalan harga tersebut merupakan langkah susulan setelah perasmian Pusat Informasi Harga Pangan Strategis (PIHPS) hari ini.

Agus menyatakan bahawa sejak 1946 lagi Malaysia sudah pun mengubal undang-undang Akta Kawalan Harga dan disusuli dengan Akta Kawalan Perbekalan 1961 yang diwartakan pada 1961.

Kedua-dua undang-undang tersebut mengekang dan menyekat para pengeluar, pemborong dan peniaga agar tidak menaikkan harga barangan sesuka hati mereka.

Menurut Agus lagi; “Kami sangat usulkan supaya ada UU Harga Pangan (barangan). Jadi ada semacam pengendali harga (kawalan harga),” ketika merasmikan IHPS di Gedung BI, Jakarta, hari ini.

Mengulas saranan Agus tersebut, Menteri Koordinator Bidang Perekonomian Indonesia, Darmin Nasution menyokong idea tersebut kerana ia dapat membantu kerajaan mengendalikan inflasi.

“Mestinya ke sana (pengendalian/kawalan harga) juga,” kata Darmin.

Namun demikian, Darmin menyatakan bahawa untuk merealisasikan undang-undang sedemikian memerlukan masa disebabkan kerajaan Indonesia dan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) mempunyai keutamaan lain.

“Kami perlu selesaikan dulu beberapa hal penting yang bisa diselesaikan, salah satunya dengan PIHPS ini,” ujar Darmin.

PIHPS merupakan pusat maklumat yang menyajikan harga 10 barangan komoditi strategis seperti beras, daging lembu, daging ayam, telur ayam, cili, bawang, minyak masak dan gula pasir.

PIHPS menyediakan data yang diperolehi dari 164 buah pasar tradisional di 34 provinsi mulai pukul 09.00 pagi WIB hingga 11.00 pagi WIB. Selepas dari itu, data-data tersebut akan disahkan oleh Bank Pusat Indonesia mulai jam 10.00 pagi WIB hingga 12.00 tengahari WIB dan diwartakan kepada awam mulai jam 1.00 petang WIB.

dipetik daripada

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…