Langkau ke kandungan utama

BIRO TATA NEGARA (BTN) DAN ANWAR

Tup Tup Tup timb0i cerita BTN, Seingat TM lah masa Anwar beriya-iya melonjak naik dalam Umno, Dia lah yang paling top star dalam menggunakan BTN.

Setiap bulan setiap musim, ada saja program BTN yang diilhamkan oleh Anwar. Malah pegawai-pegawai kanan dalam BTN juga adalah berdasarkan kehendak Anwar. Jika Anwar tak serasi dengan pegawai-pegawai kanan BTN, jawapannya mudah sahaja..."Pintu terbuka, boleh blah".

Sehingga kini ramai bekas-bekas jurulatih dan pegawai kanan BTN adalah orang Anwar dan berada dalam PKR, sebahagiannya ada yang bergelar YB.

Pada yang tidak menjadi YB dan yang terus bekerja dalam jabatan kerajaan , mereka inilah yang ramai menentang dalam kerajaan. Jika dulu sewaktu mereka menjadi fasilatator, penceramah, jurulatih dan sebagainya, dan merekalah yang menanamkan semangat cintakan negara, sayangkan pemimpin, hormati kepimpinan negara. Padahal agenda yang sebenarnya ialah agenda untuk menaikkan Anwar sebagai Perdana Menteri.

BTN beku dan mati selepas Anwar dipecat dari Umno. BTN hilang taring, hilang jurulatih dan hilang program cuma tidak berkubur saja.

Hari ini bila BTN berjalan dan bermula balik. Anwar sudah gabra. takut tembelangnya pecah. takut senjata makan tuan. takut pekungnya didedahkan dalam BTN. Anwar dengan sendirinya takut akan bayang-bayang dan DNA yang ditinggalkan dalam BTN.

Saifudin , Mail Yusuf dan ramai lagi semua orang PKR, hari ini mereka takut lah dengan program baru yang dibangunkan oleh BTN.


lagi bukti Anwar peralatkan BTN untuk tujuan politiknya.

Anwar pernah peralatkan BTN

KUALA LUMPUR 29 Nov. - Kursus Biro Tata Negara (BTN) pernah dijadikan landasan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk kepentingan peribadi termasuk menonjolkan diri bagi meraih sokongan rakyat.

Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, tindakan Anwar itu jelas menunjukkan bahawa objektif BTN telah berjaya dan kesan daripada kaedah yang digunakan juga berkesan.

Malah kata beliau, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu juga pernah membangkitkan semangat rakyat menerusi BTN dengan berjanji untuk membantu rakyat dalam menyelesaikan masalah mereka.

''Kita ada menerima laporan ketika BTN dijalankan, Anwar dalam dewan yang gelap merintih untuk membangkitkan semangat peserta dengan mengatakan akan menjelma seorang pemimpin agung yang akan menyelamatkan negara. Tiba-tiba dewan menjadi terang dan menjelma gambar beliau.

''Jadi, kalau Selangor haramkan BTN, biarlah mereka sendiri yang jawab kenapa zaman Anwar dahulu dia gunakan BTN untuk tarik sokongan sehingga sampai ke satu tahap ada orang yang terlalu taksub kepada Anwar," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Ibadah Korban dan Jamuan Mesra Rakyat Kampung Melayu Batu 16, Rawang dan laman web sosial, Facebook kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Taman Templer, di sini hari ini.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Templer, Datuk Subahan Kamal.

Muhkriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, kerajaan tidak pernah memasukkan unsur politik ke dalam BTN, sebaliknya ahli pembangkang itu sendiri yang menggunakan BTN untuk menaikkan pengaruhnya.

''Pembangkang sering mengatakan kerajaan menjadikan BTN sebagai tempat untuk membasuh minda, tetapi jika betul mereka mengatakan begitu, bermakna kaedah BTN memang berjaya kerana ramai yang keluar daripada BTN menunjukkan sikap-sikap yang positif.

''Ada yang daripada malas berubah menjadi rajin. Bagi yang Muslim daripada malas sembahyang tetapi dah mula sembahyang lima waktu. Saya lihat tidak wajar dan langsung tak masuk akal ia diharamkan," katanya.

Mengenai doa Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya Allah memusnahkan masa depan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan UMNO katanya, UMNO tidak akan mendoakan perpecahan Pas dan parti-parti lain.

Sebaliknya kata beliau, UMNO terus berharap untuk duduk semeja dengan Pas bagi memikirkan tentang kepentingan Melayu, Islam dan rakyat Malaysia keseluruhannya.

Sehubungan itu katanya, beliau sering mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mengabdikan diri kepada Allah dengan harapan UMNO dan Pas tidak akan bertelingkah.

''Saya pernah menyatakan impian saya untuk melihat UMNO dan Pas duduk semeja dan itu masih menjadi impian saya dan saya berpegang kepada perkara itu.

''Kerana itu saya langsung tidak mendoakan parti itu (Pas) akan berpecah. Jika parti itu boleh bersatu sesama mereka dan UMNO, proses duduk semeja akan lebih mudah," ujarnya.

Ulasan

 1. HE HE HE HE
  TAPI BTN DULU BAIK. SELEPAS DSAI DIBUANG SEMUANYA JADI HANCUR. SEMUANYA KERANA ANGKARA NAK CUBA SIKO ORANG YANG DSAI TU PELIWAT. AKU TERUS SAUN PELATIH DIA DIAM X BERANI NAK JAWAB
  PARPUKARI SEBAGAI PELARIAAN ESTET HARUS DIASINGKAN DARI ORG MELAYU KALAU ADANYA POGAM BTN
  MUHAHHAHAHAHAHAHA

  BalasPadam
 2. Semasa Anwar berkuasa dalam BTN la ramai TP otai menyepi daripada BTN sebab tak setuju dengan cara Anwar memanipulasi dan mengeksploitasi BTN. Siapa tak kenal Rahim King yang ditugaskan bagi menjaja nama Anwar dalam program BTN?

  Apabila Anwar disingkir barulah mereka kembali dan hari ini BTN mempunyai modul baru yang khusus pada patriotiseme dan membela negara. Agenda BTN hanyalah mempertahankan negara. Itu sahaja.

  BalasPadam
 3. saya ada ulas juga dalam blog isu ini.. BTN seperti SPRM yang agensi kerajaan dan perlu kita pertahankan.

  jangan biar mereka serang satu persatu agensi negara kita.

  BalasPadam
 4. Chairman Kaga bercakap macam orang tak pernah pergi sekolah.

  BalasPadam
 5. Chairman Kaga tulis macam orang tak pernah pergi sekolah.

  BalasPadam
 6. senarai blog peserta btn yang enjoy dengan kursus

  1. http://aisyahmokhtar.blogspot.com/2009/08/btn.html
  2. http://cikgu-ita.blogspot.com/2009/04/kursus-biro-tata-negara.html
  3. http://mataharisayang.blogspot.com/2009/11/selangor-haramkan-btn-takut-bayang.html
  4. http://sengalici0us.blogspot.com/2009/11/kursus-bina-negara.html
  5. http://piecesofmefieza.blogspot.com/2009/11/kursus-birotatanegara-btn-kem-btn-balik.html

  BalasPadam
 7. i pun enjoy pi BTN. program2 yg diatur best. dan tak ada pun sebut soal politik tapi lebih pada membina semangat juang, harmoni sesama insan dan mengeratkan silaturahim. (and thanks Allah tak dak kuar gambar anuwar masa tu). yg paling best jungle tracking, repelling. but i hate the idea to carry raw egg at that time. lucky me i dropped the egg after half an hour i hold it . and they said at that time, saya ni bukan lah seorang yang amanah sbb tak pandai jaga telor. i was mad at that time. ada ker sifat amanah i disamakan dengan menjaga telor? hello, accident do occured u know!! tak relevant langsung. jaga telor terlalu lama boleh jadi telor tembelang, busuk woo!!

  tapi ari ini setiap kali terigt telor BTN, saya tersenyum, kelakar pun ada. dan setiap kali saya menjalankan tugas saya, saya terigt telor saya (telor ayam yer) yg pecah masa di BTN, dan saya pastikan keje saya "tidak pecah", lnsyaallah.

  BTN - jgn lak program baru ni tetiba kuar gambar tok najib lak dalam dewan. :-) jgn tok.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PAU 1987: Najib Penyelamat Nyawa Politik Dr Mahathir. Tapi kenapa dia bencikan Najib?

#SuaraMerdeka - Kebebasan . Persamaan . Keadilan

*PADA* malam 23 April 1987, kira-kira 30 tahun yang lalu. Satu perhimpunan telah diadakan di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Hotel di Jalan Sultan Ismail ini di antara hotel antarabangsa terawal di ibu kota, sekarang sudah pun hilang dari pandangan setelah 'direbahkan' (flattened) untuk dibuat bangunan baru, yang kini dikatakan terbengkalai.
Cukup genting pada masa itu prebutan kuasa antara dua tokoh - Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
Hotel Hilton menjadi markas jentera kempen Dr Mahathir, manakala Hotel Regent di Jalan Imbi menjadi markas Ku Li.
Perhimpunan Agung UMNO dan pemilihan akan diadakan di PWTC keesokan harinya pada 24 April.
Perhimpunan di Hilton itu diadakan oleh Dr Mahathir bagi mengumpul sokongan. Suasana amat terdesak. Dr. Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri terasa amat terancam. Dia cukup tertekan. Dia menghadapi tentangan maha hebat untuk mempertahankan jawatan Presiden. Ku Li bukan c…

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…