Jumaat, 6 Mei 2011

Kaum Pattani Siam lebih hebat dari orang kita

Restoran Thai
Restoran yang terdapat di Taman Kamunting Jaya ini yang bersebelahan jejantas keretapi Kamunting ialah milik seorang Melayu dari Pattani Thailand.

Gerai pemilik tempatan
Di Kamunting terdapat lebih dari 1o buah restoran milik orang mereka. Restoran yang paling popular ialah Restoran Kamunting Timur dan Kamunting Utara.

Kelebihan mereka ialah mereka sanggup berbelanja besar untuk berniaga. Ia berbeza dengan peniaga tempatan yang lebih gemar berniaga dibawah khemah atau membuat gerai-gerai dibahu jalan.
Milik orang kita

Kalau kita biasa singgah dan pekena apa yang patut diwarung-warung tepi jalan ni, harganya mak datuk, sama dengan restoran.

Restoran Mamak Nasi Kandar jual kopi secawan RM 1.00,  mereka yang bawah bangsal pun sama naik, RM 1.00 juga. tu belum harga makanan. Pada hal mereka yang berniaga ditepi-tepi jalan ni, lesen pun tak ada dan sewa tapak pun tak kena. Suntikan doktor dari jabatan kesihatan  jauh sekali.

Orang Tepeng ni , kalau siang hari pakat-pakat makan dikedai mamak, malam pakat bersantai dikedai siam.

Peniaga melayu merungut, kurang pelanggan. Mana tak kurang, buat kari kuah cair, masak lemak pun sama nampak lantai.

Pergi pekena di Pelita Nasi Kandar, kuah kari dia pekat meleleh air liur... Kedai melayu, baru tengok menu dah hilang selera. Harga mak ai.....mahal.

So kalau pelancong yang datang ke Tepeng, berhati-hati lah bila makan , peniaga melayu yang berniaga di warung atau gerai ramai yang jenis cekek darah. Mereka tahu siapa yang mereka patut sembelih.

Satu motivasi kepada peniaga melayu, ialah untuk berjaya kita perlu berani. Lihat sahaja kejayaan pemilik Restoran Selera Malam dan Restoran Dolli. Mereka juga bermula dari gerai pasar malam dan akhirnya berani membuka beberapa rangkaian restoran dan berjaya.

Restoran Assam Pedas yang popular di Taiping bermula dengan warung ditepi jalan. Restoran di asaskan oleh Arwah Abang Ismail, seorang tukang masak tentera yang berasal dari Alor Gajah Melaka.

Selepas tamat perkhidmatannya beliau membuka restoran dan kini diuruskankan oleh Pak Lang yang juga adik ipar arwah.

Jumlah penduduk Tepeng hampir setengah juta orang dan peluang dalam perniagaan penyediaan makanan cukup menjamin pulangan yang lumayan. Siapa yang bijak mereka akan berjaya.

3 ulasan:

  1. betul tu bang..bukan kita xnk singgah kedai org kita..tp mcm ni lah hakikatnya..sabo je laaa

    BalasPadam
  2. OTHMAN JAILANI7 Mei 2011 12:23 PG

    Inilah faedah dan menafaat hasil drp ketidakstabilan politik di negeri Perak. Org melayu dpt peluang meniaga ditepi2 jalan demi menambah pendapatan dan menyara keluarga. Kalu tidak dh lama org Majlis robohkan gerai2 tu. Dan kelemahan org Melayu dlm perniagaan memang tidak dpt dinafikan sebab itu org Melayu tak maju dan berjaya kalu nk dibandingkan rakan2 dr bangsa Cina.

    Antara kelemahan org Melayu dlm perniagaan adalah:
    1. lemah dlm pengurusan kewangan.(modal pusingan, simpanan masa depan dan perbelanjaan)
    2. Tiada misi dan visi utk masa depan.(peningkatan dn perkembangan dlm perniagaan)
    3. Kurang disiplin dan kerja kuat dlm perniagaan
    4. memikirkan keuntungan dlm masa singkat drp mengekalkan hubungan dan nama baik antara pembeli dan penjual.
    5. Tidak berani mencuba sesuatu perniagaan yg baru dan mencabar
    6. tidak berpegang kpd syariat Islam yg sebenar dlm perniagaan dan tahap PHD(Prasaan hasad dengki) yg tebal dan mempercayai tangkal dan azimat dlm sesuatu perniagaan utk maju.
    7. tidak mendpt bimbingan dan nasihat drp badan2 kerajaan yg sepatutnya membantu kaum bumiputra utk berjaya dlm perniagaan.(Kemana pergi nya "konsep Payung" yg gah suatu masa dulu)
    8.

    BalasPadam
  3. awat umno mula x menolong org melayu umno ke

    BalasPadam