Langkau ke kandungan utama

KEKALKAN PETEMPATAN KPG DATUK SIBU SARAWAK

Mangsa kebakaran Kampung Datuk Sibu enggan berpindah ke penempatan baru dan mahu kekal di tempat asal mereka.

TM bersetuju dengan cadangan penduduk. Kampung Datuk perlu dikekalkan sampai bila-bila.

Sebelum ini sebahagian daripada kampung tersebut telah dipindahkan ke Kampung Datuk Baru yang berhampiran Kg Bandong dan Kampung Nangka dan Hotel Paramount yang terdapat berhampiran tempat kebakaran adalah dibina diatas bekas tapak rumah-rumah Kg Datuk.

30 tahun lalu, petempatan awal orang melayu di Kg Nyabor telah dipindahkan ke Kampung Bandung yang dan lenyaplah sejarah petempatan terawal orang melayu di Sibu.

Kini setelah berlaku kebakaran besar dan jika penduduk dipindahkan ke kawasan lain bermakna akan lenyap sebuah lagi perkampungan melayu di Sibu selepas Kg Nyabor.

Menghairankan mengapakah SMC hanya nampak perkampungan melayu untuk dijadikan bandar, banyak lagi kawasan perkampungan cina seperti Jalan Tong Hua , Jalan Tong Sang dan sebagainya.

Kebanyakan rumah-rumah yang musnah adalah jenis rumah bagan yang dibina atas tebingan Sungai Igan. Rumah-rumah yang berhadapan jalan raya adalah rumah asal  dan yang di belakang-belakang kebanyakan adalah rumah setinggan sama ada anak cucu mereka.

Tinggal di rumah bagan ini cukup menyeronokkan. selain hawa sejuk, bunyi kocakan air pasang atau akibat ombak kecil yang dihasilkan oleh kipas bot dapat juga menenangkan jiwa.  

Rumah bagan juga berguna sebagai benteng pemecah ombak dan menahan hakisan sungai, jika tiada rumah-rumah tersebut sudah lama Jalan Kampung Datuk akan dimusnahkan oleh hakisan sungai.

Jika petempatan ini dibangunkan semua, jarak rumah hendaklah diutamakan bagi mengelakkan bencana kali kedua. jumlah rumah juga perlu dihadkan selain itu hak milik tanah perlu dikeluarkan walaupun tinggal di atas sungai. cukai tanah dan cukai pintu juga perlu dikenakan.

Ia ianya berjaya direalisasikan bermakna Kampung Datuk akan muncul sebagai kawasan perumahan yang cantik, tersusun dan mampu menjadi produk tarikan pelancong seperti mana rumah bagan di Pulau Pinang.

Ulasan

 1. Betul Bro, saya setuju 100 peratus artikel ini, dengarlah isihati penduduk/mangsa kebakaran kamung Datuk. Pertahankan warisan kamung Melayu di Sibu iaitu kawasan dominan bangsa Cina. Salam.

  BalasPadam
 2. Kekalkan kawasan perkampongan ini. Ini lah satu2nya penempatan yang mencerminkan suasana perkampongan yang asli lagi unit di daerah Sibu. Tanpa perkampongan ini, seolah-olah tiada lagi budaya kehidupan kaum Melanau di Sibu.

  BalasPadam
 3. Sokong dan setuju sangat2!!...kerajaan negeri atau pusat MEMASTIKAN bangun balik kampung melayu di Sibu dan jangan sekali-kali dibiarkan developer Cina ambil alih nanti habis di halau semua melayu/melanau di kg. datuk. Jangan2 kebakaran tersebut ada unsur2 jahat membakarkan kg itu (arson) mustahilkan??... Menteri Luar Bandar..Dato Shafie Afdal kena bantu melalui program rumah miskin pprt..di kementrian nya.

  BalasPadam
 4. Tapak Kpg Dato wajib dikekalkan.Dah berabad perkampungan Melayu bernama Kpg Dato dan Kpg Hilir ujud.Perkampungan awal datuk moyang orang asal Melayu Sibu wajib dipertahankan.

  Sama juga perkampungan spt Kpg Nangka yang diusaha/dibuka oleh Melayu/Melanau wajib kekal.

  Jangan seperti Kgg Nyabor.Tanah pusaka kaum Melayu tergadai.Kpg lenyap dari peta Sibu.Generasi baharu tak tau asal usul mereka.Jangan pisang berbuah dua kali.Kerajaan perlu merancang dgn bijak.jangan fikir nak untung saja..nanti kampung tergadai.

  BalasPadam
 5. KAMPUNG DATO BUKANNYA KAMPUNG PENEMPATAN MELANAU, TETAPI KAWASAN ORANG MELAYU.

  BalasPadam
 6. ya..!kampung dato bukannya kampung penempatan melanau,kampung dato adalah kampung penempatan orang melayu,saya tahu sebab saya anak melayu yang menetap di kampung dato

  BalasPadam
 7. ya..Allah..aku bermohon kepadamu selamatkan kampung melayu di sibu mahupun di malaysia dan aku juga bermohon kepadamu biarlah kampung datuk sibu kekal menjadi kampung melayu warisan..amin...

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…