Rabu, 14 Ogos 2013

Buy Chinese Last Berkesan

Salam,

baru-baru ini semasa musim perayaan aidilfitri, saya sempat bersembang dengan adik ipar saya yang baru balik dari kelantan. beliau adalah seorang wanita yang sangat meminati perhiasan diri dari emas seperti gelang, cincin dan sebagainya.

beliau menceritakan pengalamannya di mana semasa beliau di sebuah pasaraya di kota bharu baru2 ini, beliau memerhatikan sebuah kedai emas terkenal di tanah air kepunyaan cina iaitu poh kong lenggang dan kurang mendapat sambutan dari orang melayu. orang melayu di sini lebih suka membeli dari kedai emas kepunyaan melayu sendiri.

saya berpendapat sesungguhnya kempen BUY CHINESE LAST mula menampakkan kesannya. Ini boleh dilihat apabila keratan akhbar utusan malaysia pada 7 Ogos 2013 dalam ruangan ekonomi di mana pengarah urusan poh kong sendiri mengakui kurangnya pelanggan pada tahun ini berbanding semasa hari raya tahun lepas (pastinya yang dimaksudkan adalah pelanggan melayu). logiknya dengan harga emas yang jatuh pada masa sekarang, sepatutnya lebih ramai pelanggan tetapi senario sebaliknya berlaku pada poh kong. sila lihat sebahagian dari keratan akhbar tersebut yang disertakan bersama email ini yang menerangkan maksud ini.

kepada anda semua, syabas! teruskan kempen BUY CHINESE LAST/UTAMAKAN PRODUK MUSLIM/BUMIPUTERA atau apa sahaja yang menyingkirkan peniaga/produk cina demi survaviliti melayu di tanahair sendiri.

Adam
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5 ulasan:

  1. kalo boleh, melayu jgn beli satu barang pun dari cina.

    BalasPadam
  2. BUY CHINESE LAST?...NO WAY BANYAK SGT PRODUK MELAYU YANG BOLEH JADI PILIHAN...JAWABNYA JGN BELI LANGSUNG PRODUK DEPA NI...

    BalasPadam
  3. Kah.kah.kah.pi tengok kat tesco taiping.sape yg ramai.pi tengok kat sin wai huat simpang.sape yg ramai.pi tengok kat pasar ikan taiping yg ader gerai melayu dan cina.pi kira brapa orang beli kat melayu dan cina.pi tengok pasar mini melayu.berapa ramai yg membeli.pi tengok rumah yg direnovation.sape kontraktor dia.jgn sembang ler.pi tengok rumah Ex Adun Datuk Malik.sape buat kerja.

    BalasPadam
  4. kedai ni kt Taiping rasanye.. jngan beli sebab nanti guna cepat habih... x tahan lama...
    http://1.bp.blogspot.com/-Tor1OVi73qM/Ubadfx5oOgI/AAAAAAAAYwg/C9l0pW2EPPQ/s1600/batrikongkongs_02.jpg

    BalasPadam
  5. Memang aku pun dh praktik kan sejak dari selesai nya PRU13... As much aku akan acoid kedai Cinan....at d same time kita jugak kempen mulut ke mulut mcm mana depa boikot undi BN masa PRU aritu

    BalasPadam