Langkau ke kandungan utama

Buy Chinese Last Berkesan

Salam,

baru-baru ini semasa musim perayaan aidilfitri, saya sempat bersembang dengan adik ipar saya yang baru balik dari kelantan. beliau adalah seorang wanita yang sangat meminati perhiasan diri dari emas seperti gelang, cincin dan sebagainya.

beliau menceritakan pengalamannya di mana semasa beliau di sebuah pasaraya di kota bharu baru2 ini, beliau memerhatikan sebuah kedai emas terkenal di tanah air kepunyaan cina iaitu poh kong lenggang dan kurang mendapat sambutan dari orang melayu. orang melayu di sini lebih suka membeli dari kedai emas kepunyaan melayu sendiri.

saya berpendapat sesungguhnya kempen BUY CHINESE LAST mula menampakkan kesannya. Ini boleh dilihat apabila keratan akhbar utusan malaysia pada 7 Ogos 2013 dalam ruangan ekonomi di mana pengarah urusan poh kong sendiri mengakui kurangnya pelanggan pada tahun ini berbanding semasa hari raya tahun lepas (pastinya yang dimaksudkan adalah pelanggan melayu). logiknya dengan harga emas yang jatuh pada masa sekarang, sepatutnya lebih ramai pelanggan tetapi senario sebaliknya berlaku pada poh kong. sila lihat sebahagian dari keratan akhbar tersebut yang disertakan bersama email ini yang menerangkan maksud ini.

kepada anda semua, syabas! teruskan kempen BUY CHINESE LAST/UTAMAKAN PRODUK MUSLIM/BUMIPUTERA atau apa sahaja yang menyingkirkan peniaga/produk cina demi survaviliti melayu di tanahair sendiri.

Adam
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

  1. kalo boleh, melayu jgn beli satu barang pun dari cina.

    BalasPadam
  2. BUY CHINESE LAST?...NO WAY BANYAK SGT PRODUK MELAYU YANG BOLEH JADI PILIHAN...JAWABNYA JGN BELI LANGSUNG PRODUK DEPA NI...

    BalasPadam
  3. Kah.kah.kah.pi tengok kat tesco taiping.sape yg ramai.pi tengok kat sin wai huat simpang.sape yg ramai.pi tengok kat pasar ikan taiping yg ader gerai melayu dan cina.pi kira brapa orang beli kat melayu dan cina.pi tengok pasar mini melayu.berapa ramai yg membeli.pi tengok rumah yg direnovation.sape kontraktor dia.jgn sembang ler.pi tengok rumah Ex Adun Datuk Malik.sape buat kerja.

    BalasPadam
  4. kedai ni kt Taiping rasanye.. jngan beli sebab nanti guna cepat habih... x tahan lama...
    http://1.bp.blogspot.com/-Tor1OVi73qM/Ubadfx5oOgI/AAAAAAAAYwg/C9l0pW2EPPQ/s1600/batrikongkongs_02.jpg

    BalasPadam
  5. Memang aku pun dh praktik kan sejak dari selesai nya PRU13... As much aku akan acoid kedai Cinan....at d same time kita jugak kempen mulut ke mulut mcm mana depa boikot undi BN masa PRU aritu

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…