Jumaat, 30 Ogos 2013

Pemilihan Semula CEC: DAP Sah Pinggirkan Perwakilan India Sekali Lagi

Pemilihan semula CEC DAP yang akan diadakan bulan depan kemungkinan besar akan mengulangi ketidakadilan yang berlaku dalam pemilihan sebelum ini.

Dalam pemilihan awal, DAP telah menyalahkan program komputer kerana tersalah kira undi. Namun, dalam kiraan kali kedua yang berlangsung dua minggu selepas itu telah menunjukkan perbezaan jumlah undi yang tidak masuk akal bagi beberapa individu. Selain itu, DAP juga didapati telah dengan sengaja meminggirkan 753 perwakilan India dari senarai perwakilan yang berhak mengundi.

Akibatnya, ramai yang tidak berpuas hati dan membawa perkara ini ke ROS yang kemudiannya mengarahkan pemilihan semula diadakan.

Walaubagaimanapun, lama sebelum tarikh pemilihan semula yang dijadualkan pada bulan September ini, rungutan telah mula kedengaran. Khabarnya, pada Ahad lepas, DAP telah mengadakan sessi dialog khas pemilihan semula dengan para perwakilan di Seremban, Negeri Sembilan.

Sebelum ini, tidak pernah ada sessi dialog semata-mata untuk menghadapi pemilihan.

Apa yang mencurigakan ialah tidak semua perwakilan dijemput ke sessi dialog tersebut dan mereka yang dipinggirkan sekali lagi merupakan perwakilan dari kaum India. Berikutan itu, DAP Cawangan Ladang Paroi, Desa Dahlia Senawang, dan Nilai Perdana menuntut Pengerusi DAP Negeri, Loke Siew Fook untuk memberi penjelasan.

Pemimpin-pemimpin DAP Cawangan ini mengesyaki adanya permainan kotor sekali lagi untuk memastikan hanya orang-orang tertentu sahaja yang akan mengundi. Dengan itu, DAP hanya menjemput perwakilan tertentu sahaja ke sessi dialog tersebut bagi mengatur strategi. Pastinya, permainan ini adalah untuk memastikan kemenangan dan kekalahan individu tertentu dalam pemilihan semula nanti.

Nampaknya, seperti yang dijangka, DAP tidak akan mampu berlaku telus dan adil dalam amalan demokrasi. Pemimpin DAP juga tidak akan mampu untuk bercakap benar, tetapi akan terus menipu untuk memastikan mereka terus berkuasa.

Kesimpulannya, DAP adalah parti diktator yang membudayakan sikap samseng komunis. Parti ini tidak mungkin akan mengamalkan demokrasi dalam ertikata sebenar walaupun mereka sering melaungkannya. Hakikatnya, memilih DAP bermakna menolak demokrasi dan membuka risiko kepada penindasan yang berterusan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 ulasan:

  1. Sangat tak faham dengan ahli DAP yang terpinggir. Setahunya, setiap persatuan ada charter atau perlembagaan mereka. Perlembagaan akan mencatit kuasa-kuasa dan proses. Non-compliance dengan aturcara dalam perlembagaan dan charter, ahli boleh ambil tindakan keatas sesiapa yang tidak mengikut perlembagaan atau charter. Ahli-ahli yang rasa hak mereka telah dicabuli atau ada penyelewengan kuasa, ahli-ahli boleh bawa perkara tersebut ke mahkamah untuk mendapat injunksi. Bukan kah ramai ahli DAP yang peguam? Tak berani ker mengambil tindakan undang-undang keatas otai peguam ia itu Karpal dan bapak LGE? Mana dia pariah ketua Bersih? Mana bar council? dok gi bar minum2 ajer ker? Kalau kena batang hidung kaum cinabeng DAP korang semua buat tak tahu. Tapi bila ada fitnah kerajaan, habis nak bawa rakyat berdemo di jalanan.....Korang ni semua hipokrit dan tak layak jadi manusia rakyat Negara ini. Pergi lah negeri lain untuk mendapat demokrasi yang korang kehendakkan.

    BalasPadam