Langkau ke kandungan utama

Gaylong Tua Tukar Tiub Pohon Syafaat Chin Peng

Ironi sekali apabila musuh negara iaitu Chin Peng meninggal dunia di subuh Hari Malaysia yang ke-50.   Ini menjadikan sambutan hari bersejarah ini semakin bermakna.  Mungkin ada yang berkata bahawa kita tidak perlu terlalu emosi bila bercakap tentang komunis kerana pergerakan itu telah tenggelam dalam lipatan sejarah. 

Namun, hakikatnya pergerakan komunis masih belum menjadi sejarah, ia masih lagi bergerak secara senyap bagai bara api yang enggan padam.  Akhir-akhir ini, ia kembali memperlihatkan kepulan asap hitam yang mampu mengancam negara apabila beberapa usaha dilakukan untuk menjadikan komunis sebagai wira.   Malah, pada hari ini, ia dilakukan secara terbuka melalui parti pembangkang.

Sepertimana yang kita tahu, DAP telah lama berusaha mengagungkan komunis.  Berbagai usaha dilakukan untuk tujuan itu termasuk menyebarkan risalah sehinggalah kepada membuat filem The New Village semata-mata untuk mengasak sejarah rekaan ke dalam minda anak muda negara ini.   

Begitu juga dengan PKR yang turut memberi isyarat menyokong komunis melalui tindakan mereka menolak jalur gemilang tetapi menjulang bendera Sang Saka.   PAS, bagaimanapun, seperti biasa tidak tahu apa-apa, hanya menurut sahaja dan sekali sekala turut bersuara menyokong komunis melalui Timbalan Presiden mereka. 

Justeru, kematian Chin Peng yang diraikan oleh rakyat Malaysia menjadi tarikh perkabungan bagi pembangkang.   Tidak cukup dengan desakan untuk membawa balik abu mayat Chin Peng ke Malaysia, Hishamuddin Rais blogger 'tersohor' mereka menobatkan Ching Peng sebagai 'pejuang negara' yang setaraf Nabi. 

Ini dilakukan melalui laman sosial peribadinya yang menyebut "16 September sebagai hari mengingati pejuang negara, 'wafatnya' Chin Peng". 

Hishamuddin Rais sudah dikenali sebagai manusia yang 'sesat' dalam hidup.  Jika sesetengah manusia menjadi sesat dalam mencari pegangan, tetapi Hishamuddin Rais tidak pernah mencari pegangan.  Beliau sesat atas pilihannya sendiri untuk hidup dalam 'kebebasan' iaitu tidak terikat kepada apa-apa bentuk budaya, bangsa, kepercayaan dan agama.  Beliau selesa hidup terapung-apung, kononnya itulah cara hidup yang benar. 

Manusia seperti Hishamuddin mengagungkan Chin Peng bukan kerana beliau benar-benar percaya kepada komunisme ataupun sejarah yang diubah.  Tetapi, beliau mengagungkan Chin Peng semata-mata untuk menentang kerajaan dan mencabar kebenaran.  Pendek kata, beliau sengaja ingin memberontak sekadar untuk memenuhi cara hidupnya yang enggan mengikut arus. 

Manusia seperti Hishamuddin Rais ini sebenarnya hanya ingin menjadi terkenal atau glamour. Ingin disanjung dan ingin dihormati.  Malangnya, beliau tidak punya bakat atau kebolehan atau kebijaksanaan yang hebat untuk meletakkan dirinya di puncak.   Oleh itu, cara yang paling mudah ialah menentang kerajaan, membuat kacau dan membuat kenyataan kontroversi agar namanya disebut-sebut. 

Nampaknya, beliau telah berjaya juga untuk menjadi orang yang dikenali.   Apa perlukah kita mengucapkan tahniah padanya?  Apakah beliau benar-benar percaya yang beliau adalah manusia 'berjaya'? 

Ya, beliau memang telah berjaya.  Hishamuddin Rais telah berjaya menipu dirinya sendiri kononnya beliau merupakan manusia yang membawa makna dalam sejarah negara. 

Hakikatnya, beliau langsung tidak bermakna kepada sesiapa termasuk dirinya sendiri. 

Apa yang beliau tidak mungkin terfikir ialah, Chin Peng yang disanjungnya juga tidak akan mengiktiraf kewujudan manusia bernama 'Hishamuddin Rais' ini.  Malah, jika komunis berjaya memerintah Malaysia juga, Hishamuddin Rais akan dipinggirkan kalaupun tidak disepak terajang ke sana ke mari oleh kepimpinan Cina.  Biarpun Hishamuddin sanggup meminum air tapak kaki mereka, beliau tetap akan dilayan seperti sampah jua. 

Dan sesungguhnya, itulah yang paling sesuai untuk dirinya. 

Hishamuddin adalah sampah sarap yang bersuara.  Sampah sarap seperti beliau bukan sahaja tidak berguna kerana tidak boleh dikitar semula tetapi membawa kemusnahan kepada alam sekitar dan manusia sejagat.  Beliau menghabiskan hidupnya dengan membuat onar kepada agama, bangsa dan negara tanpa tujuan yang pasti, sekadar untuk memuaskan hati sendiri. 

Kepada Hishamuddin Rais, tiada apa yang dapat kita nasihatkan lagi.   Jika Chin Peng sudah setaraf Nabi baginya, tidak mustahil beliau turut memohon syafaat Chin Peng dan berdoa akan ditempatkan bersama 'pejuang' itu di alam akhirat nanti…. Siapa tahu, mungkin tidak lama lagi
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…