Langkau ke kandungan utama

UMNO : Perlukah road tour untuk calon bertanding?

Hari ini seperti lazimnya calon-calon yang bertanding pada pemilihan 4 peringkat akan membuat kempen atau road tour sebanyak mungkin.

Tujuan road tour ialah untuk memperkenal kan diri kepada peringkat bahagian-bahagian seluruh negara kecuali Sarawak. Ini bagi pertandingan peringkat MT dan Exco peringkat pemuda, puteri dan wanita.

Bagi mereka yang berjawatan menteri pun terpaksa turun untuk bertemu perwakilan cawangan ke bahagian. Jika dahulu hanya perlu berjumpa G7 tetapi kini ruangnya semakin besar. Jika satu bahagian ada 100 cawangan mungkin perwakilan yang akan bersidang akan mencecah 1 atau 2 ribu orang. Mampukah calon bertemu mereka?

Bagi peringkat pemuda, puteri jumlah kecil tetapi kena jumpa semua, tak jumpa maka tak dapat undi. Ini budaya yang diamalkan sejak dahulu.

Mereka yang sudah ada nama seperti Najib, Muhyiddin, Hishamuddin, Zahid, Mukhriz dan ramai lagi tak perlu berkempen teruk sangat sebab bila mereka buka mulut untuk bertanding, surat khabar radio dan televisyen sudah siap untuk menyebarkan berita, tetapi jika setakat wakil rakyat atau adun biasa orang pun tak kenal. Lain lah pula dengan Tun Faisal, Fathul Bari, Aziz Desa yang bukan wakil rakyat, tetapi ramai yang mengenai mereka kerana sering muncul di tv

Turun ke bahagian-bahagian dan mengadakan perjumpaan di hotel dan berbelanja makan malam kepada pengundi boleh disalah tafsiran oleh pihak jawatan kuasa disiplin parti, takut pula tiba-tiba jawatan kuasa tiba-tiba mengumumkan si polan bin si polan gugur atau hilang kelayakan untuk bertanding kerana kesalahan menyogok atau merasuah pengundi. Jadi seperti tahun 2009 di mana ada orang hilang hak untuk bertanding.

Oleh itu TM mencadangkan supaya Dato Raof Yusof SUK dapat membuat satu garis panduan tatacara berkempen untuk mereka yang bertanding, langgar tatacara barulah dikenakan hukuman.

TM juga mencadangkan agar Umno Online menyediakan laman khas untuk calon-calon berkempen secara online dengan rakaman video semua calon atau profil calon semua peringkat yang akan bertanding. Jadi calon tak perlu turun ke padang untuk berkempen.

Fikirkan lah jika asyik turun berkempen siang malam, ia akan menjejaskan banyak perkara, pertamanya ialah kesihatan, kerja terabai, wang ringgit yang besar. Ia tidak menjadi masalah jika calon seorang usahawan koperat yang bertaraf jutawan atau anak jutawan, bagaimana pula jika seorang guru DGA 44 yang akan bertanding Exco pemuda atau puteri, mana dia nak cekau duit nak berkem pen sampai ke Sabah? Mana ada masa dia nak berkempen, sedangkan tugas hakikinya di sekolah atau di kolej?

Pemilihan kali ini juga menyebabkan borang pertandingan perlu dicetak dalam jumlah banyak atau senang cakap infiniti. Ini pun dilihat kurang tepat dan menyusahkan.
Ia lebih mudah dan menjimatkan kos sekiranya borang dikuat turun sahaja secara online dan borang yang siap hanya perlu diemail sahaja.

Lihat betapa susahnya Jamawi Jaafar terpaksa turun ke KL dari Sabah semata-mata untuk mendapatkan borang dan terpaksa menyiapkan borang pada hari yang sama bagi menjimatkan masa.

Apabila buat secara online maka mesti ada prasyarat jika tidak akan ada yang main-main. Syarat yang dicadangkan ialah calon perlu meletakkan deposit dan wang akan di kembalikan setelah selesai pemilihan.

Ini bagi mengelakkan ahli yang saja gatal tangan isi borang saja-saja seronok nak cabar Presiden, Timbalan Presiden nampaknya sudah ada lawan.

Bersambung.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

  1. Tak perlu.. tapi setiap calon diberi peluang utk berpidato.. barulah ahli dapat tahu ke mana hala tuju setiap calon yg bertanding.... skrg kan canggih ... umno leh buat sessi video conferencing utk tontonan semua ahli.... kalau nak buat kat tv1/tv2/tv3 gerenti kena balun....

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…