Selasa, 1 Oktober 2013

Ekonomi Cina dan Bumiputra, keutamaan untuk Bumiputra

Kenyataan Media              
Lokman Noor Adam
Exco Pemuda UMNO Malaysia

Saya menyokong penuh kenyataan YAB Menteri Besar Kedah, Datuk Paduka Mukhriz Mahathir yang menetapkan pendirian bahawa pihak Kerajaan Negeri akan memberikan keutamaan untuk membantu rakyat yang mengundi BN, berbanding mereka yang jelas tidak menyokong. Tindakan ini sewajarnya dijadikan contoh oleh semua Menteri Besar dan Ketua Menteri BN, yang saya yakin turut menerima nasib yang serupa, iaitu dikhianati oleh penyokong DAP, walaupun pelbagai usaha telah dilakukan bagi memenuhi semua permintaan mereka sepanjang lima tahun lepas. 

Selama hari ini, penyokong-penyokong DAP ini tidak menghargai langsung apa yang telah diusahakan oleh para pemimpin BN dan rata-rata mereka juga tidak berfikir panjang bahawa tindakan menolak BN ini akan akhirnya 'memudaratkan' diri mereka kembali. Dan, sekiranya BN masih lagi meneruskan dasar menunaikan segala apa yang dipinta dalam keadaan sedar bahawa ia akan dibalas dengan pengkhianatan, maka percayalah bahawa peluang untuk menarik balik sokongan penyokong-penyokong DAP ini tidak akan diperolehi sampai bila-bila.

Hari ini pemimpin Melayu khususnya UMNO, harus sedar bahawa masa utk memujuk sudah pun berakhir. Hari ini tibalah masanya kita perlu sedarkan mereka yang telah mengkhianati kita, apa yang mereka akan "hilang" sekiranya mereka terus mengkhianati kita. Sikap mereka yang jelas menunjukkan ketidak sediaan untuk hidup bersama kita sambil berkongsi kek kekayaan ekonomi negara amatlah dikesali. Saya percaya umum sudah maklum bahawa tindakan majoriti daripada penyokong DAP ini yang menolak BN pada PRU yang lalu adalah kerana mereka sudah tidak mahu lagi menerima sebuah Kerajaan yang ditunjangi dan ditentukan hala tujunya oleh orang Melayu. 

Sungguhpun Anwar Ibrahim, Ketua Umum Pakatan Pembangkang berbangsa Melayu, namun beliaulah satu-satunya manusia yang berani menaruhkan nasib anak bangsanya sendiri dengan menjual harapan untuk menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) serta menghapuskan hak istimewa org Melayu atas nama keadilan dan kesamaraataan. Sokongan luarbiasa yang Anwar terima dari penyokong-penyokong DAP ini sebenarnya kerana mereka sudah bosan berkongsi kek kekayaan ekonomi negara bersama dengan kita. 

Kek Ekonomi Sektor swasta sudah lama mereka kuasai hampir sepenuhnya, menjadikan apa yang tinggal untuk dibahagi-bahagikan kepada Bumiputera hanyalah di sektor awam. Itupun hanya sebahagian kecil kerana adanya DEB, yang wujud demi untuk merapatkan jurang sosial antara Bumiputera dan bukan Bumiputera. Kerana DEB jugalah, ekuiti Bumiputera di Negara ini telah berjaya kita lipat gandakan dari 2.3% sebelum Tragedi 13 Mei 1969, kepada lebih 10 kali ganda kini. Sungguh pun matlamat kita untuk mencapai 30% pegangan ekuiti masih belum berjaya, namun jika tanpa DEB kita pasti ditakuk lama.

Namun begitu, pegangan ekuiti 30% yang disasarkan pun sebenarnya masih lagi satu jumlah yg tidak adil kerana ianya tidak sampai separuh daripada jumlah yang sepatutnya dituntut oleh lebih 64% kaum Bumiputera. Andainya dihapuskan juga DEB, maka apakah nasib terutamanya usahawan Bumiputera yang rata-ratanya bermodalkan kecil dan sederhana? Apa akan jadi sekiranya semua kontrak dan peluang perniagaan dianugerahkan berdasarkan kepada merit semata-mata? Mampukah orang Melayu dan India bersaing dgn kaum Cina yang merupakan pembekal bahan, tokey kuari, pasir, simen dan bahan mentah lain sejak sekian lama? Ini akan mengakibatkan kaum Cina sahaja yang akan menguasai semua peluang perniagaan dan percayalah, akibatnya nanti lebih buruk daripada apa yang berlaku ketika rusuhan kaum di Indonesia tahun 1998 dahulu.

Kita pasti fenomena seumpama ini akan memberikan impak yang sangat negatif terhadap kestabilan politik dan keamanan negara.

Sehubungan dengan itu, saya sekali lagi menyatakan sokongan penuh terhadap kenyataan dasar daripada YAB Menteri Besar Kedah dalam hal ini selain ingin menasihatkan YB Teresa Kok agar mencerminkan dirinya terlebih dahulu sebelum boleh bercakap soal keadilan sosial dan keharmonian kaum. Pernahkah DAP memberikan keadilan kepada penyokong BN
di negeri-negeri yang mereka perintah.

30 September 2013
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 ulasan:

 1. Ini satu statement yang sengal...Kau kena discuss benda ni dengan Omar Ong dahulu. Kau mana tahu tentang ekonomi?? Orang Melayu tidak pernah rasa susah pun walau tak capai ekuiti 30%. Kalau mereka perlu duit untuk belanja anak di Universiti, di kolej swasta, mereka boleh jual tanah tanah pusaka, saperti Melayu P.Pinang lakukan. Mereka sanggup gadaikan sebuah pulau sekali pun!!

  Begitu juga Melayu Kelantan, mereka tidak susah. Mereka boleh pindah KL, Shah Alam dan JB, buka kedai Tom Yam atau jual kasut bundle....apa susah dengan ekuiti?? Mana yang tertinggal di KB, mereka boleh buat kira-kira dengan kerani Pejabat Tanah, gadai mana-mana tanah hutan kepada Cina Grik atau Cina Segamat, dapat komisen sehinggit dua sudah boleh dikira ekuiti....

  Masih ramai Melayu yang tak faham, buta kayu fasal ekuiti. Kalau setakat peningkatan ekuiti dipegang oleh GLCs, tak ada makna langsung kepada kaum marhaen. Walau pun ekuiti tersebut kelaknya diterjemah kedalam bentuk sokongan kapital untuk kemudahan usahawan, namun akhirnya ianya menjadi zero-sum. Masuk angin keluar asap ikut kata P.Ramlee.

  Contohnya: Bila Normah buat roti, hasil dari pinjaman TEKUN, rotinya dibuang keluar oleh PETRONAS, disebabkan tidak ada kontrak yang formal antara kedua-dua pehak. Petronas melihat kepada kontrak, sedangkan Normah melihat rotinya yang mula berkulat!!! Modal Normah sudah menjadi 0....modal TEKUN jadi asap!!!.

  Kau kena discuss sama Omar Ong.....

  BalasPadam