Rabu, 13 November 2013

Bersetujukah khalayak dengan pendapat dua pakar Bahasa Melayu?

Kajian menunjukkan bahawa sesuatu ilmu itu lebih mudah dihadam jika diajarkan dalam bahasa ibunda, kata Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan.

Beliau berkata gedung khazanah bahasa Melayu sebenarnya cukup kaya dan mampu menjadi medium penyebaran maklumat dan ilmu.

"Potensi bahasa Melayu untuk menjadi bahasa dunia khususnya dalam sektor ekonomi adalah tidak mustahil.

"Bahasa Melayu hanya berhadapan dengan krisis keyakinan dalam kalangan para penggunanya dek keterbatasan kosa kata untuk mengungkap perkembangan tamadun dunia yang berasaskan sains dan teknologi," katanya ketika merasmikan Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu VIII di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di sini hari ini.

Seminar dua hari bertemakan 'Bahasa Melayu Bahasa Negara Bangsa' itu anjuran bersama UPM dan DBP.

Dalam sidang akhbar kemudian, Ketua Pengarah DBP Datuk Dr Awang Sariyan turut sependapat dengan Mohd Fauzi bahawa banyak kajian mendapati ilmu lebih mudah diterima jika diajar dalam bahasa ibunda.

"Salah satu kajian dilaksanakan oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco)," katanya.

Terdahulu, Awang ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk 'Strategi Menjayakan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Negara Bangsa' berkata usaha memartabat dan memperkasakan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu hendaklah dilihat sebagai amanah besar yang perlu dilaksanakan oleh semua peringkat warganegara.

"Bahasa kebangsaan, seperti diungkapkan Perdana Menteri pertama Almarhum Tuanku Abdul Rahman Putra Alhaj sebagai roh bangsa dan negara yang merdeka tidak seharusnya dikorbankan atas nama pembangunan dan kemajuan.

"Ini kerana kemajuan yang hakiki turut meliputi keupayaan kita maju dalam bahasa dan landasan budaya kita sendiri," katanya.

Semalam, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi gesaan supaya sains dan matematik diajar dalam Bahasa Inggeris agar golongan muda negara ini tidak ketinggalan dalam menguasai pelbagai ilmu ekoran perkembangan pesat kedua-dua bidang tersebut. - Bernama

4 ulasan:

 1. Tidak setuju...saya bersetuju seratus peratus dengan pendapat TDM..

  BalasPadam
 2. Saya tidak setuju! Kalaulah begitu, ajarlah anak-anak hukum-hakam Islam dalam Bahasa Inggeris supaya lebih lebih maju...

  BalasPadam
 3. semua nak mudah pemalas betul..

  BalasPadam
 4. semua nak mudah.pemalas .apa la salahnye kalau belajar dalam bahasa inggeris.bila la nak maju bangsa melayu.

  BalasPadam