Langkau ke kandungan utama

PR Penyebab Kejatuhan Malaysia dalam Indeks Transparensi Antarabangsa?

Transparency International mencatatkan Malaysia ke tangga ke 53 dari 177 negara dalam indeks persepsi korupsi tahun ini. Menurut Ketua Eksekutif PEMANDU, iaitu Datuk Seri Idris Jala, kedudukan Malaysia telah meningkat satu tangga dari 54 tahun lepas dan kini menyasarkan tangga ke 30 dalam tahun 2020.

Bagaimanapun, laporan ini disambut dengan penuh kritikan oleh pembangkang. Lim Kit Siang di dalam blognya membandingkan kedudukan ini dengan kedudukan Malaysia di bawah dua Perdana Menteri terdahulu iaitu Tun Mahathir dan Tun Abdullah Badawi.

Di zaman Tun Mahathir, kedudukan terbaik yang dicapai ialah di tangga ke 23 pada tahun 1995 dan terburuk adalah di tahun terakhir pemerintahannya iaitu tangga ke 37 pada tahun 2003. Manakala di zaman Tun Abdullah pula, kedudukan terbaik ialah 39 iaitu di awal pemerintahannya pada tahun 2004 dan terburuk ialah 47 pada tahun terakhir iaitu 2008.

Kit Siang berhujah bahawa pencapaian Dato’ Seri Najib adalah yang terburuk tanpa sedikitpun mengiktiraf peningkatan yang agak baik dari tahun 2011 di mana Malaysia berada di tangga ke 60. Dalam masa hanya dua tahun, Malaysia berjaya memperbaiki kedudukan sehingga 7 tahap.

Kit Siang juga gagal melihat sesuatu yang jauh lebih penting yang menyumbang kepada kedudukan Malaysia yang buruk berbanding beberapa tahun dahulu iaitu landskap politik Malaysia telah banyak berubah sejak itu.

Perlu diingatkan bahawa kedudukan Malaysia berada di tangga yang baik ketika kerajaan Barisan Nasional cukup kuat. Tetapi, ia semakin buruk dan semakin buruk sebaik Pakatan Rakyat mendapat sedikit kuasa dan BN semakin lemah.

Ini bermakna kuasa di tangan PR telah menyumbang kepada faktor kejatuhan Malaysia dalam indeks persepsi korupsi dalam Transparency International.

Kit Siang mungkin terlupa bahawa peranan kerajaan negeri turut termasuk dalam penilaian yang dibuat. Rakyat tidak perlukan sebarang kajian untuk membentuk persepsi bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kerajaan PR. Dengan pusat-pusat hiburan yang semakin bercambah, termasuk rumah-rumah urut di sekitar negeri yang diperintah PR sudah cukup bagi rakyat untuk menilai sejauh mana ketelusan kerajaan negeri. Kemusnahan alam sekitar yang begitu pantas di negeri-negeri pemerintahan PR juga membawa kepada persepsi yang sama.

Persepsi rakyat terhadap ketidaktelusan PR berada di kemuncak ketika Teoh Beng Hock ‘terkorban’, yang membawa kepada terlepasnya pemimpin DAP dari siasatan SPRM.

Rasuah atau korupsi yang berlaku di dalam PR turut tercermin daripada kemelut yang melanda pemilihan parti-parti di dalam pakatan itu. Pemilihan PKR sahaja menyaksikan aduan sejumlah 160 berkenaan manipulasi undi selain kejadian pergaduhan sehingga membawa kecederaan. Pemilihan DAP pula masih belum selesai walaupun hampir setahun berlalu. Manakala Muktamar PAS yang baru berlalu pula turut tercemar dengan tuduhan berlakunya manipulasi.

Jika pemilihan parti sendiri juga tidak telus, apakah kita yakin yang PR akan bertindak telus dalam urusan pentadbiran negeri? Sudah tentulah jauh panggang dari api.

Atas hakikat ini, mungkin satu-satunya cara untuk Malaysia memulihkan kedudukannya dengan pantas dalam indeks Transparency International ialah dengan mengembalikan kuasa kepada BN sepenuhnya. Apakah Kit Siang atau DAP sanggup berbuat demikian demi kebaikan negara?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…