Langkau ke kandungan utama

Kenaikan tambang bas sekolah adalah arahan kepala gangster

Tindakan Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPPBSM) menggugut untuk menghentikan operasi jika dikenakan tindakan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) ekoran menaikkan tambang bas sekolah, dianggap tidak wajar dan menyusahkan pelajar yang menggunakan perkhidmatan mereka.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, PPPBSM perlu akur kepada peraturan dan arahan yang dikenakan ke atasnya selain berunding dengan SPAD untuk mencari jalan penyelesaian terbaik bagi menghadapi kenaikan kos operasi bas sekolah.

"PPPBSM tidak boleh sesuka hati secara sendirian mengambil keputusan untuk menaikkan tambang bas sekolah kerana ia akan memberi kesan buruk kepada pengguna, kenaikan sehingga 40 peratus dilihat terlalu tinggi dan membebankan terutama kepada keluarga yang berpendapatan rendah dan sederhana yang mempunyai lebih dari seorang anak yang menggunakan perkhidmatan bas sekolah,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

PPBSM dilaporkan menggugut untuk menghentikan operasi mereka jika dikompaun oleh SPAD kerana menaikkan tambang bas sekolah.

PPBSM sebelum itu, turut mengumumkan akan menaikkan tambang bas sekolah di seluruh negara sehingga 40 peratus mulai 1 Januari atas alasan menampung kos operasi yang tinggi terutamanya dengan kenaikan harga diesel sejak September lepas. - Bernama

NOTA LUTUT,

INGAT!

Kebanyakan keputusan naik turun harga barang dan cas perkhidmatan adalah tuntutan dan desakan taiko bukan seperti yang dituduh oleh Rafizi Lembu.

Kerajaan setiasa mengawas dan memantau akan sebarang kenaikan kos namun pihak taiko gangster lebih licik dalam menyembelih mangsa dengan kos yang tersembunyi.

Jadi, kepada Lembu Rafizi, elok lah pergi berdemo di hadapan pejabat persatuan pengusaha bas sekolah.

Pergilah! Jangan takut pada otai taiko gangster, awak kan ada bouncer tomoi!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…