Langkau ke kandungan utama

PRU14, kempen paling senang bagi BNBarisan Nasional (BN)  merupakan sebuah komponen parti yang sangat relevan dan mendapat sokongan rakyat.  Tidak hairanlah BN diberikan mandat oleh rakyat untuk terus memerintah dan menguruskan pentadbiran negara sejak 1955 lagi.Suasana politik di Malaysia aman damai sehinggalah berlaku penyingkiran Singapura daripada Persekutuan pada tahun 1965. Puncanya ialah Lee Kuan Yew sendiri. Beliau mendesak Tunku Abdul Rahman menyerahkan jawatan Perdana Menteri Malaysia kepadanya dengan alasan jumlah kaum Cina di Singapura dan Malaysia melebihi kaum Melayu.Selepas Singapura di terajang keluar, muncullah Dap untuk menjatuhkan kerajaan BN dan hingga ke saat ini usaha mereka menemui kegagalan, Dap menang besar dalam PRU 12 dan berhabisan berbilion ringgit pada PRU 13 namun usaha mereka tetap gagal.

Selepas PRU 13, suasana politik kembali tenang. PRN Sarawak, BN menang banyak kerusi dun dan parlimen dalam pilihan raya kecil, cuma beberapa kerusi kalah apabila Muhyiddin turun berkempen.


Sejak 10 Februari 2015 Malaysia terasa aman damai apabila Anwar Ibrahim disumbatkan ke Penjara Sungai Buloh akibat kesalahan meliwat kali kedua.  Sepi seketika kem PKR dan yang masih menyalak tak lain dan tak bukan ialah Rafizi Ramli.

Selain Rafizi Ramli, Tian Chua juga banyak menggerakkan agenda anti kerajaan namum beliau juga akhirnya ke dalam. Kini Rafizi menunggu giliran untuk ke dalam. Harap-harap rayuannya ditolak oleh Mahkamah Persekutuan dan ke dalam untuk 18+30 bulan.


Namun suasana damai kembali bergelora apabila Timbalan Presiden Umno YB Tan Sri Muhyiddin Yassin termakan hasutan syaitan untuk merosakkan Umno menjelang Perhimpunan Agung Umno 2015.

Malam sebelum PAU 2015, Muhyiddin, Mahathir, Shafie Apdal dan beberapa tokoh politik lain telah mengadakan perhimpunan di Dewan Sultan Sulaiman Kampung Baharu Kuala Lumpur. Dewan penuh sesak hingga keluar dewan.  Maka terbongkarlah apa yang didakwa oleh Muhyiddin yang pernah menyatakan memang wujud komplok untuk menjatuhkan Najib.

Mahathir berjaya mempengaruhi pemikiran Muhyiddin untuk berada dalam teamnya bagi menjatuhkan Najib. Muhyiddin dijanjikan jawatan perdana menteri.

Mahathir menggunakan NGO Perkasa untuk merealisasikan cita-citanya, ia menyebabkan ramai ahli Perkasa yang taksub dengan Mahathir menyertai parti PPBM.  Ekoran daripada itu ramai ahli Perkasa bertindak meninggalkan pertubuhan tersebut, hari ini Perkasa ibarat kuda tempang hilang seri hilang semangat.


Akhirnya selepas hampir setahun menyerang Najib,  Mahathir dan Muhyiddin berjaya menubuhkan PPBM dan diluluskan oleh ROS pada 8 September 2016.

Kini PPBM semakin hilang sokongan ahli, ramai ahli dipecat dan ramai juga yang keluar meninggalkan parti, lebih menyedihkan apabila Mahathir melabelkan mereka yang keluar parti seperti Dato Seri Paduka Khairuddin Abu Hassan , Anina Saadudin adalah SAMPAH.

Kemunculan Pan pula langsung tidak mendatangkan ancaman kepada BN, Pan akan dicincang lumat oleh Pas.

PAS juga bukan ancaman kepada BN. untuk maklumat Gen Y, Pas pernah berada dalam BN dari tahun 1973 hingga 1977.

Hari ini pembangkang terdiri daripada DAP sebagai abang besar, PKR , PPBM dan PAN. Keempat-empat parti ini semua nya haru biru.  Dap dengan skandal terowong bawah tanah, skandal tanah, skandal banglo dan sebagainya. skandal pasir di Selangor sehingga menyebabkan kematian Teoh Beng Hock nampaknya senyap begitu sahaja.

Pkr pun tak dapat lari dari pelbagai skandal, sudah banyak didedahkan dan semuanya dalam radar SPRM. terkini meletop kisah skandal tanah RRHP2 di Ijok Selangor, hingga kini Azmin gagal menjawab soalan yang ditanya oleh Dato Rahman Dahalan.


Tiba-tiba yang meletup tak tentu hala adalah Dato Seri Paduka Khairuddin Abu Hassan. Beliau adalah pengarah Mujur Zaman yang menyaman Kerajaan Selangor sebanyak RM5 Billion tetapi kalah di mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan. Apabila Mujur Zaman meneruskan rayuan ke mahkamah persekutuan,  Azmin Ali boleh pula menarik balik kes dan memberi semula tanah dengan projek terbengkalai kepada dua syarikat tersebut dan kemudiannya menjual semua kepada Eco World dengan harga RM1.18 Billion.


PAN dan PPBM pula masih tak puas hati dengan PKR dan DAP mengenai agihan kerusi parlimen dan negeri di semua negeri.

Ramai penulis politik telah menyatakan kempen kali ini lebih mudah dan senang buat BN, untuk info seterusnya sila lihat video ini

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…