Rabu, 23 Julai 2008

Mentaliti Peniaga Melayu

Orang Melayu juga tidak ketinggalan dalam usaha niaga makanan ini, Orang Melayu gemar membuka gerai di pagi (untuk sarapan seperti nasi lemak) dan juga waktu petang.

Peniaga melayu juga memonopoli perniagaan pasar malam. Boleh dibanggakan juga dengan penyertaan mereka dalam dunia perniagaan makanan

Hanya 3 restoran melayu yang boleh dibanggakan kejayaan mereka iaitu Restoran Selera Malam, Restoran Asam Pedas dan Dolly. yang lain tak menonjol.

Apakah kelemahan perniagaan melayu?

Suka menjual mahal, makan tak enak, kalau masak lemak tak pekat dan tak pedas, kalau kari pula , ianya cair dan tak ada rasa kari.

Kerusi meja pula kalau boleh dibuat dari kayu-kayu terbuang, meja hidangan juga dari kayu-kayu buangan. Nak beli ...sorry..semua nak free.

Kalau jual makanan di warung pakai payung atau kereta sorong pula harganya ada kalanya lebih mahal dari restoran mamak yang sewa kedai nya 3 ,4 ribu ringgit.

Kalau pelanggan datang pula amat lambat pelayan datang ambil pesanan.

banyak lagi lah