Langkau ke kandungan utama

Pengajaran dari isu Lahad Datu

File:Lahad Datu town and seaview.jpg
Keindahan Lahad Datu

Apa yang berlaku di Lahad Datu memberi sedikit pengajaran kepada seluruh rakyat Malaysia.

Insiden yang tidak diduga telah meletakkan negara dalam satu situasi sedikit cemas.

Bila terjadi insiden ini, negara perlu bijak dan berhati-hati bertindak agar tidak melanggar peraturan yang ditetapkan oleh UN atau PBB.Malaysia sentiasa patuh kepada peraturan kecuali negara Barat dan Sekutunya yang sering melanggar convention Geneva.

Setakat hari ini tindakan yang diambil oleh kerajaan adalah betul dan hanya pihak pembangkang sahaja yang pandai-pandai membuat komen dan kritikan bodoh. Ini termasuklah Anwar al-Jub yang jelas tidak tahu dan faham sistem perundangan antara bangsa.

Rakyat perlu belajar. Impak kepada pencerobohan ini juga perlu diambil perhatian oleh kakitangan kerajaan yang ditugaskan dipintu masuk negara.

Pintu masuk negara kawalannya longgar, rasuah menjadi-jadi, anggota yang bertugas bijak berlakon dihadapan khalayak. Ini pengalaman Taipingmali sewaktu masuk keluar di Tebedu untuk ke Pontianak.

Oleh itu lebih banyak risikan perlu dibuat terhadap mereka tangkap mereka yang tidak amanah dalam menjalankan tugas.

Begitu juga disempadan di Utara Malaysia Timur dan Barat. Tentera bersengkang mata dan menggadai nyawa mereka menjaga sempadan di dalam hutan, mereka yang menjaga dipintu masuk senang-senang sahaja buncit perut.

Kepada rakyat juga isu Lahad Datu mengajar kita tentang peri pentingnya keamanan. Lihat hari ini ekonomi penduduk setempat lumpuh. Kegiatan ekonomi terhenti. Wang ringgit tidak bergerak dan bertukar tangan. Wang 50 sen tidak menjadi RM 1.00.

Jika sebulan, dua bulan dan andainya bertahun, rakyat juga yang rugi.

Lihat negara Afrika yang satu ketika dahulu lebih hebat dari kita, kini lumpuh menjadi medan perang, rakyat hidup dalam kelaparan tanpa sumber makanan yang cukup, ubat-ubat tidak cukup, penyakit berjangkit membunuh banyak nyawa.

Kita bersyukur kerana mempunyai sistem pemerintahan yang baik. Setiap 5 tahun rakyat diberikan mandat untuk memilih kerajaan.

Alhamduliliah, kerajaan hari ini berjaya menjaga rakyat dengan baik. Kesihatan bertambah baik. Namun masih ada negeri yang miskin dan sering dilanda wabak penyakit. Ini semua kerana mereka termasuk dalam golongan engkar.

Negeri menjadi mundur, rakyat lari ke negeri lain mencari rezeki, air semakin buruk perkhidmatannya, tikus mondok menguasai bandar, lalat bermaharaja lela di atas makanan. Penduduk anggap benda yang kotor perkara biasa. Negeri yang dimaksudkan ialah Kelantan.

Oleh itu pada PRU 13 nanti rakyat perlu memberi mandat kepada BN untuk mentadbir Kelantan dan mengekalkan pentadbiran BN di peringkat pusat.

Awas, dajal-dajal bernama Anwar, Hadi, Aziz dan Lim anak beranak perlu dilupakan.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…