Rabu, 17 Julai 2013

Isu Tanah di Kelantan dan PRK Kuala Besut

PRK Kuala Besat dikejutkan dengan berita gembar lah konon-konon. Berita yang didedahkan oleh Pemimpin Pas isu tanah yang diberikan kepada beberapa orang kenamaan di Terengganu.

Isu pemberian tanah adalah keistimewaan, malah ramai bekas kaki tangan kerajaan diberikan tanah tetapi kenalah buat permohonan. Kalau tak mohon tak dapatlah.

Cerita itu kononnya boleh membuatkan pengundi K Besut tidak akan mengundi BN.

Pun begitu apa kes dengan tanah-tanah di Kelantan yang balak dikuasai oleh orang ternama di sana. Pemilikan hak pembalakan yang tanpaa had.

Husam Musa dalam ceramahnya baru-baru ini ada menyentuh tentang perkara kroni dan pembolotkan hal tanah dan hasil mahsyul negeri.

Paling menggempar apabila berlaku pemberian tanah kepada pemimpin Dap Perak

Sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu, khalayak umum telah dikejutkan dengan pendedahan mengenai pemilikan 14 lot tanah di sekitar Kota Bharu atas nama Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mana nilai komersialnya boleh mencecah RM10 juta.

Selain pemilikan tanah atas nama Menteri Besar Kelantan itu, turut didedahkan sama sejumlah 13 lot tanah lagi yang bernilai jutaan ringgit termasuk sebuah stesen minyak yang dimiliki Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, isteri kepada Nik Aziz.

Beberapa hari selepas isu pemilikan tanah itu didedahkan, Nik Aziz telah tampil menjelaskan bahawa 14 lot tanah yang luas keseluruhannya 1.76 hektar itu bukan miliknya walau pun namanya tercatat sebagai pemilik.

Menurut Nik Aziz, namanya hanya digunakan sebagai pemegang amanah bagi pihak Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) berikutan jawtan MB yang disandangnya dan tanah itu kemudiannya kelak akan dipindah milik kepada nama MB baru.

Rentetan itu, rakyat Kelantan menarik nafas lega menerima penjelasan itu dan yakin bila berlaku peralihan tampuk kepimpinan negeri kelak akan ada pengumuman rasmi pindah milik nama pemilik semua lot tanah tersebut.

Namun seperti semua sedia maklum, sejak dari tarikh kejatuhan Nik Aziz pada 5 Mei 2013 hingga sekarang, tiada khabar berita mengenai pemindahan hak milik 14 lot tanah tersebut kepada nama MB Kelantan sekarang yang kedengaran.

Malah 13 lot tanah yang tertera nama isterinya itu pun sampai sekarang Nik Aziz buat-buat lupa untuk menjelaskan bagaimanakah statusnya, adakah ia milik peribadi atau sekadar pemegang amanah sama sepertinya.

Tanpa tindakan susulan oleh Nik Aziz berhubung status terkini lot-lot tanah tersebut sukar untuk rakyat Kelantan menepis rasa was-was dan kebimbangan kalau-kalau jika didiamkan ianya kelak terus menjadi hak milik Nik Aziz sekeluarga.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 ulasan:

  1. walaupun sdra taiping mali adalah penyokong totok umno, janganlah menabur fitnah. di akhirat kelak bagaimana sdra nak menjelaskan

    BalasPadam
    Balasan
    1. fitnah taik minyak lu ler bangang oii...dh mmg sah tanah tu nme pok nik n bini dia...jgn ker taksub melulu...yg nyata tima ler...yg tok guru ko dok ckp merepek tuduh sana sini ko wat pekak jer...bangang ker baghal ko nie

      Padam