Langkau ke kandungan utama

Berundur Sajalah Soi Lek

Walaupun prestasi begitu corot dalam Pilihanraya yang lepas, parti itu nampaknya masih tidak serius untuk melakukan perubahan dan pemulihan. MCA masih lagi membawa pendekatan yang sama seperti sebelum pilihanraya iaitu santai dan tidak bersungguh-sungguh.

Sehingga ke hari ini, selain dari usaha 'membina imej Perdana Menteri 1Malaysia yang amat mesra Cina', MCA tidak punya sebarang idea bernas untuk menarik kembali sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional. Sebaliknya, apa yang dapat dilihat hanyalah usaha MCA untuk 'meng-DAP-kan' BN semata-mata.

Namun, ini tidak bermakna yang MCA tidak aktif berpolitik. MCA masih aktif dengan politik dalaman parti.

Baru-baru ini, Presidennya, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek bertengkar secara terbuka dengan timbalannya Datuk Seri Liow Tiong Lai. Soi Lek menuduh Liow mendesaknya melepaskan jawatan dan desakan itu dibuat sebanyak 3 kali.

Liow menempelak menuduh Soi Lek sebagai keterlaluan dan mengingatkan Presidennya itu bahawa kesabaran beliau mempunyai had. Menurutnya, Soi Lek telah berjanji sebelum Mesyuarat Majlis Tertinggi parti pada 11 Mei bahawa beliau tidak akan bertanding dan akan menyerahkan jawatan kepadanya.

Kita tidak tahu siapa yang berkata benar tetapi kita tahu bahawa pertikaman lidah antara kedua mereka tidak akan membawa kebaikan kepada parti mahupun ahli-ahli MCA. Rakyat juga melihat krisis kepimpinan di dalam MCA ini sebagai jelek dan membosankan.

MCA sering melihat dasar-dasar UMNO sebagai punca orang-orang Cina tidak menyokong BN. Walhal, faktor yang lebih utama yang menjadikan MCA semakin tidak relevan di kalangan masyarakat Cina ialah masalah kepimpinan. MCA tidak mampu menjadi pemimpin kepada masyarakat Cina sebaliknya sering kalah kepada asakan DAP yang membawa aspirasi bertentangan dengan semangat nasionalisme dan patriotisme.

Tidak mampu menentang DAP, MCA sedikit demi sedikit menerima pemikiran DAP. Ini menjadikan parti tersebut bertambah lemah sehingga hampir lenyap sama sekali.

Untuk terus relevan di kalangan masyarakat Cina dan di masa yang sama menepati aspirasi nasional, MCA perlu mempunyai pemimpin yang mempunyai visi dan hala tuju yang jelas selain keperibadian yang teguh.

Sesuai dengan sikap masyarakat Cina yang perlu dipimpin dengan cara yang tegas, seorang pemimpin MCA harus punya kaliber dan karisma yang tinggi agar mampu menarik masyarakat Cina agar menghormatinya, mendengar katanya serta mengikut rentaknya. Beliau perlu berani meletakkan Malaysia dahulu dan Cina kemudian. Beliau tidak boleh melihat yang beliau perlu memilih untuk menjadi Cina atau untuk menjadi orang Malaysia sekali gus mampu menerapkan perkara yang sama di kalangan ahli-ahlinya.

Untuk itu, beliau sendiri perlu terlebih dahulu percaya kepada pendekatan ini serta tidak bersifat hipokrit. Pendek kata, Presiden MCA harus meletakkan semangat setiakawan yang termeterai dengan UMNO dan MIC suatu ketika dahulu, di tempat paling tinggi. Hanya dengan cara ini maka MCA mampu maju ke hadapan dan bukannya terumbang ambing mencari pegangan.

Jika lidah rasmi MCA iaitu the Star juga seolah-olah sudah menjadi lidah tidak rasmi DAP, maka tidak salah jika kita menganggap yang MCA sebenarnya sudah pupus atau sudah mati.

Jelas, Chua Soi Lek telah gagal menjadi Presiden MCA yang berkesan. Akhir-akhir ini, MCA dilihat tidak lagi membawa semangat setiakawan yang sama seperti dahulu, tetapi lebih cenderung untuk bersuara senada dengan golongan yang menyanjung komunis, rasis dan chauvinis. Roh MCA sudah dirasuk DAP.

Hakikatnya, MCA tidak mungkin dapat pulih kembali selagi ia membawa aspirasi DAP. Justeru, Soi Lek perlu bersara bagi membolehkan MCA melantik kepimpinan baru yang mampu menghayati perjuangan asal parti.

Hanya dengan cara ini maka MCA akan kekal relevan dalam arus politik negara.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…