Langkau ke kandungan utama

Sidang media mengenai kehilangan helikopter hornbill

Assalam Dato'/Datuk/Tuan/Puan,

Ringkasan PC oleh Pesuruhjaya Polis Sarawak,  YDH Senior DCP Dato’ Sri Muhammad Sabtu Osman, pukul 11.30 malam di Bilik Mesyuarat, IPK Jalan Badruddin Kuching.

Saya ingin memaklumkam berkaitan maklumat yang kita terima dari DCA 8.20 malam kehilangan heli 5 orang termasuk pilot berlepas ke betong 4.12 hilang dr radar 4.32 dan dikesan di kawasan Triso,Sri Aman. Bertindak laporan itu PDRM memulakan SAR dan bergantung kpd DCA untuk maklumat jelas lokasi.
JPAM , Bomba dan jentera telah dikerahkan untuk memberikan maklumat terperinci.DCA telah mengesahkan pesawat tidak landed di mana-mana kawasan spt yang dilaporkan.
PDRM dan BOMBA akan bergerak ke Sri Aman malam ini. 6 pagi esok pasukan marin akan digerakkan serta pasukan heli PDRM. sehingga kini PDRM tidak menerima landing point. sepatutnya perjalanan mengambil masa 30 minit dr Betong. 4.12pm berlepas dr Betong. maklumat penuhnya akan diberikan pagi esok.
21 pelatun marin
bomba 30
jpam 30
balai2 terlibat sri aman, simunjan,betong
kerana terlibat dalam prn setiap balai hanya menyediakan 1 anggota D13 dan divers untuk bantu SAR.
Sehingga kini tiada perkembangan boleh dimaklumkan sehingga pencarian dimaklumkan perkembangan.
Jumlah anggota SAR 100 orang ATM,JPAM dan BOMBA. Lokasi pencarian berdekatan dengan hutan dan laut. Sri Aman dan Simunjan merupakan lokasi utama pencarian.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…