Langkau ke kandungan utama

Siapa bakal masuk penjara selepas Justo bebas?

Serangan politik Tun Mahathir terhadap Datuk Seri Najib sudah hampir menjangkau dua tahun lebih.

Namun "attacking progress" Mahathir amat lembab, bercelaru dan nampaknya mulai mencederakan tenteranya sendiri.

Tentera sendiri cedera bila Mahathir mulai menghulur tangan kepada Kit Siang dan Anwar Ibrahim. Ada tentera setia Mahathir anggap itu salam itu satu pengkhianatan pada mereka.

Sebab itu serangan Mahathir masih tidak membuahkan hasil, walaupun pihak Tun Mahathir telah berhabisan sehinga ratusan juta untuk menyogok media barat untuk memainkan isu 1MDB dari segala sudut.

Dari Australian News sampailah ke Sarawak Report hingga ke Wall Street Journal, Mahathir membina bantuan mereka untuk serang Najib.

Ketika isu 1MDB sedang hangat , mereka yang berpihak kepada pembangkang telah mengambil kesempatan untuk menemui Xavier Justo yang dikatakan telah membawa lari dokumen dari majikannya Petro Saudi.

Mereka mereka ini termasuk lah "Trojan Horse" Tun Mahathir iaitu Tony Pua, dan individu dari pembangkang seperti Tong Kooi Ong dan juga Nurul Izzah.

Tong Kooi Ong adalah Pengerusi Majalah The Edge dan dituduh oleh XJ sebagai orang yang pernah menipu dirinya dengan umpanan wang sebanyak USD $2 juta untuk perolehi dokumen tetapi tidak melunaskan janjinya itu.

Dipercayai juga dokumen yang diperolehi TKO kemudiannya disunting dan di "tempered", diolah untuk menampakkan ada sesuatu.

Pelik juga, jika benar 1MDB ada kesalahan, kenapa pula dokumen perlu diolah? Bermakna tiada kesalahan tetapi mesti dibuat seolah olah ada kesalahan.

Sambil itu maklumat yang di siarkan oleh Sarawak Report dan Claire Brown juga adalah maklumat yang diberi dan telah diubahsuai TKO untuk nampak semacam ada kebenaran.

Apabila SR melaporkannya, pihak di sebelah sini seperti The Edge , Mkini dan sekutunya akan menyambar berita itu seolah olah ia bahan baru dari SR ,sedangkan ia asalnya dari sini juga.

Begitulah lakonan yang mereka mainkan kepada minda terpenjara rakyat Malaysia.

Berita sensasi dan berbentuk mahu menimbulkan geram kepada rakyat Malaysia dimainkan dari pelbagai sudut untuk menampak betapa ianya "real".

Namun sedikit sahaja yang cerdik untuk bertanya soalan pukul maut, iaitu mengapakah cerita itu semua tidak bertarikh? Tidak diiringi gambar? Dan sebagainya?

Dan selain cerita sensasi, mereka juga berpura pura menunjukkan grafik dan "draft flowchar", wang masuk ke sini, keluar ke sana dan masuk ke sinun lalu masuk kembali kesana dengan nama pelbagai syarikat, tetapi tetap tidak di iringi sumber terpenting, iaitu tarikh.

Jika sudah tahu pelbagai bagai, kenapa tidak diiringi tarikh wang masuk ke sana sini?

Jawapannya mudah, kerana ia semua cerita dongeng dan ciptaan sahaja.

Mahathir sendiri hampir berputus asa dalam menyerang Najib pada suatu ketika. Mahathir berkata "Saya tidak akan buat laporan polis kerana saya tiada bukti" katanya pada 10 Oktober 2015 dalam Malaysian Insider.
 
Puak Mahathir sudah membayar "advance fee", jadi kisah 1MDB sudah tidak sensasi pun tidak mengapa asalkan kerja mencipta kisah karut diteruskan, sejajar dengan upah.

Banyak cerita karut dan rekaan ini telah didedahkan oleh Lester Melanyi dalam videonya pada 21 Julai 2015, bahawa 90% cerita Sarawak Report mengenai 1MDB adalah rekaan untuk memburukkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib.

Semalam Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Sarifuddin membuat kenyataan berkenaan dakwaan akhbar Le Temps kononnya Datuk Seri Najib mengambil kesempatan terhadap kerajaan Thailand ketika berlangsung mesyuarat Malaysia- Thailand Annual Consultation untuk mempengaruhi kerajaan Thailand bagi kes Xavier Justo.

Tuduhan ini adalah tidak benar. Kita sudah dapat hidu siapa yang buat tuduhan itu.  Kebiasaan amat berbau tangan ProTun di belakangnya.

Kebebasan Xavier Justo bukan ancaman kepada Datuk Seri Najib, kerana ketika XJ berada dalam penjara dan di luar sebelum masuk penjara pun semua susu sudah diperah dari lembu oleh malaun dari pembangkang dan Tun Mahathir sendiri.  

"What else is new?" itu persoalannya.

Tanpa XJ pun pihak malaun akan mencipta isu dan cerita. Maka sah sekali DS Najib tiada kepentingan untuk menggunakan pengaruhnya terhadap kerajaan Thailand. 

Tetapi satu perkara harus di ingat, iaitu XJ ada menyebut nama nama tertentu yang datang menemuinya untuk pelbagai perkara.

Mereka inilah sebenarnya dalam ketakutan jika XJ "spill the bean".

Malah Nurul Izzah dikatakan mahu perolehi dokumen bukan dengan bayaran wang tetapi dengan mengganti dengan sesuatu jika Pakatan Harapan memerintah.

Sedarkah kita betapa senyapnya Tony Pua pada hari ini? Nama beliau juga disebut dalam pendedahan XJ.  

Selain itu, pasti sekali jika XJ pandai bermain politik dia akan menjadi jutawan kerana pihak "gelabah" akan menyogoknya wang untuk menafikan pelbagai bagai perkara.
 
Apa pun Polis Malaysia sudah pun mengambil butiran dar XJ ketika IGP berada di Thailand,

Rumusan hanya boleh di buat dengan dua opsyen sahaja, jika XJ tidak mahu meneruskan kesnya selepas dia bebas, pasti sekali ada pihak di sini mahu cuba menyogoknya.

Dan jika dia mahu "let the cat out of the bag" ada yang bakal masuk ke penjara kerana pelbagai kesalahan.

Apa pun Kerajaan Thailand masih enggan melayan kehendak kerajaan Swiss untuk ekstradisi XJ, sehingga kini mereka yang terbabit dari pihak pembangkang masih boleh dikira selamat untuk sementara.

Siapa agaknya yang akan ke dalam penjara jika Xavier Justo bebas?

Pada 17 Julai 2015, Xavier Justo menamakan 10 nama yang terbabit dalam konspirasi gulingkan Najib. Jika berjaya Claire Brown mahu raikannya dengan segelas arak.

Tulisan :
Beruang Biru
BB54, Rabu
21 September 2016Sent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…