Langkau ke kandungan utama

TINDAKAN EZAM MENINGGALKAN UMNO SEMEMANGNYA TEPAT KERANA UMNO PERLU DIBERSIHKAN DARI MANUSIA TIADA INTEGRITI DAN HIPOKRIT SEPERTI BELIAU - LOKMAN ADAM

Akhirnya mantan Ketua Pemuda Keadilan, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor memilih tarikh 1 Muharam 1438 untuk meninggalkan UMNO, sungguhpun hasratnya sudah lama telah dihidu sejak beliau meninggalkan jawatannya dalam kerajaan 6 bulan yang lalu.

Apa yang membuatkan saya terpanggil untuk mengulas tindakan beliau ialah apabila saya membaca kenyataan 14 perenggan beliau yang penuh dengan penyataan seolah-olah beliau ini seorang yang cukup bermoral, berprinsip dan cukup anti rasuah.  Sebagai bekas rakan tahanan di Kamunting dan Setiausaha Pemuda Keadilan, yang berketuakan Ezam, kenyataan beliau itu membuat saya merasa cukup meluat kerana saya cukup mengenali manusia tiada integriti dan hipokrit bernama Ezam ini.  Berikut ialah jawapan balas saya tentang kenyataan Ezam :

1. Saya menyokong penuh tindakan Ezam meninggalkan UMNO.  Malah, saya amat kesal bila manusia yang sarat dengan masalah korupsi, tidak amanah, hipokrit dan langsung tidak boleh dipercayai ini dibawa masuk semula ke dalam UMNO.

2. Mengenali Ezam, beliau tidak akan meletakkan jawatan dalam kerajaan dengan Gred Jusa A, tanpa mendapat tawaran yang lebih baik dari itu.  Ini adalah kerana, pada tahun 2004,  disaat akhir beliau telah menarik diri daripada memimpin kumpulan 12 menyertai UMNO kerana permintaan beliau agar dilantik sebagai sekurang-kurangnya Timbalan Menteri ditolak. Dato' Seri Reezal Merican , Setiausaha Politik PM ketika itu telah memaklumkan kepadanya bahawa Pak Lah sedia menerima beliau semula menyertai UMNO tanpa sebarang syarat.  Disebabkan tidak mendapat sebarang habuan, Ruslan Kassim akhirnya menjadi kambing hitam memimpin kumpulan 12 tersebut.

3. Keputusan Ezam meletakkan jawatan dalam kerajaan sebenarnya dibuat selepas beliau mengadakan rundingan dengan pihak PKR.  Wan Azizah dan Nurul Izzah yang selama hari ini mencemburui Azmin cuba untuk membawa masuk Ezam untuk mengimbangi pengaruh Azmin yang mula dilihat lebih layak menerajui PKR dan diangkat menjadi calun Perdana Menteri Pakatan.  Namun, dari sumber dalaman yang saya perolehi, cadangan untuk membawa masuk Ezam ini mendapat tentangan hebat dari pihak PKR sendiri.

4. Bila, beliau mengambil keputusan meninggalkan UMNO ini, hanya 2 kebarangkalian mungkin telah berlaku.  Pertama, PKR dah terlalu terdesak dan tiada pilihan selain terpaksa menggunakan Ezam semula.  Ini tidak pelik kerana kesetiaan Ezam kepada Anwar berakhir sebaik sahaja Nurul Izzah diijabkabulkan dan kesetiaan beliau terhadap Anwar kini bila-bila masa boleh dipulihkan kerana Izzah sudahpun berstatus Janda. Tidak perlulah saya ulas panjang, memadai saya, Ezam dan beberapa sahabat lama yang pernah menegur beliau memahami maksud saya.  Kalau dah lupa siapa, pasti kamu tidak lupa bila terpaksa membayar Bil Maxis lebih RM30,000 kerana bersembang dengan buah hati ketika berada di Kota London tahun 2001.  Kalau Ezam, masih tidak boleh diterima oleh PKR, kebarangkalian kedua tindakan beliau meninggalkan UMNO ini adalah kerana beliau menerima tawaran yang lebih baik dari pihak Parti Bunga Raya yang sememangnya ketandusan pemimpin dan hanya mampu meletakkan 7 nama sebagai Jawatankuasa Penaja Parti mereka.

5. Usahlah mereka cerita bahawa beliau menyertai UMNO dulu kerana mendapat komitmen Pak Lah untuk melakukan perubahan dalam usaha memerangi rasuah bagai. Mungkin budak-budak NGO Gerak boleh dikelentong dengan cerita kamu seolah-olah kamulah manusia yang bertanggungjawab sehingga BPR bertukar menjadi SPR, ISA dihapuskan dan perubahan-perubahan lain dilakukan.  Dan tiba-tiba kini kerana OSA tidak dihapuskan, kamu menuduh kerajaan menggunakan OSA untuk melindungi penerima rasuah.  Jangan lupa saya dan ramai lagi yang lain ada dalam Mesyuarat Pemuda Keadilan dimana kamu mengarahkan agar dokumen yang kamu dedahkan itu diposkan kepada kamu supaya ianya dilihat seolah-olah ada orang dalam yang membocorkan maklumat.  Kamu gunakan isu itu untuk mempopularkan diri kamu walaupun sudah tahu ianya menyalahi undang-undang. Bila kena penjara nak salahkan akta pula. Kalau takut dengan risiko, tak payahlah bicara soal perjuangan.

6. Bersih sangatkah kamu wahai Ezam?  Kalau bersih sangat, dedahkanlah dari mana kamu dapat dana untuk bina bunglow di kawasan elit Shah Alam walaupun ketika itu kamu merengkok dalam penjara.  Dedahkanlah apa jadi dengan duit yang Joseph Estrada bagi dan kamu seludup masuk melalui tambak Johor.  Tidak payahlah nak berlakon alim Ezam, duit yang Azmin Ali bagi untuk beli komputer Ibu Pejabat Pemuda Keadilanpun habis kamu sapu.  Semua ini masih segar dalam ingatan dan bakal saya bongkarkan semula sebaik sahaja kamu menaiki pentas pembangkang kelak.  Cabaran saya untuk kamu bersumpahpun sampai sekarang tidak berani kamu sahut.

7. Hakikat sebenar Ezam meninggalkan UMNO tiada kaitan dengan OSA ataupun Rasuah.  Ianya hanya kerana kepentingan peribadi dan masa depan beliau dalam UMNO yang semakin malap.  Malap kerana kamu gagal meyakinkan ahli UMNO untuk menerima kamu walaupun kamu diberikan laluan mudah menang tanpa bertanding sebagai Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kota Raja.  Ahli UMNO juga tidak boleh melupakan pembohongan kisah 6 kotak rahsia UMNO yang kamu war-warkan dulu sehingga kamu hilang integriti.

8. Kamu sepatutnya bersyukur diberi peluang oleh Perdana Menteri sebagai Senator dan Pengarah Strategik Kementerian Kewangan.  Sepatutnya jawatan tersebut kamu gunakan sehabis baik untuk mengukuhkan UMNO dan Kerajaan.  Curahkan bakti tanda keinsafan dan tunjukkan kesetiaan kamu yang tidak berbelah bahagi kepada parti.  Malangnya kamu gagal segagal-gagalnya.  Sebagai Pengarah Strategik MOF, apa yang telah kamu lakukan untuk meningkatkan kefahaman rakyat tengang GST? Kamu gagal. Langsung tidak boleh diharap.

9. Hakikat dan realitinya, Kamu hanya mampu menjadi pembangkang. Ilmu yang kamu timba selaku Setiausaha Politik Menteri Kewangan gagal kamu gunakan untuk membantu kerajaan apabila kembali di dalam kerajaan.  Akibat dah terlalu lama menjadi pembangkang, kamu gagal menyesuaikan diri sebagai pemerintah.  Maka sesuailah jika kamu berhajat menyertai PKR semula atau jadi Mat Bunga. Bolehlah kamu sambung kerja membangkang.

Jika kamu merasakan agenda Reformasi, Transformasi, Perubahan atau Pembaharuan mesti menjadikan agenda melawan rasuah sebagai keutamaan. Saya nak bagi jaminan kepada kamu bahawa agenda saya juga sama dan saya akan pastikan manusia hipokrit yang cuba berlagak alim sebagai penentang rasuah juga akan saya perangi habis-habisan.

Sent from Samsung tablet.

Ulasan

  1. Terbaik dari Lokman. Ezam ni pun mcm cameleon, juga mcm katak lompat di mana ada serangga, katak jilatlah. Najib sudah tersalah pilih orang. Pedulilah dengan orang yg setia dengan UMNO, bukan orang mcm katak lompat. Jadilah orang yg setia dan berperinsip supaya dihormati.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…