Langkau ke kandungan utama

Husam Musa nak buat keretapi lagi dari Kota Bharu ke Penang .

Minggu ini minggu keretapi.  MRT SBK sudah siap sepenuhnya. Husam Musa bakal Menteri Besar Dap di Kelantan juga telah merancang untuk membuat jalan keretapi laju dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur.  Cadangan tersebut telah dihebahkan pada tahun 2012.

Husam juga menyatakan kosnya lebih murah berbanding keretapi yang diusahakan oleh kerajaan Barisan Nasional.

Kenyataan Husam senada  dengan kenyataan Ahli Parlimen Pantai Dalam yang menyatakan PKR mampu buat MRT jauh lebih murah berbanding Umno.

Manakala MP Dap tak berani membandingkan kos dengan projek terowong di Pulau Pinang kerana takut kena batang hidung sendiri,  sebaliknya Dap menuduh kos membina MRT datangnya daripada cukai rakyat dan rakyat sepatutnya naik MRT secara percuma.

DAP lupa bahawa lebuh raya toll yang dikuasai oleh kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang juga sepatutnya bebas toll. Malangnya perkara begini tidak berlaku kepada negeri yang diperintah oleh pkr dan dap.

Dalam isu keretapi laju Kota Bharu ke Kuala Lumpur pula jelas menunjukkan kegagalan Husam Musa. Bukan itu sahaja, Husam juga pernah berjanji untuk menjual gas masak dengan harga RM4.00 satu tong apabila syarikat minyak luar negara mula menjalankan usama sama dengan kerajaan negeri.  Selain itu Husam juga menjanjikan stadium sukan yang baru dan canggih bagi menggantikan stadium lama.

Kesemua janji beliau gagal dilaksanakan. Kini dalam satu ceramah terbaru beliau setelah menjadi ahli PAN, nada dan isi kandungan ucapan pun sudah bertukar.

Dalam ceramah tersebut, Husam berkata kos ECRL adalah sangat mahal. Tambah Husam lagi dia dahulu bercadang untuk buat keretapi lagi dari Kota Bharu ke Pulau Pinang dan dapat memajukan daerah Jeli hingga ke Gerik.

Dalam selamba badak Husam buat lawak kering kepada ahli Pan yang hadir dalam ceramah beliau.

Bijak sungguh Husam Musa menipu rakyat.  Ucapan tersebut boleh dilihat dalam YouTube.

Berikut adalah laporan Harakah yang menceritakan kisah keretapi laju Husam Musa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…