Langkau ke kandungan utama

APA LAH TOK WAN! SEMUA SALAH ORANG, SALAH SENDIRI TAK MAHU MENGAKU


Dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan “tidak tahu” mengenai pembelian kapal selam Scorpene disangkal sama sekali ekoran program kapal selam diteruskan selepas mendapat ‘lampu hijau’ oleh bekas Perdana Menteri itu sendiri.

Malah, cadangan awal agar Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) memiliki sebuah kapal selam adalah dari anak Dr Mahathir sendiri, kata bekas pegawai penyiasat ketenteraan, Kapten (B) Abdul Rahmat Tun Haniff.

“Penyokong asal program kapal selam Malaysia adalah Mokhzani Mahathir dan Ibrahim Mohd Noor (pada ketika itu CEO syarikat yang baru disenaraikan BERNAS, bertindak bagi pihak Daim Zainuddin).

“Mereka mencadangkan (kapal selam) German Type 212 (versi Penggeledahan Udara Bebas daripada rekabentuk Type 209) melalui syarikat yang dipanggil… tunggu.. Perimekar Sdn Bhad, yang beroperasi dari sebuah banglow di Jalan Lembah Ledang off Jalan Semantan di Kuala Lumpur,” kata Abdul Rahmat dipetik blognya, Seademon Says.

Kata Abdul Rahmat, Mahathir akhirnya bersetuju untuk membeli kapal selam bagi Malaysia setelah diyakinkan oleh Panglima TLDM pada waktu itu, Admiral Tan Sri Abu Bakar Jamal di Avillion Layang-Layang Resort, Sabah.

“Sekitar bulan September 2001, hakmilik Perimekar Sdn Bhd dipindah milik kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) menerusi syarikat khas dibawah Bousted Hodings Bhd, Ombak Laut Sdn Bhd.

“Syarikat berkenaan, bersama pegawai dari TLDM menelaah lebih 17,000 muka surat (28 jilid) dokumen teknikal Scorpene. Selepas itu, seperti yang saya terangkan sebelum ini, Ketua Setiuasaha Kementerian Kewangan mengambil alih rundingan komersial. MINDEF (Kementerian Pertahanan), Perimakar dan lain-lain sudah tiada peranan lagi.”

Jelasnya lagi, setelah mendapat persetujuan Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri pada waktu itu, Malaysia bersetuju untuk membeli dua buah Scorpene daripada DCNS dan Thales.

Majlis tandatangan perjanjian dimeterai pada Jun 2002 oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Tan Sri Samsuddin Hitam mewakili Menteri Kewangan sementara LTAT diwakili Datuk Lodin Wok Kamaruddin.

Selain mendakwa tidak tahu mengenai pembelian Scorpene, Dr Mahathir ibarat memberi indikasi bahawa pembelian kapal selam itu dilakukan secara rahsia oleh Datuk Seri Najib Tun Razak yang pada waktu itu merupakan Menteri Pertahanan.

Menerusi jawapan pembelian Scorpene di Parlimen, Najib merangkap Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu berkata setiap rundingan yang dilakukan bagi pembelian kapal selam itu dilaporkan terus kepada Kementerian Kewangan.

“Dan semua kontrak hanya akan diberikan setelah mendapat kelulusan Menteri Kewangan. Saya ingin menekankan kepada Dewan Mulia ini bahawa kaedah Angkatan Tentera Malaysia mendapatkan peralatan ini dibuat mengikut kaedah perolehan ditetapkan kerajaan,” kata Najib sebagai menjawab pertanyaan Ketua Pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail pada 2008.

Jawapan berkenaan juga bagi menjawab isu pembelian 18 unit jet pejuang ATM.

“Mustahil Perdana Metneri atau Menteri Kewangan tidak tahu mengenai pembelian kapal selam. Ini bukannya seperti beli gula-gula di kedai Mamak. Ianya menelan kos berbilion Runggit yang memerlukan kelulusan Menteri Kewangan.

“Adakah Mahathir tidak takut pada hari kiamat selepas terus menerus berbohong?” soal Abdul Rahmat lagi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…