Langkau ke kandungan utama

Menjawab catatan Tony Pua hari ini


PM Najib mahu bandingkan skandalnya dengan Ketua Menteri Lim Guan Eng. Lucu.

Fakta Banglo LGE:
1. Banglo dibeli pada harga pasaran pada tahun 2012 mengikut penilaian JPPH Kementerian Kewangan dan penilaian penilai swasta.

JAWAPAN: Salah! Banglo itu diurusniagakan pada tahun 2015 dan harganya adalah di bawah penilaian JPPH iaitu RM4.27 juta dan jauh di bawah harga pasaran yang dinilai pada RM6.5 juta oleh penilai.

Hakikat bahawa LGE membayar RM122,100 untuk duti setem sebagai caj pemindahan hakmilik tanah berikutan penilaian IRD menunjukkan bahawa penilaian JPPH adalah RM4.27 juta.

Seperti yang dinyatakan oleh Kerajaan Pulau Pinang pada masa lalu, penilaian JPPH selalunya di bawah harga pasaran komersial.

Sekiranya harga itu sememangnya RM2.8 juta maka banglo tanah seluas 10,550 kaki persegi itu akan bernilai hanya RM265 setiap kaki persegi untuk tanah perdana - lebih murah daripada rumah "mampu milik" untuk rakyat yang Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahu bina.

2. Harga banglo pada RM2.8 juta adalah berpatutan dengan pendapatan Ketua Menteri.

JAWAPAN: Itulah sebabnya beliau didakwa kerana mendapatkan sesuatu yang bernilai jauh lebih tinggi daripada yang mampu dimiliki dengan pendapatannya.

3. Penjual tidak pernah menerima satu sen pun dalam "pulangan" daripada kerajaan negeri.

JAWAPAN: Penjual mempunyai sekurang-kurangnya dua transaksi dengan kerajaan negeri.

Satu adalah penganugerahan awal projek kompleks pekerja yang kemudiannya dibatalkan kerana syarikat yang dianugerahkan itu ingin menukar syarat selepas dianugerahkan.

Satu lagi adalah penukaran status tanah yang diberikan kepada penjual yang mana Guan Eng sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perancang Negeri telah terlibat dalam.

Penukaran status tanah biasanya membolehkan nilai tanah meningkat.

Di samping itu, penjual dan saudaranya juga mempunyai syarikat perkhidmatan perundingan hartanah bersama dengan isteri Guan Eng yang dinamakan Excel Property Management & Consultancy Sdn Bhd.

Sama ada ia adalah betul atau jika terdapat konflik kepentingan atau isteri Ketua Menteri yang bertanggungjawab terhadap hal-hal hartatah dan kelulusan dalam negeri ini untuk turut menyediakan perkhidmatan perundingan kepada syarikat-syarikat hartanah yang ingin melakukan perniagaan dalam negeri ini adalah terserah kepada Tony untuk membuat keputusan itu.

4. LGE telah secara terbuka menafikan dakwaan-dakwaan itu, kali ini, disokong dengan fakta-fakta.

JAWAPAN: Hanya kerana beliau menafikannya tidak bermakna beliau tidak bersalah. Anwar juga menafikan kesalahannya pada masa itu - dan begitu juga dengan Khir Toyo.

Akhir sekali, sekiranya Guan Eng tidak bersalah, maka beliau sepatutnya menyelesaikannya di mahkamah dan bukannya terus menerus melambatkannya dengan mencabar akta SPRM - tindakan yang menyebabkan penangguhan kes mahkamah itu.

Sudah satu tahun sejak beliau didakwa dan kes rasuah sebenar masih belum dibicarakan di mahkamah.

Oleh kerana itu, Ketua Menteri pada dasarnya menafikan dirinya sendiri peluang untuk membuktikan beliau tidak bersalah dalam satu perbicaraan terbuka.

Biarkan fakta-fakta kes itu didedahkan di mahkamah dan biarkan orang ramai mendengarnya. Kenapa gunakan taktik melambat-lambatkan?

Bagi Tony Pua untuk memburuk-burukkan fakta dan menyebarkan pembohongan kes rasuah yang sedang dibicarakan adalah langkah berbahaya. Tolong jangan berbuat sebegitu.

Mengenai perkara Tony yang lain, isteri MO1 mahupun MO1 tidak dituduh oleh guaman sivil DOJ untuk sebarang pembayaran atau pembelian sebarang berlian.

Sila baca semula saman sivil DOJ.

Itu fitnah semata-mata dan asas kemungkinan tuntutan mahkamah.

Saya berharap anda mempunyai bukti sama ada MO1 atau MO2 membayar untuk membeli berlian 22 karat yang didakwa itu.

Mengenai skandal Terowong Pulau Pinang, saya sanggup berbahas dengan Tony Pua secara terbuka mengenai perkara ini.

Eric See-To.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PAU 1987: Najib Penyelamat Nyawa Politik Dr Mahathir. Tapi kenapa dia bencikan Najib?

#SuaraMerdeka - Kebebasan . Persamaan . Keadilan

*PADA* malam 23 April 1987, kira-kira 30 tahun yang lalu. Satu perhimpunan telah diadakan di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Hotel di Jalan Sultan Ismail ini di antara hotel antarabangsa terawal di ibu kota, sekarang sudah pun hilang dari pandangan setelah 'direbahkan' (flattened) untuk dibuat bangunan baru, yang kini dikatakan terbengkalai.
Cukup genting pada masa itu prebutan kuasa antara dua tokoh - Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
Hotel Hilton menjadi markas jentera kempen Dr Mahathir, manakala Hotel Regent di Jalan Imbi menjadi markas Ku Li.
Perhimpunan Agung UMNO dan pemilihan akan diadakan di PWTC keesokan harinya pada 24 April.
Perhimpunan di Hilton itu diadakan oleh Dr Mahathir bagi mengumpul sokongan. Suasana amat terdesak. Dr. Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri terasa amat terancam. Dia cukup tertekan. Dia menghadapi tentangan maha hebat untuk mempertahankan jawatan Presiden. Ku Li bukan c…

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…