Langkau ke kandungan utama

BN perlukan sokongan 300 ribu undi anak tempatan di Kelantan

Barisan Nasional (BN) Kelantan memerlukan sekurang-kurangnya 300,000 undi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) untuk kembali memerintah negeri ini, kata Pengerusinya Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Mustapa, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, berkata sebanyak satu juta pengundi layak mengundi pada PRU14 dengan 200,000 daripadanya merupakan anggota BN.

"Kalau nak menang sekurang-kurangnya kami perlukan 300,000 undi lagi…itu sebabnya kami (jentera BN) perlu dekati pengundi atas pagar, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) malah orang PAS sendiri.

"Jentera BN perlu dekati kelompok ini kerana mereka mula menujukkan sikap yang lebih positif kepada BN dan saya dapat rasakan angin perubahan mula bertiup kencang di Kelantan ketika ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis pemimpin bersama rakyat dan sesi soal jawab serta penerangan bersama kira-kira 1,000 penduduk Parlimen Kota Bharu yang turut dihadiri Ketua UMNO bahagian Kota Bharu Tan Sri Muhammad Fatmi Che Salleh di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Kota di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata manifesto BN Kelantan untuk PRU14 kini hampir siap dirangka dan akan dibentangkan ke peringkat BN pusat dalam masa terdekat.

Beliau berkata manifesto berkenaan kini sedang dirangka Ketua UMNO bahagian Bachok Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Katanya antara perkara yang menjadi tumpuan dalam manisfesto berkenaan membabitkan peluang pekerjaan dan kemudahan riadah kepada anak muda, pelancongan dan pelaburan serta perumahan mampu milik.

Terdahulu, beliau meluangkan masa kira-kira satu jam untuk berkunjung dan menyampaikan sumbangan kepada lima keluarga di Pusat Daerah Mengundi (PDM) Bunut Payong di sini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…