Ahad, 14 Januari 2018

Dap adalah abang besar bukan Mahathir


Melayu jangan mudah terpedaya dengan penipuan Dap. Baru-baru ini Dap cuba menipu pengundi Melayu dengan mendedahkan bahawa parti itu paling sedikit bertanding berbanding PPBM dengan 52 kerusi dan PKR 51 kerusi,  Dap 35 kerusi dan Amanah 27 kerusi.

Maka macai-macai Dap dari kalangan orang Melayu akan berdendang bahawa Dap tidak akan merebut kerusi perdana menteri seperti yang diwar-warkan oleh orang Umno.

Padahal, Dap sengaja simpan kuku tak mahu sebut semua kerusi dalam proksi mereka.  Dap sebenarnya tidak menyebut kerusi mereka di Sabah dan Sarawak.  Mengikut info Dap mereka hanya mahu 10 peratus sahaja undi Melayu dan ianya boleh tercapai dengan adanya Ppbm, Pkr dan Pan.

Pada ketika itu Dap akan menggunakan semua kaedah untuk menjadi PM dan mengenepikan Mahathir. Lihat kembali apa yang berlaku di Perak selepas Pru 2008.

Berikut adalah artikel perbalahan antara Parti Sosialis Malaysia (PSM) dengan Dap.


Parti Sosialis Malaysia (PSM) menuduh PKR dan DAP tidak menunaikan janji mengenai peruntukan kerusi dan membolehkan PSM menggunakan logonya sendiri untuk PRU akan datang.
Ahli Jawatankuasa Pusat PSM, S. Arutchelvan berkata partinya akan meneruskan dan bertanding pada pilihan raya umum ke-14 menggunakan logonya walaupun diberitahu oleh Pakatan Harapan bahawa ia hanya boleh bertanding dalam satu kerusi menggunakan logo PKR.
"Tidak lama kemudian, jentera Pakatan akan membincangkan bagaimana mereka sangat bersemangat dalam membolehkan PSM menjadi tempat duduk bagi pilihan raya umum akan datang, tetapi kononnya PSM menjadi sombong dalam menuntut lebih banyak kerusi.
"Mereka akan menuduh kami makan dedak Najib untuk pertandingan tiga penjuru," kata Arutchelvan dalam satu kenyataan.

"Dalam pertemuan itu Anwar jelas berkata dan merayu kepada kami untuk menggunakan logo PKR dan selepas itu kami boleh menggunakan logo kami sendiri.
"Mereka dari Pakatan Harapan  mesti memahami sejarah hubungan PSM dengan gabungan parti pembangkang," katanya.
PSM memohon didaftarkan sebagai parti politik pada 30 April 1998 dan permohonannya diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan pada bulan Ogos 2008.
Arutchelvan berkata apabila PSM membuat kejutan dalam pilihan raya umum 1999, ia mahu bertanding hanya satu kerusi, iaitu kawasan Parlimen Subang di Selangor.
Beliau berkata Lim Kit Siang, yang kini penasihat DAP, menawarkan Dr Mohd Nasir Hashim yang kini menjadi pengerusi kebangsaan PSM untuk bertanding kerusi itu atas tiket DAP.
"Tetapi pada 24 Oktober 1999, kami mendapat berita yang mengejutkan bahawa kerusi itu akan ditawarkan kepada Irene Fernandez dari Parti Keadilan Nasional untuk memenuhi beberapa kuota India," kata Arutchelvan.
Beliau berkata Lim juga bersetuju pada tahun 1999 untuk membenarkan Dr Michael Jeyakumar Devaraj PSM bertanding di kerusi Parlimen Sungai Siput di Perak di bawah tiket DAP, tetapi kemudiannya DAP  tidak puas hati apabila Dr Jeyakumar membuka pusat perkhidmatan PSM di kawasan tersebut.
DAP, katanya, kemudian memberitahu PSM bahawa Dr Jeyakumar hanya akan dibenarkan bertanding semula untuk kerusi itu pada tahun 2004 dengan tiket DAP jika dia menjadi ahli DAP.
"Dr Jeyakumar menolak dan oleh itu DAP tidak lagi meminjamkan logo mereka kepada PSM (pada tahun 2004)," kata Arutchelvan, sambil menambah bahawa PSM kemudiannya bertanding menggunakan logo PKR untuk pilihan raya umum 2004.
Arutchelvan berkata PSM diberitahu dalam pilihan raya umum 2008 bahawa ia dibenarkan bertanding di kerusi DUN Jelapang di Perak atas tiket PKR.
"Pada mulanya kami diberitahu tidak ada masalah tetapi pada saat-saat akhir, kami diberitahu bahawa Jelapang adalah kerusi DAP," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan