Langkau ke kandungan utama

KEMBALIKAN SST BUKTI PAKATAN HANYA MAHU UNTUNGKAN PENIAGA DAN BEBANKAN RAKYATKENAPA?

1. Walaupun kadar Cukai Jualan 10% dan 20% dan di bayar awal di kilang, tapi selepas pengambilan untung, rakyat BUKAN BAYAR 10% tapi hampir 20%. Rakyat BUKAN BAYAR 20% tapi hampir 40%. 20% dan 40% ini masuk POKET PENIAGA. (UNTUNGKAN PENIAGA)

2. Kadar GST 6%, walaupun ada pengambilan untung oleh peniaga, kadar yang dibayar oleh rakyat TETAP 6% sebab peniaga boleh tuntut cukai input penghasilan produk. 6% ini TIDAK MASUK POKET PENIAGA, tapi masuk dalam akaun Kerajaan. (DIKEMBALIKAN KEPADA RAKYAT)

3. Pelaksanaan SST, membuka ruang untuk peniaga MENIPU CUKAI JUALAN dengan isytihar nilai kutipan yang lebih rendah di kilang. Akibatnya, ada KETIRISAN KUTIPAN CUKAI JUALAN, kerajaan dapat hasil rendah (RAKYAT RUGI) tapi PENIAGA DAPAT UNTUNG BERGANDA. (PENIAGA UNTUNG)

4. Pelaksanaan SST, membuka ruang peniaga MENIPU CUKAI PENDAPATAN kerana PENIAGA BOLEH MENIPU JUMLAH KEUNTUNGAN MEREKA. Sistem GST direka supaya kerajaan boleh anggar KOS PENGHASILAN PRODUK, iaitu apabila peniaga TUNTUT GST INPUT 6% semasa penghasilan produk. Sistem GST juga membolehkan kerajaan menganggar KEUNTUNGAN PENIAGA kerana 6% yang dikutip daripada pengguna adalah dari HARGA JUALAN SEBENAR. HARGA JUALAN - KOS = UNTUNG. Peniaga MARAH kerana di bawah GST mereka TIDAK BOLEH MENIPU CUKAI PENDAPATAN DENGAN MUDAH SEPERTI DI BAWAH SST. Disebabkan penipuan ini di bawah SST kerajaan kutip CUKAI PENDAPATAN rendah (RAKYAT RUGI, PENIAGA UNTUNG)

SELAIN SST, APA BUKTI PAKATAN UTAMAKAN PENIAGA DAN BUKAN RAKYAT

1. Dasar PENSWASTAAN MAHATHIR bertujuan untuk untungkan PENIAGA, tanpa memperdulikan BEBAN TERHADAP RAKYAT dan KERUGIAN NEGARA. 

Cth. Perjanjian berat sebelah dengan IPP (Pengeluar Tenaga Bebas) yang membuat untung secara 
i. Merompak subsidi diesel dan petrol sebanyak RM8 bilion (40% daripada jumlah keseluruhan subsidi diesel dan petrol negara)
ii. Harga yang tinggi kepada TNB. TNB hasilkan tenaga 8 sen, tapi IPP jual 12 sen
iii. Paksa TNB beli bekalan tenaga berlebihan yg dihasilkan walaupun TNB tak memerlukannya.

Cth2. Lebuh raya Tol
i. Zaman Mahathir kenaikan tol adalah sebanyak 26%. Zaman Pak Lah, Pak Lah turunkan kepada 10%. Zaman Najib, diturunkan lg kepada 5%. Itupun TIADA KENAIKAN TOL PLUS sejak 2013 dan Najib buktikan boleh bina LEBUH RAYA TANPA TOL di Kuala Krai - KL, Rawang Bypass dan Pan Borneo.
ii. Zaman Mahathir jika kadar tol naik, syarikat mendapat UNTUNG (RAKYAT RUGI), jika kerajaan tak benarkan naik, kerajaan akan bayar PAMPASAN, syarikat tetap untung (PENIAGA UNTUNG). Zaman Najib, Khazanah dan KWSP ambil alih PLUS. Jika naik tol atau terpaksa bayar pampasan, BUKAN SYARIKAT KRONI yg untung, tapi KERAJAAN (Khazanah) dan RAKYAT (KWSP) YG UNTUNG.

Cth3
i. Kos laksana TEROWONG DASAR LAUT dan 3 LEBUH RAYA yang menghubunginya 4 KALI GANDA LEBIH MAHAL dari yang dibuat oleh BN (PENIAGA UNTUNG)
ii. Kertas kerja Terowong berharga RM300 juta 4 kali ganda lebih mahal dari kertas kerja terowong dasar laut negara2 maju yang lain di dunia. RM200 juta telah dibayar, tapi kertas kerja masih BELUM SIAP. (PENIAGA UNTUNG, NEGERI RUGI)
iii. RM200 juta dibayar dengan menggadaikan TANAH PULAU PINANG yang berpuluh ganda lebih tinggi nilainya (PENIAGA UNTUNG, NEGERI RUGI)

Pakatan HANYA BERMINAT UNTUNGKAN PENIGA, TAK KISAH PUN JIKA RAKYAT TERBEBAN DAN NEGARA RUGI. Sebab itu PAKATAN MAHU KEMBALIKAN SST. Mereka tak peduli JIKA RAKYAT MEMBAYAR HARGA LEBIH MAHAL, KUTIPAN CUKAI JUALAN DAN CUKAI PENDAPATAN TIRIS KERANA DITIPU oleh peniaga dan NEGARA RUGI DAN KEHILANGAN HASIL.

Tidakkah PELIK, apabila 175 negara yang laksana GST TAK MAHU KEMBALI KEPADA SST? Kenapa MAHATHIR DAN PAKATAN MAHU KEMBALI KEPADA SST?

JAWAPAN - Mereka BUKAN MAHU SELAMATKAN MALAYSIA, tapi MAHU UNTUNGKAN SYARIKAT2 KRONI dan MENCURI HASIL NEGARA MELALUI SYARIKAT2 KRONI INI.

JANGAN TERTIPU!
#TolakPakatan
#HarapanPalsu

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…