Langkau ke kandungan utama

TIADA PENGIRAAN UNDI AWAL DIBUAT PADA 5 MEI 2018 (SABTU) DI PARLIMEN P.075 BAGAN DATUK

*JASA UPDATE*
_07 Mei 2018_

*[KENYATAAN MEDIA]*

*TAN SRI MOHD HASHIM BIN ABDULLAH*
_Pengerusi_
_Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR)_

1. Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menafikan sekeras-kerasnya dakwaan pihak tertentu kononnya telah berlaku proses pengiraan undi awal di Bahagian Pilihan Raya Parlimen P.075 Bagan Datuk, Perak selepas waktu pengundian awal iaitu pada 5 Mei 2018 (Sabtu). 

2. Dalam hal ini SPR menegaskan bahawa semua proses pengiraan undi awal hanya akan dilakukan bermula jam 4 petang pada Hari Mengundi Biasa iaitu pada 9 Mei 2018 (Rabu) di Pusat Pengiraan Undi Awal yang ditetapkan oleh SPR. Sebelum  proses pengiraan awal dibuat, kesemua pihak-pihak berkepentingan terutama calon yang bertanding akan dimaklumkan secara rasmi oleh SPR untuk hadir dan menyaksikan proses pengiraan undi awal tersebut.

3. Berdasarkan siasatan SPR terhadap perkara ini, mendapati bahawa semua petugas pilihan raya telah mematuhi semua prosedur yang ditetapkan iaitu sebaik sahaja waktu pengundian awal ditutup tepat jam 5.00 petang, para petugas SPR telah mengemas dan mematerai semua peti undi awal dihadapan semua ejen-ejen calon yang bertanding dan telah membawa peti undi tersebut ke tempat simpanan yang selamat iaitu di Balai Polis Hutan Melintang.

4. Walaubagaimana pun, semasa proses penyimpanan peti undi awal tersebut, terdapat kacau ganggu oleh oleh sekumpulan orang termasuk calon daripada sebuah parti yang bertanding terhadap urusan penyimpanan peti undi awal itu kononnya terdapat penyelewengan dilakukan oleh petugas SPR.

5. Untuk rekod, jumlah keseluruhan pengundi awal di Kem Hutan Melintang yang didaftarkan adalah seramai 1,541 orang. Walaubagaimanapun terdapat seramai 508 orang pengundi awal tersebut  telah memohon untuk pengundian secara pos. Jumlah pengundi awal yang layak membuang undi semasa Hari Pengundian Awal pada 5 Mei 2018 adalah seramai 1,033 orang pengundi, namun hanya 825 orang sahaja yang hadir mengundi.  Selebihnya 208 pengundi lagi tidak hadir mengundi.

6. SPR menyelar tindakan kacau ganggu oleh pihak terbabit terhadap petugas pilihan raya di bahagian pilihan raya berkenaan serta menafikan sekeras-kerasnya tuduhan tidak benar yang dibuat oleh pihak berkenaan. SPR menganggap tuduhan tersebut cuba menimbulkan kegemparan dikalangan masyarakat dengan tujuan untuk menarik perhatian pengundi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…