Langkau ke kandungan utama

UPSR

Hari ini adalah hari kedua ujian pencapaian sekolah rendah. Ibubapa yang mempunyai anak mereka mereka pertama kali mengambil ujian ini tentunya berdebar dan ada yang tak tidur malam kerana risau yang berlebihan.

478,848 calon di lebih 8 ribu pusat peperiksaan akan selesai ujian mereka esok petang dengan kertas ujian aptitude.

UPSR terakhir ialah pada tahun 2015 dan tahun berikutnya berdasarkan penilaian band yang ada dalam sistem KSSR.

Calon UPSR kali ini akan meneruskan pengajian mereka diperingkat IPT seawal tahun 2019 dan sudah kerajaan sudah merancang untuk menambah atau membesaarkan kampus-kampus IPTA terutama sekali UiTM.

Kelmarin Nga Komeng MP Taiping dengan sengaja mencela ranking UiTM yang kononnya berada ditahap paling bawah dalam ranking dunia.

Ranking 701 adalah terbaik jika dibandingkan pada peringkat dunia.

UiTM tidak boleh dibandingkan dengan UM, USM, UKM dll kerana sistem berbeza. Universiti lain saiznya kecil dan jumlah pelajarnya juga kecil. Satu lagi syarat untuk ranking dunia ia mestilah mempunyai pelajar antarabangsa. Sebab itulaah kita dapati IPTA yang lain telah membuka ruang kepada pelajar luar negara untuk menyambung pengajian mereka samada diperingkat sarjana kedua atau kedoktoran.

UiTM rugi 5 % dalam penilaian ranking dunia kerana menutup ruang kepada pelajar luar negara.

Tujuan utama penubuhan UiTM ialah memberi pendidikan kepada anak melayu. UiTM juga mengenakan yuran paling rendah kepada pelajarnya. Inilah yang amat disakiti oleh parti DAP.

Cuma sedihnya apabila anak-anak orang Pas seperti Ismath dan konco-konco Mahasewel tidak menghargai usaha kerajaan memberi ilmu dengan kos yang murah kepada orang melayu.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…