Rabu, 11 September 2013

UPSR

Hari ini adalah hari kedua ujian pencapaian sekolah rendah. Ibubapa yang mempunyai anak mereka mereka pertama kali mengambil ujian ini tentunya berdebar dan ada yang tak tidur malam kerana risau yang berlebihan.

478,848 calon di lebih 8 ribu pusat peperiksaan akan selesai ujian mereka esok petang dengan kertas ujian aptitude.

UPSR terakhir ialah pada tahun 2015 dan tahun berikutnya berdasarkan penilaian band yang ada dalam sistem KSSR.

Calon UPSR kali ini akan meneruskan pengajian mereka diperingkat IPT seawal tahun 2019 dan sudah kerajaan sudah merancang untuk menambah atau membesaarkan kampus-kampus IPTA terutama sekali UiTM.

Kelmarin Nga Komeng MP Taiping dengan sengaja mencela ranking UiTM yang kononnya berada ditahap paling bawah dalam ranking dunia.

Ranking 701 adalah terbaik jika dibandingkan pada peringkat dunia.

UiTM tidak boleh dibandingkan dengan UM, USM, UKM dll kerana sistem berbeza. Universiti lain saiznya kecil dan jumlah pelajarnya juga kecil. Satu lagi syarat untuk ranking dunia ia mestilah mempunyai pelajar antarabangsa. Sebab itulaah kita dapati IPTA yang lain telah membuka ruang kepada pelajar luar negara untuk menyambung pengajian mereka samada diperingkat sarjana kedua atau kedoktoran.

UiTM rugi 5 % dalam penilaian ranking dunia kerana menutup ruang kepada pelajar luar negara.

Tujuan utama penubuhan UiTM ialah memberi pendidikan kepada anak melayu. UiTM juga mengenakan yuran paling rendah kepada pelajarnya. Inilah yang amat disakiti oleh parti DAP.

Cuma sedihnya apabila anak-anak orang Pas seperti Ismath dan konco-konco Mahasewel tidak menghargai usaha kerajaan memberi ilmu dengan kos yang murah kepada orang melayu.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan