Langkau ke kandungan utama

1MDB: TRX City, Edra failkan kenyataan kewangan diaudit

Selasa,5 April 2016

KUALA LUMPUR: TRX City Sdn. Bhd. (dikenali sebagai 1MDB Real Estate Sdn Bhd) bersama anak-anak syarikatnya dan Edra Global Energy Bhd memfailkan penyata kewangan mereka yang telah diaudit oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM).

1Malaysia Development Berhad(1MDB) juga menyatakan bahawa kedua-dua syarikat tersebut telah juga mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan masing-masing sebelum tamat tempoh yang telah dilanjutkan pada 31  Mac 2016, untuk menghantar penyata kewangan tahunan yang telah diaudit berakhir 31 Mac 2015 bagi urusan pengesahan.

"Kedua-dua syarikat ini merupakan pemegang aset terbesar dan mewakili keseluruhan operasi perniagaan 1MDB," menurut kenyataan pihak syarikat terbabit.

1MDB juga menyatakan bahawa SSM juga telah meluluskan penangguhan tarikh untuk Mesyuarat Agung Tahunan khusus untuk 1MDB sehingga 30 Sept 2016 bagi tujuan pengesahan penyata kewangan yang telah diaudit berakhir pada 31 Mac 2015.

Syarikat pelaburan stategik ini gagal untuk menyediakan penyata kewangan mereka bagi tujuan audit kerana kebanyakan dokumen penting mereka yang disita bagi tujuan siasatan pada 8 Julai 2015, menurutnya. - Bernama.

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/04/05/1mdb-trx-city-edra-audited-financial-statements-filed/

Diterjemah oleh : KKMM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…