Langkau ke kandungan utama

Sebab Kenapa Muhyiddin adalah Pilihan Dr MTulisan asal oleh :
Baradan Kuppusamy, New Straits Times, 5 Oktober 2016.

Calon pengganti PM: Muhyiddin akan mengikut telunjuk Dr Mahathir, tidak seperti Anwar dan Hadi

Ianya bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, 91, telah mencadangkan supaya bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon pengganti Perdana Menteri pembangkang di satu forum di London pada 27 September.

Selama ini, tugas itu telah dikhaskan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim, walaupun Anwar berada dalam penjara kerana sedang menjalani hukuman penjara selama lima tahun kerana meliwat.

Dr Mahathir mesti mempunyai beberapa alasan yang kukuh untuk menamakan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri pembangkang tanpa berunding terlebih dahulu dengan rakan-rakan barunya, terutamanya pemimpin-pemimpin PKR dan DAP.

Mereka terkejut dengan penamaan Muhyiddin olehnya dan berkeras bahawa Anwar kekal sebagai calon mereka sekiranya mereka memenangi pilihan raya umum akan datang.

Mereka menegaskan bahawa Anwar adalah calon mereka dalam pilihan raya umum 2008 dan 2013, dan bahawa Dr Mahathir tidak boleh mengubah perkara itu.

Mereka juga berkata tiada apa yang telah berubah secara material untuk Muhyiddin menggantikan Anwar. Mereka secara persendirian, menuduh Dr Mahathir cuba untuk menguasai Pakatan Harapan dan menetapkan agendanya, dan membuat keputusan secara unilateral tentang perkara penting - iaitu Anwar sebagai calon pengganti perdana menteri.

Walaupun Pas tidak menerima Anwar sebagai Perdana Menteri dan telah mencadangkan presidennya sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, untuk jawatan itu, perbezaan pendapat itu telah diketepikan untuk sementara waktu sehingga selepas pilihan raya umum untuk tidak mengelirukan pengundi.

Tetapi dengan Dr Mahathir yang terlalu berani melangkah ke dalam pergolakkan itu dan mencalonkan Muhyiddin sebagai perdana menteri pembangkang, persoalan timbul mengapa beliau tidak dapat menerima Anwar dan mengapa beliau sebaliknya telah mencadangkan Muhyiddin.

Dr Mahathir adalah seorang yang sangat cemerlang dalam politik dan beliau boleh meramal masa depan, lebih jauh ke hadapan berbanding orang lain. Salah satu sebab beliau mencadangkan Muhyiddin semestinya kerana Muhyiddin akan mengikut telunjuk beliau.

Dr Mahathir melihat Muhyiddin sebagai calon yang paling sesuai untuk jawatan itu kerana sebagai presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Muhyiddin perlu mengikuti apa yang dikehendaki oleh pengerusi beliau, dan pengerusi beliau adalah tidak lain dan tidak bukan iaitu Dr Mahathir.

Anwar dan Hadi tidak mungkin akan mengikut telunjuk Dr Mahathir. Kedua-duanya adalah presiden bebas parti politik mereka dan tidak akan tunduk kepada hasrat Mahathir semudah Muhyiddin.

"Beliau tidak boleh mengharapkan tahap ketaatan yang sama dari Anwar atau Hadi seperti dari Muhyiddin. Anwar mengawal sebuah parti yang mempunyai kepelbagaian dari sel penjara manakala Hadi adalah presiden parti Melayu kedua terbesar selepas Umno," kata seorang penganalisis politik.

"Mereka adalah manusia yang bercita-cita tinggi - Anwar dan Hadi - dan mereka tidak selesa menerima arahan dari orang-orang seperti Dr Mahathir," katanya, sambil menambah bahawa ia adalah semula jadi bagi Dr Mahathir untuk mencadangkan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Dr Mahathir telah mengumumkan dalam forum di London bahawa Perdana Menteri pembangkang tidak akan mempunyai kebebasan.

Beliau berkata pengerusi PPBM (iaitu dirinya sendiri) perlu dirujuk mengenai dasar-dasar untuk memastikan bahawa Perdana Menteri tidak bertindak secara unilateral.

Beliau mendakwa kabinet tidak mempunyai perlindungan yang mencukupi terhadap perkara ini kerana menteri terhutang budi kepada Perdana Menteri.

"Perdana Menteri masa depan tidak akan mempunyai kebebasan kerana dalam parti baru (PPBM), kami bukan sahaja mempunyai Presiden tetapi juga pengerusi," beliau dipetik sebagai berkata.

Dr Mahathir telah merancang segala-galanya - daripada menjadi pengerusi PPBM untuk melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri sementara, dan akhirnya melantik anaknya, Datuk Seri Mukhriz, untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Itu adalah pelan permainannya selama ini tetapi baru kini, sebahagian daripadanya didedahkan.

"Kami bimbang ke mana hal ini akan membawa kita," kata seorang ahli parlimen DAP yang merujuk kepada pakatan Pakatan Harapan.

"Kami mengalu-alukan Dr Mahathir dan lain-lain, tetapi mula sangsi mengenainya."

Salah satu kebimbangan berterusan Dr Mahathir adalah siapa yang akan menggalas beban legasi politiknya. Dengan pelan permainan ini, ia adalah jelas bahawa beliau meletakkan harapan kepada anaknya untuk akhirnya mengambil alih.

"Dengan mencadangkan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, beliau semata-mata mahu memastikan Mukhriz akan dapat memegang jawatan kanan dalam kerajaan baru yang dicadangkan. Jika Muhyiddin dapat menjadi Perdana Menteri, maka beliau akan mencalonkan Mukhriz sebagai No. 2 beliau," kata sumber dalaman politik.

"Mukhriz kemudian akan dapat mewarisi kuasa selepas Muhyiddin dan melengkapkan bulatan legasinya. Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri sementara, hanya untuk memanaskan kerusi untuk Mukhriz," katanya.

Sesetengah pengkritik malah mencadangkan bahawa Dr Mahathir mahu "mentadbir" negara ini sebagai kuasa di sebalik takhta dengan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Ini mungkin benar kerana selepas merasai kuasa sebagai Perdana Menteri, ia adalah sukar untuk melepaskan sesuatu yang sangat menyeronokkan seperti itu.Sent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…