Langkau ke kandungan utama

Dulu, takde pun Mahathir cakap kita jual negara kepada Jepun.

Malaysia dan Jepun telah menikmati hubungan diplomatik, ekonomi dan budaya yang baik sejak Tanah Melayu merdeka dari Britain dalam tahun 1957. Jalinan di antara dua negara ini telah diperkuatkan dengan dasar `Pandang ke Timur' yang diperkenalkan dalam tahun 1982 oleh bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dalam tahun 1993, Jepun, dengan $11.3 bilion adalah pembekal terbesar dunia untuk Bantuan Pembangunan Rasmi (BPR). Kebanyakan dana ini adalah pinjaman kerajaan dalam matawang Jepun iaitu Yen.

Malaysia adalah penerima BPR Jepun yang terbesar di Asia. Dari Januari 1969 hingga Mac 2001, Malaysia telah menerima pinjaman dua-hala sebanyak 827.4 bilion Yen (RM26.4 bilion). Kalau dibahagikan dengan setiap rakyat Malaysia, jumlah ini adalah bersamaan dengan RM1,165 iaitu nilai tertinggi di Asia (Ruhanie, 2001).

Pada tahun 2003, kerajaan Jepun telah bersetuju untuk memberi 82.4 bilion Yen (RM2.3 bilion) sebagai pinjaman dua-hala untuk projek Saluran Air Mentah Pahang-Selangor.

Telah dilaporkan sebelum ini dalam Ogos 1998 bahawa Tokyo telah bersedia untuk menawarkan pinjaman bernilai beberapa bilion yen dengan kadar bunga yang rendah sehingga Mac 1999.

Kerajaan Malaysia turut membuat permohonan rasmi untuk pinjaman negara Jepun semasa Malaysia menghadapi Krisis Kewangan Asia.

Jepun telah memberikan beberapa pinjaman sebanyak 10 bilion yen setiap tahun untuk Malaysia dalam dekad 1980-an.

Pinjaman terakhir Tokyo kepada Malaysia berlaku dalam 1994 apabila Jepun membekalkan 61.5 bilion yen (RM2.5 bilion) sebagai BPR untuk membina Kuala Lumpur International Airport (KLIA).

Pasca-1998, Jepun juga memberi pinjaman berikut kepada kerajaan Mahathir:

1999 - Projek Loji Rawatan Kumbahan - 4.9 bilion Yen (RM200 juta)
1999 - Projek Dana Pinjaman Pengajian Tinggi (II) - 5.3 bilion Yen (RM210 juta)
1999 - Projek Pemulihan Stesen Janakuasa Port Dickson (Tuanku Jaafar) - 53.7 bilion Yen (RM2.17 bilion)
1999 - Projek Stesen Janakuasa Hidroelektrik Kenyir 17 bilion Yen (RM690 juta)
2002 - Projek Saluran Air Mentah Pahang-Selangor 82 bilion Yen (RM3.32 bilion)

----
http://library.perdana.org.my/Digital_Content/Prominent_Leaders/Mahathir/News_1968-2004/1996-1998/1998aj/japan%20looking%20imalaysia.pdf

http://www.japanesestudies.org.uk/articles/2007/FuruokaLoKato.html

http://www.nytimes.com/1994/11/11/news/11iht-yen_0.html

http://www.my.emb-japan.go.jp/English/ODA/ODA.htm


Sent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…