Langkau ke kandungan utama

Terengganu Negeri Terkaya Di Malaysia Bukannya Selangor Dan Pulau PinangTahukah anda kerajaan negeri Terengganu meluluskan peruntukan sebanyak RM 88.8 juta untuk bantuan Dana Raya kepada 239,323 orang penerima tahun ini? 

Usah banding Selangor dengan kerajaan pusat, dengan negeri Terengganu pun, kerajaan negeri PKR Azmin Ali sudah kalah.

Azmin Ali beri bonus dua bulan gaji setengah kepada hanya 17,700 orang kakitangan di Selangor sahaja. Melibatkan kos RM58 juta. Jumlah yang dibelanjakan kerajaan negeri Terengganu lebih besar dan lebih ramai dapat manfaatnya berbanding Selangor.

Perkara ini boleh meletakkan Terengganu sebagai negeri yang terkaya di Malaysia bukannya Selangor dan Pulau Pinang.

Terengganu mengumumkan peruntukan Dana Raya sebanyak RM88.8 juta yang terdiri daripada warga emas seramai 33,305 orang sebanyak RM9.9 juta. 

Isi rumah berpendapatan rendah seramai 154,730 orang menerima sebanyak RM61.2 juta. Orang kurang upaya seramai 14,405 orang menerima sebanyak RM4.3 juta. Ibu tunggal atau duda seramai 37,283 orang menerima sebanyak RM13.4 juta.

Di Selangor, PKR pernah berjanji dalam manifestonya pada 2008 untuk beri RM100 elaun bulanan kepada semua ibu tunggal di Selangor. Manifesto itu tidak ditunaikan pun. 

Hebat kerajaan negeri Terengganu lagi bila mampu beri RM400 sebagai duit raya kepada semua ibu tunggal di negeri Terengganu. Nasib baiklah ada kerajaan pusat beri bantuan BR1M kepada ibu tunggal di Selangor. 

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dikatakan sedang mempertimbangkan untuk memberi bonus kepada semua kakitangan awam di negeri berkenaan 3 bulan gaji.

Bayaran bonus itu katanya akan dibuat pada 15 Jun yang akan datang katanya dan akan melibatkan kira-kira hampir 5,000 orang penjawat awam di negeri ini. Itu pun belum tentu dapat.

Dana Raya yang dibuat di negeri Terengganu lebih sistematik berbanding Selangor yang ada Skim Mesra Usia Emas dan YAWAS. Namun entah kemana dana yang berjuta juta disalurkan. Teresa Kok yang jadi ahli parlimen di Wilayah Persekutuan pun dapat duit YAWAS. 

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (Pengurusan), Zainal Abidin Hussin, berkata syarat kelayakan masih sama iaitu pemohon yang berpendapatan isi rumah  tidak melebihi RM2,500 sebulan serta mestilah rakyat Terengganu dan perlu mendaftar sebagai pengundi.

Mereka yang berstatus bujang berusia melebihi 40 tahun dan berpendapatan bawah RM1,500 juga layak memohon. Bagi pemohon yang bukan rakyat di negeri ini tetapi bermastautin lebih 10 tahun di Terengganu perlu mendapatkan  perakuan daripada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (J3K).

Pemberian bonus dua bulan setengah gaji di Selangor dan tiga bulan gaji di Pulau Pinang merupakan gula-gula politik sahaja bagi memenangi plihanraya akan datang. 

Namun nampaknya Azmin dan Guan Eng gagal menandingi kehebatan kerajaan Terengganu yang telah bertahun-tahun memberikan bantuan Dana Raya kepada rakyat tanpa menunggu tarikh Pilihan Raya Umum. 

Memang banyak perbezaan di antara kerajaan BN yang ikhlas berkhidmat demi kebajikan rakyat dengan kerajaan PKR dan DAP yang berkepentingan politik semata-mata.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…