Langkau ke kandungan utama

Penyelewengan Dana KKLW di Sabah Tidak Dapat Disembunyikan Lagi

SIRI 1: LAPORAN KHAS SABAHKINI2
TENOM: Tangkapan SPRM terhadap bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Dato' Seri Shafie Apdal 19 Oktober lalu bersama 10 individu lain termasuk adiknya berhubung siasatan penyelewengan dana KKLW RM1.5b mempunyai kaitan dengan projek infrastruktur luar bandar seperti projek Jalan (JALB), Bekalan Air ( BALB), Elektrik (BELB), perumahan (PPRT) dan lain-lain lagi.

SPRM menyiasat 350 projek dan lebih 60 syarikat terlibat. Siasatan SPRM sangat berasas kerana tiada perkataan dapat menggambarkan betapa projek pembangunan rakyat untuk orang miskin luar bandar di Sabah diseleweng dan merugikan rakyat.

Menyedari betapa pentingnya projek infrastruktur kepada rakyat pihak Sabahkini2 telah melakukan kerja-kerja lapangan di negeri Sabah untuk mengutip maklumat terus daripada rakyat tentang pelaksanaan projek-projek yang gagal atau dibuat tanpa perancangan yang betul sehingga berlakunya pembaziran besar kepada peruntukan kerajaan.

Siri 1: Laporan Khas Sabahkini2 mendedahkan Video 'Projek Jalan Monyet'iaitu Projek menaiktaraf Jalan Kemabong-Marrais, Tenom, HQ 115/2011 (F) bernilai RM22.5 juta yang dibina di kawasan itu tidak ada penghuni melainkan kebun milik individu tertentu sedangkan Projek Jalan Bakuku yang dihuni ramai orang hanya dibina RM2 juta.

Lebih malang projek sejauh 8 kilometer itu dilaksanakan secara 'cincai' dan tidak berkualiti.

Pihak Sabahkini2 turut bertemu dengan Ahli Parlimen Tenom, Datuk Raime Unggi bersama dengan pemimpin tempatan serta penduduk kampung sendiri melihat secara dekat tentang projek yang dilaksanakan oleh Datuk Seri Shafie Apdal bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) selama enam tahun di Parlimen Tenom.Projek menaiktaraf jalan ini menimbulkan pelbagai tanda tanya dari penduduk kampung berdekatan terutama penduduk kampung Sugiang Tengah dan Sugiang Baru yang mempunyai jumlah penduduk seramai 1000 orang. Kenapa keutamaan jalan raya tidak diberikan kepada keperluan penduduk?Menurut Sapinat Sakai penduduk Kampung Sugiang jalan yang mereka pohon tidak dibuat.

"Seperti perumpamaan 'Lain yang gatal lain yang digaru' Lain yang kami pohon, lain yang kena buat, berapa sangat orang yang ada di bukit sana tu?. Langsung tiada kampung.katanya

Mansiang Sumakit, JKKK Kampung Tilis turut mempersoalkan jalan itu.

"Kami tengok ada jalan yang kami nampak, Jalan Marais itu tiada orang, penduduk pun tiada, hutan saja. Kenapa boleh ada tar (asphalt)? Kami penduduk kampung ramai tapi mengapa jalan tidak di tar?". katanyaMenurut Datuk Raimi Unggi, Dato' Seri Shafie Apdal gagal melaksanakan tanggungjawabnya mewakili suara rakyat terutamanya di Sabah. Peruntukan berbilion ringgit oleh Kerajaan Persekutuan untuk membangun dan membela masyarakat luar bandar lebih banyak pembaziran dan mengalami kegagalan disebabkan pelaksanaan projek yang tidak mengikut sasaran dan keperluan rakyat.

Projek-projek pembangunan yang dilaksanakan terutamanya di Sabah banyak yang mengalami masalah dan aduan negatif daripada penduduk yang kesal dengan pelaksanaan projek yang dilihat tidak mengikut spesifikasi dan hanya memberi keuntungan kepada kroninya sahaja.

"Saya sudah bantah sebelum dilaksanakan. Bila saya dengar ura-ura jalan itu akan diluluskan. Saya minta menteri dan kerajaan tolong pindahkan projek ini kepada jalan raya di mana kepadatan penduduknya ada. Kata Raimee

Beliau menegaskan bahawa menteri KKLW terdahulu tidak prihatin dan komited dalam membela nasib masyarakat di kawasan luar bandar.

“Tidak ada perbincangan atau makluman kepada saya sebagai wakil rakyat di Parlimen Tenom apabila mereka (KKLW) di bawah Datuk Seri Shafie Apdal dahulu berhubung sebarang perancangan pembangunan yang dilaksanakan di Tenom.

"Saya sudah berkali-kali menyatakan kepada pihak kerajaan apabila melaksanakan projek tengok pada keutamaannya. Manfaat kepada orang kampung itu sendiri. Jangan buat di tempat yang tiada orang.". tambahnya lagi

“Ini telah berlaku di banyak tempat di kawasan saya sehingga kami sebagai wakil rakyat di daerah ini yang dipersalahkan kerana tidak membangunkan kawasan luar bandar terutamanya pembangunan infrastruktur seperti pembinaan jalan raya yang tidak sampai kepada golongan sasar.“Antaranya adalah jalan Kemabong-Marais, jalan Ulu Tomani dan Bakuku yang tidak sampai kepada golongan sasar dan tidak mengikuti piawaian yang sepatutnya malah menggunakan peruntukan sehingga jutaan ringgit. Ia adalah satu pembaziran duit rakyat,” katanya ketika ditemui

Raime berkata situasi itu agak serius dan telah menyebabkan pembaziran peruntukan yang besar serta merugikan rakyat Sabah yang mempunyai harapan tinggi sewaktu Shafie menyandang jawatan menteri.

Bukan itu sahaja, Shafie dan pegawainya ketika itu tidak mempedulikan wakil rakyat daerah ini dan mereka merancang pembangunan sesuka hati tanpa berhubung dengan beliau, pengerusi JKKK mahupun pejabat daerah. Mereka seolah-olah mengambil alih tugas dan tanggungjawab wakil rakyat di kawasan Parlimen Tenom dan DUN Kemabong

“Shafie hari ini bersama Parti Warisan yang ditubuhkannya melaungkan hasrat untuk membela nasib rakyat Sabah. Tetapi apa yang rakyat perlu tahu dan sedar semuanya adalah untuk kepentingan peribadinya sahaja dan bukan untuk rakyat Sabah.

“Sabah walhal selama menjadi menteri KKLW apa yang telah beliau lakukan?“Lebih banyak ketirisan, rasuah dan pembaziran berbilion duit rakyat dalam pelaksanaan pembangunan infrastruktur yang gagal, tidak mencapai sasaran dan memenuhi kehendak rakyat di Sabah termasuklah kawasannya sendiri di Semporna,” katanya.

Ini disokong oleh seorang penduduk Kampung Tilis, Marius Muli puncanya kegagalan Shafie Apdal.

"Sampai sekarang memang saya tahu Datuk Shafie Apdal yang silap kerana dia yang beri kelulusan tapi sekarang sudah keluar parti jadi kita tidak tahu. Dia cakap jalan ini memang sudah lulus tapi sampai sekarang tiada".Laporan Khas Siri 2: 


Sabahkini2 akan meneruskan pendedahan kegagalan projek Shafie Apdal di Sabah. Rakyat Sabah perlu tahu apa yang dilakukan oleh Dato' Seri Shafie Apdal ketika menjawat jawatan Menteri KKLW. Yang pasti rakyat derita, rugi, berlaku pembazairan dana tetapi Shafie dan Kroni Shafie kaya -raya dari projek KKLW yang telah diseleweng sehingga kegiataannya dibongkar oleh SPRM.

Sabahkini2.com

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…