Langkau ke kandungan utama

Politik Mesin Padi DAP Dihalau & Ditolak Oleh Rakyat

Umpama mesin padi, bila menuai sahaja barulah nampak muka. Kalau bukan musim menuai batang hidung langsung tidak nampak.

Samalah seperti parti DAP, masa hendak dekat pilihanraya barulah nampak muka. Padahal lima tahun sebelum itu menjadi "orang hilang" di kawasan.

Baru-baru ini, Lim Kit Siang telah dihalau oleh kira-kira 50 penduduk Kampung Bakar Batu di Johor Bahru ketika beliau mahu memberikan ceramah bagi menyerang kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Susulan itu, pemimpin pembangkang apa lagi, mulalah menyalahkan UMNO kononnya ia adalah perbuatan ahli parti berkenaan.

Antara yang lantang menuduh UMNO bertanggungjawab ialah presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan ahli Parlimen Pagoh. Kemenangan beliau di Pagoh dulu pun adalah atas tiket UMNO.

Kesimpulan yang dapat diambil daripada insiden halau itu ialah rakyat sebenarnya menolak parti DAP yang umpama mesin padi. Mesin padi hanya berfungsi pada masa tertentu sahaja, jika tidak ia hanya disimpan di dalam bangsal sahaja.

Dalam kes ini, jika ada pemimpin DAP yang turun ke kawasan anda, itu tandanya pilihan raya sudah semakin dekat.

Jika tidak jangankan muka, bayangnya pun tak nampak. Itulah sebabnya penduduk menolak Kit Siang. DAP menyangka mereka diterima oleh penduduk di Johor dan mula berangan bahawa negeri itu akan jatuh ke tangan DAP pada PRU nanti.

Namun melihat bagaimana Kit Siang dihalau, nampaknya niat untuk merampas Johor hanya tinggal angan-angan mat jenin sahajalah. Jika DAP dan Pakatan Harapan (PH) begitu kuat di negeri itu, kenapa beliau dihalau?

Ikut logiknya jika PH berpengaruh di situ, kedatangan Kit Siang dan pemimpin PH yang lain di situ sudah disambut dengan karpet merah. Atau drama halau itu sengaja dirancang untuk raih simpati?

Berbagai andaian boleh terjadi. DAP sanggup buat berbagai drama dan kung fu untuk tipu rakyat. Lihatlah bagaimana drama Guan Eng di Pulau Pinang.

Untuk rekod, ini bukan kali pertama Kit Siang dihalau di Johor. Pada 2015, beliau pernah dihalau di Masai. Ketika itu Kit Siang bersama dengan seorang lagi pemimpin DAP Johor, Liew Chin Tong. Mereka dihalau selepas ceramah yang antara lain mendakwa orang UMNO cuba menumbangkan Najib.

Pada 2013, Kit Siang pernah juga kena halau di Gelang Patah. Alasan sama, beliau dihalau oleh ahli UMNO juga.

Jadi apabila Kit Siang kena halau di Kampung Bakar Batu, maka ia bukan sesuatu yang pelik malah ia juga menunjukkan bahawa beliau tidak diterima di negeri itu. Ia satu petanda yang cukup jelas untuk menyatakan kepada Kit Siang bahawa beliau dan partinya telah ditolak rakyat.

Mungkin atas sebab itulah sudah lama khabar angin bertiup bahawa beliau akan bertukar kawasan pada PRU nanti. Pergilah ke mana pun, rakyat akan tolak politik mesin padi yang diamalkan pembangkang ini.

Ambil jawatan bukan hendak buat kerja tetapi hendak nama dan gaji sahaja. Lima tahun hilang, masa musim mengundi muncullah balik mereka. Inilah politik mesin padi pembangkang.

Tulisan :
Beruang Biru
BB779, Selasa
13 Februari 2018

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…