Langkau ke kandungan utama

Gabungan PKR tidak akan hapus GST - Seng Giaw Sengaja reka cerita bagi memburukkan sistem percukaian negara#NegarakuMalaysia
#ProBarisanNasional 
#HapusProDap
#HapuskanBenderaBiruMudaAhmad Shazwan Md. Yusof
12 April 2018 11:16 AM

KUALA LUMPUR 12 April – Gabungan pembangkang PKR sengaja mereka-reka cerita buruk terhadap pelbagai inisiatif yang dilaksanakan kerajaan persekutuan Barisan Nasional (BN) lebih-lebih lagi menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

DR. TAN SENG GIAW

Mengambil contoh pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST), Ahli Parlimen Kepong, Dr. Tan Seng Giaw berkata, mustahil bagi gabungan pembangkang PKR menghapuskan sistem percukaian yang disifatkan beliau cukup istimewa.

Beliau turut mempersoalkan bagaimana satu sistem percukaian yang diguna pakai di lebih 170 buah negara boleh dimansuhkan tanpa mengambil kira pelbagai faktor lain apatah lagi dalam manifesto gabungan tersebut menjanjikan pelbagai inisitiaf yang memerlukan 'modal besar'.

"GST satu sistem percukaian yang istimewa kerana mempunyai corak kaedah yang tertentu apabila dilaksanakan. Kalau hendak diubah, kita mesti ubah memerlukan satu reformasi yang besar.

"Kalau kita boleh sampai (kutipan GST) RM45-50 bilion dalam setahun, macam mana hendak dimansuhkan begitu sahaja? Apa akibat pemansuhan kalau lebih 100 negara termasuk negara jiran, Singapura dan Thailand turut laksanakannya," katanya kepada Utusan Online semalam.

Seng Giaw merupakan bekas Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) digugurkan DAP bagi PRU-14 bagi mempertahankan kerusi Parlimen Kepong yang disandangnya sejak lapan penggal lalu.

Kerusi beliau digantikan oleh Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng selepas Seng Giaw 'bikin panas' dalam kem DAP apabila mengeluarkan kenyataan penafian terhadap penglibatan secara langsung Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

GST pada kadar enam peratus telah diperkenalkan sejak 1 April 2015 telah memberi sumbangan besar kepada ekonomi negara dengan menyumbang RM41.2 bilion pada 2016 dan menyasarkan RM42 bilion tahun lalu.

Dalam pada itu, mengulas isu 1MDB, Seng Giaw berkata, beliau mempertahankan kenyataannya berhubung penglibatan Perdana Menteri kerana tidak terdapat bukti kukuh mengaitkannya dalam perkara tersebut.

"Kita dapati Ketua Pegawai Eksekutif ada membuat salah dan sebab itulah mesti ada siasatan lanjut untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku. Tambahan pula, tanggungjawab PAC membentangkan laporan dan syor-syor kepada Dewan Rakyat dan selepas itulah baharu tindakan seterusnya diambil.

"Di Malaysia, kita mengamalkan kedaulatan undang-undang. Dengan demikian, seseorang itu tidak bersalah kecuali beliau dihukum oleh berdasarkan bukti-bukti yang timbul," ujarnya. – UTUSAN ONLINE

© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…