Langkau ke kandungan utama

WARKAH CHRISTOPH MUELLER KEPADA KAKITANGAN MALAYSIAN AIRLINES BERHAD

Hari ini saya ingin mengumumkan keputusan ikhlas yang saya ambil untuk meninggalkan Malaysian Airlines Berhad pada akhir September 2016. Ini adalah atas sebab-sebab peribadi yang berada di luar kawalan saya. Untuk memudahkan proses peralihan tugas yang lancar, maka pihak Lembaga telah melantik Peter Bellew, iaitu Ketua Pegawai Eksekutif kami sebagai Pengarah Lembaga berkuatkuasa hari ini. Saya berharap agar dapat terus berkhidmat sebagai ahli Lembaga Pengarah non-eksekutif untuk sedikit masa lagi, tertakluk kepada kelulusan, untuk memastikan kami terus kekal fokus dan bertindak atas landasan yang betul.

Saya juga dengan sukacitanya memaklumkan bahawa syarikat ini kini sedang mengorak kemajuan yang sangat baik dan kita berada di landasan yang bertepatan dengan perancangan kami. Kami telah membentangkan laporan kewangan kami untuk tiga bulan yang pertama 2016, prestasi masa kini kami juga menunjukkan peningkatan dan stabil, sekaligus ini memulihkan kembali indeks perkhidmatan pelanggan kami dengan kemajuan yang lebih ketara. Seperti yang kita sendiri telah lihat bahawa terdapat keuntungan pada bulan Februari dan kami juga lebih ke depan berbanding belanjawan yang mana ianya memberi petunjuk yang lebih jelas bahawa inisiatif pemulihan kami menunjukkan hasil kemajuan yang lebih pantas dari yang dijangka.

Oleh itu, saya berasa amat sedih untuk meninggalkan sebuah syarikat yang akhirnya menjadi bukti bahawa usaha kita bersama telah membuahkan hasil. Saya ingin melahirkan rasa penghargaan yang tidak terhingga dan saya cukup berbangga untuk diberi peluang bekerja bersama anda semua, dan saya mengucapkan terima kasih untuk kerja keras dan usaha anda semua yang akhirnya membantu kita untuk sampai ke tahap ini, pada hari ini. Kita telah berjaya dalam bekerja sebagai satu kumpulan dan tahu bahawa kita boleh lakukannya! Saya yakin berdasarkan apa yang telah kita capai pada hari ini, syarikat ini kini berada pada landasan yang tepat untuk berjaya dalam fasa pertumbuhan yang seterusnya di bawah kumpulan pengurusan yang komited.

Saya akan mengendalikan beberapa sesi dialog dalam masa beberapa hari ini untuk berkongsi dengan anda semua tentang kemajuan yang telah kita capai daripada pelan pemulihan kita dan bakal menjawab apa sahaja soalan yang mungkin akan anda tanya.

Saya akan terus komited untuk melakukan apa sahaja yang mungkin untuk memudahkan proses pemulihan berterusan Malaysia Airlines dan akan meneruskan tugas ini untuk enam bulan yang akan datang di atas kapasiti saya sebagai eksekutif. Penerbangan ini telah distruktur dan diubah kembali untuk mengembalikan kedudukannya sebagai penyedia perkhidmatan penerbangan nasional yang teratas, yang boleh kita banggakan.

Kita perlu terus berjuang!

Christoph Mueller

Diterjemah oleh: KKMM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…