Rabu, 11 Mei 2016

NAJIB LEBIH HEBAT DARIPADA MAHATHIR

HARI INI 11 MEI 2016 ADALAH ULANG TAHUN PENUBUHAN UMNO KALI KE 70.

UMNO DITUBUHKAN PADA TAHUN 1946 OLEH DATO ONN JAAFAR. 

PUN BEGITU UMNO DIHARAMKAN PADA 1987 APABILA KU LI BERTANDING MELAWAN TUN MAHATHIR. 

KU LI YANG KALAH TELAH MEMBAWA KES KE MAHKAMAH.

MAHATHIR TELAH BERUSAHA MENGHIDUPKAN KEMBALI UMNO DAN DIKENALI SEBAGAI UMNO BARU.

HARI INI TUN MAHATHIR TELAH KELUAR UMNO DAN SEDANG BERUSAHA UNTUK MENJATUHKAN DS NAJIB.

TAHUN INI JUGA ADALAH TAHUN KE TUJUH PENTADBIRAN NAJIB, (2009-2016)

UMNO KUKUH DAN IA NYA LEBIH BAIK DARIPADA MAHATHIR .

MAHATHIR BARU BERKUASA  ENAM TAHUN  DAN UMNO HANCUR. (1981-1987)

UMNO 11 adalah sekumpulan ahli UMNO yang menfailkan tindakan guaman yang membawa kepada pengharaman UMNO pada tahun 1988.

Latar belakang


Pada Jun 1987, satu guaman sivil telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh 11 orang ahli UMNO (yang asalnya 12 orang tetapi seorang menarik diri, kumpulan ini kemudiannya dikenali sebagai UMNO 11) di mana mereka telah memohon suatu relif termasuk suatu pengisytiharan bahawa pemilihan calon yang menang semasa Perhimpunan Agung UMNOApril 1987 sebagai bertentangan dengan perlembagaan parti, tidak sah dan dianggap terbatal, serta tidak mempunyai kesan.
Fakta-fakta yang telah dipersetujui menyatakan 30 cawangan tidak diluluskan dalam empat bahagian dan lain-lain. Satu perkiraan yang mudah menunjukkan bahawa jika perwakilan daripada 30 cawangan yang tidak diluluskan dalam empat bahagian tidak diambil kira dalam Perhimpunan Agung, keputusan pemilihan akan mewujudkan suatu jurang undi yang amat tipis antara pemenang dan calon yang kalah[1]. Pada tahun itu, Dr Mahathir Mohamad menang tipis sebanyak 43 undi ke atas Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), iaitu 761 berbanding 718 undi untuk jawatan Presiden UMNO.
Selepas beberapa siri perbicaraan yang mengambil masa selama tujuh bulan, kes tersebut telah dibicarakan di hadapan Hakim Harun Hashim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Februari 1988. Harun telah memutuskan bahawa di bawah undang-undang, beliau tiada pilihan melainkan mengisytiharkan UMNO sebagai pertubuhan yang tidak sah kerana wujudnya beberapa cawangan yang tidak didaftarkan dan dianggap tidak sah di bawah Akta Pertubuhan 1966.
[sunting] Pengharaman UMNO

Menurut salah seorang UMNO 11, Abdul Rahim Abdul Rahman, keputusan hakim pada masa itu memeranjatkan mereka. Ini kerana UMNO 11 bukan bertujuan hendak mengharamkan UMNO[2] tetapi hanya mahukan supaya keputusan pemilihan dianggap tidak sah dan diadakan semula. Abdul Rahim berkata mereka mengambil keputusan untuk membawa kes tersebut keMahkamah Agung kerana rayuan mereka supaya pemilihan diadakan semula tidak dilayan[3]. Mereka sebaliknya dituduh oleh Dr Mahathir dan Setiausaha Agung UMNO pada masa itu Tan Sri Sanusi Junid sebagai pengkhianat yang bertanggungjawab mengharamkan parti.
Menurut Datuk George Seah, Ketua Hakim Negara pada masa itu, Tun Salleh Abas, sudah membuat keputusan untuk melantik sembilan orang panel hakim untuk mendengar rayuan UMNO 11. Arahan ini diberi pada 24 Mei 1988 tetapi pada 27 Mei 1988, Tun Salleh Abas berkata beliau telah digantung dari tugasnya bermula pada 26 Mei 1988[4]. Antara arahan Tun Salleh Abas yang diberikan kepada Pembantu Kanan Registrar dan disaksikan bersama Datuk George Seah dan allahyarham Tan Sri Hashim Yeop Sani adalah untuk mendengar kembali kes UMNO 11 pada 13 Jun 1988. Dengan penggantungan tugas beliau sebagai Ketua Hakim Negara, kes rayuan UMNO 11 tidak dibicarakan oleh mahkamah yang dijadualkan pada 13 Jun 1988[5].
[sunting] Implikasi pengharaman UMNO

apabila UMNO diharamkan oleh hakim Datuk Harun Hashim beberapa implikasi yang besar telah berlaku di Malaysia. UMNO 11 tidak berhasrat mengharamkan [[UMNO]. Mungkin Tun DrMahathir Mohamad sendiri tidak menyangka parti UMNO akan diharamkan kerana beliau berdiam diri buat beberapa hari.

Tun Dr Mahathir Mohamad tidak senang semua masalah dalaman parti dibawa ke mahkammah. Masalah parti biarlah diselesaikan dan diputuskan oleh parti, bukan oleh orang luar iaitu para hakim. Sejak kes ini , tidak ada lagi masalah parti dibawa ke mahkamah dan perkara ini turut disokong oleh pelbagai pertubuhan dan parti pembangkang.

Akibatnya UMNO tidak lagi menjadi parti tunjang kepada parti pemerintah iaitu Barisan Nasional. Oleh yang demikian Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyerahkan tugas PengerusiBarisan Nasional kepada Presiden MCA ketika itu , Tun Ling Liong Sik. Dengan itu juga Tun DrMahathir Mohamad tidak layak menjadi Perdana Menteri Malaysia kerana parti teras telah diharamkan buat beberapa ketika. Berlaku kekosongan 'Perdana Menteri Malaysia' buat beberapa hari sehinggalah UMNO Baru ditubuhkan. Menurut tafsiran Perlembagaan Persekutuan, Perdana Menteri Malaysia ketika itu ialah Tun Ling Liong Sik. Walaupun bagaimanapun tidak berlaku perlantikan watikah secara rasmi daripada Yang diPertuan Agung kepada Tun Ling Liong Sik.
Perkataan 'Baru' telah dikaburkan dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu ('Baru') kerana menurut tafsiran mahkamah, UMNO lama dan UMNO Baru adalah berbeza, bukan parti yang sama. Pengamal undang-undang memberi tafsiran berbeza-beza sama ada UMNO Baru sama dengan UMNO lama kerana Akta Pertubuhan tidak membenarkan perkara-perkara sebegini diputuskan oleh mahkamah.

Ramai pemimpin , ahli politik dan rakyat Malaysia berasa lega apabila UMNO telah ditubuhkan semula. UMNO II telah menjadi 'kambing hitam' untuk dipersalahkan . Campur tangan pihak eksekutif terhadap penghakiman dirasakan semakin ketara .
Semua aset UMNO lama telah dipindahkan kepada UMNO Baru. Antaranya ialah pejabat UMNO di setiap negeri, bahagian dan cawangan UMNO , Menara Dato Onn , syarikat perniagaan milik UMNO dan lain-lain. Walaupun bagaimanapun harta keseluruhan UMNO tidak dapat dikenalpasti .

sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/UMNO_11

4 ulasan:

 1. Orang bukan tentang UMNOlah NGOK.
  Orang benci NAJIB dan mahu dia turun.
  Bongok betol chai dedak semua.

  BalasPadam
 2. Memang Najib lebih hebat dari Mahathir.

  Mahathir kena buat Menara Petronas, Jambatan Pulau Pinang, Litar Sepang, Putrajaya dll nak bagi Malaysia masyhur.

  Najib buat 1MDB saja dah cukup bagi kita femes Kalau ada 2MDB, 3MDB ntah apa nak jadi dekat negara kita aku pun tak tau...

  BalasPadam
  Balasan
  1. KIHKIHKIH.......dan sekarang NAJIB BUAT KITA
   BAYAR HUTANGNYA - RM55 BILLION PLUS THE INTREST
   SETIAP BULAN 1.5 Billion.
   Mana nak cari pemimpin Hebat macam ni......????
   Buat sebuah syarikat untuk songlap duit.
   Lepas tu pass it to the government
   Hebat!!!!
   Lepas ni jangan terkejut kalau Gabenor Bank Negara
   announce, GST naik 10%.
   HEBAT NAJIB!!!!

   Padam
  2. 'SETIAP BULAN 1.5 Billion.'

   Betul ke ni Cik Minah oiii? OK lah aku cuba percaya...

   Rasanya tak banyak mana 1.5 bilyon tu. Kalau dibahagi dgn rakyat Malaysia sebanyak 30juta, baru RM50 satu kepala. Idak le banyak sangat kalau kita ikhlas nak berkorban utk negara...

   Tapi kan... Habis semua tok nenek dan anak cucu kena bayar le cam tu? Sampai berapa lama tu nak kena bayar Cik Minah?

   Adeshhh... Memang hebat Najib ni... Pekena rakyat hidup2...

   Padam