Langkau ke kandungan utama

DAP & PKR Sudah Sah Tolak Mahathir Sebagai Calon Perdana Menteri Pakatan HarapanSudah kali kedua Mahathir menyatakan hasratnya mahu menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan ketiadaan calon.

Kali pertama pada 1 Jun 2017, dalam satu temubual dalam Facebook. Kemudian sekali lagi dalam satu wawancara di Nikkei Asian Review di Jepun pada 6 Jun 2017. 

Kenapa sampai dua kali ulang? Maknanya Mahathir sungguh sungguh benar hendak jadi PM sekali lagi ni. 

Kena ulang banyak kali untuk pujuk dan rayu simpati dari DAP dan PKR.

DAP menerusi Guan Eng telah tolak hasrat Mahathir untuk jadi PM semula ini. Guan Eng menyatakan pada 6 Jun 207, dalam Malaysiakini bahawa Pakatan Harapan belum memutuskan lagi siapa jadi PM. 

Jelas sekali, Guan Eng merujuk pada pengumuman Mahathir yang mahu jadi PM sekali lagi. DAP yang ada banyak kerusi kini. DAP boleh pilih siapa mereka suka. 

Anwar pun telah tolak Mahathir. "Ia bukan keputusan Mahathir, ianya keputusan Pakatan Harapan. Seseorang tidak menawarkan diri (menjadi Perdana Menteri) begitu sahaja sebaliknya perlu ada kesepakatan" kata Anwar di Kompleks Mahkamah Syariah Shah Alam pada 5 Jun 2017. 

Sudah sah, DAP dan PKR tidak mahu Mahathir lagi. DAP dan PKR hanya mahu pergunakan Mahathir untuk memancing undi sahaja pada PRU14. Mahathir adalah umpan untuk dapatkan undi Melayu bagi calon DAP dan PKR.

Esok pemimpin Pakatan Harapan akan bermesyuarat lagi. Sudah pasti topik siapa hendak jadi calon PM ini akan dibincangkan lagi. 

Atau mereka akan membincangkan apa sebenarnya peranan PPBM dalam PH. Masih relevankah parti satu kerusi itu dalam PH?

PPBM nampak kini semakin lemah. Ahli ramai keluar parti. Di Negeri Sembilan dan Perak, PPBM terus lumpuh. Pergaduhan dalaman tidak boleh disembunyikan lagi.

Krisis tidak dibaiki, tetapi Pengerusinya gila hendak jadi Perdana Menteri. 

Jadi apakah PPBM yang usianya baru 41 kali Jumaat ini masih lagi sekutu kuat kepada PH? Desakan kuat Mahathir untuk menjadi PM semula dan tidak bersetuju Anwar dipilih sebagai calon PM bagi PH boleh membuatkan PPBM disingkirkan dari PH. 

Biarpun sudah ditempelak oleh Anwar dan Guan Eng , Mahathir tetap dengan pendapat keras kepalanya. Egonya masih ada. 

Mahathir dalam wawancara di Jepun itu terlepas juga cakap "walaupun untuk sementara sahaja". Kenapa hendak jadi PM "untuk sementara sahaja"?.

Boleh jadi tujuannya adalah untuk dua perkara sahaja. Pertamanya, untuk "sign" meluluskan atau menyelesaikan hal kroninya yang cukup besar dan tersekat selama ini. 

Keduanya, Mahathir akan letak jawatan dan beri jawatan itu pada anaknya sendiri nanti. Dua perkara ini mungkin menjadi agenda besar Mahathir untuk menjadi PM "buat sementara sahaja".

Dua kali Mahathir menyebut mahu jadi PM kembali. Kenapa? Sebab mahu yakinkan kroni dan "funder" bahawa PPBM masih lagi ada harapan untuk menjadi Perdana Menteri. Kalau "funder" lari dan tidak percaya lagi. Susahlah Mahathir. 

Dalam proses mahu menjatuhkan Najib Razak yang gagal dilakukan sejak Julai 2015, Mahathir dipercayai banyak menggunakan dana "funder" kroninya. Usaha ini masih gagal dan dengar kata ada "funder" yang sudah angkat bendera putih terhadap kempen ini. 

"Resources" untuk digunakan sudah "exhausted and limited". Maka untuk memberi semangat dan harapan supaya "funder" terus memberi sumbangan terpaksalah menyatakan akan jadi Perdana Menteri sekali lagi.

Cara umumkan jadi PM juga adalah untuk menunjuk kan dana diluar akan dapat dibawa pulang dan mereka yang telah membantu akan dapat digantikan semula. 

Itulah Mahathir. Tidak pernah jujur dan selalu membuat kenyataan bercanggah demi menjawab ikut waktu ditanya sahaja. Jawapan lain akan diberi pada waktu lain pula.

Biarlah jawapan itu bercanggah pun, tetapi ramai tidak sedar dan tidak peduli kerana sudah dikaburkan dengan pelbagai cerita buruk dan kebencian kepada pemerintah.

Maka kini "game of throne" telah menjadi "wide open". Mahathir seolah olah tidak peduli lagi dengan Anwar dan Guan Eng. 

Apa tidaknya, bila yang dikejar itu bukan sedikit anak. Siapa pun Mahathir sudah tidak peduli lagi, kerana matlamatnya jelas iaitu mendapatkan "kuasa".

Batu halangan Mahathir yang terbesar sekarang adalah Anwar. Mampukah Mahathir pujuk Anwar untuk tidak mahu menjadi PM? 


Tulisan : 
Beruang Biru
BB461, Khamis
8 Jun 2017

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…