Langkau ke kandungan utama

Peguam Shafee Tidak Ada Kuasa Penjarakan Orang, Pembangkang Hanya Bodohkan RakyatPresiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) Ramesh Rao

Peguam Kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah tidak ada kuasa untuk menyumbat seseorang itu di dalam penjara sebaliknya beliau hanya menjalankan tugasnya mengetuai pihak pendakwaan sehingga menyebabkan Datuk Seri Anwar Ibrahim disabitkan kesalahan meliwat dan dipenjarakan.

Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) Ramesh Rao berkata jika Muhammad Shafee ada kuasa demikian, sudah pasti lebih ramai pemimpin dari parti pembangkang akan dipenjarakan atas pelbagai kesalahan. 

"Jika benar Shafeee mempunyai kuasa untuk penjaraka orang, rasanya para pemimpin Pakatan seperti Lim Kit Siang, Rafizi Ramli, Nga Kor Meng, Mahathir dan lain-lain dah lama masuk lokap," kata Ramesh dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut beliau, tuduhan pemimpin pembangkang bahawa Muhammad Shafee terlibat dalam konspirasi menyebabkan Anwar didapati bersalah meliwat adalah tidak berasas sama sekali dan ia adalah keputusan adil dari mahkamah.

"Bukti DNA ada iaitu sampel air mani Anwar sendiri di dalam dubur mangsa iaitu bekas Pembantu Peribadi Anwar sendiri, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

"Muhammad Shafee hanya mengetuai pasukan pendakwaan dan membuatkan kes pendakwa lebih kuat dan teratur supaya hakim dapat memahami perjalanan kes adalah selari dengan bukti serta keterangan yang diberikan.  

Ramesh berkata beliau kesal dengan pembangkang yang masih terus membuat cerita bohong dan palsu kepada orang yang memihak kepada Barisan Nasional (BN) mereka turut tidak disukai oleh orang ramai.

Kerja pembangkang hanya terus ingin memperbodohkan rakyat sahaja.

"Pakatan kalau ya pun hendak bodohkan rakyat, fikirlah dulu sebelum keluarkan kenyataan," kata Ramesh dalam kenyataan itu.

Sementara itu, Muhammad Shafee berkata beliau akan mengeluarkan kenyataan berkenaan dakwaan pembangkang bahawa beliau ada menerima RM9.5 juta dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tapi bukan dalam masa terdekat ini. 

Menurut pembangkang, wang itu adalah dana dari syarikat SRC International Sdn Bhd yang merupakan bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…