Jumaat, 31 Julai 2009

Malaysiawaves.com @ tulang besi. menghina Mufti Perak (klik)

Thursday, July 30, 2009

Harussani. Ulama yang Melacurkan Diri untuk UMNO


Kalau ada ulama yang boleh dikategorikan sebagai pelacur, namanya ialah Harussani Zakaria. Beliau adalah "pelacur" kelas atas untuk UMNO.


Kalau kita baca tulisan2 ulama2 muhaqiqin yang terdahulu, tiada perkara yang baik yang diungkap mereka bagi menerangkan kedudukan ulama2 yang menjual maruah dan agama mereka demi kepentingan pribadi mereka. Ulama seperti Harussani ini adalah antara ulama2 yang dikeji oleh ulama2 muhaqqiqin yang terdahulu.

Harussani ini TIDAK LAYAK MEMBUAT FATWA kerana beliau tiada ilmu untuk membuat fatwa. Beliau tidak pernah belajar dan menyambung pelajaran beliau untuk melayakkan diri beliau membuat fatwa.

Siapa Harussani Berbandin Tok Guru Nik Aziz

Juak2 UMNO mencuba untuk menaikkan taraf Harussani kononnya lebih tinggi dari Tok Guru NIk Aziz.

Padahal Harussani ni, pegi Universiti pun tak pernah. Berbanding Tok Guru Nik Aziz yang mendapat MA dari Al Azhar.

Harussani, cakap Arab pun tak boleh. Tok Guru Nik Aziz, bukan setakat fasih bahasa Arab, tapi fasih bahasa Urdu dan beberapa bahasa lain

Jadi, berhentilah menaikkan taraf Harussani. Harussani adalah pembohong dan penipu.

Harussani, Ulama Menyokong Dosa Besar

Sewaktu pembunuhan kejam orang2 Islam yang tidak berdosa di Memali tahun 1985, Harussani adalah penyokong kuat kepada tindakan membunuh orang yang tidak berdosa itu.

Di naqal dari blog Ustaz Ahmad Awang:

"* Peristiwa 3: Tragedi Berdarah Memali 1985. Dalam mesyuarat khas Majlis Fatwa Kebangsaan, di mana TSHZ(Harussani) merupakan seorang anggota yang sangat aktif memberi pendapat bahawa mangsa Tragedi Memali, khususnya Asy-Syahid Allahyarham Ibrahim Mahmud (yang lebih dikenal dengan Ibrahim Libya) adalah merupakan kumpulan bughah (penderhaka) dan mereka tidak dianggap mati syahid. Maka wajib dimandi, dikafan dan disembahyangkan sebelum dikebumi. Anehnya sebahagian besar mufti-mufti dalam mesyuarat itu mencadangkan supaya nama mereka yang mati korban tragedi itu tidak perlu disebut dengan lafaz Allahyarham dengan alasan mereka itu penderhaka. Padahal, apabila mereka itu disembahyangkan, maka doa yang menjadi rukun solat jenazah itu adalah memohonkan rahmat dan keampunan kepada mereka yang disembahyangkan. Saya turut hadir dalam mesyuarat tersebut dan memberi hujah mengapa Allahyarham dan kumpulannya adalah mati syahid. Akibatnya saya diusir keluar dari mesyuarat tersebut."

Dosa membunuh orang Islam yang tidak berdosa adalah lebih besar dari berzina. Membunuh orang dosanya tidak diampun Allah SWT dan mereka yang melakukannya kekal dalam neraka buat selamanya.

Harussani adalah penyokong kepada kezaliman dan kefasikan UMNO dan Barisan Nasional. HArussani menyokong pembunuhan kejam Ustaz Ibrahim Libya dan rakan-rakannya yang tidak berdosa.

Orang macam Harussani ini tidak layak dikira sebagai ulama kerana beliau adalah seorang yang fasiq.

Marah Nizar Pegang Lilin. Najib Pula Bagaimana? Apa Komen Pak Mufti

Baru2 ini, Harussani menaikkan isu Nizar pegang lilin. Saya cabar Harussani untuk memberi komen di atas gambar Najib ini:Harussani Sekular Nasionalis, bukan Islamis

Akidah Harussani adalah Nasionalisma Melayu yang Sekular, dan bukannya Islam. Beliau bukan pejuang Islam. Beliau adalah UMNO dan beliau berjuang untuk UMNO dan sekularisma.

Janganlah kita tertipu dengan orang yang rosak akidah seperti Harussani Zakaria ini. Saya tidak yakin Harussani ni kenal Allah SWT atau tidak.

Tapi yang saya tahu, beliau telah melacurkan diri dan ilmu beliau untuk UMNO dan menyokong semua kezaliman UMNO.

Inilah dia contoh terbaik ulama As Suqq dan ulama ayam daging.

Tulang Besi


ULASAN TM;

Pihak- pihak tertentu perlu mengambil tindakan terdapat pemilik laman web Malaysia Waves ini.

Kata blog Empayar Malaya.

TUGU NEGARA SIMBOLIK MAKAM PAHLAWAN NEGARA: Selamat Hari Pahlawan


Syahdu di pagi Jumaat ini melihat tugu negara yang kaku sambil Jalur Gemilang yang berkibar lambang negara berdaulat terus berkibar megah.

Ramai menyalah tafsir wujudnya tugu negara ini kononnya rakyat Malaysia beragama Islam seakan memuja patung yang tidak bernyawa.

Hakikatnya, ia adalah simbolik sebuah makam yang melambangkan tempat bersemadinya pahlawan-pahlawan negara yang berjuang mempertahankan tanahair ketika zaman penjajahan dahulu.

Walaupun ada diantara pahlawan negara yang gugur ada kuburnya tetapi ramai juga yang tidak diketahui dimana tempat semadinya kerana ada diantara mereka ditangkap oleh penjajah kemudian disiksa dan dibunuh dengan kejam sehingga tidak kelihatan lagi jasad asalnya.

Jadi, mayat yang sudah tidak berbentuk lagi itu dibuang merata tempat sehingga tidak diketahui hingga kini.

Atas inisiatif kerajaan, Tugu Negara dibina bagi menjadi simbolik makam mereka.

Upacara meletak kalungan bunga pula bukanlah satu upacara spritual yang sering disalah anggap oleh pembangkang tetapi ia lebih kepada seakan-akan kita sedang menziarahi kubur saudara kita dan kita taburkan bunga dan air supaya setiap benda itu akan mendoakan kesejahteraan roh yang didoakan.

Seluruh kepimpinan negara dan kepimpinan tentera dan polis negara bukan hanya mengikuti upacara perletakan kalungan bunga namun selepas itu, diadakan pula majlis tahlil dan doa selamat mendoakan semoga roh pahlawan negara yang bersemadi akan diletakkan bersama orang-orang yang syahid.

Pasti, kita akan terkenangkan perjuangan Tok Janggut, Dato Bahaman dan Dato Maharajalela. Kita juga pasti terkenang gugurnya leftenan Adnan dan Kematian berdarah polis ketika peristiwa Bukit Kepong.

Kini, bangganya hati kami seluruh rakyat Malaysia kerana selama 52 tahun kita sudah merdeka, negara kita masih aman dan damai hasil pengorbanan suci pahlawan negara.

Terima kasih atas segalanya.

Wallahhualam.

2 comments:

perunding said...

mana pernah tentera/askar malaysia/malaya lawan penjajah.

penjajah adalah brittish.!!!
askar melayu adalah bertugas dengan kolonial brittish!!!

komen TM ,
wahai perunding, penulis kata zaman penjajah. Musuh negara ketika itu ialah Jepun dan PKM.
Anonymous said...

salam,

saudara perunding,

awak tak pernah belajar sejarah ke kat sekolah dulu? atau masa cikgu ajar awak tidur dalam kelas? tolong pergi balik sekolah belajar sejarah. kalau tak paham jugak, saya boleh ajar bagi paham.

Kata Jutawan Balak Kelantan: Umno jangan bertanding di Permatang Pasir.

Seorang jutawan balak halal /haram yang berkuasa dan berpengaruh di Kelantan hari ini telah bersuara dengan nada yang sinis, merayu agar Umno tidak bertanding di N11.

Sebabnya dulu BN tidak bertanding di Penanti dan memang elok sangatlah BN juga memberi laluan mudah kepada Pas. Kenyataan Jutawan terkenal ini juga sama semasa di Manek Urai tempoh hari.

Jutawan balak ini nampaknya sedikit gentar untuk menghadapi PRK kali ini. Setakat ini Pas hanya mempunyai satu kerusi di P.Pinang dan jika kalah kali ini bererti gigi tunggal Pas akan habis dan rogaklah wajah Pas di P.Pinang.

Jutawan Pas juga berkata BN tidak perlu bertanding kerana ia boleh menjimatkan wang rakyat. Hujah ini TM senyum sajalah. Sebenarnya BN lebih berfikiran jauh dan panjang kerana meletakkan calon-calon yang sihat semasa PRU. Berbanding dengan Pas yang banyak meletakkan calon yang hampir lupus kira

Sama juga dengan Dap, calon dalam tahanan ISA pun bertanding, calon berkerusi roda pun bertanding, ini kerana parti mereka samada ketandusan pemimpin atau pemimpin mereka hanya menjaga perut dan kantung segelintir ahli saja.
Begitulah juga halnya dengan Al-Jub, dalam PRU 13 anak cucu , menantu dan sepupu sepapat nya akan bertanding.

Adakah Dato Ustaz Firdaus akan bertanding bagi pihak BN kali ini? sama-samalah kita nantikan. Yang penting BN kena bertanding, Jangan beri Pas menang mudah. dan tidak layak Jutawan balak tersebut melarang BN daripada bertanding. Malaysia ialah negara demokrasi berparlimen, raja berpelembagaan.

Selamat berkempen, selamat mengundi buat kali ke 3 bagi penduduk Permatang Pasir.

TBH HERO PAKATAN RAKYAT

Posted: 28 Jul 2009 10:00 PM PDT

ingatlahhhhh
siap tulis ayat berbunga...tbh dirancang pembunuhannya oleh dap dan pkr


tengok dari dekat akan nampak orang pas sebarisan dengan mereka

dap sitiawan dekat dgn looking good.semua untuk tbh.mengapa?pelikkan ? mati hari pertama. esok dah cetak poster.siap dengan ayat-ayat gramatis lagi. orang kalau dah mati, biarlah.ini tidak, tbh dijadikan instrument politik pkr dan dap sekarang.

BUAT APA KELUAR FATWA UNTUK PAS?

Posted: 28 Jul 2009 09:00 PM PDT

kilang arak di shah alam pun pas takut nak kuarkan arahan tutup. inikan pula suruh majlis fatwa kuarkan fatwa isa. pirahhhh mabuk.biarkan pas mabuk dengan araknya.... tuan ibrahim boleh cakap je la.....cakap politik tin kosong. penakut. bacul. tahi kucing punya pejuang agama........
tuan ibrahim tengok gambar ni lagi baik dan suruh dewan ulamak bagi fatwa.pas ada ulamak ker? dengan SIS pun takut...perah!!!!!!!!!!!!!!!!
ISA: Mengapa Majlis Fatwa tidak berani?Salmiyah Harun Tue Jul 28, 09 8:35:09 am MYT
KUALA LUMPUR, 28 Julai (Hrkh) - Majlis Fatwa Kebangsaan tidak berani mengeluarkan fatwa isu-isu berkaitan kezaliman yang sah bercanggah dengan nas al-Quran dan hadis seperti mana Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Naib Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Majlis Fatwa harus ada keberanian mengeluarkan fatwa dalam isu yang berkaitan kezaliman disamping memastikan fatwa itu dipatuhi. Kata beliau, mereka sepatutnya memberi panduan kepada rakyat dalam urusan-urusan yang melibatkan hukum. Malangnya, kata beliau banyak fatwa yang dikeluarkan Majlis Fatwa tidak ada tindakan yang diambil. "Fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa tidak ada kekuatan sebagai contoh fatwa melarang memberi penghormatan di Tugu Negara, kalau pemimpin buat pun tidak ada tindakan apa-apa," katanya semasa dihubungi. Tegasnya, Majlis Fatwa Kebangsaan sepatutnya sudah ke hadapan dalam memberi panduan kepada pemimpin tetapi yang lebih penting daripada itu ialah pemimpin mesti ikut mereka supaya integriti Majlis Fatwa itu dapat dipelihara. Tambahnya, kaedah Islam telah menentukan bahawa seseorang itu tidak dianggap bersalah perlu diberi peluang untuk membela diri dan didakwa di mahkamah. "Jadi dalam sejarah ISA sudah beribu umat Islam ditahan tanpa bicara, rakyat yang diseksa, ini dikatakan zalim. "Saya rasa rakyat bukan suka sangat hendak berhimpun dan turun demonstrasi di jalanan tetapi bila hampir tidak ada jalan lain, apa yang kita tidak buat? Kita sudah hantar memorandum, ambil tandatangan orang ramai, kita adakan seminar dan bantahan jadi kemuncak kepada kemarahan kita akan menyerahkan memorandum melalui himpunan aman,"jelasnya. Sehubungan itu, beliau yakin apa yang rakyat akan buat pada 1 Ogos nanti bukan satu suasana untuk mewujudkan kekecohan tetapi sekadar luahan rakyat yang berbilang agama dan kaum dalam isu-isu yang berlaku iaitu kezaliman ISA. - azm/mks
p/s : pas kuar fatwa sendirila.tak payah suruh majlis fatwa.habiskan masa.buat apa hapuskan hukum yang nak tahan bapa pelacur, bapa ayam, ibu ayam, pembawa senjata api, pengedar dadah dan lain-lain. blogger tahu la pas suka melindungi kumpulan samseng laknat ni....pas kuarkan fatwa tentang anak zaid ibrahim, anak anwar, anak khalid ibrahim dan macam-macam lagi.....suruh tutup kilang arak pun takut!!!!!pondan punya dewan ulamak pas.orang ulamak islam. dia ulamak pas.

S........KESEJAHTERAAN BUAT DIRIMU.ISTIQAMAH OK

Posted: 28 Jul 2009 08:46 PM PDT


S.....SATU DAN BUKAN DUA

PERTEMPURAN MELAYU ( PERANG MELAYU )

Posted: 28 Jul 2009 08:42 PM PDT

pro isa dan mansuhkan isa......bertempur 1 ogos 2009. siapakah yang bakal dibunuh. dengar citenya, anwar akan guna macam kaedah di iran. ada yang akan ditembak dikalangan penyokong mansuhkan isa. melayu berbunuh. cina dan india suka hati dan dapat ambil malaysia.islam musnahkan. jika ini berlaku, sekalian anak melayu, bila hj hadi, anwar dan nik aziz kembali ke rahmatullah, maka kencingkan kubur mereka. jika ada pemimpin umno yang dalangnya, maka kencingkan juga kuburnya.

PAS, DAP DAN PKR HEBAT BERNIAGA ARAK-KEJAYAAN EKONOMI PERTAMA PR

Posted: 28 Jul 2009 06:39 PM PDT


Reuters - Wednesday, July 29
KUALA LUMPUR, July 28 - The Malaysian unit of Danish brewer Carlsberg said on Tuesday it has offered to buy Carlsberg Singapore Pte Ltd for 370 million ringgit in cash. Carlsberg Malaysia expects to complete the planned acquisition on or before November 1, it said in a statement to the Malaysian stock exchange. Carlsberg Singapore is a unit of Carlsberg Asia Pte Ltd, which in turn is a unit of Carlsberg, the holding company of Carlsberg Malaysia. "The existing licence agreement between Carlsberg and Carlsberg Singapore will continue for a period of 20 years following the completion ," it said in a statement. Carlsberg Malaysia managing director Soren Jensen told Reuters in an interview in April that the company had interest-bearing cash of about 227 million ringgit and was hunting for an acquisition target in Asia to diversify earnings.
p/s : dulu pas kata umno tak tutup kilang arak. inilah bukti kejayaan pas dan pr. tengok tu. bila pr memerintah carlsberg singapura nak jual pada malaysia. hebat pas , dap dan pkr niaga arak. zaman umno dulu, perniagaan arak tak berkembang.kira ok la tu orang pas pandai niaga arak. pi la tutup kilang arak tu wahai pemuda pas al kubro.
Yang benar,
Cute Teddybear

PR PUNYA GA+YA+LAM+ALIF

PUAKA PARTI BULAN SEDANG BERMAHARAJALELA

Posted: 29 Jul 2009 09:17 PM PDT

pas menunggu masa kehancuran disebabkan kemunafikan mereka:
1. dulu kata umno halalkan bina kilang arak diselangor. sekarang pas kata takpe kilang arak sebab ntuk non muslim.kesannya, carlsberg malaysia oleh beli carlsberg singapura.
2. dulu kata umno kawan dengan kafir mca dan mic. sekarang pas kawan dengan kafir pkr, dap dan sekutu kafir yang lain
3. dulu hiburan dan konsert haram.sekarang konsert sinar fm di seberang jaya pas pulau pinang sokong
4. dulu kata pusat hiburan haram. tapi sekarang sokong tempoh masa pusat hiburan ditambah di kelang dan sekitar pj
5. dulu kata keluarga umno teruk teruk belaka. tapi sekarang keluarga pkr dan pas pun teruk tak mau tegur
6. dulu kata umno takut SIS. sekarang pas lagi takut takde teluq sampai sembah SIS dalam muktamar
7. dulu kata judi haram, sekarang halal
8. dulu kata berhala haram, sekarang sokong bina berhala
sekarang semua pas dah buat.pakai kalong bunga, sokong judi, arak dan pelacuran, sokong sis, sokong dap kafir, raikan abu mayat, pasang lilin, pasang api, duduk semeja dengan majlis arak, konsert tunjuk punggung........banyak lagi nak disenarikan. ini belum kira ketua kampung dan pengerusi jkkkk lantikan PR.ada yang kaki minum dan tak tahu agama.

KEJAYAAN KERAJAAN SELANGOR HARI INI

Posted: 29 Jul 2009 09:08 PM PDT

keseronokan pr di selangor tak kan sampa ke klimaksnya.Tungguuu....segala kehancuran
di selangor, rumah pelacuan kian meningkat di bawah PR. dr 700 buah kepada hampir lebih 1000 buah.jelingan awek cam ni, dah biasa memanggil di tepi pusat hiburan

1. pengambilalihan tanah wakaf di selangor ni benar-benar berlaku dan sekarang ini proses itu sedang dan sudah pun berjalan, yang menjadi batu penghalang untuk mereka ialah Baitumal dan Pusat Zakat dan juga Jabatan Agama Islam, sekiranya mereka-mereka yang rakus ini berjaya mempengaruhi pegawai-pegawai di tiga agensi itu, maka selepas ini tidak ada lagi tanah wakaf untuk kubur, untuk masjid dan surau di selangor. ( INI YANG KHALID GAGAP ULAS MINGGU LEPAS)


2.di zaman pemerintahan rejim khalid, ahli-ahli majlis di lantik setahun sekali, maka setiap kali lantikan di buat sudah tentu berberapa perkara perlu di tukar, kita ambil contong paling kecil ialah kad nama (name card) seorang ahli majlis mendapat sekuarang-kurangnya 10 kotak, emblem (logo kereta) latter head dan rubber stamp. itu kita tak kira lagi tentang elaun-elaun mereka, kalau ahli majlis tu mewakili parti politik maka elaun mereka ni berbeza dengan dengan ahli-ahli majlis yang mewakili ngo.ada berapa banyak PBT?


3.ada berberapa kontraktor pembersihan milik orang-orang PAS mengadu sejak pakatan haram ni menang mereka langsung tak dapat projek dari PBT, kontraktor PAS tu kata segala projek pembersihan (maintenance dan landscape) semua nya di sapu oleh puak-puak PKR, kalau ada pun orang PAS yang dapat projek tu maka mereka ni memang kroni adun atau ahli majlis
Yang benar,
Cute Teddybear

TANGKAP SAJA GMI ESOK

Sesiapa yang berani turun ke jalan raya untuk menentang ISA silakan esok. Sekiranya anda ditangkap dan di tahan tanpa bicara selama 60 hari jangan nak salahkan UMNO dan BN. Undang-undang telah dibuat di Parlimen. Rakyat kena akur dengan keputusan. Ayuh PDRM laksanakan tugas anda diatas 5 prinsip rukunnegara.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ISA: Amaran KDN

KUALA TERENGGANU 30 Julai – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memberi amaran keras kepada orang ramai supaya tidak menghadiri perhimpunan menyokong atau membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Beliau juga mengarahkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan supaya segera bertindak terhadap mana-mana pihak yang menyertai perhimpunan yang dijadualkan Sabtu ini di ibu negara.

‘‘Polis perlu bertegas dan ambil tindakan bagi memastikan undang-undang dan Perlembagaan negara tidak dicabul sewenang-wenang.

‘‘Negara ini dibina berlandaskan acuan kita sendiri dan bukannya negara barat,” katanya selepas menyampaikan cek sumbangan saguhati khas kepada bekas polis yang berkhidmat semasa darurat bagi Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman di sini, hari ini.

Sebelum ini pelbagai pihak termasuk Jawatankuasa Pusat Parti Rakyat Malaysia (OPRM) menyokong penuh Perhimpunan Mansuhkan ISA yang akan diadakan pada 1 Ogos.

Mengulas lanjut Hishammuddin berkata, penganjur perhimpunan tersebut sebenarnya mempunyai niat untuk menghuru-harakan negara.

Dalam hubungan ini katanya, pihak polis tidak pernah mengeluarkan sebarang permit untuk sebarang perhimpunan mansuhkan ISA.

Katanya, walaupun pihak polis difahamkan terdapat pihak tertentu yang berhasrat menganjurkan perhimpunan tetapi permit belum dipohon.

Hishammuddin berkata, pihaknya tidak akan berkompromi dengan sesiapa saja yang cuba mencabar atau menganggu-gugat kewibawaan polis.

I.S.A

Akta Keselamatan Dalam Negeri (Malaysia)

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, gelintar
Gambaran pelukis mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri, yang telah menerima kritikan dalam pengaplikasiannya terhadap kawalan isu awam.

Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (Lazimnya dikenali sebagai ISA, iaitu akronim nama bahasa Inggerisnya, Internal Security Act) merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang sedang berkuatkuasa di Malaysia. Sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama tempoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, dan sekaligus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan. Pada tahun 1989, kebolehan mahkamah untuk menyiasat kuasa Menteri di bawah peruntukan ini telah dihapuskan dengan beberapa pindaan kepada Akta ini. Pada masa kini, mahkamah boleh melihat semula hanya perkara-perkara teknikal sahaja berkenaan sebarang penahanan di bawah ISA.

Semenjak tahun 1960 apabila Akta ini dikuatkuasakan, beribu-ribu orang termasuk ahli kesatuan sekerja, pemimpin pelajar, aktivis hak buruh, aktivis politik, golongan agama, ahli akademik dan aktivis badan bukan kerajaan telah ditahan di bawah ISA. Ramai aktivis politik pada masa dahulunya telah ditahan untuk lebih daripada sedekad. [perlu petikan]

ISA digunakan secara konsisten terhadap mereka yang mengritik kerajaan dan mempertahankan hak asasi manusia. Dikenali sebagai "keganasan putih" (white terror), ia amat ditakuti dan dibenci, meskipun menjadi satu alat mudah untuk negara membasmi sebarang penentangan dan debat terbuka. Akta ini merupakan satu alatan yang dikekalkan oleh kerajaan yang berkuasa untuk mengawal kehidupan umum dan masyarakat awam. [perlu petikan]

Isi kandungan

[sorok]

[sunting] Sejarah

Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 sebenarnya dirangka oleh R.H. Hickling[1] pada awalnya. Kemudian ia dijadikan undang-undang pada tahun 1960. Semasa akta itu mula digunakan, ia membenarkan kajian semula, akan tetapi sejak itu, ISA telah dipinda sebanyak lebih daripada 20 kali dan peruntukan ini telah dikeluarkan. Kuasa mutlak telah diberikan kepada Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri membolehkan beliau menangkap sesiapa pun, tanpa merujuk kepada mahkamah.[2]

[sunting] Perundangan

Relevant sections of the legislation are as follows:

Section 73(1) Internal Security Act 1960: "Any police officer may without warrant arrest and detain pending enquiries any person in respect of whom he has reason to believe that there are grounds which would justify his detention under section 8; and that he has acted or is about to act or is likely to act in any manner prejudicial to the security of Malaysia or any part thereof or to maintenance of essential services therein or to the economic life thereof."

Sect 8. Power to order detention or restriction of persons. "(i) If the Minister is satisfied that the detention of any person is necessary with a view to preventing him from acting in any manner prejudicial to the security of Malaysia or any part thereof or to the maintenance of essential services therein or the economic life thereof, he may make an order (hereinafter referred to as a detention order) directing that that person be detained for any period not exceeding two years."

[sunting] Penahanan

Tahanan ISA lazimnya diletakkan di bawah tahanan di Pusat Tahanan Kamunting.

[sunting] 60 hari pertama

Seseorang yang ditahan di bawah ISA semasa 60 hari pertama tidak dibenarkan berkomunikasi dengan dunia luar. Tambahan pula, peguam dan ahli keluarga tidak dibenarkan melawat orang yang ditahan semasa tempoh awal ini. Jika satu perintah penahanan dua tahun ditandatangani, orang yang ditahan akan dibawa ke Pusat Tahanan Kamunting untuk tempoh yang ditetapkan, dan ahli keluarga lazimnya dibenarkan melawat semasa tempoh ini. Jika tidak, orang yang ditahan akan dibebaskan.

[sunting] Penyeksaan

Penyeksaan dilaporkan menjadi sebahagian daripada kehidupan harian tahanan ISA. Mereka yang pernah ditahan menyatakan bahawa mereka telah didera secara fizikal dan mental yang termasuk salah satu daripada senarai ini: pukulan, penanggalan pakaian, soal siasat 24 jam, ketidakbenaran tidur, ancaman bunuh, ancaman deraan fizikal pada ahli keluarga termasuk ancaman rogol kepada anak mereka. Juga, tahanan diletakkan secara individu dalam sel penjara kecil tanpa cahaya dan udara, dalam yang dipercayai menjadi sel tahanan rahsia. Teknik dan aksi penyeksaan ini direka untuk memalukan dan menakutkan tahanan supaya mendedahkan kekurangan dan memecahkan pertahanan mereka. [perlu petikan]

[sunting] Pembebasan

Kendatipun kerajaan boleh membebaskan tahanan tanpa bersyarat, dalam sesetengah kes, ia telah menuntut mereka yang dibebaskan untuk membuat "pengakuan" umum di televisyen dan radio.[3]

[sunting] Kritikan

Disebabkan sifat ISA yang tidak berperikemanusiaan, beberapa pertubuhan hak asasi manusia dan parti pembangkang telah mengritik Akta ini dan memanggil pemansuhannya. Kerajaan asing, terutama kerajaan Barat, juga telah menekan kerajaan untuk memansuhkan Akta.

[sunting] Dalam negara

Beberapa parti politik pembangkang termasuk Parti Islam Se-Malaysia [PAS],Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah menyatakan bantahan mereka terhadap ISA. Ramai diantara pemimpin dan ahli terkenal mereka yang telah ditahan di bawah ISA termasuk Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Lim Guan Eng dari DAP dan Anwar Ibrahim dari PKR.

Namun Akta ini juga pernah dikritik oleh beberapa ahli politik gabungan Barisan Nasional, termasuk parti komponen terbesarnya, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang telah memerintah Malaysia semenjak kemerdekaannya juga telah mengritik ISA. Perdana Menteri Malaysia kelima, Abdullah Ahmad Badawi, telah menyatakan pada tahun 1988 "Jika kita semua hendak menyelamatkan Malaysia dan UMNO, Dr Mahathir (Perdana Menteri ketika itu) mesti diguling. Dia menggunakan undang-undang kejam seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk mendiamkan pengkritiknya." Tahun sebelumnnya, dia juga telah menyatakan "Undang-undang seperti ISA tidak punyai tempat di Malaysia moden. Ia merupakan perundangan tidak berperikemanusiaan dan jahat." Pada tahun 2003 apabila beliau menjadi Perdana Menteri pula, beliau mengatakan bahawa ISA adalah "undang-undang yang perlu," dan mengemukakan argumentasi "Kami tidak pernah menyalahgunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Kesemua mereka yang ditahan dibawahnya terbukti mengancam masyarakat secara umum."

[sunting] Luar negara

Kerajaan Amerika Syarikat pernah mengritik kerajaan Malaysia kerana menggunakan ISA beberapa kali, paling terkini pada tahun 2001 apabila Presiden George W. Bush mengatakan bahawa "Akta Keselamatan Dalam Negeri adalah undang-undang jahat. Tidak wajar ada lagi negara yang punyai undang-undang yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan." Pada 2004 pula, Bush berpaling dan berkata "Kami tidak seharusnya sewenang-wenangnya mengklasifikasi Akta Keselamatan Dalam Negeri Malaysia sebagai undang-undang kejam.", dan ini amat mungkin berpunca daripada peristiwa 11 September 2001 dan penggubalan Akta Patriot selepasnya.

[sunting] Pecahan tahanan ISA

Pada 17 November 2007, seramai 74 orang masih ditahan di Kem Tahanan Kamunting, Taiping, Perak di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Berikut adalah bilangan tahanan ISA dari 2004-2009:

Punca ? Kesalahan Bilangan Catatan
Jemaah Islamiah 18 orang Mereka dikaitkan dengan Al Qaeda
Daulah Islamiyah /
Darul Islam Sabah
17 orang beroperasi di Tawau, Sabah
keturunan Filipina
Pemalsuan wang syiling RM1 17 orang Wang syiling dihapuskan.
Pemalsuan dokumen pengenalan 29 orang
Pemalsuan pasport rakyat China

Penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI)

Gerakan Militan Selatan Thailand,
Pejuang Pemisah Selatan Thailand
7 orang
Agen perisik asing 7 orang

[4]

Jika tahanan merayu dan memenuhi syarat, Jabatan Kebajikan Masyarakat boleh memberi bantuan RM200.00 setiap bulan kepada keluarga tahanan.[5]

[sunting] Senarai nama tahanan ISA

Berikut merupakan senarai tahanan dan bekas tahanan yang diletakkan di bawah ISA. [6]

Tahun Nama Tempoh Tahanan Peranan Alasan Penahanan
1960, 5 November, tengah malam Koh Pak Ngee
Penolong Setiausaha Agung Barisan Sosialis (SF), Ketua Editor NYALA, organ parti SF ,calon Parlimen SF bagi Pilihan Raya Umum 1959
1960, 5 November, tengah malam Foo Seong Foh
24 tahun, juruteknik National Electric Board, Pengerusi Parti Pekerja Malaya (LMP) cawangan Jinjang, kaunselor pelajar yang dipilih pada tahun 1957, Pengerusi majlis tempatan Jinjang
1960, 5 November, tengah malam Chen Po An
Bendahari Cawangan Ampang
1960, 5 November, tengah malam Li Jian Xing
Setiausaha , Cawangan RM Petaling Jaya
1960, 5 November, tengah malam Tang Bing Ying
Setiausaha , SF Selangor State
1960, 5 November, tengah malam Chen Hai Chou
Exco, PRM Perak State cum Chairman, PRm Ipoh Branch
1960, 5 November, tengah malam Liu Xiao Houa
Age 25 , setiausaha Parti Pekerja Malaya (LMP) cawangan Jinjang , salesman
1960, 5 November, tengah malam Hu Rong Shen
Treasurer, PRM Perak State cum Pengerusi, PRM CaeangnIpoh Branch
1960, 5 November, tengah malam Li Wen Qing
Ahli ,LPM Jinjang Banch
1960, 5 November, at dawn Gu Tian Fu
Age 21, Worker of Serdang Vew Village Local Council, former Jonior 3 student of Chung Huwa High School Kuala Lumpur , detained on 1 October 1985 under the Emergency Ordinace 1948(EO) for almost a year.
1960, 5 November, at dawn Huang Hai Qiu
Age 22, Former Junior @ student of Tsun Jin High School Kuala Lumpur, detained on 1 October 1958 for a year plus, released in December 1959, worker of the Serdang New Village Local Council
1960, 5 November, at dawn Yang Nan Xun
Worker in the Serdang Vew Village Local Council, foemer Senior @ student of Confucian High School Kuala Lumpur r, detained on 1 october 1958 for a year, relased with conditions.
1960, 5 November, at dawn Liang Wen Hong
Age 23,Worker of Serdang Vew Village Local Council, former Junior 2 student of Chung Hwa High School kuala Lumpur , later studied in a private English school, detained on 1 October 1958, released on conditions a year later.
1960, 5 November, midnight Ma Hui Qun
Age 24, Female teache, charged in court, detained again upon payment of fine
1960, 5 November, midnight Ma Ming Xin@Ma Jin
Age 22
1960, 2 November Shi Song
An insurance company staff
1960, 5 November, tengah malam Jian Hua Yang
Age 18, Senior 1 student of Han Chiang High School Penang, Discharged by court but detained again by police.
1960, 12 November, tengah malam Jin De Sun
Age 18,Senior 1 student of Han Chiang High School Penang, Discharged by court but detained again by police.
1960, 10 November, tengah malam Su Zhu Tai
Age 15, Junior student of Chung Hwa High school Kuala Lumpur
1960, 10 November,tengah malam Chen Zhang
Age 15,Junior student of Chung Hwa High School Kuala Lumpur
1960, 10 November, at 5.20am Zhong De Ling (F)
age 15,Senior 3 student of Chung Hwa High School Kuala Lumpur
1960, 10 November Qiu An
Pelajar
1960, 10 November Kong Me
Pelajar
1960, 10 November Kang Zi Kai
Pelajar
1960, 10 November Lin Hui Huang
Guru
1960, 10 November He Hui Fang
Pelajar
1960, 10 November Tan Xin Jie
Pelajar
1960, 10 November Fok Yee Seng
Pelajar
1960, 20 November, at 6.15am Chen Ya Xi @ Chen Yu Reng
Age 17, Senior student of Hua Kiao High School Singapore
1960, 20 November, at 6.15am He Guang Peng
St Michael Secondary English School
1960, 20 November, at 6.15am Liu Xing Mei (F)
Senior student of Hua Kiao High School
1960, 10 November Soo Bing Choon
Age 30, Secretary General, the Malayan Federation of Pineapple Workers Unions
1960, 10 November Zhen Zhong Rong
Age 19, PRM member.
1961, 14 January, at dawn Chen Xiu Lian
Age 21, Female Student
1961, 14 January, at dawn Zhen Shi Sheng
Age 18, Rubber tapper Student
1961, 14 January, at dawn Lai Bing Zhang
Age 25
1961, 14 January, at dawn Ye Guo Zhong
Age 21 Senior Student of Confucian High School Kuala Lumpur
1961, 14 January, at dawn Qiu Yu Jiao (F)
Age 19, Rubber tapper
1961, 14 January, at dawn Liu Guo Chang
Age 19, Rubber tapper
1961, 14 January, at dawn Chen Si Ting
Age 24, Treasurer, PRM Semenyih Branch, rubber tapper.
1961, 14 January, at dawn Jiang Jing Hua
Age 22
1974 Anwar Ibrahim 20 bulan Pelajar
1987 Lim Kit Siang 2 Tahun Setiausaha Agung DAP Operasi Lalang
1987 Chandra Muzaffar dibebas dengan atau tanpa syarat Presiden ALIRAN Presiden Chandra Muzaffar Operasi Lalang
1987 Chan Kit Chee dibebas dengan atau tanpa syarat MCA Vice President and Perak Operasi Lalang
1987 Karpal Singh 2 Tahun Timbalan Pengerusi DAP Operasi Lalang
1987 Halim Arshat dibebas dengan atau tanpa syarat PAS Youth Chief Operasi Lalang
1987 Ibrahim Ali dibebas dengan atau tanpa syarat UMNO MP for Pasir Mas Operasi Lalang
1987 Fahmi Ibrahim dibebas dengan atau tanpa syarat Pemuda UMNO (Pendidikan) Operasi Lalang
1987 Dong Jiao Zhong dibebas dengan atau tanpa syarat Chinese Education Associations Operasi Lalang
1987 Lim Fong Seng dibebas dengan atau tanpa syarat Chairman Chinese Education Associations Operasi Lalang
1987 Kua Kia Soong dibebas dengan atau tanpa syarat Publicity Chief of the Civil Rights Committee Operasi Lalang
1987 Irene Xavier dibebas dengan atau tanpa syarat WAO Member Operasi Lalang
1987 Hilmy Noor dibebas dengan atau tanpa syarat accused for "disrupting the Malay culture by being a Christian" Operasi Lalang
1990-1991 Abdul Rahman Ahmad
Assistant Superintendent of Police, Special Branch ditangkap semasaOperasi Talkak
1990-1991 Albinus Yudah
opposition party member, member of Kadazan Cultural Association ditangkap semasaOperasi Talkak
1990-1991 Benedict Topin
opposition party member, Executive Secretary of Kadazan Cultural Association ditangkap semasaOperasi Talkak
1990-1991 Damit Undikai
retired Special Branch police officer ditangkap semasaOperasi Talkak
1990-1991 Jeffrey Kitingan
ahli politik pembangkang, pengarah Institut Development Studies ditangkap semasaOperasi Talkak
1990-1991 Maximus Ongkili
timbalan pengarah Institute for Development Studies ditangkap semasaOperasi Talkak
1990-1991 Vincent Chung
pentadbir, Sabah Foundation ditangkap semasaOperasi Talkak
1998 Anwar Ibrahim
Sodomi dan rasuah (Timbalan Perdana Menteri)
2001 Yazid Sufaat
Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2001 Suhaimi_Mokhtar
Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2001 Raja Petra Kamarudin 52 hari Ahli Blog Malaysia Today
2002 Dr Abdullah Daud 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2002 Shamsuddin Sulaiman 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2002 Mat Shah Mohd Satray 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2002 Abdul Murad Sudin 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2002 Zaini Zakaria 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2580/03)
2002 Zainun Rashid 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2003 Wan Amin Wan Hamat 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC) 2003 Sulaiman Suramin 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2003 Sufian Salih 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2003 Mohd Khaider Kadran 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah (Leader) Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2003 Hasim Talib 6 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2004 Zakaria bin Samad 4 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah - Indonesian National Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2004 Ahmad Zakaria 4 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah - Indonesian National Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2004 Terhamid bin Dahalan 4 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah - Indonesian National Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2005 Abdul Rahman Ahmad @ Deraman Koteh 4 tahun Alleged militant separatist of Thailand Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2005 Mahfudi Saifuddin 4 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah - Indonesian National Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2005 Mulyadi 4 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah - Indonesian National Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2005 Arifin 4 tahun Suspek pengganas Jemaah Islamiyah - Indonesian National Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2005 Mat Tarmizi Zakaria 4 tahun Alleged Thai separatist Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2005 Lai Kin Choy 4 tahun Alleged counterfeiter Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 A Artas A Burhanuddin 2 tahun Alleged member of "Darul Islam Sabah" from Tawau Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Francis Indanan 2 tahun Alleged member of "Darul Islam Sabah" from Tawau Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Mohd Nazri Dollah 2 tahun Alleged member of "Darul Islam Sabah" from Tawau Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Mohd Arasad Patangari 2 tahun Alleged member of "Darul Islam Sabah" from Tawau Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Adzmi Pindatun 2 tahun Alleged member of "Darul Islam Sabah" from Tawau Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Idris Lanama 2 tahun Alleged member of "Darul Islam Sabah" from Klang Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Aboud Ghafar Shahril 2 tahun Indonesian; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Jeknal Adil 2 tahun stateless; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Binsali Omar 2 tahun Filipino (Malaysian PR); Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Husin Alih 2 tahun Filipino national; Ahli "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Yussof Mohd Salam 2 tahun Filipino national; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Abd Jamal Azahari 2 tahun Filipino national; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Pakana Selama 2 tahun PR status; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Kasem Dayama 2 tahun Warganegara asing; Didakwa terlibat orang luar Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Shaykinar Guat 2 tahun stateless; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Argadi Andoyok 2 tahun stateless; Alleged member of "Darul Islam Sabah" Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Ng How Chuang 2 tahun Dakwaan pemalsuan dokumen Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Ng Keat Seng 2 tahun Dakwaan pemalsuan dokumen Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2006 Mohd Azuan b Aniffa 2 tahun Didakwa terlibat orang luar Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Mohd Faizol Shamsudin 2 tahun Didakwa terlibat orang luar Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Zulfikli Abu Bakar]] 2 tahun Didakwa terlibat orang luar Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Zulfikli Marzuki 2 tahun Member of Parliament Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Amir Hussain 2 tahun Warganegara asing; Dakwaan pemalsuan dokumen Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Mohd Nasir Ismail 2 tahun Didakwa terlibat dengan JI Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Ahmad Kamil Hanafiah 2 tahun Didakwa terlibat dengan JI Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Muh Amir Hanafiah 2 tahun Didakwa terlibat dengan JI Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Tan Choon Chin 2 tahun Dakwaan pemalsuan dokumen Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Mavalavan 2 tahun Didakwa terlibat orang luar Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Lian Kok Heng 2 tahun Didakwa terlibat orang luar Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 Sundaraj Vijay 2 tahun Warganegara asing; Dakwaan pemalsuan dokumen Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 San Khaing 2 tahun Warganegara asing; Dakwaan pemalsuan dokumen Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC)
2007 K. Kengadhadran 2 tahun Hindu Rights Action Force activist (Lawyer) Menguruskan perhimpunan Hindraf di Kuala Lumpur pada November 2007. Released on April-3rd 2009
2007 M. Manoharan 2 tahun Hindu Rights Action Force activist (Lawyer) Menguruskan perhimpunan Hindraf di Kuala Lumpur pada November 2007. Released on May-9th 2009
2007 P. Uthayakumar, 2 tahun Hindu Rights Action Force activist (Lawyer) Menguruskan perhimpunan Hindraf di Kuala Lumpur pada November 2007. Released on May-9th 2009
2007 T. Vasantha Kumar 2 tahun Hindu Rights Action Force activist (Lawyer) Menguruskan perhimpunan Hindraf di Kuala Lumpur pada November 2007. Released on May-9th 2009
2007 K. Ganabathi Rao 2 tahun Hindu Rights Action Force activist (Lawyer) Menguruskan perhimpunan Hindraf di Kuala Lumpur pada November 2007. Released on April-3rd 2009
2008 Muhammad Zahid Haji Zahir Shah 2 tahun Tidak diketahui Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2703/2008)
2008 Shadul Islam 2 tahun Tidak diketahui Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2698/2008)
2008 Abdul Sathar Mohammad Sarjoon 2 tahun Tidak diketahui Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2699/2008)
2008 Faycal Mamdouh 2 tahun Tidak diketahui Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2700/2008)
2008 Mahamad Nakhrakhel 2 tahun Tidak diketahui Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2701/2008)
2008 Muhammad Shuaib Hazrat Bilal 2 tahun Tidak diketahui Tidak diketahui(Masih ditahan di KDC - ATP 2702/2008)
2008 Raja Petra Kamarudin 56 hari 2 jam 10 minit Ahli Blog Malaysia Today Dakwaan menghina Agama Accused of insulting Islam. Juga didakwa atas Akta Hasutan pada artikel bertajuk "Let's Send the Altantuya Murderers to Hell" yang diterbitkan pada laman MalaysiaToday [1]
2008 Tan Hoon Cheng 18 jam Wartawan, Sin Chew Jit Poh Accused of writing a fact (on Ahmad Ismail's Incendiary Racist Remarks) that may incite hatred among the Malay and Chinese.
2008 Teresa Kok Suh Sim 7 hari Ahli Parlimen, Seputeh menghina Islam
2008 Cheng Lee Whee 2 hari Suaram activist, Johor Menghina polis[7]
2009 Mas Selamat Kastari 2 tahun Ketua Militan Jemaah Islamiah Singapura (JI)

Takziah, Adun Permatang Pasir N11. (klik)

AlFATIHAH untuk YB Hamdan Abd Rahman yang telah kembali ke rahmatullah pagi tadi.

Amelina dangdut dihalau keluar dari rumah sewanya

Semalam semua saluran media tempatan telah menyiarkan kisah malang yang menimpa bekas penyanyi dangdut yang dihalau keluar oleh pemilik rumahnya. Alasannya ialah tak bayar sewa rumah selama dua bulan.

Kejam sungguh pemilik rumah tersebut. Bangsa apa yang kejam sedemikian. Perkara ini tidak akan berlaku jika pemilik rumah ialah Amelina dan menyewa ialah tuan rumah. Sudah tentu berbelas-belas lawyer akan datang membela naibnya, dan mungkin perhimpunan kes saham Maica akan batal dan semua akan menuju ke Bukit Kemuning Shah Alam di mana peristiwa halau dan cubaan melelong barangan milik penyanyi diadakan.

Inilah realiti hidup hari ini. Saya pun sama juga , bila menyewa tak dapat bayar sewa rumah saya dalam sebulan dua kita terima. mungkin dia ada hal lain yang mustahak bulan itu. Fleksibel lah.

SELAMAT MENYAMBUT HARI PAHLAWAN

Sejarah moden ATM bermula dengan pengambilan 25 orang pemuda Melayu sebagai skuad percubaan Rejimen Askar Melayu pada 1 Mac 1933. Rejimen ini terus berkembang menjadi satu batalion penuh yang dikenali sebagai Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu pada 1 Januari 1938.

Batalion kedua ditubuhkan pada 1 Disember 1941 iaitu enam hari sebelum Perang Dunia Kedua bermula di Malaya. Kedua - dua batalion ini telah menunjukkan kebolehan mereka dalam peperangan menentang tentera Jepun. Selepas perang, negara dilanda pula oleh ancaman Komunis dan keadaan Darurat telah diisytiharkan pada tahun 1948.

Keadaan ini memerlukan pembesaran angkatan tentera. Menjelang tahun 1950 kekuatan Rejimen Askar Melayu telah ditambah menjadi tujuh batalion. Pada zaman Darurat juga, angkatan tentera telah melihat penubuhan pasukan berbilang bangsa iaitu Rejimen Persekutuan dan Skuadron Kereta Perisai Persekutuan pada tahun 1952.

Setelah negara mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, Angkatan Tentera Malaysia(ATM) telah berkembang maju dan lengkap untuk menjalankan operasi melawan insurgensi. Pada masa ini ATM sedang pesat dipermodenkan sebagai satu pasukan tentera konvensional yang mampu untuk menghadapi cabaran masa depan.

Sistem kepolisan yang moden dan teratur di negara ini bermula dengan berkuatkuasanya ‘Charter of Justice’ di Pulau Pinang pada 25 Mac 1807. Piagam tersebut menjadi asas kepada peraturan dan undang-undang yang jelas kepada pihak yang dipertanggungjawab menyelenggarakannya dan menandakan bermulanya penubuhan pasukan polis pertama yang moden di negara ini.

Perjuangan dan pengorbanan serta hikmat bakti anggota polis dalam mempertahankan negara dari ancaman dan pemberontakan bersenjata pengganas komunis semasa “Darurat 1948 -1960” telah membawa kepada penganugerahan gelaran “DiRaja” kepada pasukan polis oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Pertama, Tuanku Abdul Rahman Ibni Almarhum Tuanku Muhammad pada 24 Julai 1958.


Di negara kita Malaysia setiap tahun apabila tiba tanggal 31 Julai telah diisytiharkan sebagai “ Hari Pahlawan ". Tujuan hari ini diraikan oleh seluruh rakyat Malaysia adalah untuk mengenang jasa dan pengorbanan para Pahlawan Tanah Air yang terdiri dari pasukan keselamatan Tentera dan Polis yang telah berjuang mempertahankan Agama, Bangsa dan Negara dari ancaman musuh.

Sesungguhnya perwira negara ini telah menunjukkan kehebatan dan kepahlawanan mereka sejak zaman dahulu lagi. Sebagai contoh pada zaman moden ini para perwira negara telah menunjukkan kehebatan mereka mempertahankan negara sewaktu menentang pencerobohan tentera Jepun sewaktu perang dunia ke-2 dan sewaktu zaman darurat antara tahun 1960- 1948.

Bukan itu sahaja bahkan para perwira kita telah diminta untuk menjadi tentera pengaman negara seperti di Bosnia, Somalia, Iraq dan lain-lain.

Tetapi persoalannya kini berapa ramaikah orang kita yang dapat mewarisi semangat kepahlawanan mereka itu dan berapa ramai pula yang rela mengorbankan hartanya demi kepentingan agama, bangsa dan negara.

Sehubungan itu, semangat kepahlawanan bukanlah semata-mata tahu dan mahir bermain senjata. Ia sebenarnya merupakan satu rangsangan dalaman yang menyemarakkan semangat juang yang tinggi dalam diri sehingga sanggup mengorbankan nyawa dan harta demi mencapai matlamat suci.

Ini bermakna seseorang yang dikatakan bersemangat pahlawan itu tidak semestinya seorang tentera atau polis. Mereka yang mempunyai kesedaran dan tanggungjawab untuk membela agama, bangsa dan negara serta menyumbangkan buah fikiran bagi membenteras ancaman musuh boleh juga disifatkan sebagai pahlawan.

Walau bagaimanapun lazimnya orang yang berjuang secara langsung mengangkat senjata memelihara kesucian agama, maruah bangsa dan kedaulatan negara dianggap sebagai pahlawan.

Para pahlawan telah banyak mengorbankan keselesaan hidup dan keseronokkan bersama keluarga hanya semata-mata memberi tumpuan kepada keselamatan negara.

Semua pengorbanan ini bukan dinilai dengan harta benda dan wang ringgit tetapi semuanya ini meminta kita berfikir dan menginsafi bahawa di sebalik kedamaian dan keamanan negara yang kita nikmati ini terdapat segolongan insan yang terpaksa berkorban walaupun diri mereka dan keluarga terseksa. Oleh itu pengorbanan yang sebegini besar selayaknya mendapat perhatian yang serius dari semua lapisan masyarakat.

http://www.facebook.com/l/;www.youtube.com/watch?v=9XOphn3RyLc

"tanamkan sifat keperwiraan dalam diri anda...."

KHAIRUL AIZAT ZULKIFLI
--------------------