Langkau ke kandungan utama

Kenyataan Media oleh Arul Kanda, Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB

TERUSKAN, TONY

“Saya merujuk kepada cabaran debat yang ditawarkan oleh Ahli Parlimen DAP iaitu YB Tony Pua. YB Tony telah berkata “anda hampir jatuh cinta” dengan saya sebelum beliau memanggil saya penipu dan merendah-rendahkan pencapaian saya. Pada pagi Khamis, beliau juga menyarankan agar saya meletakkan jawatan dari 1MDB. Kemudian, menawarkan untuk berdebat dengan saya, pada malam Khamis itu.

Ini sangat jelas bahawa YB Tony telah keliru dan mengelirukan dirinya sendiri. Beliau sendiri tidak pasti sama ada menyayangi atau membenci saya. Sekejap beliau menyuruh saya meletakkan jawatan, dan kemudian tiba-tiba sahaja menyuruh agar saya tetap dengan jawatan tersebut agar kami dapat berdebat. Walaupun terdapat ramai di kalangan ahli DAP, termasuk YB Tony sendiri yang memanggil saya penipu, iaitu seorang yang sepatutnya tidak layak untuk didengari, namun kenapa pula anda menyarankan debat sekiranya anda tidak mahu mendengar atau percaya tentang apa yang saya katakan?

Ironinya, ini adalah kemungkinan kali pertama kita bakal menyaksikan seorang ‘hakim’ PAC dari pihak DAP yang ingin berdebat dengan seorang ‘defendan’, selepas prosiding telah selesai dan setelah Laporan PAC yang kolektif dan bipartisan dikeluarkan. Untuk mengelakkan agar dimalukan buat kali kedua, saya berharap agar YB Tony telah menyemak dengan Yang diPertuan Speaker Dewan Parlimen sebelum mencabar untuk berdebat.

Apa yang nyata di sini adalah walaupun beliau sentiasa mengemukakan soalan buat saya ketika berlangsungnya sidang PAC selama 2 hari tersebut, wakil rakyat DAP itu, iaitu YB Tony tetap masih mahu menghabiskan masa-masa berkualitinya bersama saya. Adalah tidak wajar untuk saya menolak keistimewaan yang ditawarkan oleh YB Tony ini.

Maka, saya menerima cabaran debat ini. Teruskan!”

- Arul Kanda, Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…