Ahad, 31 Julai 2011

PM JALANI PEMBEDAHAN LUTUT DI HKL ESOK( 01/08/2011)

KUALA LUMPUR, 31 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini
mendaftar masuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk menjalani pembedahan kecil pada lutut kirinya esok.
Perdana Menteri yang diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor dan dua anak
mereka, Nooryana Najwa serta Norashman Razak, tiba di Wad Diraja HKL pada jam 10 malam. Khamis lepas semasa mengadakan lawatan kerja ke Kedah, Najib memaklumkan kepada pemberita bahawa beliau akan menjalani pembedahan itu ekoran kecederaan dialaminya semasa melakukan sepakan penalti ketika bermain futsal sempena sambutan Hari Belia pada Mei lepas.
Perdana Menteri berkata pembedahan itu tidak mengambil masa lama untuk
pulih, dan beliau dijangka boleh bekerja semula selepas tiga hari menjalani
pembedahan.
Sebelum ini, lutut tersebut pernah tercedera semasa Najib bermain bola sepak ketika menjawat jawatan Menteri Belia dan Sukan dalam perlawanan terakhir
bersama bekas legenda bola sepak negara Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kode Etik Profesi | Momentku.com

http://momentku.bitfreedom.com/kode-etik-kedokteran

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Warna warni rakyat Malaysia

Published with Blogger-droid v1.7.1

Tilawah Wanita Umno

Published with Blogger-droid v1.7.1

Muka-muka komunisme .

Published with Blogger-droid v1.7.1

Ribut taufan di Vietnam.

Published with Blogger-droid v1.7.1

SENIMAN NEGARA 1995 SYED AHMAD SYED JAMAL MENINGGAL DUNIA

KUALA LUMPUR, 30 Julai - Seniman Negara 1995, Datuk Syed Ahmad Syed Jamal meninggal dunia di kediamannya di Gombak di sini, kira-kira 10 malam ini. Perkara itu disahkan sumber dari Unit Perhubungan Awam Balai Seni Lukis Negara yang dihubungi Bernama di sini.

Allahyarham berusia 82 tahun dan meninggalkan balu Datin Hamidah Mohd Noor dan dua anak lelaki. Syed Ahmad yang berasal dari Muar, Johor mendapat pendidikannya di Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Baharu sebelum melanjutkan pengajian di Birmingham School of Architecture pada 1950 hingga 1951 dan Chelsea School of Art, London pada 1951 hingga 1955.

Pada 1955 hingga 1956, beliau meneruskan pengajian di Institute of Education, University of London bagi mengambil sijil pengajaran dalam bidang seni disusuli dengan pengajian di School of Art Institute of Chicago, Illinois, Amerika Syarikat pada 1963 hingga 1964 sebelum mengikuti pengajian Sarjana di University of Hawaii dalam bidang seni pada 1973 hingga 1975.

Allahyarham pernah berkhidmat sebagai Pengarah Pusat Kebudayaan, Universiti Malaya dari tahun 1979 hingga 1982 serta pensyarah di Malayan Teachers Training College, Kirkby, England dari 1958-1959.

Beliau antara tokoh yang memainkan peranan penting dalam perkembangan Balai Seni Lukis Negara dan memegang jawatan Pengarah Balai Seni Lukis Negara dari 1983 hingga 1991.

Syed Ahmad merupakan seorang pelukis yang berbakat besar dan telah menghasilkan karya seni yang penuh penghayatan untuk tatapan para pencinta seni.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sabtu, 30 Julai 2011

Pelajar yang dibuang dari Al Azhar mengugut pegawai attache

Nampaknya pelajar Universiti Al Azhar yang dibuang daripada universiti tersebut sudah bertindak biadap dan kurang ajar sehingga sanggup membuat ugutan bunuh terhadap pegawai HEP.

Semalam saudara Mohd Firdaus Madzlan atau lebih mesra di kalangan mahasiswa Islam di Mesir sebagai Ust Alang. Menerima panggilan telefon daripada doktor kuliahnya, di Darul Ifta' Misriyyah. Bahawa beliau telah dibuang daripada universiti atas alasan ada masalah dengan kedutaan Malaysia di Mesir. Kemungkinan besar adalah disebabkan beliau adalah penganjur kepada Bersih 2.0 Mesir baru-baru ini-  HARAKAH

Kes pembuangan pelajar Malaysia dari pengajiannya telah dimaklumkan kepada pegawai yang menguruskan hal ehwal pelajar (Attache) Ustaz Khairi Jalaluddin, yang turut hadir dalam mesyuarat bersama-sama dengan pegawai lain di kedutaan besar Malaysia.

Syiekh Al Azhar yang membuat keputusan untuk membuang pelajar tersebut, bukan dari arahan dari kedutaan sebagaimana yang didakwa oleh pelajar tersebut.


Seterusnya seorang pelajar telah mengirimkan mesej ugutan  bunuh terhadap seorang pegawai di Mesir. Berikut adalah ugutan yang diterima;
Syeikh Al Azhar telah berkata BERSIH ada lah agenda Hindu ( merujuk kepada Ambiga ) dan bukan memperjuangkan agama Islam.

Oleh itu pelajar yang bernaung di bawah PMRAM di sini dianggap tidak berdisiplin oleh Syeikh Al Azhar kerana telah melanggar arahan daripada univesiti dan kebanyakan pelajar yang  mengambil pengajian Islam telah menyertai BERSIH 2.0 gagal dalam pelajaran dan terpaksa mengulang tahun hadapan.


Harakah menuduh kerajaan Malaysia bertanggung jawab dalam membuang pelajar tersebut berdasarka apa yang disiarkan oleh Harakah,


Saudara Firdaus adalah penuntut kursus lanjutan untuk menjadi mufti di Darul Ifta' Misriyyah. Beliau yang akan menamatkan pengajiannya pada 25 Julai ini, setelah 3 tahun menghabiskan masa untuk melayakkannya menjadi seorang bakal mufti terpaksa berputih mata, atas alasan menganjurkan Bersih 2.0 dan ia tiada kena mengena dengan undang-undang atau kesalahan universiti. Hanya kerana mendapat arahan daripada kedutaan Malaysia, beliau dinafikan haknya.

Apakah ini demokrasi dan keterbukaan kerajaan Malaysia? Walhal di Mesir, atau pelajar Malaysia yang belajar di luar negara sama sekali tidak terikat dengan Akta Universiti Dan Kolej Universiti (AUKU) yang membolehkannya untuk dikenakan tindakan yang terkandung didalam akta tersebut. Amat malang dan menyedihkan tindakan yang diambil oleh kerajaan Malaysia kerana politik sempit.

 Harakah juga mempersoalkan kenapa pelajar dari negera lain tidak diambil tindakan oleh kerajaan Malaysia.

Persoalannya sekarang, mengapa hanya di Mesir diambil tindakan? Bukankah Bersih 2.0 dianjurkan diseluruh dunia? Di Australia, Jepun, Taiwan, United Kingdom, US dan lain-lain lagi? Adakah hanya kerana beliau seorang mahasiswa Melayu Islam, maka tindakan tersebut dikenakan keatas beliau? Jika kerajaan Malaysia ingin mengenakan tindakan sebegitu, biarlah adil, hukum semua penganjur atau mereka yang terlibat dengan tindakan yang sama ditempat-tempat lain. Jangan hanya kerana kami anak Melayu, kamu berani mengambil tindakan, berbanding pelajar bangsa lain? Ini sikap double standart kerajaan Malaysia.- HARAKAH

Harakah mendedahkan bahawa apa yang berlaku di Mesir bukan lah agenda kerajaan Malaysia sebaliknya adalah keputusan universiti tersebut. Jika ia agenda kerajaan sudah tentu semua pelajar  diluar negara  yang menyertai demo berShit akan dihantar pulang.

Media Permatang Pauh ada berita menarik mengenai Pelajar kita di Kaherah, Mesir

Sebentar tadi mendapat laporan bahawa facebook Wan Motor yang bertugas dengan attache HEP Melaka telah diserang oleh pelajar tersebut.

TAMAN TASEK TAIPING: Menara JamBlog Satu Melayu mendedahkan kegiatan kongsi gelap

Kongsi Gelap, Rumah Maksiat, Dadah dan DAP....

Punyalah hebat kisah rumah pelacuran di negara kita ini, hinggakan ada yang terpaksa bertelanjang bulat lari tanpa memikirkan bahaya bila diserbu pihak berkuasa....
“DARIPADA mana pembangkang, terutamanya DAP nak kumpul duit untuk PRU akan datang kalau tidak melalui kegiatan kumpulan ‘kongsi gelap’ yang mengendalikan rumah maksit, siber cafe, perjudian tanpa lesen dan macam-macam lagi kegiatan haram, termasuk pengedaran dadah?

“Di belakang DAP adalah ‘kongsi gelap’. Tanpa ‘kongsi gelap’ DAP tak boleh hidup. Melalui ‘kongsi gelap’ DAP boleh ugut pengundi-pengundi kaum Cina, khasnya di kawasan Kampung Baru untuk mengundi parti itu bila ada pilihan raya.

“Oleh itu janganlah heran dan heboh fasal kegiatan pelacuran di negeri-negeri yang dikuasai pembangkang seperti Selangor, Pulau Pinang, Perak, Johor dan sekarang sedang mengembangkan sayap di Kedah pulak. Orang Kedah, khasnya penduduk sekitar Sungai Petani dah biisng pasai ni...”

Demikian ulasan yang diberikan oleh seorang bekas anggota polis ketika minum pagi bersama SM pagi ini. Kebetulan SM berjuma dengan kawan itu ketika sarapan pagi di sebuah warung di Tambun, Ipoh.

Perbualan kami tertumpu mengenai kegiatan pelacuran dan rumah urut yang diberitakan begitu banyak terdapat di negeri-negeri yang di kuasa pembangkang atau di bandar yang penduduk kaum Cina agak ramai.

“Tapi di Kelantan tidak pulak demer buat macam tu?” tanya SM mencelah komen beliau.

“Di Kelantan lain. Kelantan dekat sangat dengan Golok. Seberang sungai jerr... Mana laku kalau bukak tempat maksiat macam tu... Di Golok lagi hebat dan lagi mudah. Di sana tak jadi masalah dan pelacuran tu dah jadi kerja biasa mereka... perkara biasa,” jawabnya pantas.
“Oh! Yer.. tak yerr... jugak...”

“Aku tak heran kalau sekarang ini terdapat banyak tempat maksit dibuka oleh puak-puak ‘kongsi gelap’ tu. Mereka dapat perlindungan wakil rakyat DAP kerana ada bahagian untuk politik DAP.

“Kaum itu memang itu kerjanya sejak mereka bertapak di negara ini. Kalau tak ada kegiatan ‘kongsi gelap’ rasa macam tak sah kehidupan mereka.

“Kalau miker ikutkan sejarah kedatangan mereka ke Malaya ni dulu pun memang begitulah cara mereka. Ingat balek kisah kedatangan mereka sebagai pekerja lombong bijeh yang dibawa masuk oleh penjajah Inggeris dulu. Baca balek sejarah mereka di Taiping. Bukankah nama Taiping itu sendiri lahir kerana perdamaian dua ‘kongsi gelap’ – Hai San dan Ghee Hin, di pekan itu?

Bahan/alat memproses dadah yang diserbu polis....
“Cuma pada masa itu ketua ‘kongsi gelapnya dipanggil ‘Kapitan Cina’.

“Itu dulu, sekarang mana ada lagi kisah macam itu...?” tanya SM.
“Memanglah.... dulu lain, sekarang lain. Tapi kegiatan sejenis dengan zaman itu masih kekal. Malah kegiatan mereka mengaut kekayaan negara jauh lebih canggih dan mengikut peredaran zaman.

“Dulau jenis dadah yang ada cuma candu. Dan yang hisap candu cuma kaum mereka sahaja. Untuk memudahkan penjajah mengawal mereka, lesen candu diberi atau disahkan dari segi undang-undang ketika itu oleh penjajah.

“Sekarang dadah ada bermacam jenis dan kebanyakannya dari jenis yang dihasilkan melalui bahan-bahan sintetik atau kimia. Siapa yang jadi tauke dadah secara besar-besaran di negara ini kalau bukan mereka? Kalau dulu cuma kaum mereka yang ambil candu, kini yang menjadi penagih tegar dadah adalah anak Melayu. Pasarannya semakin besar. Lagi senang lerr demer buat duit melalui penjualan dadah.”

“Tak cukup sekadar menyeludup masuk dadah, kini mereka proses sendiri dadah-dadah berkenaan di negara ini. Bukan sahaja untuk pasaran tempatan malah untuk diseludup ke luar negara yang memerlukan dadah. Siapa yang buat kerja proses dadah tu kalau bukan kumpulan ‘kongsi gelap’? Orang biasa mana berani kalau tidak ada perlindungan dan kerjasama ‘kongsi gelap’?”

“Lihat saja tempat-tempat memproses dadah yang berjaya dikesan pihak polis kita. Di negeri mana, kalau tidak di Selangor, Pulau Pinang, Perak dan Johor. Kenapa di negeri itu yang hebat berlakunya jenayah berkenaan? Kerana di negeri itulah kaum mereka ramai. Bila demer ramai, pasti akan ada kegiatan ‘kongsi gelap’. Bila ada ‘kongsi gelap’, maka makin hebatlah jenayah....”

“Jenayah masa kini tidak lagi tertumpu kepada rompakan kedai emas atau bank. Dulu betul. Sekarang dengan kegiatan rumah maksit dan pengedaran dadah, hasilnya jauh lebih lumayan dan mudah. Buat kerja secara tersembunyi di mana-mana tempat yang sesuai. Tak perlu masuk hutan. Kini buat di kondo-kondo mewah jerrr...

Demikian serba ringkas perbualan sambil sarapan di pagi ini yang dapat SM catatkan untuk bahan berfikir para pembaca yang berminat untuk memahami struktur politik dan kaum di negara ini.

Sebenarnya banyak isu yang kami bualkan mengenai perkembangan politik negara, tapi yang agak menarik untuk SM catatkan inilah sahaja, adanyaaaa.....
Wallahhualam....

Read more: http://sa-melayu.blogspot.com/2011/07/kongsi-gelap-rumah-maksiat-dadah-dan.html#ixzz1TZEA2g00


NOTA KAKI:

 Blog Taipingmali juga pernah mendedahkan kegiatan yang sama di Taiping. Di Taiping terdapat tidak kurang daripada 50 buah premis judi yang berselindung disebalik cyber cafe dan ada setengahnya totally betul-betul tersembunyi Dari depan memang tak nampak apa pun tetapi dibelakang hebat. Kebanyakan premis judi ini berada di kawasan taman perumahan.  Kamunting, Pokok Assam, Aulong, Simpang  semua tempat ada. 


Taukenya  bukan ramai hanya satu dua orang sahaja dan mereka adalah taiko DAP.  Semasa musim bola sepak piala dunia tahun lepas, jutaan ringgit berjaya dikumpulkan oleh mereka. 


Mereka ini bijak kerana terlebih dahulu bagi makan pihak-pihak tertentu. Setiap bulan GRO akan melayan pegawai-pegawai kerajaan ini dan sudah tentu mereka akan mendapat habuan setiap bulan bagi melindungi kegiatan mereka. 


Harapan agar pihak SPRM dapat menyiasat dan menghukum pegawai-pegawai kerajaan yang makan rasuah daripada taiko-taiko atau abang besar ini.

Panduan untuk blogggers : Ubah setting untuk mesra mobile internet ( Mobile Template)


Kepada sahabat-sahabat yang menggunakan blogger.com harap dalam buat sedikit perubahan kepada blog anda supaya lebih mudah dilayari menggunakan telefon mudah alih seperti Blackberry, Android, I-phone dan lain-lain yang dipanggil smart phone.

Antara blog yang sudah set up untuk mobile ialah Taiping mali, House PK, Medan Info Kita dan RBF Online .

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN


PERSIDANGAN AGUNG UMNO 2011 DI PWTC

Kira-kira 3 bulan dari sekarang semua ahli Umno dan sama ada perwakilan G7 atau tidak akan berhimpun di Pusat Dagangan Dunia Putra untuk sama-sama bersidang dan membincangkan agenda Melayu dan hala tuju perjuangan Melayu untuk terus kekal releven 1000 tahun lagi , Insyaallah.

Persidangan akan bermula pada Hari Selasa 29 November dan akan berakhir pada petang Sabtu 3 Desember 2011.

Jumpa di sana.

PM welcomes PSM leaders' releaseSEMALAM 6 TAHANAN DIBEBASKAN OLEH POLIS, ISNIN NANTI SUDAH TENTU ADA YANG AKAN BUAT SIDANG MEDIA UNTUK MENYAMAN SEMULA KERAJAAN KERANA MENAHAN MEREKA. KITA TENGOK LAH WAYANG MEREKA.

Vigil- TBH and Sarbani.wmv

Jumaat, 29 Julai 2011

Majlis Makan Malam Amal

Satu majlis makan malam amal " Masih Ada Yang Sayang" anjuran bersama Kelab Rekreasi Sosial Kamunting & Pendidikan Kesahteraan Keluarga( PKK) telah diadakan di Dewan Perbandaran Taiping malam ini bersamaan 29 Julai 2011.

Timbalan pengerusi Kelab En Mohd Nor Hasmawi Mohd Nawawi memaklumkan meja yang telah terjual berjumlah 374 buah dan kehadiran lebih kurang 640 orang.

Majlis tersebut meraikan anak-anak yatim dan golongan miskin dari Dun Kamunting untuk menyambut bulan Ramadhan.

Baiduri iaitu badan pertubuhan isteri isteri wakil rakyat Perak telah sudi menyumbangkan pakaian raya dan sumbangan barangan dapur.

Antara tetamu yang hadir ialah YB Dato Mohamad Zahir dan Isteri, Dato Mohd Khalid Nasir, Tuan Haji Feroz Abd Ghani dan beberapa ahli Baiduri  Perak.

Kemuncak acara ialah acara lelongan barang dan hamper untuk mengumpul dana bagi membantu warga miskin yang memerlukan bantuan. Syarikat Bunga Raya juga menyumbangkan beberapa peralatan elektrik untuk lelongan, begitu juga Spa Ayu menyumbang 2 kupon rawatan spa yang bernilai RM 200 setiap satu.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Siapa Dato Mat Zain Ibrahim yang menjadi sebutan Anwar Ibrahim

video

Anwar Ibrahim banyak kali dalam kenyataannya dan dalam ceramah politiknya telah menggunakan nama Dato Mat Zain Ibrahim sebagaimana beliau menjual nama tokoh Islam seperti Dr Asri, Qardawi dan lain-lain nama terkenal.

Siapa Dato Zain?

Dato Zain adalah bekas pegawai kanan polis yang diarahkan untuk menyiasat kes mata lebam oleh Tan Sri Rahim Noor Ketua Polis Negara ketika itu.

Jika diteliti kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh Mat Zain ternyata beliau sakit jiwa dan dengki kepada sahabat-sahabatnya di dalam PDRM dahulu.

Selepas bersara awal pada akhir 2001, beliau telah cuba menceburi bidang perniagaan. Bagaimanapun perniagaannya menemui kegagalan dan beliau terpaksa menanggung hutang suku juta ringgit. Kegagalan membayar hutang kepada ahli perniagaan bernama Yap Tong Choan dari Damansara Height Bandar Baru Bangi telah menyebabkan Mat Zain diisytihar muflis pada 21 April 2009.

Selepas beliau muflis , Anwar Ibrahim telah meminang Mat Zain untuk dijadikan kuda tunggangan bagi Anwar memburukan PDRM terutama sekali Tan Sri Musa Hassan, Peguam Negara Tan Sri Gani Patail.

Selain memburukkan dua nama di atas beliau juga cuba mengaibkan beberapa orangbekas-bekas menteri seperti Tun Mahathir, Tun Daim, Tan Sri Rafidah Aziz, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan ramai lagi.

Hari ini Mat Zain Ibrahim adalah icon penting kepada Anwar Ibrahim seperti juga Penyiasat Persendirian P. Balasubramaniam.

Jika PI Bala boleh hidup senang lenang di kota London hanya dengan membuat akuan bersumpah, Mat Zain juga hari ini hidup mewah kerana mendapat bantuan kewangan yang besar dari Anwar dengan syarat Mat Zain terus menyokong dan mempertahankan Anwar.

Isu biometrik dan agenda pembangkang .

Published with Blogger-droid v1.7.1

Khamis, 28 Julai 2011

SAH, RAFIZI RAMLI MENIPU

Setelah menyelongkar laman sesawang Bank Negara ternyata dakwaan yang dibuat oleh Rafizi Ramli adalah rekaan beliau semata-mata. ( Rujuk di sini )

Bagaimanapun TM bersetuju dengan rungutan yang dibuat oleh beliau kerana ia menceritakan hal dirinya sendiri dan rakan-rakannya yang gaya hidup easy come easy go.

Generasi Razifi Ramli adalah generasi Y yang hidup atas wang plastik dan corak hidup yang mewah. Beli kereta macam tukar baju, beli handphone macam beli majalah. tempat berteduh pula ialah condo mewah yang sewaan atau bayaran bulanan mencerah 2 atau 3 ribu ringgit sebulan.

Beliau berkata, bagi mereka yang mempunyai hutang pinjaman rumah sejumlah RM280,000 (iaitu kos rumah sederhana di bandar dan separa bandar), kenaikan 25 mata asas kadar pinjaman akan meningkatkan bayaran sekurang-kurangnya RM50 sebulan.-Rafizi
Memang benar harga rumah semakin meningkat terutama di negeri dibawah jagaan Rafizi. Dua tiga hari lepas seorang anak muda mengadu kepada TM bahawa keadaan di Selangor semakin parah kerana sikap kerajaan pimpinan Dap.

Kata anak muda itu, "harga rumah di Selangor semua 200 ribu ke atas tiada lagi harga 150 ribu ke bawah, Pemaju semakin rancak meratakan bukit dan buat rumah mahal-mahal, kita berpendapatan kecil tak mampu nak beli rumah macam tu, Selangor makin teruk bawah Pakatan. Habis bukit semua gondol untuk projek rumah mewah. Mungkin satu strategi untuk mengurangkan pengundi Melayu di kawasan bandar." 

Hari ini di Pulau Pinang Adun Penaga , Dato Azhar mendedahkan usaha yang sama dilakukan oleh kerajaan Pulau Pinang. Projek perumahan rakyat yang dirancang oleh kerajaan persekutuan dibatalkan sebaliknya mendirikan projek perumahan yang mahal dan ia satu langkah untuk menghalau orang Melayu keluar dari pulau tersebut.  Macam ni pun Pas sokong lagi.

Kepada Rafizi Ramli janganlah nak kelentong, tak elok tu, awak datang dari MCKK. Pelajar dari sana sepatutnya berhemah tinggi dan tidak munafik.

Sebaiknya sebagai penasihat ekonomi Selangor sila tunjukkan hasil yang baik dan adil kepada semua kaum di negeri Selangor. Awak tu bukan anak Selangor pun, lebih baik balik kampung dan berbakti kepada masyarakat di sana nun di Terengganu,

Awak patut memuji usaha murni DS Najib Razak dalam usaha membangun perumahan rakyat dalam projek Greater KL. 

Berikut adalah dapatan dari Bank Negara,

PETALING JAYA: Hasrat Bank Negara Malaysia untuk menaikkan kadar pinjaman asas/kadar faedah dalam masa terdekat untuk berdepan dengan masalah inflasi akan membawa kesan negatif kepada golongan muda dan yang berkeluarga, sekiranya tindakan itu tidak disusuli dengan bantuan yang khusus kepada mereka.

“Contohnya, kenaikan sebanyak 25 mata asas (25 basis point) akan meningkatkan beban bayaran bulanan pinjaman rumah yang ditanggung oleh golongan muda.

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah RM407 bilion (bersamaan dengan USD134.6 bilion) pada 15 Julai 2011. Paras rizab ini memadai untuk membiayai 9.7 bulan import tertangguh dan ialah 4.5 kali hutang luar negeri jangka pendek. 


Pada Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) hari ini, Bank Negara Malaysia memutuskan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 3.00 peratus.

Pemulihan ekonomi global pada suku kedua tahun ini menerima kesan daripada gangguan bekalan ekoran bencana alam dan perkembangan geopolitik, impak langkah konsolidasi fiskal, keadaan yang lebih tidak menentu dalam pasaran kewangan global dan harga komoditi yang lebih tinggi. Melangkah ke hadapan, pertumbuhan global akan terus tidak seimbang merentas rantau di samping peningkatan risiko pertumbuhan yang lebih rendah. Di rantau ini, pertumbuhan dijangka mampan hasil daripada permintaan dalam negeri yang kukuh, aktiviti pelaburan yang meningkat dan perdagangan dalam rantau.

Bagi ekonomi dalam negeri, penunjuk terkini menunjukkan pertumbuhan lebih sederhana pada suku kedua disebabkan terutamanya oleh permintaan luar negeri yang lebih perlahan, gangguan dalam rantaian bekalan perkilangan global yang lebih besar daripada yang dijangkakan dan pelaburan sektor awam yang lebih rendah daripada yang diunjurkan. Walau bagaimanapun, penggunaan dan pelaburan swasta terus menjadi pemacu utama pertumbuhan. Melangkah ke hadapan, pertumbuhan dijangka meningkat, didorong oleh penggunaan dan pelaburan swasta yang terus kukuh. Prospek pertumbuhan bagaimanapun mungkin terjejas oleh risiko luar yang lebih tinggi.

Inflasi dalam negeri meningkat kepada 3.3% pada bulan Mei disebabkan oleh harga makanan dan bahan api yang lebih tinggi. Faktor penawaran terus menjadi penentu utama yang memberikan kesan kepada harga pengguna manakala harga komoditi dan tenaga global diunjurkan kekal tinggi. Terdapat juga beberapa tanda yang menunjukkan faktor permintaan dalam negeri akan memberikan tekanan menaik terhadap harga pada separuh kedua tahun ini.

Penilaian MPC mendapati bahawa risiko kepada inflasi cenderung ke arah yang lebih tinggi. Meskipun prospek pertumbuhan terus positif, wujud ketidakpastian yang lebih ketara berikutan perkembangan pada peringkat global yang telah menyebabkan terdapatnya risiko pertumbuhan yang lebih perlahan. MPC akan membuat penilaian yang teliti terhadap perkembangan dalam keadaan ekonomi dan jika didapati momentum pertumbuhan berterusan, langkah untuk terus mengembalikan keadaan monetari ke tahap yang lebih wajar akan dipertimbangkan. Ini bertujuan untuk memelihara kestabilan harga.
Nisbah Keperluan Rizab Berkanun Meningkat
Bank Negara Malaysia ingin mengumumkan bahawa Nisbah Keperluan Rizab Berkanun  (Statutory Reserve Requirement, SRR) akan dinaikkan daripada 3.00% kepada 4.00% berkuat kuasa pada 16 Julai 2011.

Keputusan untuk menaikkan SRR diambil sebagai langkah untuk menguruskan peningkatan mudah tunai yang ketara, yang mungkin menyebabkan keadaan kewangan yang tidak seimbang dan mewujudkan risiko ketidakstabilan kewangan.

SRR ialah instrumen yang digunakan untuk menguruskan mudah tunai dan bukan menandakan pendirian dasar monetari. Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) merupakan satu-satunya penunjuk pendirian dasar monetari yang diumumkan melalui Pernyataan Dasar Monetari yang dikeluarkan selepas setiap mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari.
Tak ada satu pun seperti yang didakwa oleh Rafizi,

GOBI KRISHNAN YANG SANGAT BIADAPKALAU TAHU SAKIT DAN SEKSA KENA TAHAN, JANGAN CARI PASAL.

Apakah MIC akan mendesak dibebaskan 6 tahanan jika mereka adalah Melayu?

Di petik dari Perak Today
MIC gesa KDN bebas enam ditahan bawah Ordinan Darurat


Timbalan Presiden MIC Datuk Dr S Subramaniam mahu Ketua Polis Negara dan Kementerian Dalam Negeri mengkaji semula penahanan enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM) termasuk ahli Parlimen Sungai Siput di bawah Ordinan Darurat sejak awal bulan ini.

Dr Subramaniam yang juga Menteri Sumber Manusia berkata, sehingga kini polis belum lagi menunjukkan bukti yang meyakinkan berhubung alasan menahan keenam-enam mereka kononnya mahu menggulingkan kerajaaan.

“Malah ada petanda-petanda mengelirukan bahawa mereka ditahan kerana pembabitan dalam Bersih.

“Bagaimanapun mereka ditahan lebih awal, dan kebanyakan mereka yang terlibat dalam (perhimpunan) Bersih tidak pula ditahan dan mereka yang ditahan juga sudah pun dibebaskan,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Sehubungan itu kata beliau, polis sewajarnya mengkaji balik penahanan mereka dan jika perlu hadapkan mereka di mahkmah.

Kata beliau tindakan pihak berkuasa itu telah mencetuskan rasa tidak senang di kalangan rakyat Malaysia dan justeru, perkara tersebut perlu ditangani dengan baik.

Gesaan agar mereka dibebaskan telah diketengahkan oleh banyak pihak.

Pagi tadi, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menuntut pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dengan segera melepaskan Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar Devaraj dan lima pemimpin PSM itu.

Anwar menegaskan kesemua individu yang ditahan itu perlu dilepaskan segera tanpa sebarang syarat.

Selain Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar, 56, mereka yang ditahan di bawah Ordinan Darurat ialah setiausaha bahagian PSM Sungai Siput, A.P Letchumanan, 49, ahli jawatankuasa pusat, Choo Chon Kai, 33, M. Sukumaran, 50, timbalan pengerusi PSM, M. Sarasvathy, 58, dan pemimpin pemuda, R. Sarat Babu, 25.

Keenam-enam pemimpin PSM itu ditahan dua minggu sebelum Himpunan Bersih 2.0 anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) di ibu negara pada 9 Julai lalu.

Mereka turut didakwa ditahan reman kerana cuba melancarkan perang ke atas Yang di-Pertuan Agong dan kemudian ditahan di bawah Ordinan Darurat sehingga kini.

Ordinan Darurat digubal pada 1969 sebagai pendekatan sementara untuk respons kepada rusuhan 13 Mei, yang membolehkan penahanan tanpa bicara.

Mengikut Seksyen 3 (1) Ordinan Darurat, polis boleh menahan suspek sehingga 60 hari tanpa perbicaraan.

Statistik yang dimula pada May 2009 setahun selepas blog diwujudkanSETUJU SANGAT DENGAN PENDAPAT RAFIZI RAMLI - TUNGGU KOMEN TM,Golongan muda terbeban akibat inflasi
FMT Staff | July 27, 2011
Rata-rata golongan muda masih lagi menanggung pelbagai hutang seperti hutang rumah dan hutang kereta.
PETALING JAYA: Hasrat Bank Negara Malaysia untuk menaikkan kadar pinjaman asas/kadar faedah dalam masa terdekat untuk berdepan dengan masalah inflasi akan membawa kesan negatif kepada golongan muda dan yang berkeluarga, sekiranya tindakan itu tidak disusuli dengan bantuan yang khusus kepada mereka.

“Contohnya, kenaikan sebanyak 25 mata asas (25 basis point) akan meningkatkan beban bayaran bulanan pinjaman rumah yang ditanggung oleh golongan muda.

“Rata-rata golongan muda masih lagi menanggung pelbagai hutang seperti hutang rumah dan hutang kereta,” kata Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli dalam satu kenyataan media semalam.

Beliau berkata, bagi mereka yang mempunyai hutang pinjaman rumah sejumlah RM280,000 (iaitu kos rumah sederhana di bandar dan separa bandar), kenaikan 25 mata asas kadar pinjaman akan meningkatkan bayaran sekurang-kurangnya RM50 sebulan.

“Peningkatan ini akan menjadi lebih tinggi sekiranya jumlah hutang adalah lebih tinggi,” terangnya.

Katanya, kesan berganda daripada peningkatan ini akan dirasa apabila dicampur dengan kenaikan hampir sekali ganda bil elektrik bagi isi rumah yang bilnya melebihi RM77 sebulan, kenaikan harga minyak, kenaikan makanan, kos persekolahan anak-anak dan sebagainya.

“Kenaikan ini sudah memuncak ke peringkat yang benar-benar membebankan golongan muda, apatah lagi bila mana gaji tidak meningkat selaras dengan kenaikan harga barang,” jelas beliau.

Rafizi berkata, walaupun tindakan konvensional mana-mana bank pusat dalam keadaan ini adalah menaikkan kadar pinjaman, sewajarnya pimpinan kerajaan Barisan Nasional (BN) juga mengambil langkah drastik mengurangkan kesan kenaikan harga barang kepada rakyat.

Bagaimanapun beliau menyambut baik kenyataan terbuka Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz bahawa masalah inflasi di

Malaysia perlu diberi perhatian serius seperti yang dilaporkan oleh Reuters pada 25 Julai lalu.

“Kenyataan beliau yang berterus terang mengenai masalah kenaikan harga barang yang ditanggung oleh rakyat itu sangat berbeza dengan dolak dalih pimpinan BN yang sehingga kini tidak mahu menerima kenyataan bahawa kenaikan harga barang yang mendadak adalah satu masalah serius di negara ini,” katanya.

Tony Puaka memang patut jadi tauke sarkas di Hollywood


Dalam dewan Rakyat, Tony Puaka memang suka menyoal kerajaan tentang perbelanjaan ketenteraan, Isu pembelian kereta perisai 8 tayar, isu kapal peronda pesisir pantai, isu pembelian kapal selam dan sebagainya.

Kekuatan ketenteraan baik di darat, udara dan laut sepatutnya menjadi rahsia besar kerajaan. Tidak boleh didedahkan walaupun pelbagai desakan dan tekanan oleh pembangkang terutama Dap.

Baru-baru Menteri Pertahanan telah menyatakan bahawa kem tentera akan dibina disemua kawasan parlimen. Itu juga sepatutnya tidak didedahkan. biarlah ia menjadi rahsia kerajaan.

Dahulu TM hairan kenapa Dr Latif dilantik oleh Najib sebagai Timbalan Menteri Pertahanan, setelah diselidiki betul-betul barulah faham mengapa beliau berpindah dari jaga hospital kepada jaga tentera,

Mendedahkan rahsia Scorpene sama dengan menyuruh bini telanjang tengah jalan

Kontrak belian Scorpene TLDM didedahkan..

Monday, June 27, 2011

Latif jelaskan perincian belian Scorpene

PEMBELIAN kapal selam Scorpene terus menjadi modal politik pembangkang untuk menyerang kerajaan kononnya pembelian tersebut penuh dengan penyelewengan dalam kontrak pembelian dan penyelengaraannya.


Kontrak yang selama ini dianggap dokumen rahsia akhirnya dibentangkan di Dewan Rakyat bagi memperjelaskan segala tomahan buruk yang dilemparkan terutama sekali daripada Anwar Ibrahim dan suku sakat balacinya sehingga mereka menuduh kerajaan cuba menutup beberapa perkara yang mereka cipta sendiri alasannya.


Malah isu pembelian kapal selam ini dijadikan seolah-olah isu iegara,isu yang boleh menganggu gugat keselamatan negara dengan mengaitkan beberapa individu tertentu di sebalik pembelian kapal ini.Kita juga percaya penjelasan panjang lebar yang diberikan akan tetap gagal menutup mulut-mulut celupar pembangkang mengenainya.


Timbalan Menteri Pertahanan,Dato Dr Latif Ahmad dalam jawapannya cukup bersahaja menangkis satu demi hujah songsang dan retorik pembangkang yang selama ini isu itu digunakan untuk menimbulkan rasa marah rakyat kepada kerajaan.

JAWAPAN OLEH TIMBALAN MENTERI PERTAHANAN DATUK DR ABDUL LATIF AHMAD KEPADA SOALAN-SOALAN TAMBAHAN KETIKA UCAPAN PENGGULUNGAN TIMBALAN MENTERI KEWANGAN


Kontrak perolehan dua (2) unit Kapal Selam untuk TLDM ini dimeterai pada tahun 2002 dengan harga EURO 1.084 bilion manakala Kontrak senggaraan kapal selam (In Service Support - ISS) pula dimeteral pada tahun 2010 dengan harga RM230 juta setahun bagi tempoh 6 tahun.


Kontrak-kontrak ini dibuat secara berasingan kerana kekangan peruntukan perbelanjaan Kerajaan pada ketika itu dan sekaligus tidak membebankan Kerajaan untuk menanggung kos dua perolehan tersebut secara serentak.Berdasarkan Kontrak tersebut secara prinsipnya, terdapat dua mekanisme senggaraan atau balk pulih yang boleh dilakukan ke atas dua buah kapal selam SCORPENE TLDM mi sekiranya berlaku apa-apa kerosakan terhadap sistem, platform atau peralatan kapal selam.


1) Kerosakan dalam tempoh jaminan (guarantee period) Menerusi klausa ini sebarang kerosakan yang berlaku dalam tempoh jaminan akan diperbaiki oleh pihak pembekal/syarikat tanpa memerlukan apa-apa perbelanjaan tambahan oleh pihak Kerajaan.Klausa ml berkuatkuasa selama 12 bulan dan tarikh penyerahan fizikal (physical handover) kapal selam ini kepada TLDM.


2) Kerosakan pendam (Latent Defect) Klausa ini pula memperuntukkan sebarang kerosakan design, manufacture yang tidak dijumpai oleh Kerajaan di dalam tempoh kerosakan dalam jaminan dan sebarang kerosakan yang boleh menghalang atau menyekat keupayaan sebenar Kapal Selam seperti yang termaktub di dalam Kontrak yang bukan berpunca daripada normal wear and tear, faulty operation by the Go vernment personnel, maka di dalam tempoh 66 bulan daripada tarikh penyerahan fizikal, semua kerosakan yang tersebut di atas boleh diperbaiki oleh pihak pembekaI.


Daripada dua mekanisme pembaikan serta balk pulih kapal selam ini, dapat dirumuskan bahawa perolehan yang dibuat adalah memenuhi keperluan dan kepentingan Kerajaan sekaligus prinsip perolehan value for money dapat direalisasikan.


Manakala Kontrak senggaraan kapal selam (ISS) pula dilakukan secara berpakej dan merangkumi semua elemen senggaraan Integrated Logistics Support termasuk Confiquration Management, Desiqn and Modification Studies dimana pihak pembekal penlu menjamin supaya kapal selam berupaya beroperasi secara maksima selama 135 hari bagi setiap kapal selam mengikut jadual yang ditetapkan oleh pihak Kerajaan.


Di awal peringkat rundingan, anggaran perbelanjaan bagi Kontrak ini dijangka boleh mencecah hingga RM270 juta setahun bagi kedua-dua kapal selam ini. Namun begitu setelah beberapa siri rundingan dan perbincangan diantara Kerajaan dan juga pembekal dilakukan, nilai Kontrak ini berjaya dirunding dan dimuktamadkan ke paras terendah dengan jumlah hanya RM230 juta setahun sekaligus berlaku penjimatan yang ketara sehingga RM4O juta setahun.


Jika diteliti diperingkat antarabangsa terutamanya negara-negara yang memilik Kapal Selam SCORPENE seperti Chile dan Brazil, kontrak perolehan kapal selam dan kontrak senggaraan dilakukan secara berasingan. Begitu juga dengan negara Australia dimana Kontrak pembelian kapal selam dilakukan secara berasingan daripada kontrak senggaraan.


Justeru itu, perkara ini merupakan international standard and norm dan pengasingan kontrak ini tidak bermakna bahawa Kerajaan mempunyai perancangan yang lemah dan tidak mempunyai kepakaran yang setanding di dalam mengendalikan armada angkatan kapal selam. Kementerian telah mula merencanakan perkana berkenaan senggaraan kapal selam ini sejak tahun 2007 lagi tetapi disebabkan oleh kekangan kewangan semasa kerajaan, perkara ini tidak dapat direalisasikan.
Scorpene yg dikontraversikan pembangkang

NOTA RINGKAS KONTRAK SENGGARAAN IN-SERVICE SUPPORT (ISS) BAGI KAPAL SELAM TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA (TLDM).

Kontrak berbentuk ISS ini adalah secara berpakej dan merangkumi semua elemen senggaraan Integrated Logistics Support termasuk Configuration Management, Design and Modification Studies dimana pihak pembekaI perlu menjamin supaya kapal selam berupaya beroperasi secara maksima selama 135 hari setahun bagi setiap kapal selam mengikut jadual yang ditetapkan oleh pihak Kerajaan.


Letter of Acceptance (LOA) bagi kontrak ini telah ditandatangani pada 12 Ogos 2010 dengan syarikat usahasama Boustead DCNS Naval Corporation Sdn Bhd (BDNC) di antara syarikat BHIC Defence Technologies Sdn Bhd dan juga syarikat DCNS, Perancis dengan pegangan ekuiti 60%-40% dengan nilai kontrak berjumlah RM230 juta setahun selama enam tahun.


Berdasarkan konsep Kontrak ini, pihak syarikat adalah bertanggungjawab melaksanakan segala keperluan senggaraan berjadual, iaitu Assisted Maintenance Period (AMP), Docking Essential Defect (DED) dan segala Corrective Maintenance. Bagi mencapai tahap operasi maksima selama 135 hari dalam setahun, pihak kontraktor perlu membuat senggaraan berjadual tambahan sekiranya diperlukan tanpa sebarang kos tambahan.


Terma pembayaran adalah seperti berikut:


1) Bayaran pendahuluan sebanyak 15% dikira daripada jumlah keseluruhan nilai Kontrak (CP1+CP2+CP3) dalam bahagian EURO iaitu EURO 28,950,020 juta dan bahagian RM pula berjumlah RM79,802,819 juta;
2) Bayaran Ex-Gratia berjumlah EURO 15 juta dan RM35 juta;
3) Bayaran kemajuan bagi Contract Price 1 akan dibuat secara 3 bulan sekali;
4) Bayaran kemajuan bagi Contract Price 2 akan dibuat berdasarkan jadual penghantaran yang telah dipersetujui;
5) Bayaran kemajuan bagi Contract Price 3 akan dibuat berdasarkan jadual penghantaran yang telah dipersetujui.


Status pembayaran semasa adalah seperti berikut:


1) Bayaran pendahuluan dalam bahagian RM berjumlah RM79,802,819 juta telah selesai dibayar pada tahun 2010 manakala bayaran dalam bahagian EURO sejumlah EURO 28,950,020 juta masih tertunggak.
2) Bayaran Ex-Gratia berjumlah EURO 15 juta dan RM35 juta telah selesai dibayar pada tahun 2010 dan juga 2011.
3) Manakala baki bayaran kemajuan bagi CP1,CP2 dan CP3 pada tahun 2011 pula masih tertunggak dan pembayaran ‘akan dibuat berdasarkan jadual pembayaran yang telah ditetapkan.

Disamping itu, skop kerja lain yang perlu dibuat adalah seperti berikut:
1) PembekaIan serta penyelenggaraan Base Outfitting Equipment (BOE);
2) Pembekalan dan penyelenggaraan safety conditioning facifitieg, 3) Pembekalan alatganti insuran (insurance items);
4) Penyelenggaraan dan pembaikan peringkat depot (Depot Level Maitenance-DLM) termasuk pembekalan alat ganti;
5) Penyelenggaraan peralatan umbilicatservices,
6) Kajian skop dan keperluan alatganti untuk refit pertama kapal selam.

Pecahan nilai Kontrak adalah seperti berikut:


NILAI KONTRAK
EURO RM
CONTACT PRICE 1 135,580,483
433,360,626
Submarine ISS,
Facilities
Operation and Maintenance
CONTACT PRICE 2 51,012,000
Insurance Item and Long Lead
Item Spare
Parts

CONTACT PRICE 3 6,407,517 98,639,374
Base Outfitting Equipment, Yard
and Conditioning Facilities


JUMLAH KONTRAK (RM) RM 1,361,900,000.00
KOMITMEN SETAHUN RM 226,983,333.33

Pecahan peruntukan tambahan yang dipohon kepada Kementerian Kewangan:

1) Bayaran pendahuluan dalam bahagian EURO sejumlah EURO 28,950,020 juta (RM144,750,100 juta) yang sepatutnya dibayar pada tahun 2010.
2) Bayaran kemaiuan bagi komitmen Kontrak tahun 2011 beriumlah RM271,961,386 juta.
Jumlah besar peruntukan yang dipohon adalah berjumlah RM417 iuta


Jawapan daripada Kementerian Pertahanan kita yakini akan terus dimanipulasikan oleh pembangkang walaupun pembelian kapal selama Scorpene ini telah lama dilaksanakan dan pembangkang berkeyakinan isu pembelian ini mampu dijadikan modal kempen untuk meraih sokongan politik terhadap pakatan mereka.

BONUS AKHIR TAHUN INI UNTUK KAKI TANGAN KERAJAAN

Nampak gayanya PM kita DS Najib Razak akan bagi bonus lah......Apa tidaknya.....sejak dua menjak ini PM telah banyak kali merangsang ekonomi dengan pelbagai cara,

Tahun lepas pakej pembelajaran peringkat Sarjana dan Kedoktoran. Membantu sekolah-sekolah SRJK/SMJK  T dan C membina bangunan baru.

Tadi PM telah memperuntukkan 11 juta ringgit kepada 7 buah SRJK Cina di Kedah. Trend sepanjang tahun ini mencerahkan harapan kakitangan untuk mendapat bonus.

Bonus ini semenangnya baik kerana ia dapat merangsang ekonomi negara. Tun Mahathir berkata, jika wang yang bernilai seringgit disimpan bawah tilam ia tidak akan memberi apa-apa pulangan. Jika terbakar lagi rugi besar.

Sekiranya wang seringgit dibelanjakan semua orang akan mendapat faedah. (Tak payah ulas panjang-panjang, semua orang sudah faham).

TM sudah bertemu dengan ramai orang sebulan dua ini, dan semua mengharapkan  DS Najib yang pemurah agar dapat mengembirakan kakitangan seperti mana yang dilakukan oleh Tun Mahathir sebelum ini.

Tak guna jika wang 4 atau 5 billion disimpan dalam peti besi jika tidak dicairkan.

ISU ANUGERAH IBRAHIM ALI DAN VC UITM

UiTM membuka pencalonan bagi Anugerah Ibrahim Ali kepada pelajar yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu.

Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak) UiTM memuatkan butiran terperinci anugerah berkenaan yang menawarkan RM5,000 yang ditaja oleh presiden PERKASA itu sendiri di laman webnya.

Selain mesti mempunyai prisip yang jelas dan konsisten, pelajar UiTM yang layak memohon juga mesti mematuhi empat kriteria.
Antaranya membantu merangsang pelajar bagi mengikuti program dan aktiviti berkaitan dengan peningkatan maruah dan martabat bangsa pelajar.

Kriteria lain adalah:

• Menjadi pemimpin persatuan yang berdaftar dengan Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni seperti persatuan kebudayaan, kesenian Melayu atau persatuan kebangsaan lain yang dianggap cemerlang dan berkesan di dalam atau di luar kampus
• Menjadi pemimpin atau jawatankuasa yang memperjuangkan bangsa dan budaya di luar kampus seperti GPMS, ABIM, PERKASA, GAPENA.
• Mendapat pengiktirafan dari badan-badan di luar UiTM

Idea anugerah ini datang daripada Ibrahim sendiri pada forum perpaduan yang dianjurkan oleh Impak pada 17 Oktober tahun lalu dan dibuka kepada pelajar wanita dan lelaki UiTM. Setiap satu bernilai RM2,500.

Mereka mesti memperolehi CGPA sekurang-kurangnya 3.0, tiada tindakan tatatertib atau kesalahan jenayah atau diisytiharkan muflis semasa tempoh pengajian.

Dato Ibrahim Ali, yang juga ahli parlimen Bebas Pasir Mas adalah bekas pelajar UiTM.


BERSAMBUNG/.....

Jom gelak besar dengan mimpi PAS PIS PUS nak tawan 2/3 kerusi parlimen

With a view to anticipating the concerns and questions that are bound to arise at the next General election, we took the opportunity to discuss some of the pressing issues in Malaysian politics today with Dr. Dzulkefly Ahmad of PAS, during a joint discussion forum on ‘Liberty and Democracy’ organised by the Islamic Renaissance Front (IRF) at the International Institute for Islamic Thought and Civilisation (ISTAC) in Kuala Lumpur, July 24, 2011.

Munafik alaf baru


L-R: Dr Ahmad Farouk Musa of IRF, Farish, and Dzulkefly
Dr Dzulkefly Ahmad received his doctorate in toxicology (the study of the effects of chemicals on living organisms) from Imperial College, London and rose to become one of the heads of the PAS research and analysis bureau.

At the elections of March 2008 he won his seat in Selangor and has since served as a PAS parliamentarian, as part of the ruling Pakatan Rakyat coalition state government of Selangor. The discussion below took place during the dialogue session organised by the IRF.

Q. The question of whether political Islam is compatible with democracy and liberty is, in my opinion, a question that is intended to establish the subject-position of the enunciator and respondent. One might as well ask if Socialism is compatible with democracy etc., and this doesn’t really get us very far. I suppose what people are really interested in knowing now – with the Malaysian elections looming over the horizon – is what sort of government are we to expect if PAS does come to power as part of a Pakatan Rakyat government? How will PAS adjust to power after being out of power – on the Federal level – for more than half a century?

Dr. Dzulkefly: The kind of modality you are asking me to describe is difficult for me to give at the moment, for as you note, we have never come to power on the Federal government level. Yes, I understand the concerns of scholars and even the public when they ask: what will PAS do when it comes to power? Will you legislate this law, that law? Will you ban this, ban that? But please excuse me if I say that these questions are unfair.
For a start, I ask you to look at our (PAS’s) record of governance in Kelantan, where we have been in power for more than 20 years. Despite the fact that Kelantan is overwhelmingly Malay-Muslim, we have never legislated any laws that were contrary to the needs and interests of the non-Muslim community.
As you know, there is religious freedom in Kelantan and that has never been the issue. And beyond Kelantan, please look at our record recently since 2008 in Kedah and Selangor too. Note that even when the ‘Allah’ word controversy came up, PAS took the stand that it was perfectly all right for Bumiputera Christians to use the word ‘Allah’ in the Bahasa Malaysia bibles.
We took this stand not to win votes, because it actually cost us some Malay-Muslim support. But we took this stand because it was the correct Islamic stand to take, for as you know nowhere in Islam does it say that the word Allah can only be used by Muslims. Our adversaries in UMNO even condemned us for ‘betraying Islam’, but we did not budge and we have not budged until now, because that is the correct stand to take.
Kebajikan? Kerusi pun tak mampu sedia
But PAS is pragmatic and realistic. As you noted, we are now poised to – perhaps – come to power, but in such a situation it would be in a three-party Pakatan Rakyat coalition. That is the first check-and-balance itself, for it means that whatever stand we take, it has to be agreed with the other two parties as well.
Secondly, it would be political suicide for PAS to think we can come to power as a national party alone. It cannot, and will not happen. Malaysia is a plural country with a Muslim- non-Muslim ratio of 60:40. There is no way that PAS can win power without non-Malay and non-Muslim support. So our view of the Malaysian state and society has to be a nuanced one too. We (PAS) are not asking for much from the electorate: just give us a chance – as part of the Pakatan Rakyat PR – and let us show that we can govern better, better for everyone.

Q. Well on that note, how does PAS see the state as an institution or instrument then? I ask this because how political parties view the state and society invariably determines how they use the state and treat society as well. For instance, if you see society as a ‘garden’, then perhaps the state will be used to tend that garden and let it grow. But if you see society as a ‘wilderness’, then perhaps there will be the temptation to use the state to ‘domesticate’, control or even police that wilderness. So how do the ideologues of PAS see the state?

Dr. Dzul: Well, we are not deconstructivists for a start. By this I mean that we do not seek to simply deconstruct the state and re-assemble it in our image. I say there because I know that there is always the fear that whenever Islamists come to power, they will simply dismantle everything about the state and reconstruct it to make it Islamically-compliant.
For the reasons I’ve stated earlier, this cannot be done. Remember: PAS cannot come to power alone, but only as part of a coalition. And remember that PAS will only contest around 60-64 seats, and even if it were to win all of them it would still not be enough to win power and govern alone. That cannot happen, we must work as part of the PR coalition. Even then any reform measures we introduce will have to take into account the plural nature of Malaysian society.

Q. And this, you assure us, will only be done via a democratic process that PAS is now categorically committed to?

Mangsa Anwar
Dr. Dzul: Yes, yes. I categorically classify myself as an Islamist democrat, as do many of the leaders of PAS in the present line-up. You must remember that many of us (PAS leaders) have been exposed to these ideas and the works of (Rachid) Ghannouchi, (Yusuf) Qaradawi, (Tariq) Ramadan, et al. since the 1970s. I myself studied with and under (Rachid) Ghannouchi during my own days as a scholar in the United Kingdom. And the evolution of what we call democratic Islamism goes back to that era of new progressive and pragmatic thinking, where we deconstructed and superseded the old Islamic state model.

We (in PAS) are committed to full democracy, not some half-and-half democratic compromise. This includes, as Ghannouchi insists, the possibility of us being elected to power and also being voted out of power if we do not perform and govern well. It has to be like that, and we cannot use democracy as a tool just to get to power, and then discard democracy when we have attained power. This is the fear that many people have about political Islam, and I understand where that fear is coming from. But again, I refer you to our record of governing the state of Kelantan, which we won, then lost, then won again. We have always played by the rules of the democratic game and remained within the limits of constitutionalism.

Riak
Q. But unfortunately there are also many counter-examples of that not having been the case, and Islamists who on the one hand use the democratic process and then also use religious authority to seal their power. We have seen this in Pakistan, Sudan and other countries. How do you respond to that?

Dr. Dzul: Like I said, the fear is understandable, but this is Malaysia’s PAS we are talking about; and our record shows we have not done that. We will not and should not use the word of God to impose our will on the public; and again the Malaysian public is a mixed, plural public too.
Yes, we are Islamists, and we do not apologise for that. But we can only realise our Islamic vision in Malaysia by going through a democratic process that abides also by the rule of law. What I am talking about here is the rule of law, of due process, and of separation of powers – that is the framework of any working democracy.

The separation of powers is particularly important for me, for we need to put our trust in the people, and the institutions of the state whose integrity we need to restore. You see, I am also worried about the abuse of power and that can also happen in a religious-political system; so we need to have separation of powers to keep political power in check.

Q. And you will maintain this commitment to democracy under whatever circumstances?

Dr. Dzul: Yes, under whatever circumstances. Even when PAS lost elections and lost power, we have always remained within the constitution. We have never done anything extra-constitutional, never engaged in violence.
We remain committed to the modalities of democratic elections and even prior to the last elections (on 8 March 2008) I and several PAS leaders went to Europe to consult with our Islamist brothers and teachers, including (Rashid) Ghannouchi where we once again reiterated our commitment to the democratic system. When we took part in the 12th General elections of 2008, it was with consultation with our Islamist colleagues abroad as well, and that consensus remains.
As Ghannouchi, Qaradawi, et al have noted, politics (siyasah) is in the realm of faraghat (spaces), and as such there are no doctrinal or theological impediments or restrictions for us to enter that space. And so yes, we remain committed to the modalities of democratic elections.

Q. Critics of PAS often raise the concern over ‘Islamic extremism’ or ‘conservatism’ but I think this is a non-issue, frankly; because it is not political Islam that oppresses citizens, but rather the state. The state is the tool of power and governance, but also policing and control; and it is the state that will impact on the lives of citizens and shape the lives of citizens. PAS, it has to be said, did not invent laws like the Emergency Ordinance, the Sedition Act or the Internal Security Act, but has criticised the BN government for its use of these laws and the state apparatus as a tool of political control. But what will PAS do if it comes to power, and what will PAS do to these laws (ISA, EO, etc) in particular?

Sokong ada makna tuu
Dr. Dzul: Our stand on this is based on both theological and political arguments. Ibn Khaldun, the philosopher and social scientist, had warned against the accumulation of power in a small group of elites, or even an individual, and in the history of Islamic political though there has been a sustained criticism of the maximalisation of power. So we are wary of maximal state power, because as we all know and can see, it can be very dangerous and it can be abused too. Theologically the position we also take is that the maximalisation of state power means that the state supersedes God, and that is also dangerous; when the state has total power over citizens.
Islamic governance has to be based on trust – amanah – and this trust is one that places power in the hands of the state but only so that the state can empower people and make them complete human beings. The state has to therefore encourage the growth of people, of society, and that is what such repressive laws stand in the way of social development.
What we want to see is a minimalist state that frees society, frees the market, allows market forces to contribute back to society in order for there to be space for private capital, for the growth of the individual, for the freeing of the universities, where society can develop. Now let me state here that this is not an endorsement for a totally free market with no regulatory controls, but what I am talking about here is a sort of merchantalism where there is a bigger space for society to develop economically without too much state interference.

Q. But of course the immediate question is: Does this mean you are not going to interfere into the private domain of citizens?

Dr. Dzul: I suppose you are asking if we will do ‘moral policing’? The answer is no. No, because that is not the business of the state and unfortunately all the sort of moral policing we have seen in Malaysia is something PAS has never endorsed; and nor have the other non-political Ulama and religious scholars endorsed any of it.
Why? Because the private space of citizens is inviolable, and there are plenty of examples in Muslim history, even going back to the time of the Caliph Umar, when Muslims have been told again and again: The private space of citizens is not to be controlled. All the noted scholars of today, Ghannouchi, Qaradawi, Malaysia’s own former Mufti Ustaz Asri Zainal Abidin, agree with this: The state cannot penetrate into the private domain of the citizen, even for the sake of policing his/her morality which is private. That distinction between the state and the private sphere must be maintained, and the state should not be given such maximalist power.
So our Islamist politics can only operate in the public sphere, the public domain, and the role of the state is to regulate that public domain so that citizens’ liberty will be protected and enhanced, not diminished, for the sake of the overall public good.

Pas ditipu hidup-hidup oleh Anwar dan DApig
Q. And this mode of limited, or even minimalist, governance, is going to be your model? A transparent system?

Dr. Dzul: Yes, it has to be – which is why I emphasise the separation of powers and multiple checks-and-balances. Like I said, by virtue of being in the Pakatan Rakyat coalition we already have our first check, which comes from the other component parties.
People think that as soon as Islamists come to power they will ban everything, control everything, forbid everything. But like I said we are democratic constitutional Islamists. By binding ourselves to the democratic process we are exposed to due process and scrutiny: from our political partners, from the public, from the media. Also because we need to be careful of the ‘deep state’ where power is unseen and held in the hands of a few who are not accountable. This is what we need to avoid, and the only way to do it is to remain committed to the democratic system.

Q. Finally, a realpolitik question: It is perhaps an open secret that over the past few decades the Malaysian government has signed many MOUs, contracts and treaties with foreign governments on matters related to economics, trade, joint-security and joint-military training exercises, arms deals, development projects, etc. Malaysia has had to widen its market options to secure investments from multiple sources, and this has also meant that we have developed a very open, and therefore exposed, economy. Many of these dealings (particularly in areas such as security, intelligence-gathering, joint-defence, etc.) have not been made public, understandably.
How will a PAS/PR government deal with these agreements? Will you honour them? I am asking this only because during the election campaign of 2008 some opposition candidates had publicly questioned the wisdom of bilateral/multilateral economic deals Malaysia has made in the past. So would a PAS/PR government renege or re-negotiate certain agreements?

Dr. Dzul: PAS’s stand is part of the Pakatan’s, and for that I refer you to the Buku Jingga manifesto that we have issued. PAS is concerned about creating enabling conditions for there to be economic changes. So our PR programme is made up of ten points that has been laid out in the document, and the ten points deal with how we intend to reform the state and our economy.
Now note that three of the ten points deal with structural-institutional reform: We address matters like the Internal Security Act, the Official Secrets Act, and what has to be done to reform these instruments to have a more open and functioning democracy. But let me stress here that we want to see positive reform of the institutions of the state: We need these institutions, but what we want is a better, more accountable police force (PDRM), anti-corruption agency (MACC), human rights commission (Suhakam), etc.
Note also that seven of our ten points deal with economic reform: That is because PAS wants to see an end to the economic crisis this country is in. Thus our approach is one of political-economy.
(Prime Minister) Najib’s policies have led our economy to this state of fiscal deficit due to fund-priming and other practices that go back to the Mahathir era. Our economic model has been the same one, and it has led us to the present state of the weakened Malaysian economy.
We do not propose to continue the same policies of the BN, or to do it better. Yes of course we want growth and development, but we first need to address the concerns of 60 per cent of the population that is living on less than three thousand RM a month. We cannot simply keep up this cycle of consumption that has led us to the middle-income trap where there is now the real fear that the next generation of Malaysians will not even be able to own homes, have healthcare or any form of social welfare protection.
Furthermore we must address the question of the talent or brain drain, whereby now in Malaysia 60 per cent of the workforce has only basic SPM education. Talk of Negara Kebajikan means having to create that social security network whereby we can address the concerns of those who are caught in the middle income trap and to stop the outflow of human capital from the country, but this cannot be based on rhetoric or historical-legal reductionism into historical nostalgia.
So of course we are pragmatic. Your question suggests the worry that if PAS/PR comes to power we will simply ban everything. Will PAS close the alcohol factories in Shah Alam for instance? Of course we will not. Because economic pragmatism has to guide the policies of the Pakatan Rakyat as a whole. Things like beer factories are not the priority- the priorities have to be socio-economic equality first, for all citizens. So again when it comes to economic reform, we need to think of the Malaysian public as a whole.
In answer to your question: no, we will not wantonly cancel or renege of the economic deals that have been made before us, because the deals with other nation-states have to be respected. But though there is continuity, there must also be equity and national economic rebuilding.

Wakil Calon tertonggok dalam tempat mengundi tu tidur ka? Hampas punya Pas_sik, Pkrabak dan Dapig

Dari  SUNGAI RAPAT ONLINEIni Polling Agent Pembangkang yang tidak tahu buat kerjaRamai rakyat tidak tahu bahawa sistem yang diamalkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya sudah mencukupi bagi mengatasi samada masalah pengundi hantu atau warganegara asing atau warganegara yang berumur 100 tahun lebih ke atas.

Mari kita lihat prosedur yang telah diamalkan oleh SPR mengenai PACA (Polling Agent & Counting Agent)

Polling Agent (Ejen Tempat Undi) ialah orang yang mewakili setiap parti yang bertanding samada pembangkang atau pihak kerajaan untuk bertugas mengawasi tempat pembuangan undi bagi pihak calonnya.
Counting Agent (Ejen Kira Undi) ialah orang yang mewakili setiap parti yang bertanding untuk bertugas mengawasi semasa pengiraan undi dibuat.
PACA dikehendakki mengisi Borang A yang disediakan SPR dan dikembalikan kepada Ketua PACA 3 hari sebelum hari pengundian. Salinan Borang A hendaklah disimpan oleh setiap petugas PACA.
Ketua PACA dikehendakki membawa semua Borang A yang telah lengkap semasa hari pengundian.
Petugas PACA dikehendakki berpakaian kemas tanpa logo parti serta membawa MyKad, pensil/pen, pembaris, pemadam untuk tujuan mengawasi senarai nama-nama pengundi bukan tidur dalam tempat mengundi.

Apakah Tugas Polling Agent

• Petugas Polling Agent mengikut shif yang ditentukan bermula jam 7 pagi

Mereka akan pastikan semua tong undi kosong kemudian ditutup dengan lilin cair warna merah.
Semua kertas undi mempunyai nombor siri yang betul dan berturutan, tiada berulang, tidak licin, terutama dibahagian pangkah calon.

Mereka akan catatkan no. siri dan jumlah kertas undi.

Tandatangan Borang 13 setelah semua kertas undi telah diperiksa dan simpan 1 Salinan Borang 13 untuk simpanan.
Senarai nama mereka yang periksa dan gariskan
• Polling Agent akan dibekalkan salinan Buku Daftar Pemilih SPR yang terkini.
Apabila nama pengundi disebut berserta No. KP oleh Pegawai SPR, cari pada buku Daftar dan gariskan.

• Polling Agent akan pastikan umur dan bangsa pengundi adalah munasabah.
Contoh jika No KP 370110-05-2020 sepatutnya berumur 70 tahun tapi yang datang berumur 30 an, angkat tangan dan buat aduan pada Pegawai SPR supaya pengundi tadi disiasat. Atau jika namanya disebut Melayu tapi yang datang berketurunan bukan Melayu minta pegawai SPR sahkan.

• Tidak sesiapa pun di benarkan masuk dalam tempat mengundi kecuali Petugas SPR, polis bertugas, calon dan wakil calon yang bertanding sahaja.

• Yang berada di tempat mengundi adalah Petugas SPR, petugas parti lawan, pengundi tidak memakai baju atau lambang parti.

• Polling Agent tidak dibenarkan sekali-kali meninggalkan tempat mengundi terutamanya waktu akhir 4 ptg – 5 ptg walaupun keluar merokok sebentar.

• Jika mereka nak hendak keluar juga perlu hubungi Ketua PACA untuk diganti sementara.

• Apabila tamat tempoh mengundi petugas PACA akhir catatkan no siri yang telah digunakan dan no siri kertas undi yang tinggal. Kertas undi lebih akan dimasuk dalam sampul surat 1 dan ditutup. Kertas undi telah dikoyak akan dimasukkan dalam sampul surat 2 dan ditutup. Kedua-dua sampul 1 & 2 akan dimasuk dalam tong undi dan ditutup.

• PACA akan pastikan Borang 14 diisi, iaitu Jumlah kertas undi dikoyak dan jumlah kertas undi baki. Pastikan maklumat dalam Borang 14 dan Borang 13 sama.

• Jam 5 ptg – 6 ptg ialah waktu rehat. Polling Agent tidak dibenarkan meninggalkan tempat peti undi.
SPR akan beri cara menganggar Umur dari MyKad contoh Tahun semasa 2007
• Nombor MyKad bermula 0 umur antara 98 – 107 tahun
• Nombor MyKad bermula 1 umur antara 88 – 97 tahun
• Nombor MyKad bermula 2 umur antara 78 – 87 tahun
• Nombor MyKad bermula 3 umur antara 68 – 77 tahun
• Nombor MyKad bermula 4 umur antara 58 – 67 tahun
• Nombor MyKad bermula 5 umur antara 48 – 57 tahun
• Nombor MyKad bermula 6 umur antara 38 – 47 tahun
• Nombor MyKad bermula 7 umur antara 28 – 37 tahun
• Nombor MyKad bermula 8 umur antara 18 – 27 tahun
Setiap kali pilihanraya SPR akan bentangkan Nombor Mykad bermula contohnya 87, 88, 89, 90 dan seterusnya adalah tidak layak untuk mengundi pada tahun 2007 kerana berumur kurang 21 tahun.

Persoalannya sekarang:

1. Kenapa masih wujud lagi pengundi hantu, jika ada sudah semestinya polling agent pembangkang akan terus membantah.

2. Kenapa perlu ada pengundi berumur lebih daripada 100 tahun kerana polling agent pembangkang akan memastikan senarai nama dan no kad pengenalan

Apa yang boleh saya katakan di sini sistem yang diamalkan oleh SPR sebenarnya sudah lengkap dan memadai cuma polling Agent yang dilantik oleh pembangkang memang jenis tak tahu nak buat kerja atau tidur semasa proses pengundian dijalankan.

Kemudian bila kalah mereka terus menyalahkan kerajaan. Pembangkang sepatutnya Bersihkan dahulu Polling Agentnya sebelum membuat berbagai dakwaan yang tidak masuk akal.

Kita tunggu apakata Ambiga mengenai polling agent ini.

Surat untuk Datuk Paduka Marina Mahathir,

YAB PM sentiasa memikirkan keselamatan dan kesejahteraan rakyat, dan oleh kerana itulah pihak Kerajaan telah menawarkan kepada penganjur Bersih sebuah stadium untuk mereka berkumpul bagi menyatakan hasrat mereka.

Tambahan lagi, tugas harian YAB PM juga tidak terjejas sekalipun pihak Bersih tetap berdegil meneruskan tindakan biadap mereka sehingga menderhaka titah DYMM Yang Dipertuan Agong. Yang jelasnya, tindakan mereka tersebut langsung tidak menggugat YAB PM dan TPM dalam melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai pemimpin Negara pada hari tersebut.

Datuk Paduka keturuan bangsawan, tambahan lagi merupakan anak kepada seorang negarawan yang cukup besar jasanya kepada Negara tetapi alangkah sedihnya sikapnya berlawanan dengan sikap Datuk Paduka sendiri yang secara terang-terangan bersekongkol dengan pengkhianat dan pemusnah Negara. Tergamakkah Datuk Paduka sanggup memusnahkan segala usaha ayahanda Datuk Paduka selama ini?

Sedarkah Datuk Paduka betapa susahnya anggota keselamatan seperti polis yang bertungkus lumus siang dan malam menjaga keselamatan dan ketenteraman awam, walhalnya Datuk Paduka menikmati segala kemewahan selama ini hasil dari usaha mereka juga. Wajarkah Datuk Paduka bersama dengan petualang-petualang Negara ini? Tidak pernah terlintaskah hakikat ini dalam kotak fikiran Datuk Paduka?

Tapi jikalau sudah biasa hidup bermewah-mewahan di atas kerusi empuk dalam bilik berhawa dingin, bagaimana mungkin Datuk Paduka dapat merasai kesusahan rakyat? Ternyata Datuk Paduka bersikap hipokrit dan tidak berpijak di bumi yang nyata. Baru sekali menyertai demonstrasi haram (yang pernah dilakukan oleh golongan yang sama di atas sebab ingin menggulingkan kerajaan yang ditadbir oleh ayahanda Datuk Paduka sendiri) tidak bermakna Datuk Paduka telah menyelami jerih-jerih kehidupan rakyat marhaen seperti kami.

Penulisan Datuk Paduka bersifat keanak-anakan yang langsung tidak mencerminkan kematangan fikiran Datuk Paduka sebagai seorang yang terpelajar hasil daripada didikan ayahanda Datuk Paduka sendiri. Tindakan Datuk Paduka yang sering menyalahkan pihak Kerajaan seolah-olah Kerajaan bertindak zalim menutup hak rakyat untuk bersuara sama sekali. Tidak terfikirkah Datuk Paduka jika ada di antara peserta demonstrasi itu berniat jahat dan ingin mencetuskan huru-hara sepertimana penemuan senjata parang dan bom Molotov Cocktail dalam beg mereka yang terlibat?

Wajarkah kumpulan Bersih ini berhimpun di hadapan Hospital Tung Shin yang sekaligus akan membahayakan keselamatan dan nyawa pesakit-pesakit di hospital berkenaan? Apakah tempat yang seumpama itu menjadi benteng kepada kumpulan tersebut sehingga boleh mencetuskan provokasi agar pihak keselamatan dipersalahkan?

Datuk Paduka teruskanlah hidup bermewah dengan kedudukan sekarang, malahan kami rakyat bawahan tidak langsung iri hati di atas nikmat dan kemewahan yang dikecapi oleh Datuk Paduka sejak sekian lama. Tidurlah sepuas-puasnya sebagaimana Datuk Paduka tidur dalam pelukan jejaka Perancis dahulu. Teruskanlah dibuai mimpi indah dalam pelukan suami kedua Datuk Paduka sekarang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Punca kepada malapetaka ini adalah DAP

DAP konsisten untuk merosakkan sistem yang ada hari ini. Apa yang menjadi target mereka untuk terus kekal berkuasa dengan memainkan isu-isu perkauman dan lantang menyerang institusi kerajaan yang telah terbina sedia ada.

Antara yang menjadi sasaran ialah Polis dan juga SPRM. Ini fact yang tak boleh lari dan disangkal. Seperti mana PAS yang konsisten menyerang aset kerajaan seperti Felda dan sebelum ini aset sistem pertahanan turut juga dipersoal oleh DAP.

Kengganan DAP menerima keputusan Suruhanjaya siasatan kematian Teoh Beng Hock adalah tindakan terbaru DAP untuk menyerang insititusi kerajaan. Sebelum ini, depa yang beriya-iya mendesak kerajaan supaya diwujudkan inkues dan suruhanjaya tetapi setelah kerajaan mengumumkan keputusan depa enggan menerima.

Yang menjadi persoalan apakah jika keputusan itu memihak kepada DAP dengan menjatuhkan hukuman terhadap salahlaku pegawai soal siasat SPRM akan memuaskan hati keluaga mendiang?

DAP sedar eksploitasi kematian Teoh BH adalah kesempatan politik untuk DAP mencipta sejarah tersendiri. Peluang seumur hidup untuk berkuasa penuh dalam sejarah moden negara.

Rakyat ketika ini dimomokkan dengan persepsi bahawa Teoh BH telah dibunuh ketika disoal siasat tetapi disatu sudut logik itu tidak boleh diterima memandangkan Teoh BH adalah saksi penting terhadap salah laku pemimpin DAP.

Keinginan DAP dilihat sampai kemuncak apabila ditubuhkan inkues dan suruhanjaya dengan konsistensi pemimpin DAP mencanang kepada umum bahawa Teoh BH telah dibunuh dan bukan membunuh diri bagi menyelamatkan maruah suci DAP menjadi pentadbir yang baik.

Dengan label suruhanjaya yang berstatus DIRAJA mungkin menonjolkan prestij terhadap siasatan setelah bukti-bukti yang dibawa peguam menjurus kepada salah laku pegawai SPRM.

Apa sebenarnya yang berlaku sehingga isu asas yang diperdebatkan telah hilang dan sengaja dilupakan. Isu asas yang membawa kepada Teoh BH kepada bilik soal siasatan SPRM.

Jika tidak kerana bukti dan laporan rasuah yang membabitkan Ean Yong Hian Wah, mana mungkin Teoh BH dibawa untuk diambil keterangan. Ini isu asas yang mahu dilupakan DAP bagi menyorok salah laku pemimpinnya.

Rakyat perlu faham kronologi membawa kepada Teoh BH ke pejabat SPRM untuk diambil keterangan. Baiklah jika benar sekali pun prosedur siasatan yang aggresif dan penderaan mental yang keterlaluan, itu adalah perkara biasa bagi badan pelaksana undang-undang untuk mendapatkan maklumat yang dikehendaki.

Jika tidak melakukan kesalahan mengapa perlu takut dan gentar.

Tak mungkin, badan enforcement diseluruh dunia mengguna pakai kaedah 'berlembut' dalam mendapatkan maklumat. Badan terhebat perisikan dan pelaksana undang-undang di US pasti ketawa jika Malaysia masih primitif kaedah siasatan.

Teoh BH telah menamatkan riwayat hidupnya bagi menyelamatkan DAP atas salahlaku rasuah. Itulah keputusan penting dan 'suci' untuk dikenang sebagai hero yang tidak didendang.