Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2017

Apakah Pas berada dalam keresahan?

Pas tidak perlu gentar dan gundah gulana seandainya Adun Pas di Selangor menyertai Pkr, Pan atau Dap.Pas dikatakan Parti Politik yang terkuat ketika ini. Setiap hari ribuan anak muda mengisi borang keahlian Pas.Maka Pas boleh lah mendabik dada dan menempelak Pkr dengan istilah mengutip sampah sarap dari team terbuang Pas.Apa perlu dikesalkan apa perlu merintih dan menggelupur? Teringat kisah sewaktu Pas bersama Umno dalam Barisan Nasional dahulu. Ketika itu atas usaha dan inisiatif Tun Abdul Razak maka bergandingan lah dua musuh ketat ke dalam BN. Namun Pas tidak setia dalam diam masuk ke kem UMNO dan mengajak mereka meninggalkan Umno untuk menyertai Pas.Dalam istilah mudah Pas tikam belakang. Maka ramai lah peneroka Felda yang setia kepada Umno mula membenci dan memusuhi Umno yang memberikan mereka ruang dan peluang untuk keluar dari kepompong kemiskinan. Peneroka mula bersikap sombong dan takbur.  Pernah diceritakan kisah peneroka membakar wang kertas seringgit untuk mencari duit sy…

HUTANG ISI RUMAH SUSUT, PENDAPATAN MENINGKAT

Hutang isi rumah Malaysia susut berdasarkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara (#KDNK) yang mengatasi pertumbuhan hutang pada September 2017 sekaligus menunjukkan peningkatan ekonomi pada tahun ini.
Pada akhir September 2017, pertumbuhan KDNK adalah 5.9% mengatasi pertumbuhan hutang pada 4.9%. Ini bermakna rakyat mempunyai lebih banyak pendapatan boleh guna untuk membayar pinjaman.
Ini adalah hasil bukan sahaja dari peningkatan ekonomi Malaysia tetapi juga pasaran tenaga kerja yang baik serta gaji minimum ditetapkan meningkat tahun depan, selain kadar pengangguran rendah pada 3.4% setakat Oktober 2017.
Menteri Komunikasi dan Multimedia Salleh Said Keruak berkata pertumbuhan ekonomi negara bukanlah sekadar perangkaan malah diperakui oleh institusi kewangan antarabangsa dan kebanyakan firma penyelidikan global.
Bagaimanapun kerajaan menyedari keperluan untuk membantu khususnya kumpulan berpendapatan rendah dan telah melaksanakan pelbagai dasar seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (#BR1M).
Nota ka…

Perihal AGM PPBM

Seantero dunia menyaksikan persembahan drama PPBM yang mengadakan AGM kali pertama mereka secara terbuka pada awalnya di Shah Alam kelmarin.

Sebelum ini PPBM mendakwa bahawa mereka telah berjaya melaksanakan AGM mereka tetapi tidak diterima oleh ROS kerana kehadirannya cuma 12 orang. 
Mahu atau tidak PBBM terpaksa akur dengan arahan ROS untuk mengadakan semula buat kali kedua. 
Tahniah diucapkan kepada PPBM. Pun begitu masih tercalar dengan kejanggalan yang dipertontonkan kepada khalayak. 
Hanya melalui media cetak dan elektronik kita dapat juga mengikuti perkembangan semasa AGM mereka. 
Awal awal lagi sudah nampak keganjilan nya apabila bukan presiden memulakan ucapan dan kemudiannya barulah ruang diberikan kepada Presiden parti.
Lebih melucukan apabila Presiden mahu Penasihat parti PBBM iaitu Mahathir dilantik oleh PAKATAN untuk menjadi perdana menteri Malaysia selepas pakatan mencapai kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang. 
Sebenarnya tindakan dan kenyataan  Muhyiddin itu…

Malaysia bankrap atau Mahathir bankrap?

Bikin projek ECRL kos RM55b boleh bankrapkan negara sehingga tergadai kepada negara China.
Tapi, kerajaan hilang pendapatan RM40b tahun 2016 sahaja kerana harga minyak dunia jatuh tidak bankrapkan negara ke?
Bikin projek MRT1 kos RM21b, MRT2 kos RM32b, projek tambahan LRT1 dan LRT kos RM10b, LRT3 kos RM9b, Lebuhraya Pan Borneo RM27b tak bankrapkan negara?
Apakah keistemewaan projek ECRL yang hanya projek ini sahaja akan bankrapkan negara sehingga digadai kepada China?
Pendapatan kerajaan Malaysia pada tahun 2018 sahaja ialah RM239.9b, pendapatan Petronas RM250b, rizab Forex kita RM431 billion.
Dana KWSP pula RM770b, PNB - RM296b, Khazanah - RM146.b.
Dulu, Mahahtir lesapkan RM31.5b (sama dgn RM100b wang sekarang) duit BNM dalam masa 2-3 tahun sahaja tapi negara pun tak tergadai kepada siapa pun.
Bagaimana pula RM55b untuk ECRL yang perlu dibayar secara ansuran selama 20 tahun akan bankrapkan negara?
Tumpang tanya sikit. Saja nak tahu.
LSS.

Nisbah Hutang-KDNK (Debt-to-GDP ratio) Malaysia.

Pihak Tun Mahathir dan pembangkang sering mengkritik kerajaan pimpinan Dato Sri' Najib Tun Razak bahawa hutang kerajaan kini terlalu tinggi sehingga negara mahu muflis.
Tetapi, hutang mesti dilihat berbanding pendapatan tahunan. 
Sebagai contoh, individu yang berhutang RM22,000 tetapi pendapatan tahunan hanya RM20,000 berada di tahap yang kurang selamat berbanding dengan individu yang hutang RM50,000 tetapi pendapatan dia RM100,000 setahun - walaupun seimbas pandang,individu kedua yang hutang RM50,000 memiliki 2 1/2 kali ganda hutang berbanding individu pertama.
Semasa Tun Mahathir mula menjadi Perdana Menteri, nisbah hutang-KDNK hanya 44%. Cuma 5 tahun beliau memerintah, nisbah ini sudah naik sehngga 103.4%.
Pada akhir suku ke-3 2017, nisbah hutang-KDNKK jatuh ke 50.7%.
Yang perlu tanya kepada penyokong Mahathir ialah: Jikalau Malaysia tak muflis pada tahap 103.4%, bagaimana pula kita akan muflis pada tahap 50.7%?
Eric See-To. ---- http://img.astroawani.com/2016-09/71473331762_freesize.j…

Ustaz kata Mc donald tidak halal

Seorang pengguna Facebook menggunakan gelaran “ustaz” yang mempersoalkan status halal makanan dijual McDonald’s enggan menarik balik tuduhannya, sambil berkata beliau tidak gentar dengan siasatan polis.“Tak ada masalah langsung. Boleh tangkap, masuk penjara. Kita mempertahankan benda. Di sebaliknya ada satu perjuangan. Perjuangannya adalah perjuangan akidah. (Ia) adalah benda yang saya nak sampaikan,” kata Rasyiq Alwi, yang menggunakan nama Facebook “Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary”, ketika dihubungi FMT.Ia susulan gergasi makanan segera itu membuat laporan polis dan mengancam tindakan mahkamah terhadap Rasyiq yang menggesa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menilai semula status halal McDonald’s.Rasyiq berkata beliau hanya mempersoalkan siapa yang mengurus bekalan makanan McDonald’s.Menurutnya, syarikat itu perlu mendedahkan anutan agama pembekalnya, di samping status daftar pembekal itu dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau tidak.“Mengikut semakan kita pada laman rasmi ha…

FOUR (4) PROTON DEALERS UPGRADED TO 3S & 4S CENTRES

Subang Jaya, 29December 2017 – PROTON today held the signing ceremony of the first batch of Dealers Network Upgrade agreement at the PROTON Centre of Excellence. The ceremony was held between PROTON and four (4) dealers to commemorate the upgrading of their outlets to 3S and 4S centres respectively. The agreements were signed between Abdul Rashid Musa, Vice President, Sales & Marketing, PROTON, with Azry Ibrahim, Director of Baiduri Auto Sdn Bhd, Lee Chee Hong, Managing Director of Bunga Raya Auto Credit Sdn Bhd, Andrew Quek Tze Kean, Director of Setia Gemilang Auto Sdn Bhd and Dato' Sri Tee Boon Kee, Director of Vantage Speed Sdn Bhd.Also present to grace the occasion were Chief Executive Officer of PROTON, Dr Li Chunrong and Deputy Chief Executive Officer of PROTON, Dato' Radzaif Mohamed as well as senior management members of PROTON.PROTON is excited that four dealers have taken up the business proposal offered by PROTON, and are encouraging others to consider the same.…

JAWAPAN RINGKAS LOKMAN ADAM KEPADA MANIFESTO MEMBENTERAS NAJIS RASUAH OLEH PAKATAN HARAPAN

Saya hampir hendak tergelak membaca 5 teras manifesto Pakatan Harapan “Bersihkan Malaysia Dari Najis Rasuah” yang dilancarkan di Parlimen baru-baru ini.  Agak melucukan kerana ianya dilancarkan oleh Tun Mahathir dan Pimpinan Pakatan Harapan yang tidak ubah seperti Manifesto Penyamun Berjanji Hendak Membersihkan Malaysia dari Penyamun.  Betulkan saya kalau saya silap :-1. Kalau Pakatan menang PRU14, Tun M akan dinobatkan menjadi Perdana Menteri.  Bukankah ketika Tun M menjadi Perdana Menteri beliau terkenal dengan Dasar Anak Didahulukan, Kroni Diutamakan.  Pernahkan Tun M jelaskan macamana anak-anaknya boleh jadi billionaire sekelip mata semasa zaman beliau menjadi PM. Tengok sahaja gambar rumah anak-anaknya yang ditularkan oleh netizen di media sosial. Ini belum lagi mengambil kira gambar kemewahan yang dipamirkan oleh cucu-cucunyq di instagram.  Umum juga tahu kenapa Tun M beria sangat membelasah Dato’ Sri Najib bila satu persatu kroninya sudah tidak boleh cari makan apabila IPP mer…

Kroni tok wan juga yang buat hal

The two owners of Synergy Promenade, the company alleged to have grabbed the RM270mil land from FELDA via the Felda Investment Corp (FIC), are Noraini Soltan and her younger brother Rahman Soltan.
Noraini Soltan is a well-known entrepreneur  who got funded and trained by PNB to start a plastics company called Spiro Plastics in 1992 during the time when Tun Ismail Mohd Ali was the chairman of PNB. Tun ismail Ali is the brother-in-law of Tun Mahathir.
With PNB's assistance, the company had grown over the yeas making Noraini well known as a Proton Vendor.
In fact, she often takes the role of organizing chairman of several of Proton Vendor Association (PVA) events: http://protonvendors.com/html/news_events_details.aspx?NID=MlTIerxzjfSn4HQUF1TZKg==&GPID=PsO7gq8Qk7IcD9g1KsiCvA==&PID=kNO%20AF1TGEuZh3EzBIUPWw==
Mahathir is close to the PVA and frequently addresses the association. https://www.thestar.com.my/news/nation/2010/12/10/dr-m-tells-proton-vendors-to-produce-components-for-elec…

Isu Tanah Felda Bukan Main Bising, DAP Nak “Lelong” Pulau, Apa Komen?

Dalam Pakatan rancak menjadikan isu penjualan tanah Felda di Jalan Semarak baru-baru ini ramai yang tidak tahu bahawa tiga buah pulau buatan yang bakal dibina di Permatang Damar Laut, Pulau Pinang akan "dilelong" bagi membiayai usaha Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) sebanyak RM27 bilion oleh kerajaan negeri, 

Projek berkenaan – Penang South Reclamation (PSR) adalah satu usaha kerajaan pembangkang Pakatan Harapan untuk menambak tiga buah pulau berukuran 930 hektar, 445 hektar dan 323 hektar di perairan Teluk Kumbar dan Gertak Sanggul.
Banyak pihak yakin, pulau-pulau ini akan dijual kepada pihak asing, tambahan pula DAP sering mendakwa Malaysia sebuah negara gagal dan hampir bankrap – takkan rakyat dalam negeri hampir bankrap ada duit nak beli pulau?
Demi menjustifikasikan tindakannya untuk "melelong" pulau-pulau ini nanti, DAP mendakwa projek ini boleh menyelesaikan masalah trafik yang semakin teruk di negeri tersebut, janjinya sudah mereka dendangkan sejak…

Dr Mahathir jiwa kacau ker?

Petronas lapor mereka ada wang tunai RM129 bilion.
Kalau kerajaan mahu bina dan milik bangunan Exchange 106 tentutlah bukan hal yang sukar. Cuma arahkan Petronas keluarkan duit sahaja - seperti yang berlaku apabila membina KLCC.
Tetapi kalau buat begini, tiada satu sen duit asing yang akan mengalir masuk ke Malaysia. Petronas juga berhak untuk menggunakan wang mereka untuk membangunkan core business mereka tanpa diambil dan digunakan untuk tujuan yang tiada kaitan dengan mereka seperti dahulu.
Walaupun bangunan Exchange 106 yang akan lebih tinggi dari KLCC dimilik oleh pelabur asing dari Indonesia, projek ini juga banyak menyumbang kepada kegiatan ekonomi dan menwujudkan peluan pekerjaan kepada rakyat Malaysia.
Bangunan PNB 118 yang akan jauh lebih tinggi dari Exchange 106 dan KLCC juga sedang rancak dibangunkan. Bangunan ini yang akan menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan di ASEAN ialah 100% milik Malaysia melalui PNB.
Kalau hanya setakat mahu bangunan yang tertinggi di Malaysia, tia…

#BERSYUKURLAH_DILAHIRKAN_SEBAGAI_WARGA_MALAYSIA

Saya terbaca berita seperti gambar di bawah usai solat Subuh di masjid pagi tadi. Setelah membacanya saya cukup sayu dan terus sujud syukur memikirkan tentang nikmat yang Allah kurniakan kepada rakyat Malaysia. Berita ini mengisahkan tentang bagaimana seorang warga Malaysia telah mengalami renjatan jantung (cardiac arrest) ketika berada di Los Angeles, Amerika Syarikat awal bulan ini. Beliau hadir ke sana bagi menziarahi anaknya yang belajar di sana. Beliau amat beruntung kerana hospital terdekat hanya 2.5 minit saja jaraknya dari tempat jantung beliau terhenti. Jadi  dalam tempoh 5 minit beliau telah dibawa ke hospital dan diberikan rawatan intensif. Akhirnya setelah 5 hari dirawat (termasuk rawatan therapeutic hypothermia), pesakit telah dibenarkan keluar dengan keadaan tiada kecacatan otak!Kes ini, terserlah kehebatan rawatan pasca renjatan jantung US.
Ia mampu dicapai kerana pesakit segera diberi bantuan. Jarak hospital yang kebetulan begitu dekat dan juga bantuan CPR dan akses k…

ISU RASUAH AZMIN ALI : SETIAUSAHA POLITIK MB SHUHAIMI SHAFIEI TERGUGAT SETELAH AZWAN ALI MENYERAHKAN BUKTI KEPADA SPRM?

Baru-baru ini Azwan yang muncul di SPRM dengan membawa 'bukti' mengenai penyelewengan, salah laku dan kehidupan mewah melampau dikatakan ada kaitan dengan abangnya Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.
Bukti-bukti tersebut telah lama disimpan oleh Azwan sejak awal penglibatan dalam dunia seni sekitar 30 tahun lalu.
Dokumen-dokumen itu telah diserahkan oleh Azwan kepada Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Datuk Seri Azam Baki untuk di siasat dan membawa Azmin Ali ke muka pengadilan atas dakwaan rasuah.
Dalam pada itu, Setiausaha Azmin iaitu Suhaimi Shafiei turut mendakwa bahawa Azwan Ali telah berlakon untuk membongkarkan isu rasuah MB Selangor.
Apakah Suhaimi Shafiei sebenarnya melemparkan dakwaan tersebut kerana takut kehilangan pekerjaan selepas Azmin ditangkap SPRM nanti?
Atau cuba mengelirukan rakyat tentang apa sebenarnya telah berlaku?
Sekiranya Azmin Ali tidak bersalah,beliau akan di bebaskan daripada dakwaan tersebut. Namun begitu, apabila Setiausaha beliau menunjukan sikap "t…

Zahid Mat Arip buat lawak bodoh

Zahid kelepet makan nasi bungkus sudah lupa masa susah. Kini sudah kaya duit berjuta dan DATO bergelar.  
Dulu mursyidul am Tibai. (Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim). Kini dia mahu Anwar dibebaskan daripada penjara kerana dosanya sudah diampunkan bila Zahid join Tok wan dalam PH. 
Zahid orang kanan kiri depan belakang TS Isa Samad terlibat dalam kes rasuah pembelian hotel Merdeka Palace di Bandaraya Kuching Sarawak. Kalau terlepas boleh kaya macam bekas bekas ahli PKR. 
Kini dia buat lawak kononnya Gov sengaja buat cerita Felda untuk tutup kes 1MDB.
Kenapa buat lawah wahai bekas mursyidul am tibai? Takut masuk Sungai Buloh ka?  ==========teruskan bacaan ======
Today, there was an article with the headline "Felda scandal being used to divert attention from 1MDB, says Isa Samad's former aide".
It tickles me that the person making that statement is Zahid Mat Arip who is now a PRIBUMI party Committee member. 
He is also the person who was arrested and remanded by SPRM for his ro…

Apakah cerita Pas Selangor ini benar?

Kisah Adun PAS nak lompat parti bukanlah cerita dongeng, tapi ini kisah benar, riwayatnya sahih.Yang pasti, 6 orang telah pergi mengadap Pakchik Hashim Jasin untuk meluahkan perasaan mereka, bahawa semua calon PAS akan kalah kalau bertanding sendiri... Nak tak nak, untuk meneruskan survival politik mereka, tidak ada pilihan selain masuk parti lain.... Mereka tak boleh hidup dengan PAS lagi.Harapan mereka agar Pakchik Hashim dapat menyampaikan suara hati mereka Adun PAS Selangor kepada Pakchik Hadi, Presiden PAS.Enam Adun yang hampir pasti akan keluar PAS ialah Iskandar Samad (Chempaka), Khairudin Othman (Paya Jaras), Dr Shafie Ngah (Bangi), Dr Halimah Ali (Selat Kelang), Hasbullah Ridzwan (Gombak Setia) dan Dr Rani Osman (Meru). Tiga daripadanya dikhabarkan lebih berminat nak masuk Amanah, iaitu Dr Rani, Dr Halimah dan Khairuddin; manakala tiga lagi akan masuk PKR, iaitu Hasbullah, Dr Shafie dan iskandar...... Walau bagaimana pun, kesemua enam-enam itu telah dikepung oleh Azmin, untuk…

Yakin lah FELDA akan dapat semula hartanya

There is little to fear that FELDA won't get back its land.Multiple caveats have already been lodged. The PM wants the land to be taken back.  FELDA themselves have already been made. Lawyers and the AG have already been consulted by FELDA months before.The land is still there. No one "stole the land" and hide in cupboard or brought it overseas.The Govt controls the land authority that will prevent any further transfers for the developers.The Govt controls City Hall which will give all the development approvals or rescind any development approvals for the land.FELDA has all the paperwork and proof that no money was paid for that land, and if need be, go to civil courts to take back the land.The land is still classified as institutional land with many restriction on land use and to how it can be developed. Such restrictions can only be lifted by the land department and city hall.It is national news right now and no buyer or even sub-contractors who are not insane will dea…

Pembangkang sememangnya biadab

MENJAWAB TOHMAHAN TERHADAP PERKHIDMATAN HOSPITAL KERAJAANSaya ingin merujuk kepada penulisan Ahli Majlis Perbandaran Seberang Jaya Saudara David Marshel di dalam portal berita Malaysiakini spt di link berikut:
https://m.malaysiakini.com/letters/406214#.Wj21OaWWPUo.whatsappDavid Marshel telah mengatakan bahawa beliau kasihan dengan orang Perlis kerana hospital kerajaan tiada kemudahan dan lebih teruk berbanding sesetengah hospital di pekan negara ini. Ianya adalah berdasarkan pengalaman ibunya yang dimasukkan ke wad di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar baru2 ini. Ibunya telah dimasukkan ke wad kerana serangan jantung (unstable angina) dan telah mendapatkan rawatan mengikut prosedur standard dan menepati standard perawatan mengikut garispanduan klinikal negara mahupun luar negara. Namun beliau tidak berpuas hati kerana rawatan angiogram tidak diberikan dan oleh itu beliau telah membawa ibunya keluar dari hospital untuk mendapatkan rawatan ke hospital swasta di Pulau Pinang. Di Hospital S…

Pembangkang sememangnya biadab

MENJAWAB TOHMAHAN TERHADAP PERKHIDMATAN HOSPITAL KERAJAANSaya ingin merujuk kepada penulisan Ahli Majlis Perbandaran Seberang Jaya Saudara David Marshel di dalam portal berita Malaysiakini spt di link berikut:
https://m.malaysiakini.com/letters/406214#.Wj21OaWWPUo.whatsappDavid Marshel telah mengatakan bahawa beliau kasihan dengan orang Perlis kerana hospital kerajaan tiada kemudahan dan lebih teruk berbanding sesetengah hospital di pekan negara ini. Ianya adalah berdasarkan pengalaman ibunya yang dimasukkan ke wad di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar baru2 ini. Ibunya telah dimasukkan ke wad kerana serangan jantung (unstable angina) dan telah mendapatkan rawatan mengikut prosedur standard dan menepati standard perawatan mengikut garispanduan klinikal negara mahupun luar negara. Namun beliau tidak berpuas hati kerana rawatan angiogram tidak diberikan dan oleh itu beliau telah membawa ibunya keluar dari hospital untuk mendapatkan rawatan ke hospital swasta di Pulau Pinang. Di Hospital S…

Tony Pua lying when trying to link PSC charges with "bailing out" MAHB.

Tony Pua @Puaka merupakan ahli parlimen Dap yang cukup celaka lagi puaka.Jika dilihat perkembangan beliau nampak jelas beliau seperti agent risikan bagi pihak negara lain.Dahulu apabila sebut agent atau spy kepada sesebuah negara, mereka buat kerja secara senyap-senyap.Mungkin trend semasa sudah berubah. Maklumat sesebuah negara begitu mudah diperoleh dengan pelbagai cara dan medium.  Wikipedia,   Facebook, Linked dan sebagainya banyak menyiarkan data maklumat secara umum. Maklumat dan data yang cuba dicari oleh Tony Pua ada dengan menekan pihak dan mendesak beberapa kementerian untuk menjawab di dalam dewan rakyat. Satu ketika dahulu Tony Pua ada bertanyakan banyak soalan mengenai kemudahan, kelengkapan dan maklumat yang terperinci mengenai kapal selam Scorpene. Tak cukup dengan itu beliau mahu tahu berapakah jumlah wang yang diperlukan untuk menambah peralatan dalam kapal selam tersebut.Andainya segala pertanyaan dijawab oleh kementerian maka tak adalah tugas sulit seorang perisik. …

Pelik bin Ajaib Mahathir saman RCI

Setelah membaca artikel ini ramai kawan-kawan yang tersenyum sinis dengan tindakan pihak Mahathir menyaman Suruhanjaya Diraja yang ditubuhkan untuk menyiasat kes perjudian Forex dibawah bawah pentadbiran Mahathir.Sepatutnya Mahathir berdiam diri dan menunggu siasatan polis, tak perlu terburu-buru dan melatah. Tindakan tergopoh  gapah Mahathir menunjukkan dirinya bersalah dalam kehilangan RM 31 Bilion ketika beliau berkuasa.Kita semua tahu bahawa isu kehilangan wang negara tersebut telah ditimbulkan oleh parti-parti pembangkang sejak Mahathir menjadi perdana menteri. Namun segala tuduhan yang dilemparkan oleh pemimpin pembangkang tidak pernah mendapat jawapan Mahathir ketika itu. Malah laporan tahunan Bank negara malaysia pun tidak menunjukkan sebarang kehilangan atau kerugian yang dialami oleh kerajaan Barisan nasional sebelum ini. Isu Forex terus dijadikan sebagai modal politik pembangkang dalam usaha mereka untuk menawan Putrajaya dalam PRU 13 lalu.Segala usaha pembangkang tidak ber…