Khamis, 30 September 2010

PARTI KEADILAN YANG TIDAK PERNAH ADIL

Pemilihan PKR Bayan Baru didakwa tidak adil dan berat sebelah

Ahli-ahli Cabang PKR Bayan Baru menunjukkan laporan polis yang mendakwa pemilihan cabang tersebut tidak sah kerana dijalankan secara tidak adil dan berat sebelah di Sungai Dua, Pulau Pinang, semalam.
PULAU PINANG 28 Sept. - Episod kekecohan dalam pemilihan cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) di beberapa negeri kini merebak di Pulau Pinang.

Terbaru, beberapa ahli parti itu mendakwa pemilihan cabang Bayan Baru yang diadakan Sabtu lalu tidak sah kerana ia dijalankan secara tidak adil dan berat sebelah.

Ahli Jawatankuasa PKR cabang berkenaan, Annuar Ismail mendakwa, keputusan pada pemilihan itu tidak menggambarkan keadaan sebenar kerana terdapat satu usaha untuk menyelamatkan kedudukan pemimpin-pemimpin tertentu sehinggakan hak ahli lain dinafikan.

Jelas beliau yang merupakan pengurus operasi pemilihan 'Team Rakyat', dalam mencapai matlamat tersebut pihaknya telah diperlakukan, ditekan, diprovokasi oleh kelompok berkenaan dengan pelbagai tohmahan dan fitnah.

''Sepanjang proses pemilihan berlangsung, 'Team Rakyat' dinafikan haknya sebagai pemerhati dan petugas manakala penyokong 'Team Reformasi' dilantik sebagai petugas pemilihan.

"Masa mengundi turut dilanjutkan dari pukul 4 petang ke 5.30 petang tanpa notis ataupun usul di dalam mesyuarat agung yang bersidang awal pada hari yang sama (Sabtu).

''Kertas fotostat juga digunakan sebagai kertas undi selain pengundi mengadu petugas memanipulasi undi dengan memberi kertas undi lebih kepada pengundi Cina, tidak memberi kertas undi Angkatan Muda Keadilan (AMK) kepada pengundi muda, India dan wanita," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini hari ini.

Pemilihan yang berlangsung di Dewan Jubilee, Sungai Nibong itu menyaksikan hampir kesemua jawatan yang dipertandingkan termasuk Ketua Cabang, AMK dan Wanita dimenangi 'Team Reformasi' yang dipercayai diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jerejak, Sim Tze Tzin.

Tze Tzin yang juga bekas setiausaha politik Datuk Seri Anwar Ibrahim menang kerusi Ketua Cabang dengan 499 undi selepas menewaskan bekas Timbalan Ketua M. Nyanasegaran yang memperoleh 265 undi.

Kerusi Ketua Cabang PKR Bayan Baru kosong selepas bekas ketuanya, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim keluar dari parti itu.

''Terdapat juga aduan, petugas menunjukkan kotak yang salah kepada kebanyakan warga emas buta huruf dan tidak tahu membaca apabila mereka bertanyakan kotak calon pilihan mereka," ujarnya.

Tambah Annuar, jumlah mereka yang keluar mengundi juga agak ganjil dan tidak munasabah iaitu hanya 792 undi berbanding pengundi yang dibawa pihaknya pada hari itu iaitu melebihi 1,500 orang yang merupakan penyokong Nyanasegaran.

Katanya, beliau ada membuat empat aduan iaitu dua secara lisan dan dua secara rasmi sebagai bantahan awal pada hari pengundian, namun ia tidak dihiraukan Timbalan Setiausaha Agung PKR, Sharifah Shahida yang bertindak sebagai pemantau.

Sebaliknya mereka yang mengadu diugut untuk diambil tindakan.

Justeru, kata Annuar, beliau telah membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Nibong pada Ahad lalu berhubung proses pemilihan cabang PKR Bayan Baru tersebut.

''Kami membantah keputusan pemilihan itu kerana ia dijalankan secara tidak bersih, amat tempang serta memalukan parti.

Jika selama ini PKR selalu melaung- laungkan menuntut keadilan, saya rasa pihak-pihak seperti ini perlu membuat reformasi diri mereka sendiri terlebih dahulu sebelum berkata-kata," katanya.

Menurut Annuar, pihaknya sedang mengumpulkan maklumat berkenaan semua ahli yang keluar mengundi dan memulakan bantahan susulan kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat bagi membolehkan pemilihan baru dijalankan.

Kata Annuar, pihaknya memberi tempoh 14 hari kepada PKR Pusat untuk memberi keputusan berhubung perkara itu sebelum merujuk perkara tersebut kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) bagi tindakan lanjut jika permintaan mereka itu ditolak.

Umno Will Not Fall For PAS' Bait, Says Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR, Sept 30 (Bernama) -- Umno will not fall for PAS's bait that it should not contest the upcoming Galas by-election for the sake of Malay unity, said Umno vice president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

"PAS can suggest that Umno forego this by-election, but we will not fall into their trap. We will contest," he told reporters after chairing a National Defence Industry, Enforcement and National Security Council meeting here Thursday.

Ahmad Zahid, who is also Defence Minister, was commenting on the call by PAS secretary-general Datuk Takiyuddin Hassan for Umno to give the by-election a pass in the interest of Malay unity.

He added that the Barisan Nasional stood a good chance of wresting back the seat from PAS.

The Galas state seat fell vacant following the death of its assemblyman Chek Hashim Sulaima, 46, from PAS, on Monday due to cancer.

In NILAI, Deputy International Trade and Industry Minister Datuk Mukhriz Mahathir said the Barisan Nasional would clarify to voters in the constituency about the oil royalty issue which is being harped on by PAS.

Speaking to reporters after opening Astra Manufacturing Sdn Bhd's factory in Mantin, Mukhriz, who is also Jerlun Member of Parliament and Umno Youth executive committee member, said the clarification was necessary because PAS kept distorting the facts.

PAS has claimed that Kelantan has not been paid oil royalty due to the state.

Konspirasi Azmin Jatuhkan MB Selangor Didedahkan.


Konspirasi Azmin jatuhkan Khalid?

Seorang bekas Ahli Majlis Tertinggi PKR hari ini mendedahkan perbualan telefon tentang ‘konspirasi’ untuk menumbangkan Menteri Besar selangor oleh pesaingnya, Azmin Ali.

Ng Lam Yong, salah seorang veteran parti dan pengasas parti menyifatkan pendedahan beliau seperti ‘Lingam-gate’, dan meminta kepimpinan parti menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk menyiasat kes ini.

“Sepuluh hari lalu, saya menerima sebuah CD dari penghantar yang tak dikenali melalui pos.” jelasnya.

CD tersebut mengandungi rakaman perbualan telefon diantara dua lelaki sepanjang kira-kira 10 minit.

“Dalam perbualan tersebut, Ramlan (Abu Bakar), Presiden Reformis, yang mengetuai protes ‘Skuad bogel’ dihadapan pejabat Menteri Besar Selangor, memberitahu bahawa dia di arahkan oleh Azmin untuk menjatuhkan Khalid.” Ng memberitahu, dan menambah bahawa dia mengecam suara Ramlan tetapi tidak mengenali suara lagi satu.

“Ramlan juga mengakui kepada indidivu tersebut bahawa dia dijanjikan ganjaran yang merupakan sebuah lot berniaga di pasar malam dari Azmin. Ng memberitahu dalam sidang media tersebut.

“Ramlan juga memberitahu bahawa Azmin telah membekalkan dokumen-dokumen tentang rasuah untuk menjatuhkan Khalid.”

Ng memberitahu, perbualan didalam Cd tersebut menunjukkan Azmin telah merancang untuk menjatuhkan Khalid sejak sekian lama.

“Saya ingin bertanya Azmin: apakah tujuannya menggunakan Ramlan untuk melancarkan kempen terhadap Khalid sedangkan Khalid juga adalah ahli PKR dan Menteri Besar Selangor?”

Walaubagaimanapun, Ng memberitahu dia tidak mempunyai niat jahat, dan menambah bahawa tujuan mendedahkan perbualan ini kepada umum adalah untuk menjelaskan keadaan demi kebaikan parti.

“Saya masih lagi ahli parti dan sayang kepada parti. Saya tidak mau menghancurkan parti. Saya telah banyak berkorban sepanjang 10 tahun yang lalu.” kata Ng, yang bertanding sebagai Calon Parlimen Tanjong Malim sebelum ini tetapi menolak untuk bertanding di Wangsa Maju pada tahun 2008.

Beliau menambah, apa yang dilakukannya di Wangsa Maju (dimana Wee Choo Keong sekarang MP) sedangkan beliau sepatutnya menjadi MP menunjukkan bahawa dia bukan lapar kuasa.

“Saya bukan gila kuasa. Saya disini atas kehendak diri saya sendiri dan tidak dipaksa atau dibayar oleh sesiapa pun.” katanya.

Dia menjelaskan sebab utama dia mendedahkan rakaman perbualan ini kerana mahukan parti membersihkan nama rakan-rakannya (termasuk Azmin dan Khalid) dengan mendedahkan is ini sebelum rakaman tersebut tersebar luas.

“Semalam, Syed Husin Ali menghantar SMS kepada saya meminta dihentikan sidang media ini. Tetapi saya merasakan saya perlu meneruskannya. Saya tidak menuduh sesiapa. saya hanya mahukan penjelasan dan mahukan parti mengambil serius perkara ini.” katanya. Ng juga menerima panggilan dari Naib Presiden Dr. Lee Boon Chye dan Tian Chua.

AL-JUB MENERUSKAN USAHA KE BARAT UNTUK MENDESAK MAHKAMAH GUGUR KES LIWAT


AIDCNews

AIDCNews semalam [klik di sini] melaporkan Datuk Seri Anwar Ibrahim kini berada di European Parliament, Brussel untuk menghadiri persidangan bersama-sama pemimpin Liberal Eropah dan menyampaikan ucapan bertajuk "Liberal Value In The Muslim World : Why Islam And Democracy Are Destined to Coincide",
Dalam ucapannya, Anwar memuji negara Turki dan Indonesia yang menurutnya semakin terbuka daripada aspek demokrasi walaupun mempunyai penduduk majoriti Islam.

Salah satu keterbukaan negara-negara itu adalah memberi kebebasan kepada kegiatan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender).

Difahamkan, Presiden European Parliament, Jerzy Buzek telah mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung, Amnesty International, Salil Shetty kelmarin untuk mengetahui status kes liwat Anwar di Malaysia.

Pertemuan Presiden European Parliament dengan Amnesty International mengesahkan kunjungan Anwar Ibrahim ke European Parliament bertujuan untuk melobi pemimpin Eropah untuk membantunya dengan mengadakan tekanan antarabangsa supaya kesnya itu digugurkan.

Malam ini, Anwar sekali lagi melobi tokoh-tokoh dalam CFR (Council on Foreign Relations), Jerman iaitu satu organisasi yang didalangi tokoh-tokoh Yahudi berpengaruh di Jerman. Klik sini.

Anwar juga telah melakukan pertemuan-pertemuan dengan beberapa NGO di Brussel dan Berlin untuk meminta simpati mereka memberi tekanan supaya mengugurkan kes kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak yang bakal menghadiri Persidangan Kemuncak ASEAN-EROPAH, di Brussel pada 4-5 Oktober ini. Klik sini.

Anwar juga telah menemui paderi-paderi berpengaruh semasa di Gereja Katolik, Cologne Cathedral di Cologne dalam perjalanan ke Berlin semalam.

Anwar dijangka akan berada di Belgium dan Jerman sehingga esok (1 Oktober 2010).

Selepas itu, Anwar dijangka akan meneruskan proses lobinya di London dengan menemui tokoh-tokoh tertentu di sana.

WAWANCARA EKSKLUSIF PERAK TODAY BERSAMA MENTERI BESAR PERAKSetelah setahun enam bulan Barisan Nasional (BN) mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri Perak, pihak pembangkang masih lagi mendendangkan isu-isu kononnya kerajaan negeri pimpinan Dato’ Seri Dr Zambry Abd Kadir tidak demokratik. Mereka masih cuba memutar belitkan kenyataan seolah-olah hak mereka dinafikan, suara rakyat tidak mendapat tempat dan melemparkan fitnah kononnya wujud banyak penyelewengan dalam pentadbiran kerajaan negeri hari ini. Terbaru dalam satu wawancara di akhbar Harakah terbitan 13 Ogos 2010, bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Nizar Jamaluddin menuduh BN membunuh demokrasi di negeri Perak dengan mengaitkan insiden sidang DUN pada 3 Ogos 2010 sebagai episod pembunuhan demokrasi di Perak.

Apakah ulasan Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Dr Zambry mengenai tuduhan dan fitnah yang dilemparkan oleh Nizar itu. Berikut adalah wawancara penuh beliau menjawab tuduhan-tuduhan dan penjelasan mengenai perkara sebenar yang berlaku.

PERAK TODAY: Ketua Pembangkang DUN Perak Nizar Jamaluddin dalam satu wawancara mendakwa wujudnya usaha pembunuhan demokrasi berlaku di Perak. Bagaimana Dato’ Seri melihat dakwaan tersebut?

ZAMBRY: Pertamanya, siapa sebenarnya yang memusuhi dan membunuh demokrasi? Pembangkang menuduh kerajaan hari ini tidak demokratik dengan mengaitkan perjalanan sidang DUN 3 Ogos lalu tidak memberikan mereka ruang yang cukup untuk berhujah.

Kali ini sudah empat kali sidang DUN sejak 7 Mei 2009, sudah empat kali juga mereka memainkan sandiwara politik yang tiada hemah demokrasi langsung semasa sidang berlangsung dan sudah empat kali jugalah mereka mencari helah untuk keluar Dewan.

Mereka bertempik, melolong, bergerak sebebas-bebasnya di dalam Dewan tanpa ada rasa hormat kepada perjalanan proses demokrasi yang kononnya mereka perjuangkan.

Suara rakyat yang sepatutnya mereka kemukakan ditimbus oleh kemaruk kuasa yang keterlaluan sehingga Dewan Undangan Negeri menjadi gelanggang sarkas. Lagak mereka tidak ubah seperti badut-badut politik yang beraksi di dalam sarkas. Mereka tidak pernah menghormati erti demokrasi sebenarnya.

Merekalah yang membunuh demokrasi.

Pernahkah ada sejarah dalam demokrasi perjalanan Dewan yang mulia dijadikan tempat untuk menunjuk perasaan dengan mengangkat sepandu-sepanduk yang tertulis fitnah dan serangan kepada kerajaan dan BN. Mereka juga berjalan di dalam Dewan tanpa mempedulikan peraturan dan undang-undang di dalam Dewan.

Gelanggang demokrasi Dewan dijadikan seperti gelanggang ‘doraemon’.

Namun jika dilihat kepada perilaku Nizar, kita tidak terkejut kerana semasa mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Rakyat di Parlimen selepas memenangi pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang, kita dapat menyaksikan beliau mengikat lilit kepala menuntut DUN Perak dibubarkan dan menjerit di hadapan Speaker di tengah-tengah Dewan. Ini telah cukup untuk membuktikan bagaimana beliau bukan seorang yang faham atau tahu menghormati peraturan. Sebaliknya jelas setiap tindakannya diselubungi oleh emosi politik dan kemaruk kuasa yang teramat sangat.

PERAK TODAY: Nizar juga menuduh kerajaan terlalu terdesak untuk meluluskan rang undang-undang perbekalan tambahan atau Bajet Tambahan sebanyak RM80 juta sebab itu kerajaan tidak berani mengadakan sidang DUN melebihi satu hari?

ZAMBRY: Sebelum kita membentangkan bajet tambahan tersebut, Nizar serta pemimpin pembangkang lainnnya termasuk Ngar Kor Meng menuduh usaha kerajaan itu hanya akan meningkatkan defisit bajet negeri. Dalam erti kata lain bajet tambahan RM80 juta didakwa akan menjadikan perbelanjaan kerajaan negeri melebihi pendapatan.

Nizar mendakwa bajet tambahan RM80 juta itu akan menjadikan defisit negeri meningkat kepada RM104 juta.

Namun bila kita bentangkan bajet tambahan itu dengan pecahan RM23.89 juta bagi menghapuskan defisit (kekurangan pendapatan) Bajet 2010, RM50 juta dicarum ke dalam Kumpulan Wang Amanah Perlaburan Negeri dan RM30 juta untuk pelbagai perkhidmatan awam (pembangunan), pembangkang terkejut.

Mereka ingatkan kita berhutang RM80 juta untuk adakan bajet tambahan tetapi hakikatnya kita memperolehi pendapatan lebihan (extra ordinary income) sebanyak RM117.26 juta. Maknanya berkat usaha kerajaan negeri, kita memperolehi pendapatan tambahan. Bajet tambahan telah menjadikan bajet 2010 kerajaan Perak sebagai bajet seimbang, kita tidak lagi berbelanja melebihi pendapatan, kita tidak menggunakan rizab negeri untuk pembangunan malah kita boleh melabur lagi bagi meningkatkan pendapatan di masa depan.

Ini menjadikan Nizar dan rakan-rakannya cuba mengalihkan perhatian kepada isu tidak cukup masa untuk berbahas. Hakikatnya semasa berbahas amat jelas Nizar dikuasai emosi marah yang amat sangat sehingga menjadikan perbahasan di Dewan yang mulai seperti pentas ceramah. Beliau memaki hamun BN hinggalah membawa isu Presiden MCA, Chua Soi Lek dan membuat fitnah kononnya Mufti Negeri Perak, Tan Sri Harussani dibiayai oleh BN untuk pergi ke Australia.

Jadi isu kononnya Nizar tidak mendapat masa yang cukup untuk berbahas secara ilmiah hanya satu helah untuk menutup malu dan pembohongan yang dilakukan. Bagi saya mereka telah bersiap sedia hadir ke sidang DUN dengan hujah untuk ‘menyerang’ kerajaan dengan modal bajet tambahan akan meningkatkan defisit tetapi apabila fakta sebenar dikemukakan, mereka hilang punca dan mulalah bercakap perkara yang merapu di dalam Dewan.

PERAK TODAY: Selain mendakwa tidak diberikan peluang berbahas, Nizar juga menuduh media tidak dibenar membuat liputan dan polis menghalang mereka masuk ke dalam Dewan.

ZAMBRY: Bagi saya ini satu pembohongan besar yang dibuat oleh Nizar. Jika dikatakan beliau tidak diberi peluang berbahas, Speaker telah memperuntukkan masa 15 minit kepada wakil kerajaan dan pembangkang untuk berhujah. Wakil rakyat kerajaan mematuhi arahan yang dibuat oleh Speaker tetapi Nizar enggan mematuhi arahan malah mempersendakan Speaker yang tidak diiktirafnya dengan memanggil Speaker dengan namanya sahaja.

Walhal dalam peraturan Dewan kita tidak boleh memanggil seseorang itu dengan namanya. Walaupun diberikan teguran oleh Speaker, Nizar tetap tidak mengendahkannya. Dalam pada itu pun Speaker masih bertolak ansur dengan membiarkan Nizar terus berhujah hingga hampir 30 minit.

Inikah yang dituduhnya mulut beliau cuba ditutup daripada berucap?

Dalam soal media tidak dibenarkan membuat liputan, Nizar sekali lagi berbohong. Cuba lihat laporan berita pada 3 dan 4 Ogos 2010. Semua media termasuk portal berita pro pembangkang menyiarkan laporan penuh sidang DUN. Bagaimana mereka boleh membuat laporan jika mereka tidak dibenarkan masuk. Sebenarnya wartawan di tempatkan di tempat khas di atas Dewan yang boleh mengikuti persidangan secara langsung.

Mereka disediakan dengan pelbagai kemudahan termasuk makan minum. Jadi Nizar tidak perlulah menambah dosa dengan membuat pembohongan demi pembohongan.

Apakah Nizar mahu liputan media seperti sidang DUN 7 Mei 2009 di mana pembangkang boleh mengadakan sidang media di tengah-tengah Dewan dan wartawan berlegar dalam Dewan. Saya rasa cara itu tidak mengikut peraturan dan tidak menghormati Dewan.

Kalau nak bercakap soal kebebasan, saya rasa DUN Kelantan dan Pulau Pinang lagi teruk. Akhbar Utusan dan NST langsung tidak dibenarkan masuk. Tapi kita di DUN Perak, portal berita pro pembangkang turut diberikan pas masuk untuk membuat liputan. Jadi kepada Nizar semak dulu fakta sebelum bercakap.

PERAK TODAY: Bagaimana pula dengan tuduhannya kononnya pihak polis menghalang mereka memasuki dewan dan polis berada di dalam Dewan.

ZAMBRY: Setiap kali sidang DUN itulah tuduhan mereka kononnya di dalam Dewan dipenuhi polis sehingga menghalang mereka berhujah. Hinggakan Ngeh Ko Ham, ADUN Sitiawan pernah membuat kenyataan takut untuk berhujah bimbang ditembak oleh polis.

Saya tidak faham tiap kali sidang DUN polis dipersalahkan. Saya tidak tahu kenapa mereka benci sangat kepada polis. Seolah-olah polis mengawal Dewan dan memberi gambaran mereka berada dalam keadaan ketakutan amat sangat.

Hakikatnya mereka tahu tidak ada polis, yang ada hanyalah Bentara yang dilantik oleh Speaker. Soalnya kenapa ramai Bentara yang dilantik. Jawapannya mudah sahaja, insiden 7 Mei 2009 menjadi pengajaran dan Speaker merasakan perlu mengambil langkah berjaga-jaga ekoran tingkah laku pembangkang yang tidak senonoh yang mereka cetuskan semasa sidang DUN berlangsung ketika itu.

Kalau benarlah polis menghalang dan mengawasi pergerakan mereka mana mungkin poster, sepanduk dan peralatan rakaman boleh mereka bawa masuk ke dalam Dewan. Jadi janganlah berbohong sedangkan hakikatnya perkara yang didakwa itu tidak pun berlaku.

PERAK TODAY: Dalam wawancara itu Nizar menunduh kerajaan cuba menyembunyikan sesuatu dengan meluluskan bajet tambahan RM80 juta itu?

ZAMBRY: Apa yang yang hendak kita sembunyikan. Perincian perbelanjaan kita bentangkan pada sidang DUN. Selepas itu urusan perbelanjaan peruntukan tersebut dikendalikan melalui tata cara kewangan negeri. Kita ada rekod dan butiran perbelanjaan. Apa yang hendak kita sembunyikan.

Contohnya daripada RM30 juta bajet untuk pelbagai perkhidmatan awam iaitu pengurusan, kira-kira RM4 juta digunakan untuk membangunkan 100 buah rumah untuk rakyat termiskin. Begitu juga untuk program pembangunan infrastruktur asas seperti memasang lampu jalan di kawasan luar bandar, pemasangan paip air untuk golongan miskin dan Orang Asli serta program pendidikan dan belia.

Inilah masalahnya dengan Nizar dan pembangkang yang langsung tidak mahu menilai sesuatu sebelum membuat kenyataan.

PERAK TODAY: Nizar juga mendakwa beliau dihalang berucap dan diperintah keluar Dewan kerana kerajaan khuatir jika beliau berhujah akan mendedahkan kelemahan kerajaan.

ZAMBRY: Sesiapa pun yang berada di dalam Dewan tahu wajah sebenar yang menjerit dan melolong-lolong. Beliau tidak langsung menunjukkan sikap sebagai seorang Ahli Yang Berhormat yang sedang berada di dalam Dewan yang mulia.

Dia yang memulakan ucapan dengan memetik ayat Al-Quran kemudiannya bertukar wajah. Dia harus bertanya kepada dirinya dahulu. Tindakannya mengejek Speaker beberapa kali telah mengundang teguran dan amaran daripada Speaker.

Perintah keluar Dewan bukan amalan yang luar biasa. Jika kita lihat di Dewan Rakyat Ahli Dewan yang jelas mencabar kuasa Speaker diperintah keluar setelah mereka diberikan teguran dan amaran berkali-kali.

Kenapa beliau diperintah keluar Dewan. Sebabnya beliau tidak mematuhi perintah Speaker. Terus mencabuli peraturan Dewan hingga mengganggu perjalanan sidang, itu sahaja.

Lagi pun saya ingin bertanya kepada Nizar jika tindakan memerintah beliau keluar Dewan dianggap pembunuhan demokrasi, apakah tiada ADUN BN di Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang diperintah keluar Dewan oleh Speaker. Apakah itu juga bermakna demokrasi telah mati di negeri-negeri tersebut.

PERAK TODAY: Nizar juga menuduh Dato’ Seri menyalahgunakan wang dengan menyalurkan peruntukan kepada MCA untuk mendapatkan sokongan kaum Cina.

ZAMBRY: Ini satu lagi pembohongan yang jelas. Saya tegaskan dalam Dewan jika ada pun peruntukan kepada MCA ia adalah wang parti bukan wang kerajaan.

Saya tegaskan, saya tidak akan menggunakan wang rakyat yang menjadi amanah yang perlu dijaga untuk memenuhi tuntutan dana politik kepartian.

Lagipun apakah menjadi kesalahan jika MCA mencadangkan program ataupun projek pembangunan untuk rakyat seperti pembinaan longkang, memohon jalan, rumah PPRT yang pada akhirnya akan dinilai dan dipertimbangkan oleh kerajaan sama ada projek berkenaan layak untuk diluluskan atau tidak.

Mungkin mereka membuat dakwaan ini kerana ingin menutup amalan yang pernah mereka lakukan semasa mentadbir Perak 11 bulan dulu. Perkara ini pernah ditanyakan oleh ADUN Pengkalan Hulu yang juga bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Tajol Rosli Ghazali.

Semasa mereka mentadbir dahulu, ada keputusan dibuat oleh Nizar dan Exco ketika itu mewujudkan Pusat Khidmat di kawasan yang mereka kalah pada pilihan raya umum Mac 2008. Pusat Khidmat itu pula disalurkan peruntukan kerajaan dan dikelolakan oleh calon-calon parti mereka yang kalah. Contohnya di Sungai Manik, calon PKR yang kalah Mustafa Kamil Ayub mengelola Pusat Khidmat bagi DUN Sungai Manik, DUN Pangkor, dikendalikan oleh Pakhrazi Musa dan DUN Lintang, calon PKR yang tewas Mohamad Aun dilantik.

Amalan ini tidak pernah dilakukan oleh BN. BN tidak pernah melantik calonnya yang kalah menguruskan peruntukan kerajaan bagi DUN berkenaan.

Saya ingin bertanya sebagai sebuah parti yang kononnya adil dan saksama. Apakah tidak salah mereka menyalurkan wang kerajaan kepada Pusat Khidmat yang ditadbir oleh ahli parti mereka yang tidak mempunyai keabsahan undang-undang (local standee).

Kalau ini bukan penyelewengan, apakah namanya?

PERAK TODAY: Dalam wawancara tersebut juga Nizar mendakwa kononnya mendapat makluman daripada seorang Ketua UMNO Bahagian dan maklumat dalaman UMNO kononnya UMNO mengakui ia akan kalah pada pilihan raya umum ke-13. Boleh Dato’ Seri jelaskan perkara ini?

ZAMBRY: Kalau Nizar seorang yang warak dan beriman yang selalu membaca khutbah dan mengimamkan solat, saya mencabar beliau membuktikan tuduhan beliau.

Namun inilah cara mereka sejak dulu lagi. 16 September 2009 kononnya 30 Ahli Parlimen BN dah sedia bersama pembangkang untuk membentuk kerajaan Pusat. Tapi hakikatnya, ia satu pembohongan. Di Perak disebut ada ADUN UMNO akan melompat parti dan menyertai pembangkang. Itu juga satu pembohongan.

Jadi untuk semua mempercayai kononnya Nizar mendapat maklumat dalaman UMNO yang menyatakan pada PRU-13 UMNO akan tumpas, saya boleh katakan ia satu pembohongan. Saya tidak hairan dengan dakwaan ini kerana dalam soal dasar seperti bajet tambahan RM80 juta pun Nizar boleh berbohong, apalah sangat dalam soal politik.

Bagi saya, hakikat sebenar yang Nizar sediri sedari ialah sokongan rakyat kepada BN kini semakin pulih dan rakyat sedar kebaikan yang dilakukan oleh BN. Rakyat juga sudah boleh menilai kemampuan pembangkang. Banyak janji pilihan raya mereka dahulu tidak pun dapat dilaksana di negeri yang mereka kuasai.

Dengan itu Nizar cuba untuk bermain perang psikologi dengan cuba menyakinkan orang kononnya UMNO sendiri mengakui akan kalah pada pilihan raya umum akan datang.

Saya rasa hairan orang seperti Nizar ini seolah-olah tiada istilah dosa tiada dalam kamusnya apabila sering bercakap bohong dan membuat fitnah.

PERAK TODAY: Kesimpulannya, apakah komen Dato’ Seri mengenai siri pembohongan yang dibuat oleh Nizar dan peluang BN pada PRU-13 akan datang.

ZAMBRY: Janji Allah ialah setiap yang hak itu pasti akan muncul. Jadi soal pembohongan Nizar biarlah rakyat menilai kerana rakyat hari ini semakin bijak untuk membuat penilaian. Sebagai manusia kita harus muhasabah diri. Apakah kita puas dengan berbohong.

Jika hendak digariskan pembohongan yang mereka lakukan, terlalu banyak. Nga Kor Meng contohnya menuduh Perak merupakan negeri kedua termiskin di Malaysia dan mempunyai jumlah rakyat termiskin melebihi 120,00 keluarga.

Hakikatnya, jumlah keluarga termiskin pula di Perak kini cuma tinggal 771 keluarga. InsyaAllah menjelang tahun hadapan 771 keluarga ini akan dapat dikeluarkan daripda kumpulan termiskin.

Di pihak BN, kita akan terus memantapkan gerak-kerja kita. Sistem penyampaian akan dipekemaskan, ketua di setiap peringkat akar umbi perlu melaksanakan tanggungjawab masing-masing. Kakitangan awam pula mesti pantas menangani masalah rakyat.

Kita akan berusaha mewujudkan pertumbuhan ekonomi yang sihat.

Kita harus mengelakkan politik kebencian. Jika kita hendak melaksanakan “witch hunting” atau mencari kesalahan orang lain, banyak boleh kita dedahkan. Tapi apakah faedahnya kepada rakyat dan negeri.

Pendekatan BN mestilah dilaksanakan sebaik-baiknya. Kita akan terus meyakinkan rakyat dengan pendekatan BN yang sederhana dan seimbang akan dapat diterima oleh semua di samping kita akan memastikan semua pihak terus menghormati dan mempertahakan prinsip-prinsip rukunegara dan Perlembagaan negara.

Suasana ini akan mewujudkan negeri yang aman dan bukan diwarnai politik picisan dan amarah yang akhirnya membuatkan rakyat tidak dapat hidup dengan aman dan makmur.

Lembaga Air Perak bayar bonus tiga setengah bulan kepada kakitangan

Dalam mesyuarat Lembaga Air Perak pada 27 September 2010  Isnin lepas, Pengerusinya telah mengumumkan untuk memberi bonus 3 bulan setengah kepada kakitangannya.
Sepanjang 53 Merdeka Lembaga Air Perak telah berusaha bersungguh-sungguh untuk memberi perkhidmatan yang baik kepada lebih 2 juta penduduk Perak. 

Bagaimanapun sebahagian besar kakitangan LAP adalah penyokong parti pembangkang iaitu Pas dan TM juga ingin menasihatkan mereka supaya berfikiran waras dengan menilai semula sokongan mereka kepada parti Pas yang ternyata gagal menguruskan air di Kelantan dan Kedah. 

Ayoh!!! Wahai kakitangan LAP disemua peringkat, buka lah minda, buka lah pintu hati, tinggalkan Pas dan sokong kerajaan yang ada sekarang iaitu kerajaan BN yang membela rakyat dan juara rakyat.

Esok 1 Oktober 2010 satu sejarah akan tercatat dalam negeri Kedah kerana menaikkan tarif air . Ini amat bertentangan dengan Pas yang menghina Umno/BN dengan slogan [BN=Barang Naik]. 

Kelantan 20 tahun Pas gagal menguruskan air untuk seluruh penduduk Kelantan. Selangor baru 2 tahun ditadbir Pakatan , Masalah air terus menjadi agenda politik yang tak berkesudahan.

Apa yang berlaku di Perak sepatutnya dapat membuka mata hati penduduk Kedah, Kelantan, Selangor dan Khasnya kepada kakitangan LAP yang menentang kerajaan.
Lembaga Air Perak (LAP) akan membayar bonus sebanyak tiga setengah bulan kepada kakitangannya tahun ini.

TOK GURU NIK AZIZ AJAK UMNO JADI SESAT BERSAMA PAS

Pelik tetapi benar. Adakah Nik Aziz buang tebiat (tabiat) . Hari ini Nik sudah mula bercakap mengenai 'Perpaduan Melayu'.

Apakah Nik Aziz baru sedar bahawa perpaduan Melayu itu penting. Apakah Nik Aziz lupa bahawa bahawa beliau terlalu fobia Melayu dalam Umno.

Apakah muslihat Pas hanya untuk menang mudah dalam PRK N45 Galas. Nik Aziz boleh bertukar rupa sepertimana Anwar dan boleh berubah fikiran bila-bila masa demi kepentingan politik Pas.

Mengajak Umno menjadi Pas boleh diibaratkan sebagai cubaan menyesatkan Umno atau cubaan Dajal untuk merosakkan umat.

Cukuplah Pas sesat bersendirian dan tak perlu mengajak Umno sesat bersama Pas, Dap dan Pkr. Perpaduan Melayu yang dipupuk dan disemai dengan baik telah punah dan rosak kerana Pas dan Pkr.

Sejak Perdana Menteri Pertama Tunku Abdul Rahman hingga lah kepada Dato Seri Najib mereka telah berusaha menyatupadukan rakyat sebelum merdeka lagi di bawah payung  Umno dan Perikatan sebelum dikenali sebagai BARISAN NASIONAL.(BN)

Tiba-tiba kini Pas parti serpihan Umno pula yang mengajak Umno membubarkan parti keramat Melayu dan menyertai mereka.

Sudahlah.....Umno tak perlu melayan karenah Pas. Apa yang perlu Melayu lakukan hari ini ialah memperkukuhkan perpaduan Melayu melalui Umno dan juga Perkasa, tinggalkan kumpulan sesat yang sanggup menjual agama, bangsa dan negara.

TIMBALAN PENGARAH BTN MANGSA RASIS SELEPAS DATUK NASIR SAFAR


Bila Timb. Pengarah BTN guna perkataan "si mata sepet" & "si botol kicap" kenapa dia di KATA racist ... tapi bila Namewee kutuk melayu, hina azan, hina solat, hina puasa napa plak itu HAK DI NEGARA DEMOKRASI ? ... KDN YG KECUT atau UMNO yg LEMBIK atau DAPPASPKR yg BANGANG !

PKR KAKI PUKUL


AHLI Parti Keadilan Rakyat (PKR), S. Kottapan (kanan) menunjukkan bagaimana dia didakwa dipukul oleh ADUN Andalas, Dr. Xavier Jayakumar semasa sesi pemilihan peringkat bahagian PKR Kota Raja Ahad lalu, di Klang,

Ketua Wira Perkasa hentam T.Mohan.

SAMAN EKOR, YA ATAU TIDAK

Pelbagai pihak mempersoalkan keberkesanan dan kebolehpercayaan tentang saman ekor.  Saman ekor dilihat ada pro dan kontra.

TM lebih suka melihat proses saman ekor diteruskan kerana ia mudah dan memberi banyak kebaikan samada kepada pengguna atau pun pihak yang melaksanakan tugasan iaitu polis trafik.

Kebaikannya ialah;
  1. Ia tidak mengganggu masa perjalanan seseorang yang sangat perlu segera sampai ke satu destinasi mengikut jadual yang dirancangnya. 
  2. Saman ekor tidak memilih mangsa, sesiapa saja yang bersalah pasti akan menerima surat kompaun, sahabat, anak atau adik polis trafik, menteri, wakil rakyat atau jutawan semua akan menerima habuannya.
  3. Dapat mengelakkan unsur-unsur negatif yang boleh menjatuhkan maruah penjawat awam jika kenderaan ditahan dan diarahkan ke tepi jalan. Kemungkinan kerap berlaku gejala negatif tetap ada. 
  4. Saman ekor juga dapat mengelakkan kesesakkan jalanraya kerana tiada sekatan yang dibuat oleh polis trafik.
  5. dll

POLITAHIK PAS SUDAH BERMULA DI GALASTakiyuddin cadang UMNO tidak letak calon demi perpaduan Melayu!

Pas mencadangkan supaya UMNO tidak meletakkan calon untuk bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, atas nama perpaduan orang Melayu.

Penolong Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, UMNO seharusnya menjadikan pilihan raya kecil DUN Galas untuk membuktikan keikhlasannya menyatukan orang Melayu sebagaimana didakwa sebelum ini.

"Kalau nak betul-betul hasrat perpaduan, apa salahnya untuk pilihan raya kecil ini (UMNO tidak bertanding), untuk pilihan raya umum kita bincang semula, ini untuk menunjukkan keikhlasan dan 'solidariti' (perpaduan) antara dua parti Melayu ni, (UMNO) sepatutnya kompromi bagi kepada Pas.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas persiapan Pas menghadapi pilihan raya kecil DUN Galas selepas kematian wakil rakyatnya, Chek Hashim Sulaima semalam.

Takiyuddin yang juga Exco kerajaan negeri, bagaimanapun menafikan cadangannya itu membuktikan kelemahan Pas walaupun mengakui persaingan untuk mendapatkan kerusi DUN berkenaan sengit dan kedua-dua pihak berpeluang untuk memenangi kerusi tersebut.

"Cadangan ini bukan bermakna kita lemah, kalau perlu lawan kita lawan, lagipun ini kerusi Pas, tetapi jika tidak berlawan alangkah baiknya," katanya.

Apa pendapat anda semua dengan kenyataan ini?

Rabu, 29 September 2010

Dong Zong hits out at radio host over his remarks

PETALING JAYA: The United Chinese School Committees Association of Malaysia (Dong Zong) has hit out at former 988 Chinese radio station host Jamaluddin Ibrahim for allegedly making remarks opposing the vernacular schools system.

“His call for a single-stream school system shows that he does not respect the Federal Constitution and people’s right to mother tongue education,” Dong Zong said in a statement.

It said Jamaluddin did not understand the importance of having access to Chinese language education, which was different from learning Chinese as a second language in schools.

Jamaluddin allegedly made the remarks at a forum organised by DAP in Malacca recently.

But whatever it is, Dong Zong has got it wrong when they say that Federal Constitution has protection over the vernacular schools. This is the biggest myth Malaysians had been fed by Dong Zong and their equally chinese supremacist partner, the DAP.

In the Constitution, there is no provision for vernacular schools. There is no mention whatsoever about the existence of vernacular schools. Where did Dong Zong get the idea that Constitution is protecting the vernacular schools? This is what we will dissect.

I have written this before in my article nearly two years ago. I wrote:

“After all, in Article 152 of the Constitution, in which the existence of vernacular schools rely heavily upon had stated;

1. The national language shall be the Malay language and shall be in such script as Parliament may by law provide: Provided that-

* (a) no person shall be prohibited or prevented from using (otherwise than for official purposes), or from teaching or learning, any other language; and
* (b) nothing in this Clause shall prejudice the right of the Federal Government or of any State Government to preserve and sustain the use and study of the language of any other community in the Federation.

6. In this Article, “official purpose” means any purpose of the Government, whether Federal or State, and includes any purpose of a public authority.

It clearly says there that you are free to learn and teach other languages. But it specifically did not say you have the freedom to learn History or Geography or Mathematics or Science in your mother tongue.

Again let me stress here, you have the right to learn and teach your mother tongue. Full stop. The Constitution did not say you have the right to LEARN any other subjects in your mothertongue.

And the term “official purposes” clearly clarifies the situation further. It means, whatever the Government thinks is ’official’, and especially if it deemed to be in the domain of public (read: majority) authority.

Thus, does the majority think the existence of vernacular schools, where the learning of most subjects are carried out not in the national language, are in line with the Constitution? Does the government feel that the vernacular schools fall under what we call as an ‘official’ education system? How can we have 3 education systems, with three separate languages as the medium of learning within one country?

It does not make sense!

The government must act on what it feels will be good for the social harmony and unity of the nation. Unpopular decisions must be made in order to have a progressive and unified citizenry.

Other communities and their languages are protected in the Constitution.”

You can read the rest of the article here.

The Dong Zong was clearly wrong when they say vernacular schools are protected by the Constitution. This kind of mentality befits the chinese first kind of thinking. This is not Malaysian. Like what Demi Negara had said, anything against the Constitution can be deemed as un-Malaysian and traitorous to the Malaysian entity as a whole.

And to throw insult to all Malaysians, Lim Kit Siang is proclaiming himself as Malaysian first, chinese second!

Hypocrite to the core that’s what he is.

At one hand he is lambasting Perkasa and BN ministers to proclaim themselves as Malaysian first and Malay second but on the other hand, he is fighting for chinese supremacy.

To worsen the situation, he is consciously denying Malaysians the opportunity to foster deep sense of unity from the very young age.

Lim Kit Siang, the DAP and certainly Dong Zong do not add value to our country. Why do we persist in giving them the opportunity to divide us further?

And by the way, where is Tony Pua? He was one of the strong supporter of DJ Jamal back then. Will he back Jamal up this time? Of course he won’t.

Tony Pua, just like his leader Lim Kit Siang is as racist as they can be.

So Malaysians, if we call ourselves, Orang Malaysia, what are you waiting for? Support national unity. Support One School For All.

To the question of where is Lim Kit Siang. What do you think he could have done after reading the piece of news above in The Star?

a) congratulate Dong Zong for their efforts

b) continue lambasting the proponents of One School For All

c) continue to write hate mongering articles that further divide Malaysians

d) pretend to champion Malaysian first mentality

e) all of the above.

TAK KEBULOQ/ TAK KELAPAQ DUIT JUDI HANGPA!!!!!!!


Salleh Man, Malik Itik, Dr Mansur dan Pok Nik To' Dalang sila bagi hujah anda mengenai duit judi kuda. Lama dah isu ini dibangkitkan tetapi sepatah kata pun tak keluar dari mulut tuan-tuan

Bila isu doa khutbah yang menyebut nama LGE cepat-cepat hangpa bagi komen balas dan menafikan. Sekarang dalam isu judi kuda bagaimana pula.

Hari ini lebih 40 warga emas hari ini memulangkan semula wang ihsan yang diberikan Kerajaan Negeri Pulau Pinang kepada mereka selepas berasa curiga dengan sumber wang tersebut.
Pungkoq Hang Anwar

Seorang daripada mereka, Saidin Chik, 72, berkata, dia bertindak demikian selepas mendengar laporan media bahawa wang ihsan tersebut dipercayai datang dari sumber tidak halal.

"Pak cik terima wang RM100 dalam tahun ini, bila dengar di televisyen dan baca di akhbar yang wang berkenaan dari sumber judi, terus rasa sebak dan terkilan dengan kerajaan negeri.

"Kami tiap-tiap hari melakukan ibadat tiba-tiba dapat duit dari sumber haram dan gunakannya untuk perbelanjaan... apa jadi dengan amalan kami, kerajaan negeri tak patut buat macam ini,” katanya kepada pemberita di sini.

Saidin dan kumpulan warga emas tersebut sebelum itu menyerahkan wang berkenaan kepada Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri Datuk Azhar Ibrahim untuk dikembalikan kepada kerajaan negeri.

Saidin yang juga seorang imam di Pulau Mertajam di sini berkata, kesemua mereka bertindak demikian atas kerelaan hati.

MALUNYA MUKA DAPIG
Seorang lagi penerima Rosnani Mohd. Rashid, 62, berkata, dia berasa lega dapat memulangkan semula wang itu dan berharap kerajaan negeri tidak mempermainkan rakyat terutama orang Islam dengan memberikan sumbangan yang berasal dari sumber haram.

LAGI INFO DARI MIM

Kejadian 'Jawapan Bocor' Dalam UPSR di Terengganu.

SEBELUM PAS DIMALUKAN, ELOK SERAH CALON KEPADA PKR

BN mungkin tidak berdepan dengan calon Pas dalam PRK N45 Galas. PAS akan memberi laluan kepada PKR untuk meletakkan calon Pakatan Rakyat bagi mempertahankan kerusi tersebut.

PAS kurang yakin mereka boleh menang kali ini, memandangkan Parlimen Gua Musang telah dikuasai oleh BN/ UMNO untuk sekian lama.

Pas tidak akan mendapat malu jika yang kalah ialah calon PKR.  Dato Zaid Ibrahim kemungkinan akan menjadi calon PKR memandangkan beliau adalah anak Kelantan dan demi menyejukkan hati Zaid yang kalah dalam P94 Hulu Selangor. begitu juga dengan isu pertandingan Timbalan Presiden PKR.

Kerusi N45 Galas menjadi galang ganti kepada Zaid Ibrahim agar terus kekal dalam PKR. Ini untuk menjaga hati Zaid yang luka nestapa akibat sokongan Anwar dan Kroni terhadap Azmin Ali.

Pas juga tidak sanggup menanggung malu gara-gara taksub mereka kepada calon Dap semasa PRK P212 Sibu 16 Mei yang lalu.

Pas sanggup bermandi peluh demi memenangkan calon Dap dalam PRK Sibu. Jika Pas bertanding di N45 Galas, Pas terpaksa berseorangan dalam kempen mereka. Tidak ada seekor pun Dap dari Sibu yang akan turun ke Galas bagi membantu Pas menang dalam PRK kali ini.

Hanya Pas terhegeh-hegeh ke Sibu untuk sokong Dap sedangkan sebelah mata pun Dap tak pandang kepada Pas. Bagi Dap , Parti Pas hanya pecacai angkat najis.

Facebooker Bumiputra Berjaya yang menjadi pecacai Babi Namewee.

Bumiputera Berjaya's Photos - Wall Photos

Photo 423 of 423   Back to Album · Bumiputera's Photos · Bumiputera's Profile


SATU LAGI LAWAK BODOH "OF THE HIGHEST DEGREE" DARI PERKASA... KALI KINI GILIRAN WIRA PERKASA SEKALI LAGI.....SAH PERKASA PENGECUT, DAYUS, BACUL DAN BERLAGAK GAGAH BERANI PERKASA HANYA DENGAN KEHADIRAN POLIS YANG AMAT MESRA DAN BERLEMAH LEMBUT DENGAN PERKASA.....TERJERIT TERLOLONG MACAM ANJING KURAP KENA DIRUS AIR PANAS TAPI HABUK PUN TARAK.. SETAKAT BAKAR GAMBAR BUDAK TADIKA KEMAS TAHUN PERTAMA PUN LAGI HEBAT.....

Ditanya wartawan berhubung reaksinya terhada protes anjuran PERKASA itu, Namewee berkata: “Saya tiada komen, saya bukan ahli politik. Tujuan saya ke sini adalah untuk majlis anti-perkauman.”
Soalan: Tetapi mereka datang mencari awak.
Namewee: Itu bukan masalah saya.
Mereka membakar gambar awak?
Bukan urusan saya - mereka bakar gambar saya, bukan saya.
Adakah awak akan memohon maaf seperti yang dituntut oleh PERKASA?
Tidak, mohon maaf bukan isu sebenarnya. Saya datang ke sini bagi membantu menyelesaikan isu perkauman.
Adakah awak takut dengan PERKASA?
Saya tidak takut. Saya percaya polis akan melindungi saya.
Namewee meninggalkan dewan berkenaan pada jam 10 malam dengan diiringi beberapa kereta peminatnya serta dua anggota polis bermotosikal.

TAK BERANI PUN MEREKA NAK TAHAN KERETA YANG MEMBAWA NAMEWEE?.....

JANGAN BERI MUKA KEPADA PERKASA TETAPI BERILAH MUKA KEPADA NAMEWEE

Tan Sri Koh Tsu Koon menyarankan agar PERKASA tidak di war-warkan oleh media dan tidak perlu diberi muka oleh pemimpin-pemimpin dan parti politik negara.

Akan tetapi berilah ruang dan muka kepada babi Namewee si rasis yang sanggup menghina agama Islam, Raja-raja, Undang-undang dan Perlembagaan Negara.

Penghinaannya tidak sekasar Raja Petra, Tidak sedajjal Lim anak beranak, Tidak senajis seperti Kapal Karam anak beranak atau Al-Jub anak beranak. Penghinaan secara sinikal tetapi tetap menyakitkan hati terutama kami bangsa Melayu yang ada hanyalah bumi Tanah Melayu. Kami sayang Tanah Melayu. Kami tidak ada lagi bumi lain untuk dijadikan negara kami.

Namewee pernah belajar di Taiwan dan mungkin mempunyai PR negara itu, Namewee juga mungkin mempunyai ramai saudara mara di beberapa Chinatown seperti di Toronto, New York atau Melbourne.

Kami tidak ada Malaytown di mana-mana negara malah kami juga tidak ada Malaytown dalam negara kami .

Untungnya Namewee, ada pembela ada penaja , ada peguam yang membela. Sepatutnya pihak-pihak yang menaja atau membiayai program dan agenda Namewee harus peka akan implikasi menyokong rapper Namewee yang gemar menyentuh isu perkauman.

Semalam hampir tercetus satu pergaduhan akibat memberi muka dan memanja-manjakan makhluk celaka bernama Nameweee ini.

Kepada Namewee, anda tidak menghormati bangsa-bangsa lain dalam Malaysia. Tidak hormat segala peradapan dan ketamadunan negara ini. Eloklah kamu angkat kaki sebelum kamu dikerjakan lebih teruk lagi.

SENTOSA-VILLA TAIPING.wmvKisah mengenai Tanah Milik Sentosa Villa pernah diceritakan sebelum ini, Menurut cerita tanah ini dahulunya milik orang Melayu. Tanah dusun bersebelahan anak sungai dari Bukit Larut. Tempatnya cukup cantik.

Oleh kerana pemilik Melayu tidak dapat melihat potensi masa depan dari pelbagai sudut, beliau mengambil jalan mudah dengan menjualnya kepada seorang usahawan Cina tempatan yang juga ahli politik MCA.

Beliau seorang yang cukup berwawasan. berpandangan jauh dan bercita-cita tinggi. Maka lahirlah sebuah resort yang cukup cantik untuk dikunjungi oleh pelancong tempatan mahupun dari luar negeri.

Sekarang menangis air mata darah pun tanah tersebut tidak akan dapat kembali. Ingatlah, jika ada tanah walaupun sekangkang kera kata orang, jangan lah jual. Tak ada idea nak majukan sila rujuk kepada jabatan-jabatan kerajaan atau badan berkanum. mereka sedia membantu anda dalam menjana ekonomi.

Cita-cita dan hasrat 30% pegangan ekuiti Melayu tidak akan berjaya menjelang 2020 jika Melayu terus menjual aset mereka demi keuntungan dan wang segera.

Selasa, 28 September 2010

One Person One Vote- PKR TERNYATA GAGAL BERKATA BENAR


PKR merupakan sebuah parti yang lahir dari kejatuhan seorang pemimpin kanan dalam Umno iaitu Dato Seri Anwar Ibrahim.

Justeru, tertubuhlah sebuah parti yang dinamakan Parti Keadilan dan kemudian bergabung pula dengan Parti Sosialis Rakyat Malaysia (Bebas dari agama dan berfahaman Maxis) maka jadilah Parti Keadilan Rakyat.


Anwar merupakan seorang pemimpin diktator dalam ABIM dan usaha yang sama juga dilakukan dalam Umno.

Sesiapa yang engkar pasti dimalukan dan dipecat. Bukan sahaja ahli politik yang sanggup dimalukan oleh Anwar, malah ramai penjawat awam menjadi mangsa kepada kerakusan nafsu ganas beliau.

PKR adalah bayangan Umno , bagaimanapun Anwar cuba untuk menjadi lebih baik daripada Umno dengan polisi  'one person one vote' tetapi ternyata polisi tersebut telah gagal.

Bagaimanapun Anwar  dan Saifudin dimalukan oleh ahli-ahli akar umbi dan akhirnya mereka mendendangkan lagu 'bangau oh bangau' .

Bayangkan bagaimanakah sebuah parti yang kecil yang mempunyai keahlian hanya 400 ribu masih gagal menguruskan parti dengan baik. Tidak hairan lah seluruh kepimpinan PKR di setiap negeri menghadapi pelbagai masalah.

Ibarat si jalak yang berkokok berderai-derai tetapi ekor bergelumang najis. Itu lah peribahasa Melayu yang boleh disamakan dengan PKR.

One person one vote juga dilihat sebagai satu helah untuk mengekalkan kroni-kroni dan orang-orang kesayangannya. Unsur tipu muslihat pasti menjadi duri dalam daging kepada sistem pemilihan kepimpinan PKR  yang dianggap adil kepada semua orang. Itu hanyalah satu alasan atau pembohongan semata-mata."Kita yakin natijah pelaksanaan kaedah "One Person One Vote" adalah satu keputusan yang tepat lagi mengukuhkan parti dari segi jangka panjang dalam proses pendidikan demokrasi kepada rakyat," kata Saifudin Nasation ,beliau pada sidang media di ibu pejabat parti di Tropicana pagi tadi.

Proses pemilihan kepimpinan PKR dilihat lebih teruk berbanding dengan Pas yang lebih bersistematik. Kita akan melihat selepas ini akan ramai ahli-ahli PKR akan meninggalkan parti mereka.

KOH TSU KOON - JANGAN BAGI MUKA KEPADA PERKASA

Menteri di Jabatan Perdana Menteri semuanya dilihat bermasalah. Terbaru ialah kenyataan YB Tan Sri Dr Koh Tsu Koon mengenai NGO yang sedang panas di bumi Melayu iaitu PERKASA.

Ingat lah Melayu tidak pernah bercakap sedemkian terhadap pertubuhan NGO Pendesak Cina iaitu Dong Zhong yang sangat menuntut pelbagai-bagai keistimewaan terhadap kaum Cina di negara ini.

Koh dan Ramasamy
PERKASA baru setahun jagung bertapak dan kini sangat mendapat sokongan padu daripada kaum Melayu. Misi dan visi PERKASA ialah mempertahankan hak dan kedaulatan orang Malayu dan Raja-Raja Melayu.

Tsu Koon sepatutnya mengajak kaum Cina dan ahli Gerakan menghormati PERKASA bukan menempelak sedemikian rupa. Apa yang disebut oleh beliau sangat menyentuh perasaan Kaum Melayu.

Tsu Koon sepatutnya menggunakan PERKASA untuk membantu GERAKAN merampas semula Pulau Pinang daripada DAP.

Bila bercakap soal merampas semula Pulau Pinang , Tsu Koon dilihat kurang berminat, beliau pernah berkata bahawa dua atau tiga penggal lagi pun BN sukar mengambil semula . Apa kenyataan ini menunjukkan terlalu banyak dosa beliau terhadap penduduk pulau tersebut?

Jika beliau sedar bahawa beliau banyak  buat salah dan berdosa terhadap pengundi Melayu di pulau tersebut, ini lah peluang beliau untuk mengajak PERKASA sama-sama berganding bahu untuk merampas pulau tersebut.

Atau jawapan paling mudah ialah Tan Sri Koh Tsu Koon harus bersara terus daripada politik.

Berikut ialah petikan daripada The Star terhadap komen beliau terdahap  NGO badan pendesak Melayu itu.

Perkasa should not be given so much publicity: Dr Koh
By NG CHENG YEE


Malay rights group Perkasa should not be given the publicity that it has now been enjoying, said Minister in the Prime Minister's Department Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

He said the group was of no importance and that  

"we should not give them too much space and face."

"However, we should look at the root cause of their problems which are socio-economic and political in nature," he told reporters after giving his keynote address at the National Unity Forum 2010 here on Monday.

He said such voices had always existed in every society but they were not well articulated.

"When the society becomes more open, and with the development of technology and Internet, such groups have become well known," he said.

KU LI DI PERSIMPANGAN DELIMA

Tak lama lagi akan ada PRK N45 Galas.  Kawasan ini merupakan kawasan kuat BN tetapi atas beberapa faktor geo-politik, Pas berjaya merampas kerusi tersebut daripada Umno dengan majoriti 646 undi dalam PRU 12 2008 lalu.

Kini PRK kembali lagi. Ku Li yang juga Ahli Parlimen Gua Musang  mungkin akan membisu dan tidak akan turun berkempen bagi pihak BN, ini berikutan Ku Li dilihat memihak kepada Pas dalam banyak isu, terutama mengenai tuntutan royalti minyak yang menjadi tuntutan utama Pas terhadap kerajaan persekutuan.

Parlimen Gua Musang diwakili oleh Tengku Razaleigh Hamzah dari Umno, manakala Dun Paloh dan Nenggiri masing-masing diwakili oleh Datuk Norzula Mat Diah dan Mat Yusoff Abdul Ghani juga dari Umno.

Tak apa lah, jika Ku Li tak mahu sokong calon BN nanti, tetapi janganlah pula Ku Li menikam belakang calon atau mensabotaj calon BN. Kalau tak suka duduk diam atau pergilah melancong ke mana-mana yang Ku Li suka.

Persoalan seterusnya ialah setakat manakah persiapan jentera BN untuk menawan Kelantan. ini kerana Pas sudah siapa siaga dengan jentera PRU 13 yang akan diuji di PRK N45 Galas nanti.

Yang pasti jika Ku Li berkempen untuk BN sudah tentu beliau tidak akan menyentuh isu Royalty Minyak kerana beliau serba tau tentang isu tersebut kerana beliau adalah bekas menteri kewangan dan juga pengerusi Petronas, bercakap bererti meludah diri sendiri.

Sulu is in need of development than Sabah, Throne claimant
Sila baca blog ini untuk maklumat kesultanan Sulu. (klik)

SEPTEMBER YANG HITAM BUAT ANWAR

Pada tanggal 2 September 1998 Anwar dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno

16 September 2008 Anwar gagal menjadi Perdana Menteri setelah begitu yakin memperdaya semua ahli dan menipu penyokongnya kononnya sudah hampir sangat untuk merampas Putrajaya. Konon cerita , Agong sudah bersedia untuk Anwar mengangkat sumpah. Tentera juga kononnya siap untuk membantu menjayakan cita-citanya menguasai Putrajaya. Begitulah kelentong terbesar Anwar dalam sejarah negara.

16 September 2010 ketika Perdana Menteri YAB Dato Seri Najib merayakan Sambutan Hari Malaysia buat pertama kalinya di Kota Kinabalu, Anwar menyorok dalam tempayan budu. Malu dan sedih kerana gagal dalam misinya. Sakit hati terhadap Najib bukannya sedikit, marahnya sebesar Gunung Kinabalu.

Kini dalam bulan September juga sekali lagi Anwar dimalukan oleh pengikutnya sendiri dengan kekecohan dan kekecohan setiap cabang dalam pemilihan yang akan berakhir 2 Oktober ini.

Pokok , ranting dan cabang-cabang sudah mula kering, reput dan tunggu masa untuk menyembah bumi.


PRK N45 GALAS

N45 GALAS
Jumlah Pengundi: 10,330
Peratusan Kaum: M:65.81% C:22.03% I:1.81% L:10.32%
1. Che Hashim Sulaima (Pas) (4,399)
2. Mohamad Saufi Deraman (BN) (3,753)
Majoriti: 646
Jumlah undi: 8,323
Peratus mengundi: 80.57%
Undi rosak: 171
Penyandang: Mohamad Saufi Deraman (BN)
(Majoriti: 1,729 undi)
Terlebih dahulu TM ingin mengucapkan salam takziah kepada keluarga Allahyarham yang meninggal dunia petang semalam setelah mengharung tempoh yang lama dalam melawan penyakit yang dialami beliau.

Kerusi Galas sepatutnya sudah lama dikosongkan oleh beliau kerana sepanjang menjawat jawatan wakil rakyat Galas beliau sentiasa sakit dan gagal menjalankan tugas seperti yang diamanahkan. Tidak perlu mempertahankan jawatan sehingga ke akhir hayat.

Nik Aziz khuatir jika kerusi itu dikosongkan awal, maka ia akan kembali kepada BN kerana keadaan politik semasa lebih memihak kepada BN.

20 tahun mentadbir Kelantan, Pas gagal mengatasi masalah air, projek banyak gagal dan tertangguh. Wang peruntukan kementerian persekutuan banyak yang lesap.  Paling takut ialah apabila Pas bekerjasama dengan Dap. Kerjasama Dap-Pas mencetuskan kemarahan pengundi-pengundi atas pagar yang menyokong Pas selama ini.

TM yakin pengundi DUN Galas akan memberi kemenangan besar kepada BN dalam PRK yang bakal diadakan tidak lama lagi.

SIAPA YANG SAIFUDIN MAKSUDKAN ANASIR LUAR?

Anasir Luar Parti Cuba Sabotaj Proses Pemilihan KEADILAN

Oleh Fazli Othman

PETALING JAYA 27 Sept - Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) merumuskan permasalahan yang berlaku di beberapa cabang tertentu semasa proses pemilihan minggu lepas berpunca daripada tindakan subversif kumpulan individu bukan anggota parti yang mahu memberi tanggapan negatif terhadap keupayaan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) untuk mengendalikan pemilihan.

Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution Ismail berkata JPP sedang menyemak dan meneliti laporan terperinci yang dikemukakan pengawas pemilihan yang bertugas semasa pemilihan di cabang-cabang terbabit.

Di samping itu, JPP katanya akan menimbang aduan dan rayuan dari anggota parti bersangkutan proses pemilihan dan perjalanan mesyuarat agung tahunan cabang (MATC).

"Satu perkara yang amat memberangsangkan ialah keghairahan luar biasa anggota parti untuk mengambil bahagian aktif dalam proses pemilihan parti, meskipun KEADILAN baru memperkenalkan sistem pemilihan langsung sebagai langkah memperkasakan demokrasi di dalam parti.

"Kita yakin natijah pelaksanaan kaedah "One Person One Vote" adalah satu keputusan yang tepat lagi mengukuhkan parti dari segi jangka panjang dalam proses pendidikan demokrasi kepada rakyat," kata beliau pada sidang media di ibu pejabat parti di Tropicana pagi tadi.

Saifuddin juga mengesahkan terdapat elemen atau anasir luar parti yang melakukan tindakan provokasi seperti memecahkan peti undi, menabur kertas undi dalam hujan dan seterusnya beredar dari lokasi pemilihan.

"JPP mengesahkan wujudnya elemen provokasi, apa yang berlaku, sama sahaja coraknya, iaitu ambil kotak undi, pecahkan dan kemudiannya tabur kertas undi dan beredar tinggalkan dewan mengundi. Itu yang berlaku di Klang dan di Kapar, coraknya sama.

"Selepas kita tengok 'footage video' kejadian itu berulangkali, kita mensyaki dan kita mempunyai sebab mempercayai bahawa tujuannya hanya untuk provokasi," jelas beliau.

Beliau juga menyanggah dakwaan sesetengah calon yang bertanding kononnya JPP tidak bertindak adil dan cuba menyebelahi calon yang merupakan ahli parlimen dan ahli dewan undangan negeri.

"Kita dengar dakwaan itu, kalau benar dakwaan itu, YB Telok Kemang tidak kalah, YB Elizabeth juga tidak akan kalah, YB Lim Soo Nee di Kulim juga tidak akan kalah atau pun pemimpin yang lebih senior seperti Mustaffa Kamil Ayub pun tidak akan kalah kerana JPP akan tolong mereka.

"Antara dakwaan dan realiti, ternyata berbeza, ada ahli yang berhormat menang dan ada juga yang kalah, jadi dakwaan kononnya JPP mengambil sikap berpihak dengan sendirinya tertolak," tegasnya lagi.

Sehubungan itu Saifuddin berkata JPP memberi jaminan akan cuba meminimumkan permasalahan berkaitan proses pimilihan apabila 39 cabang mengadakan mesyuarat agung hujung minggu ini.

Sementara itu, Saifuddin memaklumkan kepada media, daripada 166 cabang yang mengadakan MATC, 96 peratus atau 159 cabang telah berjaya menyempurnakan mesyuarat agung dan pemilihan pimpinan cabang masing-masing.

Manakala 7 cabang daripada jumlah tersebut tidak berupaya meneruskan proses pemilihan dan mesyuarat agung ditangguhkan kepada satu tarikh yang akan diputuskan oleh JPP.

Ini termasuk cabang-cabang Klang, Kapar, Petaling Jaya Selatan, Kuala Langat, Jerai, Merbok dan Kuala Nerus.

NOTA KAKI
Pemilihan PKR bermula dari 17 September 2010 sehingga 02 Oktober 2010. Bagaimanapun persidangan hujung minggu lalu mencetuskan pelbagai masalah dan melibat pergaduhan sehingga berlaku pukul memukul.

Kemungkinan besar pemilihan kali ini akan dibatalkan oleh Majlis Tertinggi parti apabila banyak berlaku kekecohan dalam beberapa  cabang peringkat negeri.  

Saifudin cuba menyalahkan anasir luar yang cuba mengganggu kelancaran pemilihan PKR. Saifudin seolah-olah meletakkan kesalahan kepada UMNO.

Saifudin sepatutnya menyalahkan Hindraf yang melakukan pelbagai masalah dalam parti. Saifudin seharusnya tidak menjadi bangau yang sentiasa menyalahkan pihak lain apabila timbul masalah. Hindraf menguasai sebahagian besar cabang-cabang PKR di beberapa kawasan di Selangor.

Isnin, 27 September 2010

Richard Branson Usahawan gila-gila yang sememangnya gila
Sir Richard Branson merupakan seorang usahawan yang berjaya mencipta kekayaan dalam usia yang muda melalui jualan langsung melalui telefon. Kemudian terlibat dalam industri muzik dengan label Virgin Record.

Kini merupakan pemilik syarikat penerbangan yang kedua terbesar di Britain. Branson juga mempunyai hobi yang gila dan kadang kala gemar memakai pakaian dalam wanita depan khalayak ramai dalam majlis sosialnya. Mempunyai sifat dan perangai seperti Raja Playboy Hugh Hefner.

Richard Branson, pengasas Virgin Group mendesak Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Abdul Razak agar 'campurtangan' dalam kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkannya sebagai 'duri' kepada reputasi baik Malaysia.

Branson ketika berucap dalam persidangan 'Dawn of the New Decade: Alternative Investments in Asia' yang dianjurkan oleh Malaysian Investment Develpoment Authority (MIDA)berkata, seandainya Najib seorang Perdana Menteri yang berani, beliau seharusnya menghindarkan isu ini daripada merosakkan reputasi negara. Siapakah Richard Branson dan kenapakah beliau berminat dengan kes liwat Anwar Ibrahim ?

Branson adalah rakan kongsi kepada bekas Naib Presiden Amerika Syarikat, Al Gore dalam syarikat yang melabur di Israel, GreenRoad.

Beliau merupakan peniaga dari Britain yang mengadakan usahasama dengan Al Gore melalui Generation Investment Management Group yang juga berpengkalan di United Kingdom.

RUMAH TERBUKA AIDIL FITRI UMNO TAIPING

Dr Zambry disambut oleh Ketua Bahagian Dato Hj Ahmad Shalimin

Bersalaman dengan ahli Umno Taiping

YB Yew berbual mesra dengan S/U Bahagian

Menyambut ketibaan YB Dato Seri Shafei Apdal
Dato Chang Ko Youn, YDP MPT Tuan Omor Saad dan Dato Zaili Cha
TAIPING, 27 September 2010-- Bertempat di Dewan Majlis Perbandaran, Jalan Taming Sari, Taiping, Majlis Siratulrahim anjuran Umno Bahagian Taiping telah diadakan dari jam 1.00 tengah hari hingga jam 5.00 petang.

Tidak kurang dari lapan ribu pengunjung terdiri daripada ahli-ahli Umno, penduduk sekitar bandar Taiping dari pelbagai kaum dan komponen BN telah hadir untuk memeriahkan majlis ini.

YB Dato Seri Shafei Apdal dan YAB Menteri Besar Perak turut hadir sebagai tetamu khas. Orang Besar Jajahan Larut Matang dan Selama,  Yang Amat Berbahagia Dato' Dr Hj Wan Mohd Isa Bin Dato' Seri Wan Ahmad dan juga Pegawai Daerah Larut Matang Dato' Mahmud Morshidi dan ketua-ketua jabatan peringkat daerah dari pelbagai sektor juga turut hadir sama.

Turut hadir ialah Adun Trong YB Dato' Rosli Hussin, Ketua Umno Bagan Serai Dato' Zaili Cha, Dato' Chang Koo Yuon Penasihat Menteri Besar dari Bruas  dan  Adun Aulong YB Yew Tian Hoe (Dap) .

KEGANASAN PEGUAM GILA SEMAKIN TERDEDAH

Nampaknya semakin lama semakin banyak misteri terbongkar di ladang milik pembunuh kejam yang bergelar 'dato peguam' .

Kini kes kehilangan seorang ahli perniagaan dari Sungai Petani, Kedah, Mohd Shafik Abdullah, 37, dan rakannya pula disiasat di lokasi yang sama.


Dua individu itu dipercayai turut menjadi mangsa bunuh suspek utama kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain.

Mohd Shafik dan rakannya yang berasal dari Taiping, Perak dilaporkan hiang sejak 5 April lalu dan gagal ditemui hingga kini. Mereka sebelum itu dikatakan datang ke sini untuk bertemu dengan seorang peguam yang kini menjadi suspek utama pembunuhan Sosilawati.

Dua lubang besar itu terletak berasingan, satu di bahagian belakang ladang ternakan milik suspek dan satu lagi di kawasan penanaman kelapa sawit di luar ladang berkenaan. Lokasi kedua-duanya dipercayai dikenal pasti menerusi maklumat yang diperoleh daripada suspek sendiri.

HINDRAF juga mula masuk daun dalam isu ini dengan menggunakan golongan OKU untuk membuat kecoh dan gangguan terhadap beberapa insiden lain.

Eloklah jika PDRM meletakkan satu pasukan FRU untuk berkawal di sana bagi mengelakkan gangguan puak-puakk HINDRAF daripada mencetuskan kacau bilau yang boleh mengganggu siasatan terhadap beberapa kes lain. Mungkin lebih banyak kubur-kubur ala- penjenayah perang tersembunyi di ladang tersebut.

HINDRAF merupakan satu pertubuhan gelap dan haram yang terancang peringkat antarabangsa. TM terkejut pada beberapa tahun lalu dengan pendedahan secara tidak sengaja. HINDRAF telah menguasai syarikat-syarikat pembuat telefon bimbit dunia secara tanpa sedar. Tak percaya cuba tulis perkataan HINDRAF menggunakan auto text dengan huruf kecil. Apabila sampai ke huruf 'd' secara automatik akan timbul perkataan HINDRAF dalam aksara besar.

Sekarang tertuduh mula bermain politik dengan membuat laporan terhadap polis yang memukulnya dalam tahanan. Selepas ini sudah tentu SUARAM , SUHAKAM dan macam-macam lagi nama-nama lain akan muncul untuk membuat kenyataan.


Maka akan berlakulah  episod Kugan kedua.

Ahad, 26 September 2010

MAJLIS PASBERG
Walaupun Pas mungkin tak minum tetapi bau arak yang menusuk hidung tetap dicium dengan megah oleh Pasberg. Demi setan Pas sanggup sebumbung dan bersama dengan pemabuk-pemabuk. Hebatkan Pas for All..

PERSIDANGAN PKR YANG HEBAT

Parti Keadilan??????? Mana keadilannya kalau bergaduh disemua cabang dan ranting.

WANGSA MAJU

Cabang Wangsa Maju ada pemerhati  dari lalat hijau


BATU [ TIAN CHUA]
foto oleh GomoPKR ingin kelihatan berbeza daripada Umno lalu meniru DAP menggunakan bahasa Melayu yang diterjemahkan terus dari perkataan Inggeris iaitu branch kepada ranting dan cabang.

Dalam standard bahasa Melayu biasanya disebut cawangan dan bahagian.  Konon-konon nak ikut barat lah...supaya kelihatan lebih kepada pokok demokrasi.

Akhirnya pokok PKR reput, kering dan rebah ke bumi....lihatlah sendiri gambar-gambar di atas.